Sledujte nás:

Datum registrace: 14. 05. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

vsliz

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 443
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Nordic walking aneb i chůze může pěkně vyčerpat

31. 01. 2013

Už jsem skoro zapomněl, jakej mazec je chůze s těmi na první pohled směšnými hůlkami, kdy člověk vypadá jako běžkař, který někde zapomněl lyže. Ovšem pro chodce je to celkem zajímavá pohybová aktivita, zvlášť když by člověk na první pomyšlení řekl, že si těmi hůlkami bude pomáhat. 
Včera jsem potřeboval z důvodu velkého psychického vypětí v práci (pracuji na jednom dotačním titulu z ministerstva vnitra) takzvaně "vypustit". Jelikož jízda na kole nebyla v tom počasí dost dobře možná, rotoped mne nudí a kliků udělám tak deset, vzal jsem si od maminy hůlky, které mi v době, kdy se má váha blížila 160 kilům a já jsem nebyl sto se přinutit k pohybu, pořídila v dobré víře, že se sebou budu něco dělat, aby si je po několika měsících vzala zase zpět a já shodil 40 kilo za pomoci mého nově pořízeného šlapacího dopravního prostředku, který má dvě kola, dvě šlapky a jezdí místy až 60 km v hodině :-D Tedy z kopce.
Nastavil jsem si tedy hůlky na mou výšku, tzn. cca asi 125 cm na délku, oblékl lyžařskou bundu, do uší vrazil sluchátka a na hlavu čepici, na čepici čelovku a vyrazil do tmy vstříc severskému dobrodružství. venku lilo a foukalo a člověk si klidně mohl připadat jako v Norsku, které jsem před rokem navštívil, takže se stačilo zasnít. Chodil jsem a po nějaké době jsem si překvapeně všiml, že ze mne regulérním způsobem leje jak z vola. GPS aplikace Sports Tracker, kterou si měřím trasy, ukazovala délku okolo 4 km. Průměrná rychlost činila okolo 7 km/h, což mne docela překvapilo a musím se přiznat, že mě docela slušně bolela záda a cítil jsem ruce.
Ušlapal jsem ten večer dohromady přes sedm km a domů jsem přišel sice zmoklý jak slepice, ale příjemně unaven, což bych asi z rotopedu byl taky, ale rozhodně se při tom tak fajn nevyvětrám.
Podle aplikace jsem spálil chůzí za cca hodinu při váze 115 kg 2770 kJ, což je slušný výdej energie, skoro jako kdybych to jel na kole.
Takže pokud někdo neví, jak si zasportovat relativně v klídku a v pohodě, tohle je způsob, musíte sice odhodit ze začátku nepříjemnej pocit, že na vás všichni koukají, ale výsledek stojí za to :-D
Trasu si můžete prohlédnout na následujícím odkazu, jako že nekecám. 
http://www.sports-tracker.com/#/workout/vsliz/82l84bhlc3g7rkmr
A protože se nám dnes udělalo takový skorojaro, jdu kouknout děckám na vysvědčení a pak ten vztek vyjezdit na kole :-D Hihi, nebyli jsme jinačí...
Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 02. 2013 10:47
Ahoj vespolek,
takže se také připojuji, díky hůlkám jsem utrhla dceru od počítače a teď chodíme a lovíme při tom kešky. Občas i zabloudíme, ale je fakt, že při rychlé chůzi je to fuška.
01. 02. 2013 11:54
Já chodím s hůlkami taky moc ráda, Jednak mám od dětství problémy s páteří - nosila jsem korzet a dlouhé procházky byly nemyslitelné. Vždy jsem pak měla pocit, že mám opuchlou páteř, nemohla jsem se pohnout, zvednou z postele. S velkými bolestmi, když jsem prostě musela vstát, jsem se začala pomalinku zvedat, ale nějakou chvíli jsem musela ,,chodit,, no spíš se šoupat v předklonu a držet se nábytku kolem. Před pár měsíci, jsem si hůlky pořídila a moc mě procházky s nimi baví. Také jsem se napřed rozhlížela, kdo po mě civí, ale už je mi to fuk. Problémy s bolestmi zad při chůzi s hůlkami nemám, člověku pracuje snad každý sval v těle, jde se s nimi svižněji a hned tak se nezadýchám. Přesně jak uvedl Vsliz, jsem vždy příjemně unavena a mám z toho dobrý pocit. Jenom nerada chodím sama. Takže, kdyby jste někdo byl z okolí Orlických hor, nebo podhůří a měl chuť si naplánovat delší trasu, klidně i celodení, klidně se ozvěte a domluvíme se. Hůlkařům ZDAR!
31. 01. 2013 23:10
No zapřála jsem si u manžela hůlky k narozkám, tedy rovnou dvoje, abych mu mohla jedny půjčovat, když vyrazíme na výlet. Dobře, že jsi blog napsal, narozky se blíží a budu to muset dárci připomenout (tedy ty hůlky samozřejmě)...
31. 01. 2013 22:00
Parádní počtení:-)
31. 01. 2013 18:58
Na hůlky nedám dopustit :-)) Dá se s nimi ujít hezkých pár kilometrů a záda jsou v pohodě:-)) Používám je v zimě i v létě.
31. 01. 2013 17:28
Díky za komentáře, milé dámy, nabídky na tykání samozřejmě přijímám, tykejte mi naprosto samozřejmě všechny a všichni, jako kluk z vesnice si nepotrpím na oficiality. Hůlky jsou fajn pomůcka, ale ono to chce hlavně vůli k pohybu. Ať s hůlkami či bez. Trvalo mi to, než jsem si to v hlavě přehodil a i přestože jsem v jádru lenoch typu Honzy za pecí mám dnes špatný svědomí, když alespoň 3x týdně nepotrápím tělo nějakým pohybem. Měl jsem předsevzetí chodit do posilovny, ale u nás žádná není a zjistil jsem, že hýbat se člověk může i doma, či okolo baráku :-D Takže je celkem jedno, co se naskytne, základ je si prostě dát do těla, stačí hodina... Když je pohyb dostatečně intenzivní, člověk vypotí i slušně vydatnej oběd :-D Když přihlédnu k bazálnímu metabolismu a pravidenlým dennním aktivitám, není problém vydat denně i 15 000 kJ. Stačí trochu počítat. A to je už celkem slušná porce jídla... On ten život je vlastně matematika. :-D A i když člověk nechce nějak razantně hubnout, což je i můj příklad, páč přes zimu to prostě tak dobře nejde, tak si při normálním denním režimu může dovolit i bunusy ve formě pár pivek či pár deci vína denně. :-D
31. 01. 2013 16:33
Připojuji se vašemu klubu přátel hůlek, i já s hůlkami chodím moc ráda, a v přírodě si člověk krásně vyčistí hlavu od všech pracovních starostí a tak nějak vypne. Teď přes zimu odpočívají v koutě ale na jaře a na podzim jsou mým společníkem na vycházkách. Mám hodinovou trasu 6,5 km. Když jdu delší trasu bez hůlek, tak mě potom bolí v kříži a kyčle, s hůlkami ne, takže když jdeme na delší výšlap, jedině s hůlkama. Ze začátku na mě lidi ve vsi taky koukali s pusou od ucha k uchu, ale už si zvykli.
31. 01. 2013 16:33
Tyhle hůlky jsou prima. Záda jsou pak pěkně cítit, zvlášť u mě, já se dost často "hrbím". Nejradši jsem, když se se mnou někdo vypraví, sama si připadám tak nějak podivně.
31. 01. 2013 16:29
V létě jsem je hodně využívala na procházky po přírodě kolem chalupy. V Praze z časových důvodů sednu spíš na rotoped. Ale pohyb s hůlkami mě baví o hodně více.
31. 01. 2013 16:17
taky mám ráda h§lky ale raději jdu s kamarádkou
31. 01. 2013 16:04
Hůlky mám ráda, donutí ke svižnějšímu tempu. Na Nordic walking doporučuju neteloskopické. Teleskopické přenášejí nežádoucí otřesy. Zájemce nechť si vygúglí zdůvodnění, na cvičitelském semináři jsem sice všechno vyslechla, ale už je to delší dobu a paměť je můj problém.
31. 01. 2013 15:56
Hůlky jsou moje vášeň. Vše, co jsi napsal sedí přesně. Hůlky mi párkrát i zachránily ústa. Tak sportu zdar a hůlkám zvlášte.
Ještě k tomu běžkaři. Když jsme před léty s mužem poprvé vyšli do kpců s holemi, tak se nás lidi ptali, zda jsme nezapomněli lyže, nebo, zda bude sněžit a lyže máme na chatě a pod. I já si dovoluji kolego motivátore, nabídnout tykání.
31. 01. 2013 14:52
Jako parťák motivátor jsi mi sympatický, asi tě adoptuji. Nabízím tykání. Naďa

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři