Sledujte nás:

Datum registrace: 28. 10. 2014

Jak si nahrát profilovou fotku?

wondris

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 3 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 3168
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

wondris

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Když metabolismus zamavá bílou vlaječkou...

04. 11. 2014

Každý to jistě zažil, můžete sníst a vypít co chcete, jít spát až za svítání klidně několik dnů po sobě a pak stejně bez problémů nasadit vražedné tempo při studiu nebo v práci. Metabolismus maká na plné obrátky, dělá co může, aby urovnal a vyhladil výkyvy v neexistujícím režimu. Až jednoho krásného dne si řekne: "Dost!", zamává bílou vlaječkou, sbalí kufry a odjede kdo ví kam.  Dostaví se únava a člověk je schopen zaspat jakkoliv důležitou přednášku v jakoukoliv denní dobu.

Stejně to nastalo i u mě, a nepotřebovala jsem k tomu ani nijak zvlášť hýřit, ponocovat a nezdravě se stravovat. Nikdy jsem nebyla moc na sladké, sportu se také nevyhýbám kilometrovým obloukem, zelenina, ovoce a libové maso má u mě vždy přednost, projít se kolem bufetu se smaženým jídlem a okamžitě se mi dělá špatně. Ale v momentě, kdy jsem nastoupila na vysokou školu, začala jsem rázem přibírat.

Ve druhém ročníku jsem zjistila, že se nevejdu do loňských kalhot a to byl můj první pokus o zhubnutí, podařilo se, ty 3 kg jsem shodila celkem snadno, stačilo nahradit bílé pečivo celozrným. Ve 3. ročníku jsem přibrala shozená 3 kila a další 3 jako bonus. V tu dobu jsem se s tím tak nějak smířila, (=přeorganizovala jsem šatník) že 66 kg pro 173cm vysokou postavu není tak hrozné. Odjela jsem na půlrok do zahraničí, tam měli zcela jiné způsoby výuky, tou dobou jsem psala bakalářskou práci a neměla tolik předmětů, měla jsem tedy dost času sama na sebe na čtení, na pravidelné vaření, jídlo, podnikala jsem hodně procházek a výletů do okolí, naučila se běhat, chodila do školní posilovny. Po návratu do Čech jsem byla plná energie, zážitků a cítila se, že zbourám svět měla jsem cca 65 kg, ale svaly. Po státnicích jsem přestoupila na jinou fakultu zaměřenou více na programování.

Spousta nového - nová budova, nové město, seznámila jsem se svým stávajícím přítelem. Rok a půl jsem strávila před monitorem, letos na jaře jsem opět odjela do zahraničí - tentokrát pracovně a nabourala si zdravé návyky - pečení. Přítel tam byl se mnou a zbožňuje buchty a koláče a vůbec všechno sladké, a když už to máme napečené, tak to nenechám se zkazit, že? Když se to sečte, přibrala jsem za rok a půl před monitorem 5 kg a další 4 za 4 měsíce v zahraničí. Na začátku prázdnin jsem měla krásných 74 kg. Nutno dodat, že se mi tuk ukládá výhradně v dolních partiích z velikosti 38 na 44.

Přes léto jsem pracovala, do práce jsem jezdila na kole, po práci chodila běhat, na brusle. Pravidelná strava i spánek .Nastavila jsem si tvrdý režim - maximum bílkovin, minimum tuku a sacharidů - moje jídlo se skládalo převážně z drůbežích prsou a dušené nebo čerstvé zeleniny. Když jíte odjakživa zdravě, není moc co měnit. Za 3 měsíce - 3 kg dole. Šlo to dobře, do té doby než jsem se vrátila do školy - tento způsob stravovaní mi nepřijde trvale udržitelný se studentským režimem.

Když se podívám zpět na těch 5 let, +14 kg, tímto tempem bych měla ve 30 letech 90 kg. Nyní dodržuji skladbu jídla podle STOB, a pravidelně, za jeden týden se cítím lépe, daleko lépe než při vysoce bílkovinné dietě. Přišla jsem na to, že v mém případě je daleko důležitější, kdy jím, než co jím, jsem přesvědčena, že i ty -3 kg v létě udělal pravidelný režim, že tělo vědělo co má kdy čekat, kdy bude oběd, kdy večeře, kdy spát, kdy se vzbudit. Chybějící režim, to je to, co mi vyplašilo metabolismus.

Metabolisme - prosím vrať se! Slibuji, že budu jíst pravidelně.





Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 11. 2014 20:31
Hezky napsane :-) Drzim palce, at se dari!!!! A taky si preji, at se vrati i muj metabolismus :-)
05. 11. 2014 16:53
Moc hezký článek, u mě se sice nejdená o vysokou školu, ale v mém životním tempu to vypadá obdobně. Drž se, já taky opět začínám po půl roce být hodná na své tělo ...
05. 11. 2014 14:04
no jo, pravidelnost to chce, jinak tělo neví, kdy zas co dostane, tak radši uloží, co může :-) Držím palce, ať se daří!
05. 11. 2014 06:30
Držím Ti palce
05. 11. 2014 06:24
tak já to měla velmi podobné, ne-li totožné:) místo sezení za monitorem jsem seděla před mikroskopem a kila se na mě valila ze všech stran... teď jsem 3 měsíce na bílkovinách a posilování a dole 7 kg... od loňských vánoc 10, ale tak 15 mám ještě před sebou:)
05. 11. 2014 06:08
Držím palce, ať o vyjde i za cenu nastavení signálu na jídlo na mobilu, pak už dá signál žaludek. Alespoň já to tak mám.
05. 11. 2014 00:16
Úžasně napsané - shrnuté. Teď to metabolismu ukažte a on se vrátí:-) Jinak přeji i hodně úspěchů při studiích.
04. 11. 2014 22:07
Držím palce ať se ti to podaří. Máš to pěkně srovnané v hlavě a to je asi na hubnutí to nejdůležitější.
04. 11. 2014 17:37
Pravidelnost, střídmost, pohyb - jak jednoduché !! Až na stránkách STOBu v tom mám jasno. :-)) At se daří :-)
04. 11. 2014 16:15
Máš pravdu.Pravidelnost a rozumná skladba jídla dělá divy:-)))).
04. 11. 2014 16:05
Jo, někdy trvá dlouho, než se metabolismus uklidní...držím palce ať se podaří...

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři