Sledujte nás:

Datum registrace: 02. 03. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

xlanca

Původní Sebekoučink

24 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 2.9 kg

Získané body

Tento měsíc: 556
Celkem: 7841
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

"Racionální" výživa - námět k diskuzi

10. 12. 2012

    V souvislosti s dietami se často hovoří o racionální výživě. "Racionalita" je heslo, pod které se může ukrýt jakákoli hloupost. To platí samozřejmě i v oblasti výživy, kde různých polopravd využívá především móda a reklama. Ze zdraví se stal argument potravinářského průmyslu, který vyrábí podle toho, co je právě v módě. Dnes jsou v módě diety. Různé výrobky se proto předhání v tom, že právě ony jsou ty nejchutnější, nejzdravější a nejméně energeticky hodnotné. Jednou se zdůrazní vláknina, podruhé vitaminy, jindy jen nízká energetická hodnota výrobku. Cílem je samozřejmě to, aby se výrobku prodalo co nejvíc. To znamená, aby spotřebitel co nejvíc koupil, a tedy i snědl. Spotřebitel je nucen do nadměrné spotřeby reklamou, která vlastně říká: "... je to lepší než normální jídlo, je to ale méně energeticky hodnotné, nemusíte se bát, můžete se odvázat... můžete se přejíst." Pro potravinářské firmy je samozřejmě nejvýznamnější vzkaz, že si jejich výrobků můžete víc koupit. Namísto jednoho jogurtu vám nyní nabízí dva nebo možná tři, i když se tváří, že vám bude stačit jenom jeden. Na vyváženou skladbu potravin, nezbytnost určitého množství tuku nebo biologickou hodnotu masa se přitom většinou zapomíná. Důležitější je vytvořit poptávku a prodat svoje výrobky.
   Nic proti těmto potravinám, kdyby nenarušovaly vyvážený jídelní režim a přiměřené jídelní zvyklosti. Člověk se nemusí přecpávat masem, ale dobře připravené maso je chutným, a hlavně bohatým zdrojem řady nezbytných látek. Vláknina může být prospěšná, proč ji ale hltat po hrstech? Stejné je to s vitaminy nebo minerály, pokud nejste nemocní nebo nechybí ve vaší potravě.
Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 02. 2013 11:04
Největším ubíječem dobrých předsevzetí je nedostatek času na vaření. S tím stále bojuji.
06. 02. 2013 08:40
jídlo typu vysyp a uvař není můj šálek kávy... jelikož pracujeme doma, tak denně vařím a rozhodně to není lehké, (což mi hospodyňky jistě potvrdí) pořád něco vymýšlet...ale pořád lepší "špagety se sýrem" než nějakou pytlíkovou mňamku :-) Jinak co se týče ovoce a zeleniny, tak jsme se vrátili k domácímu pěstování... je to práce navíc, ale ta chuť.... :-)
06. 02. 2013 07:14
Já využívám zvyklostí mých rodičů a některých rad, které z těchto zvyklostí vycházejí. Podotýkám ovšem, že ta úplně základní rada je dostatek pohybu. Další radou je to, že se snažím jíst to, co najdu ve svém okolí. Bohužel na vesnicích dnes zahrádky málo kdo má a jsme odkázání na Supermarkety. Pak nám nezbývá nic jiného, než si najít doplňky stravy, které jsou stavěny na českou populaci a ne něco globálního třeba z USA. A další tou z nejzákladnějších rad je, že mám jíst nejméně 5x denně. Müsli a Müsli tyčinky a brumíky a třeba i vitamínové bonbony a podobné vymoženosti vyráběné někde v Polsku nebo Číně klidně dávejte svým dětem a máte jistotu, že budete s nimi chodit k lékaři v tom nejlepším případě s vyrážkou. No a úplně na závěr maminkám vzkazuji, aby si tudíž nakoupily ty potraviny, které jsou českého původy typu brambory, maso mrkev atd. a doma vařily s použitím pepře, soli, kmínu a papriky a na všechny ty zázračné kořenící přípravky zapomněly. Máte vůbec přehled z čeho vaří ve vašich školních jídelnách. Jen tak na okraj. V přemíře péče o mé přestárlé rodiče jsem jim objednal obědy ze školní jídelny a víte jak to dopadlo? Dostal jsem vynadáno, že si to mám jíst sám. Takže děti hoňte od počítače někam sportovat a vařte jim a když se k nim přidáte o to lépe. Pak se vám třeba povede, že z nich budete mít třeba Muže Plzně, jako já.
05. 02. 2013 23:36
A proto se mi líbí STOB !! Je jen na tobě jak si uděláš na každý den jídelníček :-)) nikdo ti nediktuje co máš každý den sníst,ale uděláš si podle semaforků jídlo na každý den tak ,jak ho máš ráda :-)) A úplně souhlasím s Libuškou :-)) I ti co neměli rádi pohyb,se snaží - viz.já :-))
05. 02. 2013 23:01
Reklama je metla, dokáže ovlivnit i usadit se v podvědomí. A hlavně je okamžitě účinná - jídlo kupujeme denně (na rozdíl od např. ledničky či auta), tak proč to nezkusit? Nemám ráda jídla typu vysyp pytlík, přidej jen vodu, uvařit lze chutně, rychle a zdravě. Stačí jen použít selský rozum.
05. 02. 2013 22:37
Mirko181, jíst máme všechno, co nám chutná, ale v množství, aby nám jídlo neublížilo
05. 02. 2013 22:36
Proto má STOB tolik příznivců, protože nás učí přemýšlet o skladbě našeho jídelníčku, tak aby byl vyvážený, pestrý a zdravý. Abychom něměli pocit hladu a radovali se z úbytku váhy. A i největší odpůrci pohybu začnou chodit, jezdit na kole, běhat a jinými činnostmi barvit semaforek pohybu na zeleno.
05. 02. 2013 21:49
Fort: Tak co mam jist? ;-)
10. 12. 2012 09:40
Ahoj moc hezky napsané a pravdivé :-)

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři