Sledujte nás:

Bílý ďábel?

Zpět

Alexandra Fraisová

Cukr je v dnešním světě výživy nepřítelem číslo 1. Omezovat přidaný cukr ze stravy je naprosto v pořádku a prospěšné, ale občas to zachází až příliš daleko. Co je ještě nepřítel, a co už je přehnané?

Drasticky omezit úplně všechno, co obsahuje jakoukoli formu cukru, je dlouhodobě neudržitelné a navíc je to taky dost složité. A jídelníček tím trpí natolik, že nám začnou chybět jiné látky. Co už je tedy moc?

 

* Vynechávat vhodné potraviny, které obsahují přirozený cukr.

Když odborníci radí ubrat na spotřebě cukru, mají na mysli cukr přidaný v průmyslově zpracovávaných potravinách, jako jsou slazené nápoje, sladkosti, slazené cereálie nebo sladké pečivo. Ale nikoli přirozeně se vyskytující cukr v ovoci, zelenině nebo mléčných produktech. Někdo dokáže vynechávat mrkev, ananas nebo banány, protože „v tom je moc cukru“. A totéž platí pro mléko či jogurt s průměrným obsahem tuku. Jistě, v těchto potravinách se vyskytuje cukr (ve formě laktózy), ale také poskytují kvalitní bílkovinu, dávku vápníku, vitaminu D a dalších klíčových výživných látek. Na druhé straně, potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru jako limonády, ochucované kávové nápoje, dezerty a další sladkosti, představují jenom prázdné kalorie. Tak se soustřeďme na to, že vynecháme potraviny s přidaným cukrem, a netrapme se těmi, kde je cukr přirozený.

Více o přidaném a přirozeně se vyskytujícím cukru se můžete dozvědět zde

 

* Počítat jeden každičký gram přidaného cukru.

Ano, cukr se skrývá na nejzákeřnějších a nejnečekanějších místech jako v salátové zálivce, arašídovém másle nebo omáčce na špagety. Takže je naprosto rozumné při nákupu dobře vybírat a hledat výrobky s nižším obsahem cukru. Ale někdy má daný produkt jen pár gramů cukru. Tak neřešte ty 2 gramy cukru v ořechovém másle a zaměřte se raději na jiné, koncentrovanější zdroje přidaného cukru ve stravě, zejména takové, které přijímáte pravidelně. Vynechte dezert (nebo ho nahraďte miskou čerstvého ovoce), a ušetříte 10 lžiček cukru za den. To je mnohem víc než 6 až 8 gramů cukru z barbecue omáčky, kterou si dáte párkrát do měsíce. Nejlepší je samozřejmě ubírat cukr všude, včetně ranní kávy a dalších nápojů, cereálií a oblíbených svačin. A nezapomeňte, že ten kopeček zmrzliny navíc, sladký sirup v kávě nebo hrst lentilek napáchá víc škody než pár gramů cukru v salátovém dresinku (když už si nevyrábíte vlastní).

 

* Soustředit se příliš na cukr a málo na to ostatní.

Pokud se posedle zaměřujete jenom na cukr a neberete ohled na nic jiného, možná máte cukru málo, jenže taky můžete mít málo nebo moc něčeho jiného. Soustřeďte se tedy spíš na celkově vyváženou stravu. Ostatně, základem správného jídelníčku mají být nezpracované potraviny jako zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky a libové zdroje bílkovin – a tam nikde přidaný cukr přece nenajdeme. Jezte přírodní potraviny v jejich původní podobě, jezte pestře, nepijte slazené nápoje a obsah přidaného cukru v potravě se vám přirozeně sníží.

 

Zda máte jídelníček vyvážený ve všech ohledech, vám může napovědět program Sebekoučink.

Hodnocení (62 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 08. 2017 09:26
Přesně tak, ubrat tam, kde je moc cukru navíc, nikoli u přirozených zdrojů, které mají spoustu dalších pozitiv.
29. 08. 2017 08:48
Ano, sebekoučink po delší době zase u mě bude nutný, zase budu srovnávat 2-3 kg, uvidím, jak se vrátím z dovolené.
28. 01. 2017 13:39
Moc hezky napsáno, díky. Není nad rozumnou vyváženou stravu, žádné drasťáky :-)
19. 01. 2017 16:07
Prvním krokem by mělo být vyřadit slazené nápoje - je to velký rozdíl.
19. 01. 2017 14:07
Sašo,perfektní článek,díky
14. 01. 2017 16:25
Snažím se cukr nepřidávat, spíš využívat přirozené zdroje i ve vařených jídlech
14. 01. 2017 11:00
Je to tak, nic se nesmí přehánět :-)
13. 01. 2017 21:17
Jednoduché, výstižné a logické.
12. 01. 2017 19:34
Dnes cukra nademnou vyhrály.
12. 01. 2017 19:14
skvěle napsané :-)
12. 01. 2017 08:25
Krásně a srozumitelně jsi to napsala, Saši :-) Díky.
12. 01. 2017 06:40
Moc hezky napsané. Vždy danou potravinu posuzuji jako celek a taky ještě vzhledem k vyváženosti jídelníčku. Myslím, že spousta lidí nečte výživové hodnoty. A taky bohužel spoustu lidí tyto informace nezajímají a jedí tak jak byli zvyklí ( vidím to u rodičů a je těžké je přimět k nějaké změně).
11. 01. 2017 20:58
Správně !!! Všeho s mírou a nic nepřehánět !!!!
11. 01. 2017 20:55
No někdy mi v tomhle moje předsevzetí pokulhává, škoda.
11. 01. 2017 19:16
Tak tak zachovat si zdravý rozum a nic nepřehánět. Díky za článek.
11. 01. 2017 18:53
KRÁSNĚ NAPSÁNO, MŮJ SEBEKOUČINK ZATÍM NESTOJÍ ZA NIC.
11. 01. 2017 14:22
Presne to isté si myslím. Treba si vhodne vyberat a nebyť otrokom počítania.
Avšak aby to človek pochopil ( videl suvislosti a vedel uprednostniť zdravšie verzie ) musí chvílu aj počitať a trošku pri tom počítaní aj rozmýšlať, že áno.
11. 01. 2017 14:13
Líbí se mi závěrečný odstavec, pro jednoduchost a srozumitelnost....
11. 01. 2017 13:45
Ovoce mě tolik nemrzí,stejně si dám raději zeleninu.Včera jsem si koupila ve "Zdravé výživě" konopnou tyčinku s meruňkou",prodavačka mě ujistila,že tam žádný přidaný cukr není.A je velmi chutná.
11. 01. 2017 12:26
Já děkuji za program Sebekoučink, jídlo si plánuji den nebo dva dopředu, víc než ze sacharidy, bojuji s nízkým příjmem tuku.. ( ty mi vždy svítí bud oranžově nebo červeně)...
11. 01. 2017 12:20
sifaka: já mám tyto tyčinky taky velice ráda, je to mnohem lepší varianta než jakákoliv jiná pochutina, když má člověk na něco sladkého chuť. Jelikož jsou vždy vyráběny z datlí, apod, tak obsahují poměrně velké množství jednoduchých cukrů, ale pouze z ovoce, žádné přidané cukry. A tyhle mají navíc docela dobré složení z hlediska zastoupení proteinu. Vždy je dobré, aby se protein blížil alespoň 50 % zastoupení sacharidů. :-) což mnohé tyhle tyčinky nesplňují. Takže na mlsání je taková tyčinka určitě fajn.
11. 01. 2017 11:09
Díky za článek, už mi začíná docházet, proč mně tolik nemusí mrzet ovoce.Spíš mně mrzí, kolik cukru jsem do sebe dostala za celý život.Jen tě Sašo prosím o radu.Vlastně ty jsi mně přivedla na proteinové tyčinky.Měla jsem z nich trošku obavy ale když jsem vyzkoušela a prošla nabízené druhy, oblíbila jsem si mmj značku Bombus(nevím, za můžu vložit odkaz)
Na obalech je napsáno:VEGAN - GLUTEN FREE - NO ADDED SUGAR....co na to říkáš ty z pohledu cukru......nejen...Dá se tomu věřit?Díky.
11. 01. 2017 11:01
Rozumné rady, dík.
11. 01. 2017 10:45
Snažím se vyloučit veškerý přidaný, skrytý i jednoduchý cukr, jak se dá. Myslím si ale, že jedna - dvě lžičky kvalitního domácího medu tělu víc prospěje, než ublíží
11. 01. 2017 09:17
Nesladím kávu ani čaj, abych si mohla dát víc ovoce,
11. 01. 2017 08:10
Také děkuji za přínosný článek.
11. 01. 2017 08:08
tohle si přečtěte aspoň 2x zlatá slova!!!
11. 01. 2017 07:57
Dík za článek, skvěle napsané.
11. 01. 2017 07:39
sestavit jídelníček aby byl dozelena je kumšt ale dá se to, je lepší plánovat dopředu a upravit když to nevychází než zapisovat až snědené, cukr se potvůrka skrývá skoro všude

Naši partneři