Sledujte nás:

Červená řepa

Zpět

Tento článek byl publikován 9.9.2016 na internetových stránkách Vím, co jím. Autorem je  Mgr. Jitka Laštovičková.

Červená řepa je jedním z druhů zeleniny typických spíše pro podzim. Při správném skladování nám vydrží dlouho a připravit z ní můžeme celou řadu báječných, chutných a zdravých pokrmů plných vitamínu C a kyseliny listové.

 

Zdroj: Salát z červéné řepy se sýrem ze Shutterstock


Kořenová zelenina – nejen mrkev, celer a petržel

Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu, je bohatým zdrojem kyseliny listové, draslíku a také vitamínu C. Řepa obsahuje také velké množství rostlinných barviv (antokyanů a betainu) – proto při jejím zpracování raději navlékněte rukavice. (Pozor, po konzumaci většího množství červené řepy se kvůli barvivu může změnit i barva moči.) Bulva červené řepy obsahuje hodně vlákniny, ale také nezanedbatelný podíl sacharidů - zejména diabetici by tedy měli sledovat, jakou porci řepy si dávají. Koho trápí močové kameny vzniklé ze solí kyseliny šťavelové (oxaláty), ten by se měl časté konzumaci červené řepy, ale třeba i špenátu a rebarbory raději vyhnout.

Řepa nemusí být jen sterilovaná

Řada z nás možná nerada vzpomíná na sterilovanou červenou řepu, která se pravidelně objevovala na jídelním lístku školní jídelny. Ale červenou řepu lze připravit na mnoho jiných způsobů. Syrovou oloupanou řepu můžete odšťavnit a získanou šťávu zkombinovat se šťávou z jablka nebo pomeranče - získáte tak zdravý koktejl plný vitamínů a minerálních látek. Zkusit můžete i kombinaci s polníčkem nebo špenátem. Kvůli vysokému obsahu sacharidů má řepa sladkou chuť - a tak je vhodné ji výrazněji dochutit, hodí se zejména chuť kyselá - dobře poslouží třeba balzamikový ocet nebo šťáva z citronu, “rozumí “ si ale také s česnekem, zázvorem, solí a pepřem.

Nejen bulva, ale i nať je zdravá a vhodná ke konzumaci

Pokud v létě či na začátku podzimu uvidíte na trzích nebo v obchodech řepu s čerstvou natí, určitě si ji pořiďte. Když je nať čerstvá, není třeba se jí zbavovat – nejlépe ji však co nejdříve zpracovat, aby nezavadla. Listy nati můžete upravit podobně jako špenát – spařit horkou vodou a poté podusit, dochutit česnekem. Když řepu zbavíme nati a uchováme ji v suchém tmavém prostředí, vydrží nám opravdu dlouho. Zvolte nejlépe bulvu, která není vyschlá, měkká nebo poškozená. Před další úpravou je třeba řepu pečlivě omýt a očistit, abyste ji zbavili veškeré zeminy.

Tipy pro zpracování

Budete-li řepu tepelně upravovat, neloupejte ji - pečte nebo vařte ji i se slupkou (nepřipravujete-li tedy tradiční boršč). Zabráníte tak úniku chutné šťávy. Řepu je nutné péci či vařit poměrně dlouho (samozřejmě i podle velikosti bulvy) - počítejte spíše se 2-3 hodinami přípravy. Pro urychlení vaření (např. do boršče) je možné očištěnou, oloupanou řepu nahrubo nastrouhat - malé kousky se poměrně rychle provaří. Řepu je možné také za syrova marinovat v balzamikovém octu nebo šťávě z citronu - nakrájíte-li oloupanou řepu před marinováním na tenčí plátky, brzy změkne.

Pečenou nebo i syrovou červenou řepu můžete použít do zeleninového salátu, stejně tak z ní ale můžete připravit i pomazánku (s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou) nebo pyré (třeba i v kombinaci s bramborami), o tradiční polévce ani nemluvě. Pečená řepa se hodí k masu, rybám, skvěle chutná i v kombinaci se sýrem a ořechy.

Červená řepa je skvělou obměnou podzimní a zimní sezony a možností její úpravy je celá řada - horký boršč nebo pečená řepa v zimě a na podzim zahřejí, koktejl z řepy se špenátem osvěží. Tak odhoďte předsudky získané kdysi dávno ve školní jídelně a nebojte se řepu znovu ochutnat - věřím, že najdete variantu, která vám zachutná a ještě prospějete svému zdraví.

Vyzkoušet můžete také naši pomazánku z červené řepy a slunečnicových semínek.

Hodnocení (54 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 08. 2017 22:05
dnes jsem si pořídila domácí řepu a těším se na kulinářský výsledek
04. 08. 2017 17:30
Řepu mám rád, často ji třeba kombinuji s fazolovým nebo čočkovým saláte.
04. 08. 2017 12:30
Chválím i za krásné obrázky jídel v těchto příspěvcích. Zjišťuji, že to není jednoduché vyfotit jídlo tak, aby vypadalo lákavě a atraktivně a bylo i hezky naaranžované. A nemohu to svádět jen na ten mobil, kterým fotím, abych si pak obrázky mohla poslat do počítače a z něj je vložit do fotogalerie nebo do blogu :-)))
04. 08. 2017 12:22
Já tu klasiku ve školní jídelně milovala a taky dojídala.Teď už ji moc nedělám,musím se polepšit.Nějak jsem na ni pozapomněla
04. 08. 2017 06:53
Řepu mám moc ráda, máme ji poměrně často. Pěstujeme si ji doma a v zimě kupuji vařenou v Lídlu. Dělám z ní různé saláty, pečenou v troubě s bylinkami, steriluji s jinými druhy zeleniny a s křenem. Boršč je výborný. Klasickou ze školní jídelny jsem dojídala po spolužácích :-)
03. 08. 2017 20:55
Miluji salát z červené řepy s sterilizovanou okurkou, cibulí a kozím sýrem (podle Mačingové). Dělám často a kupuji vakuově balenou předvařenou řepu v Lídlu. Když jsem kupovala řepu k vaření, často na ni nedošlo, až se zkazila. Taky jsem dělala smoothie z předvařené řepy a jablek. Bylo to výborné. Jediné co mi nejede je boršč.
01. 08. 2017 14:23
řepu můžu na všechny způsoby, jen kdyby to vaření/pečení netrvalo tak dlouho - ale zase ji lze připravit do zásoby
01. 08. 2017 06:09
Řepa nebyla nikdy v mém jídelníčku, tak doufám, že to co nejdřív napravím :-)
31. 07. 2017 21:27
Řepa je stále nedoceněná
31. 07. 2017 17:43
Přiznám, že ani sterilovaná varianta mi ve školní jídelně nevadila.I teď ji někdy použiju na saláty, které zjemnuji zakysanou smetanu nebo jogurtem.
31. 07. 2017 17:43
Přiznám, že ani sterilovaná varianta mi ve školní jídelně nevadila.I teď ji někdy použiju na saláty, které zjemnuji zakysanou smetanu nebo jogurtem.
30. 07. 2017 21:39
Plánuju si zkusit předvařenou řepu z Penny.
30. 07. 2017 07:47
Řepu jím celoročně - už kvůli anémii.
30. 07. 2017 07:47
Řepu jím celoročně - už kvůli anémii.
30. 07. 2017 07:47
Řepu jím celoročně - už kvůli anémii.
30. 07. 2017 03:57
dávám ji do fazolového salátu.
29. 07. 2017 22:05
řepu si kupuji v Penny už uvařenou měkkou v sáčku,jím ji dost často.Někdy ji jím holou,ale většinou si k ní udělám sladkokyselý lák
29. 07. 2017 16:52
Mám ráda sterilovanou jako ze školní jídelny, už vím proč - zase ty nešťastné sacharidy.
29. 07. 2017 08:47
Řepu mám ráda sterilované jako stavu s jablkem a do salátů
28. 07. 2017 21:19
řepu mám ráda hlavně s křenem
28. 07. 2017 20:36
Řepu mám docela ráda ale moc často ji nepoužívám...asi s tím budu muset něco dělat
28. 07. 2017 06:59
Červenou řepu můžu často, výborná pečená s bylinkami, nakládaná do salátů, carpacio, do muffinů, do bramboráčků..... No je toho spousta, jak ji využít :-)
27. 07. 2017 23:12
Červenou řepu mám moc ráda na jakýkoliv způsob.
27. 07. 2017 22:35
Řepa je jedinečná potravina.....
27. 07. 2017 21:03
červenou řepu jsem jedla jen sterilovanou a ta mi moc chutná, musím se naučit i jinak ji zpracovávat.
27. 07. 2017 19:37
červenou řepu jen ze zahrádky a stále :)
27. 07. 2017 18:25
Červenou řepu musím používat častěji, z článku je vidět její široké uplatnění.
27. 07. 2017 15:36
Červenou řepu můžu krom boršče v jakékoliv úpravě, nejraději v podobě pomazánky se zakysanou smetanou a sterilovanou. nebo marinovanou v oleji s citronovou šťávou a trochou pesta z medvědího česneku.
27. 07. 2017 13:09
Červenou řepu kupuji předvařenou a peču s česnekem, uzeným tofu sýrem a baby špenátem :-) Vynikající.
27. 07. 2017 13:01
Červenou řepu mám ráda, nejvíce v boršči nebo sterilovanou. Určitě vyzkouším pomazánku !
27. 07. 2017 12:41
Červenou řepu mám ráda na všechny způsoby. Vítám každý nový recept, děkuji za typ na pomazánku.
27. 07. 2017 11:27
Preferuji pečenou řepu jako základ, pak lze mnohonásobně dál zpracovávat a dochucovat. Nebo boršč - ten umím výborný, zase ho musím uvařit, díky za připomenutí
27. 07. 2017 11:23
děkuji moc za tip a hlavně odkaz na pomazánku, tu určitě vyzkouším
27. 07. 2017 10:54
Nedělám ji často, ale nevadí nám v jakékoliv úpravě.
27. 07. 2017 10:39
Červenou řepu mám ráda na všechny způsoby, tedy mimo boršč. Ten nee...
27. 07. 2017 10:36
červený řepě jsem dosud nepřišla na chuť, nemám jí ráda v jakékoli podobě
27. 07. 2017 10:20
Červenou řepu jsem zařadila do jídleníčku nedávno, pomazánka ze STOBu byly vynikající, a pka jeden jednoduchý salát s kozím sýrem.
27. 07. 2017 09:45
Červenou řepu mám ráda ve všech podobách, jak sterilovanou, tak pečenou, v polévce typu boršč i jako krém z červené řepy, i syrovou marinovanou úpravu do carpaccia s kozím sýrem a piniovými semínky. Jen šťávy z ní mne moc nelákají.
27. 07. 2017 09:13
Červenou řepu mám hrozně ráda. Od boršče, přes salát a naloženou řepu, po pomazánku. Hlavně v zimě ji dělám poměrně často. :-)
27. 07. 2017 09:10
Červenou řepu používám převážně sterilovanou, určitě vyzkouším pečenou.
27. 07. 2017 08:45
S červenou řepou neumím pracovat
27. 07. 2017 07:14
Tuto řepu jsem opomíjela, ale mám nižší hodnoty červených krvinek, tak opět zařazuji do jídelníčku, pokud možno za syrova, jinak přednostně upravenou v páře, vařenou, pečenou jsem ještě nejedla, tip na pomazánku/i z jiné zeleniny/ určitě vyzkouším

Naši partneři