Sledujte nás:

Cholesterol - hodný, nebo zlý?

Zpět

Víte, že více než 70 % dospělých má problém s cholesterolem a krevními tuky? Víte, že je „hodný“ a „zlý“ cholesterol? A kde se vůbec cholesterol bere a k čemu nám slouží? Vše se dozvíte v následujícím článku.

Cholesterol je látka tukové povahy přítomná v lidském organismu, je důležitá pro tvorbu buněčných membrán, hormonů, vitaminu D a pomáhá tělu zpracovávat tuky. Cholesterol si získal velmi špatnou pověst a pro mnoho lidí je výživovým strašákem, nicméně pro naše tělo je nepostradatelný.

Pokud je však jeho hladina vysoká, ukládá se do cévní stěny, snižuje tak její pružnost a omezuje průtok krve. Omezení pružnosti cév a zúžení průsvitu se nazývá ateroskleróza. V jejím důsledku nejsou orgány dostatečně zásobeny kyslíkem a srdce je nadměrně přetěžováno. To může způsobit například infarkt či mozkovou příhodu. Největším rizikem je, že vysokou hladinu cholesterolu v krvi sami nepoznáte. Nebolí a obvykle nemá ani jiné nepříjemné projevy. Hladina cholesterolu v krvi se dá zjistit jednoduchým a rychlým krevním testem, který vám udělá praktický lékař. Celková hladina cholesterolu by měla být nižší než 5 mmol/l.

Hodný a zlý cholesterol

Cholesterol je však nutné sledovat podrobněji. Rozeznáváme dva základní typy cholesterolu, tzv. HDL a LDL cholesterol. Vedle celkové hladiny cholesterolu je důležité sledovat zastoupení obou typů cholesterolu.

Cholesterol „hodný“ HDL – hladina tohoto cholesterolu má být u mužů vyšší než 1 mmol/l a u žen vyšší než 1,2 mmol/l. HDL cholesterol pomáhá ateroskleróze předcházet, odvádí přebytečný cholesterol z krevního oběhu do jater, kde se následně odbourává. Díky tomu pomáhá udržovat celkovou hladinu cholesterolu v krvi na normální úrovni.

Cholesterol „zlý“ LDL – hladina tohoto cholesterolu by měla být nižší než 3 mmol/l. V některých případech je doporučená hodnota LDL cholesterolu v krvi dokonce mnohem nižší. Například u osob, které prodělaly srdeční infarkt nebo cévní mozkovou příhodu, by se měla hladina LDL cholesterolu snížit pod 1,8 mmol na litr krve.

LDL cholesterol prochází našimi cévami, a je-li ho nadbytek, usazuje se v nich a to může vést až ke vzniku srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody. Je tedy potřeba znát jak hladinu cholesterolu v krvi, tak i poměr „hodného“ a „zlého“ cholesterolu.

Kde se cholesterol v našem těle bere?

Tělo si vytváří větší podíl cholesterolu samo a zbytek přijímá prostřednictvím stravy, stravou dodáváme do těla 20-40 % cholesterolu. Nejvíce je cholesterol zastoupen v živočišných tucích, přijímáme ho tedy v másle, uzeninách, vnitřnostech, mase, vaječném žloutku a tučných mléčných výrobcích. Cholesterol se téměř nevyskytuje v čistě rostlinné stravě. V potravinách rostlinného původu jsou naopak obsaženy rostlinné steroly, které napomáhají hladinu cholesterolu snižovat.

Avšak je dobré najít v jídelníčku určitou rovnováhu a živočišné produkty (například méně tučné mléčné výrobky nebo libové maso) striktně z jídelníčku nevyškrtnout. Některé studie prokázaly, že vegani (osoby, které nejí maso ani žádné jiné živočišné produkty) mají často paradoxně extrémně zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Děje se tak proto, že pokud tělu nedodáte z potravy žádný cholesterol, vytvoří si ho o to více samo.

Cholesterol není ten hlavní viník

Ve stravě nestačí hlídat si pouze celkový příjem tuků a cholesterolu jako takového. Ukázalo se, že s ohledem na hladinu LDL cholesterolu je daleko důležitější dbát na správné složení tuků. Konzumace nevhodných tuků zvyšuje hladinu cholesterolu více než samotný cholesterol, který přijímáme v potravinách.

A jaké je to správné složení tuků? To už pro většinu z vás bude jen opáčko :-) 

Nevhodné tuky

Mezi tuky, které bychom měli omezovat, patří tuky bohaté na nasycené mastné kyseliny. Jedná se hlavně o tuky živočišného původu (sádlo, lůj, mléčný tuk), dále jsou nasycené mastné kyseliny obsaženy dnes ve velice oblíbeném kokosovém, ale i palmojádrovém tuku, a tedy v různých sušenkách, polevách, zmrzlinách a dalších výrobcích. Jejich spotřeba u většiny z nás je značně vyšší než doporučují odborníci. Proto bychom měli jejich konzumaci omezit a nahradit je potravinami s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin.

nevhodné tuky  

Vhodné tuky

Přednost bychom měli dávat tukům bohatým na nenasycené mastné kyseliny. Nenasycené mastné kyseliny jsou v různém poměru obsaženy v rostlinných olejích (řepkový, olivový, slunečnicový, sójový) a produktech z nich vyrobených, např. kvalitních margarínech, rostlinných roztíratelných tucích a majonézách. Kromě toho jsou obsaženy i v rybím tuku a ořeších. Nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na regulaci hladiny cholesterolu, a proto by měly být upřednostňovány a konzumovány ve větším množství než nasycené mastné kyseliny.    

vhodné tuky

Co jsou rostlinné steroly?

Rostlinné steroly (tzv. fytosteroly) jsou látky přírodního původu, které částečně zabraňují vstřebávání cholesterolu do krve, a tím pádem snižují hladinu celkového a LDL cholesterolu v krvi. Jejich hlavním zdrojem jsou rostlinné oleje, v menší míře i ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy. Při klasickém zpracování rostlinných tuků se určitá část těchto zdraví prospěšných rostlinných sterolů ztrácí. Někteří výrobci přidávají rostlinné steroly do výrobků a vytváří tzv. funkční potraviny. Pokud se vás týká zvýšená hladina cholesterolu, můžete příjem rostlinných sterolů navýšit díky margarínu obohacenému o rostlinné steroly. Bylo prokázáno, že pravidelná  konzumace rostlinných sterolů snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Dbejte na celkový režim 

Nezapomeňte, že je nutné ke snížení cholesterolu přistupovat komplexněji. Hladinu cholesterolu ovlivňuje obezita, nedostatek pohybové aktivity, stres a nevyvážená strava. Někdy ale stačí udělat v jídelníčku a životním stylu jen pár změn, které ovlivní nejen hladinu cholesterolu, ale přispějí ke zlepšení celkové kvality života a ochrání vaše srdce. 

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 04. 2019 19:08
to je zajímavé, že vegani mají vyšší cholesterol
22. 03. 2017 21:49
opět poučný článek, díky
22. 03. 2017 18:41
Velice zajímavý článek, děkuji. Úplně bych ale nesouhlasila se zařazením mléčného tuku mezi nevhodné. Poslední výzkumy naznačují nezastupitelnost mléčného tuku, hlavně v dětské stravě, neboť je velice dobře stravitelný a podporuje vstřebávání důležitých vitamínů a minerálů.
22. 03. 2017 06:25
Cholesterol mám vpořádky a nikdy jsem s ním problém neměla..., bohužel u manžela to musím hlídat...
21. 03. 2017 21:07
myslím si, že otázka cholesterolu je i dědičnost
21. 03. 2017 20:35
Mám léta vysoký cholesterol a to jsem nikdy nebyla silná.
21. 03. 2017 20:19
Cholesterol mám vyšší.
21. 03. 2017 20:03
Zatím se držím, léky brát nemusím.
21. 03. 2017 17:19
Cholesterol mám naštěstí v pořádku :)
21. 03. 2017 14:49
Mám kamarádku, která je štíhlá, pravidelně cvičí, vůbec nejí tučné ani sladké věci a přesto má vysoký cholesterol. Jak pak ho má snížit?
21. 03. 2017 13:59
Léky na snižování hladiny cholesterolu - jejich výroba, distribuce a prodej - je druhý nejvýnosnější byznys hned po zbrojním průmyslu. Hranice je stanovena uměle, neustále se snižuje. A bohužel nějak se neřeší příčina ukládaní cholesterolu v cévách. Tak trochu pohled odjinud :-))
21. 03. 2017 13:16
Snažím se trochu hlídat, ale cholesterol mě nyní překvapil vyššími hodnotami LDL, HDL mám výborný tak nevím jak ten zlý snížit.
21. 03. 2017 12:19
podle poslední preventivní kontroly mám vše v pořádku, ale je dobré si to hlídat. Určitě je povzbudivé, že i pohyb přispívá k redukci, tedy člověk praští dvě i více much jednou ranou.
21. 03. 2017 10:42
Triglyceridy zvýšené,cholesterol na hraně a je to už 15 let stejné každé dva roky na prevenci je mi láno,ale čísla jsou stále stejná,ani nahoru ani dolu se to nehne,tak si myslím,že to je moje norma
21. 03. 2017 10:32
Zajímavý článek, teď už vím proč mi neklesl cholesterol, když jsem najela na velmi přísnou dietu, abych ho snížila. Tehdy jsem vyřadila veškeré živočišné tuky a používala pouze slunečnicový olej. Jediné co mi to kromě vysokého cholesterolu přineslo, bylo celkové vyčerpání a vynadání od paní doktorky, že nedodržuji dietu :-) Dnes jím vše, cholesterol mám v pořádku až na krevní tuky, na které mi paní doktorka napsala hned léky a pro jistotu mi po jednom vyšetření krve (ještě než jsem se stačila zeptat jaké jsou výsledky) hned nadala, že léky budu brát už napořád
21. 03. 2017 10:23
Něco jsem věděla, něco ne:-)Díky za nové informace.
21. 03. 2017 09:38
Cholesterol mám v pořádku, ale děkuji za přehledný článek
21. 03. 2017 09:30
nevěděla jsem, že vegani mají vyšší cholesterol
21. 03. 2017 09:05
Naštěstí s cholesterolem bojovat nemusím, i přes nadváhu mám oba v pořádku.
21. 03. 2017 08:31
Já bojuji z jiným krevním tukem a to jsou triglyceridy, cholesterol mám v normě.
21. 03. 2017 08:23
tak cholesterol mám v pořádku
21. 03. 2017 07:45
Doufala jsem, že se mě to týkat nikdy nebude a bohužel trošku ano :-( Naštěstí mám ráda potraviny, které s cholesterolem pomáhají bojovat :-)
21. 03. 2017 07:31
Mám zvýšený celkový cholesterol/na hraně/ tak mám co napravovat
21. 03. 2017 07:26
Hodně mě zaujala věta: pokud tělu nedodáte z potravy žádný cholesterol, vytvoří si ho o to více samo. Z toho znovu vyplývá, že každý extrém je blbost a ani např. vegetariáni nemají s cholesterolem vyhráno.
21. 03. 2017 07:16
Cholesterolu mám v těle podle výsledků krevních testů pořád stejně - lehce "nad míru". A je úplně jedno co jím a že navíc beru na cholesterol léky. On ten špatný cholesterol je asi svinstvo na cévy, ale dietou a stravou s ním bohužel moc nezmůžu.

Naši partneři