Sledujte nás:

Co je vláknina?

Zpět

Vláknina je definována jako složka potravy většinou rostlinného původu, která není štěpitelná trávicími enzymy člověka ve střevech, a která se v tenkém střevě nevstřebává. Jedná se proto o látky, které jsou nestravitelné a nevyužitelné jako přímý zdroj energie (vyjma produktů střevních bakterií).

Z chemického hlediska se jedná o polysacharidyrezistentní oligosacharidy a dále se mezi vlákninu řadí lignin, což je látka nesacharidového původu. 

Řetězce jednotlivých polysacharidů mohou mít velmi různorodou strukturu (lineární, větvené či nevětvené, případně cyklické), která má vliv na jejich fyzikálně chemické vlastnosti a na stabilitu v trávicím ústrojí. Za vlákninu lze považovat také rezistentní škrob, což je část škrobových makromolekul, která nepodléhá štěpení v trávicím ústrojí.

Pro vlastní fyziologický účinek a chování v lidském organismu je vedle chemické struktury důležitá odolnost vůči trávicím procesům a také rozpustnost jednotlivých druhů vlákniny ve vodě.

Vlákninu můžeme rozdělit na rozpustnou (měkká vláknina, bobtnavé látky) a nerozpustnou (hrubá vláknina, plnidla).

  • Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu (bobtnat) a je také důležitým prebiotikem – slouží jako strava pro pozitivní kmeny bakterií ve střevě a podporuje správnou střevní mikroflóru. Mezi rozpustnou vlákninu řadíme pektiny, guar, agar, gumy, slizy, dále polysacharidy mořských a sladkovodních řas.
  • Nerozpustná vláknina se ve vodě nerozpouští a prochází trávicím traktem téměř beze změny. Do skupiny nerozpustné vlákniny patří celulóza a lignin.
  • Hemicelulóza je na pomezí obou druhů vlákniny (částečně rozpustná).

Funkce vlákniny v rostlině

Vláknina (především rostlinné polysacharidy) plní v  rostlinách dvě hlavní funkce. V první řadě se jedná o funkci zásobní - slouží jako budoucí zdroj energie, k tomuto účelu se nacházejí v semenech, hlízách, cibulích, kořenech apod.. Dále se jedná o funkci stavební či strukturní - slouží pro výstavbu buněčných stěn. 

O účincích jednotlivých druhů vlákniny v lidském organismu si povíme v dalších článcích.

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 05. 2017 21:35
znovu se vracím k základním informacím
19. 04. 2017 18:08
Zajímavý článek
17. 04. 2017 14:55
taky zajímavý článek
08. 04. 2017 22:00
s vlákninou v jídelníčku nemám vůbec problém, ale zajímají mě ty to články...už se těším na pokračování :-) děkuji
08. 04. 2017 20:19
Zajímavý clanek
08. 04. 2017 16:38
A hanula353 se řídí pravidlem - Opakování je matka moudrosti ;-)
08. 04. 2017 16:37
Alfono má pravdu ;-) Teorie je jedno, ale praxe druhá :-)
08. 04. 2017 15:06
Trocha chemie a teorie.Hezky napsáno. Už se těším na praxi...:o)
08. 04. 2017 13:54
Poučný článek, děkuji.
08. 04. 2017 13:54
Poučný článek, děkuji.
08. 04. 2017 13:54
Poučný článek, děkuji.
08. 04. 2017 10:07
poučné a srozumitelné díky
07. 04. 2017 12:06
Děkuji moc za článek.
07. 04. 2017 07:42
Na vlákninu docela zapomínáme a při tom má na náš organismus blahodárné účinky. Děkuji za informace.
07. 04. 2017 04:57
Jsem ráda, že se dočítám odpovědi na své nejasnosti z úvodního testu :-) Ze školy už jsem to zapomněla ;-)
06. 04. 2017 22:22
Děkuji za zajímavý článek
06. 04. 2017 21:32
Děkuji za článek, velmi přehledně a srozumitelně napsáno :-)
06. 04. 2017 20:44
Srozumitelně napsané, díky
06. 04. 2017 20:04
Těším se na další články.
06. 04. 2017 19:40
Srozumitelně napsáno
06. 04. 2017 19:10
O vláknině toho mnoho nevím, jsem ráda, že díky měsíci vlákniny, se budu umět orientovat.
06. 04. 2017 15:57
Další informace na uložení do paměti.
06. 04. 2017 08:35
Opravdu hezky jednoduše vysvětlený význam vlákniny pro náš organismus.
06. 04. 2017 08:17
Jsou to pro mne nové věci, děkuji za info.
06. 04. 2017 08:14
pěkně napsané zas jsem o něco chytřejší
06. 04. 2017 08:07
Hezky a jednoduše napsané. :-)
06. 04. 2017 07:31
Srozumitelně vysvětleno, konzumací vlastně podporujeme svoji imunitu, která se postupem času snižuje, máme pak tzv. zdravější střevo

Naši partneři