Sledujte nás:

Dovolená a kila

Zpět

Dovolená by měla sloužit především k tomu, abyste si odpočinuli od každodenního stresu, pracovních povinností, vymanili se ze stereotypu a věnovali se chvíli sami sobě. Pokud si hlídáte jídelníček nebo se třeba zrovna snažíte shodit pár kilogramů, nebojte se odpočinout si také od tohoto režimu. Určitě to ale neznamená, že se vaše dovolená změní v nekontrolované přejídání a vy se vrátíte domů s několika kilogramy navíc. Naopak berte dovolenou jako příležitost, kdy si můžete vyzkoušet, jak se správně stravovat i v cizím prostředí.

Při dodržování základních pravidel si totiž můžete dovolenou užít, aniž byste si museli jídlo odpírat. Jak na to? Dávejte si na talíř přiměřené porce a zkuste vybírat trochu lehčí jídla. Pokud se chystáte například k moři, využijte toho, že máte k dispozici většinou velké množství čerstvé zeleniny a vynikajících čerstvých ryb. Nebojte se také ochutnávat místní speciality, zkoušet neznámé potraviny a inspirovat se místní kuchyní. A pokud k tomu všemu přidáte i pohyb v podobě procházek po pláži, plavání v moři nebo dalších aktivit, tak se nemusíte bát, že si z dovolené přivezete kromě suvenýrů i kilogramy navíc.

S jídlem nebo bez?

Pokud zvolíte dovolenou s vlastním stravováním, má to řadu výhod. Připravíte si, na co máte zrovna chuť, nebudete muset odolávat švédským stolům plných dobrot, a zároveň můžete vyzkoušet i tradiční kuchyni a kulturu v místních restauracích.

Už snad pominuly doby, kdy jsme si brali na dovolenou řízky, paštiky a konzervy, abychom nemuseli na místě už nic kupovat. Pokud jedete do zahraničí, využijte šance vyzkoušet nové potraviny, které běžně třeba nejíte. Skvělým místem s čerstvými surovinami jsou místní trhy, kde většinou seženete zeleninu a ovoce za hubičku. Z čerstvých surovin si pak můžete připravit originální, rychlá a nutričně hodnotná jídla. Jako např. čerstvou rybu, zeleninový salát doplněný nějakým místním sýrem apod.  

Nebojte se ale vyrazit i do nějaké restaurace či taverny, kde si můžete pochutnat na místních specialitách.

Ale jak už bylo řečeno, dovolená slouží jako odpočinek, a tak je pochopitelné, že si občas chcete odpočinout i od vaření a raději zvolíte dovolenou s jídlem. V tomto případě je nejlepším řešením polopenze. Zvláště v horkém počasí není teplý oběd potřeba a postačí jen něco lehčího, nezatížíte tolik tělo trávením a zbyde vám energie na výlet nebo plavání. A navíc nebudete vázáni dobou oběda a tak nebude problémem ani celodenní výlet, po kterém si pak večeři vychutnáte jistě dvojnásob.

V současnosti jsou oblíbené pobyty all inclusive, což bohužel často svádí k tomu sníst toho co nejvíc. Většinový postoj bývá: „Přece to tu nenechám, když už je to v ceně.“ Cílem dovolené ale přeci není dopravit se s plným žaludkem od stolu na lehátko k bazénu a po večeři se jen svalit do postele. Pokud víte, že vám dělá problém odolat pokušení, snažte se vybírat raději dovolené jiného typu.

Naopak, vy, kteří máte již vypěstovanou vůli, můžete obrátit zdánlivou nevýhodu švédských stolů ve velké plus. Hlavní výhodou je, že vás nikdo do jídla nenutí a nepřistane vám na talíři obří porce něčeho, co třeba není úplně podle vašich představ. Zkrátka co si sami na talíř nenaložíte, to nemáte. Obejděte plné stoly a naplánujte si, co všechno budete chtít ochutnat. Uvědomte si také, že takto budou stoly plné i po celý zbývající pobyt, a že se většinou repertoár jídel příliš nemění.

Vynechejte známá jídla a soustřeďte se spíše na ta, která neznáte. Rezervujte si v žaludku prostor na místní speciality a zkoušejte nové chutě. Můžete si dopřát i více chodů, ale v malém množství a nezapomínejte na zeleninu. Základním pravidlem je dát přednost kvalitě před kvantitou.

Neodmyslitelnou výhodou švédských stolů je velké množství čerstvé zeleniny. Využijte toho, že práci s její přípravou udělal někdo za vás. Dodržujte pravidlo, že zelenina bude vždy tvořit polovinu talíře, zaplníte si žaludek, osvěžíte se a na další jídlo už zbyde méně prostoru.

Kromě správného jídelníčku ale nezapomínejte také na pohyb. Opalování na pláži a odpočinek proložte pohybovou aktivitou. Vyberte si z nabídky hotelu aktivitu, která vás bude bavit. Pokud preferujete spíše klidnější typ dovolené a vaše ubytování nenabízí sportovní vyžití, postačí procházka či ranní proběhnutí po pláži nebo okolních vesničkách.  

Z takto strávené dovolené se budete vracet opravdu odpočatí a plní energie na celý následující rok.

Poslední pravidlo zní - z dovolené si přivezte zážitky, ne kila navíc!

Přejeme krásnou, štíhlou a zdravou dovolenou. :-)

O dovolené a stravování očima Ivy Málkové se můžete dočíst v blogu Prožij rok zdravě i na Menorce

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 07. 2017 08:47
Na dovolené se vždy snažím ochutnat místní speciality, užít si tamní ovoce a zeleninu a hýbat se. Tak snad to letos s jídlem nepřeženu.
16. 07. 2017 08:20
Vybírám dovolenou, kde si mohu vybrat - švédské stoly. Servírovaná strava není ok. Většinou chybí zelenina.
30. 06. 2017 08:42
Dovolenou neřeším. Samozřejmě se nepřejídám, ale neřeším skladbu. :-)
29. 06. 2017 07:58
teorii mám zmáknutou u mne je pak horší praxe
29. 06. 2017 07:36
Mám za sebou 14 dní dovolené a myslím, že jsem to zvládla, sice jsem nezhubla, ale ani nepřibrala :-D. Snažila jsem se dodržovat zásady, ale i občas hřešit. výhodou byl určitě pohyb, máme rádi "pochodové" dovolené.
28. 06. 2017 23:10
Prima článek. Hlavně se ho na dovolené držet.
28. 06. 2017 19:19
nejsem příznivec plážové dovolené, potřebuji akci duchovní, duševní nebo tělesnou a nejlépe kombinace všeho, to mi vyhovuje.
27. 06. 2017 21:52
S all inclusive se nikdy neudržím :-(
25. 06. 2017 19:46
jídlo na dovolené neřeším, ted jsem se vrátila, celý den jsem byla v pohybu a jídlo si dala co bylo po ruce nebo na co byla chuť, snídaně jsme měly formou švédského stolu takže se dala vybrat i dietnější snídaně
25. 06. 2017 19:37
polopenze a nějaký výlet nebo plavání je super, ale kazí mi to asi večer
se skleničkou vína s přáteli. No ale to trochu k dovolené patří a tak to kilečko navíc se doma rychle sundá
25. 06. 2017 17:56
Také jezdím pravidelně na sportovní dovolenou - sice nepřiberu, ale rozhodně nezhubnu. Pobytová dovolená se švédskými stoly - i když se krotím, vždy se vrátím vypasenější
25. 06. 2017 16:46
I když jedu na dovolenou plnou sportovních aktivit (kolo,turistika, plavání), téměř vždy přijedu s kolem až dvěma navíc. Utéšuji se, že je to svalová hmota, čemuž odpovídá i to, že oblečení mi většinou padne stejně, jako na začátku výpravy.
25. 06. 2017 10:15
Vtipné je jet na dovolenou se cvičením a zdravou stravou, doplnit to procházkama a plaváním, nehřešit zmrzlinou ani nočním posedáváním u skleničky atd. - a přijet o 2 kila težší a nedopnout kalhoty :-D Neřeším to, moje tělo reaguje na duševní klid a pohodu prostě jinak :-)
25. 06. 2017 07:38
Zrovna se chystáme na dovolenou, tak díka za článek. My jedeme bez jídla, takže třeba snídaně zvládnu, ale přes den to bude těžší a večer ještě více.
25. 06. 2017 06:15
Díky za hezký článek.
25. 06. 2017 05:08
Dovolená - moje představa je dopravní prostředek vlastní nohy, jídlo - vlastní nákup a i restaurace - dá se vybrat určitě z nabídky, aby vyhovovalo, prostě túristika ta je príma na horách, na horách........
24. 06. 2017 19:41
Tohle všechno vím, ale stejně se po dovolené pojím vylézt na váhu.
24. 06. 2017 16:52
Děkuji za pěkný článek
23. 06. 2017 23:12
Budeme mít na dovolené švédské stoly, snad si s nimi poradím
23. 06. 2017 22:56
Mám naplánovanou spíše aktivní dovolenu a s vlastním jídlem, tak snad se mi podaří si váhu udržet.
23. 06. 2017 21:44
moudré
23. 06. 2017 21:24
je fakt,že na dovolené si dopřejeme dobré jídlo,ale zase máme víc pohybu,tak se nebojím,chodíme s pejscima na delší poznávací procházky
23. 06. 2017 20:50
na dovolenou jezdíme rádi na hory, takže pohybu je dost a kalorie s snadno spálí...
23. 06. 2017 19:45
Příhodný článek. Na dovolenou odjíždíme za týden. Do Jižních Čech ,jídlo vlastní,každý den tůra. Tak doufám,že nabírání se konat nebude.
23. 06. 2017 19:45
Příhodný článek. Na dovolenou odjíždíme za týden. Do Jižních Čech ,jídlo vlastní,každý den tůra. Tak doufám,že nabírání se konat nebude.
23. 06. 2017 18:15
Ano, pokud šlo, tak jsem si vybírala jídla lehká a hodně zeleniny. Když nebyl výběr, tak jsem jedla to co mi na talíři přinesli, i tak mám radost, neb jsem si " přivezla jen 1 kg navíc ", při tak malém pohybu to je zázrak !!!!!Vždy jsem si přivezla 2,5 - 3 kg za 15 dní.
23. 06. 2017 14:54
přesně jak píše pejska-. Já za půl roku shodila 5 kg a 2kg jsem nabrala za prodloužený víkend v Orlických horách. Přesně večeře na které nejsem zvyklá vepřo knedlo zelo a druhá možnost smažené.
23. 06. 2017 13:54
Dovolená, dovolená, to je vždy otázka, co si mohu dovolit...na druhou stranu zase mám pohyb, který od kancelářského stolu opravdu nedám. Chce to zkrátka najít nějaký kompromis - čekají mě za týden 14 denní milované Františkovy s plnou penzí a tolika lákadly - ani se mi pomyslet nechce. Ale taky jsou tam krásné pěší trasy a bazén - tak snad to zvládnu.
23. 06. 2017 13:26
Naše dovolená v Krkonoších na horské chatě byla s polopenzí. Snídaně ok. Večeře byly ve znamení : vepřo-knedlo-zelo. Smažený sýr či řízek kuřecí nebo z krkovice s hranolkama. Mastný guláš s knedlíkem. Pečený bůček s knedlíkem. Měli pevně stanovený jídelníček z kterého nebylo úniku. Ono mně jaksi ani nenapadlo, když jsem objednávala pobyt se starat, z čeho se vlastně ty večeře skládají ( sotva by to řekli ) A tak jsme přežili týden. Já s podrážděným žlučníkem a zažívacími problémy, manžel nadmíru spokojeně ( tahle jídla se u nás vyskytují velice sporadicky). Takže vlastně spokojenost byla 50%.
23. 06. 2017 12:37
Na dovolených u moře dáváme vždy přednost polopenzi. Malá studená svačinka a ovoce v poledne bohatě stačí. V horkých letních dnech po celodenním vodním šplouchání stejně chutná nejvíc večeře. A to připravená podle místních zvyklostí a chutí.
23. 06. 2017 11:57
Na dovolené nejezdím pouze na výlety a to si beru většinou jídlo sebou
23. 06. 2017 10:59
Na dovolenou nejezdím, tak se mě změny jídelníčku a podobné radosti moc netýkají. Jen nevím, jestli bohudík nebo bohužel :-/
23. 06. 2017 10:02
Letos nás čeká na 14 dní bavorská strana Šumavy, takže máme penzion se snídani, takže jsem zvědavá jak dlouho budu odolávat.
23. 06. 2017 08:36
Vždycky jsme jezdili na dovolenou s polopenzí, protože jsme nebyli "uvázaní" k hotelu, rádi cestujeme po okolí a poznáváme nová místa, takže plážové válení je pro nás nejvýš obden někdy i méně. Nemuset se starat o snídani a večeři bylo naopak příjemné.
23. 06. 2017 08:30
Letos poprvé jsme měli na dovolené all inclusive. Pravda je, že oběd ani nebyl potřeba. Výhoda je dostatek nápojů / hlavně pro pány/. Vzhledem k tomu, že v hotelu tekla pitná voda z kohoutků a kolem spousta citronů, mě by polopenze bohatě stačila. Mužská část samozřejmě uvítala pivko zdarma.
23. 06. 2017 07:40
Letošní dovolenou máme s polopenzí, ale podle zkušenosti z loňska ve spojení s pohybem, plaváním se mi daří nepřibrat.
23. 06. 2017 07:38
letos mě čeká polopenze, určitá změna oproti all inclusive, což mi ani nevadí, protože v horku ani není hlad a během poznávací dovolené není na teplé obědy stejně čas.

Naši partneři