Sledujte nás:

Indoor Rowing - ideální pohyb pro redukci nadváhy

Zpět
Kdo si vybere aktivitu, do které se musí nutit, rapidně sníží své šance, že u ní vydrží dostatečně dlouho, aby to přineslo kýžený efekt.

Indoor Rowing

Jednou z alternativ, kterou se při výběru vyplatí zvážit, je Indoor Rowing – cvičení na veslařských trenažérech, ať už v individuální formě, či na skupinových lekcích. Toto cvičení je díky svému charakteru právě pro účely redukce nadváhy velmi vhodné. Pohyb při něm je plynulý, bez dopadů či nárazů, a neklade tak nadměrné nároky na klouby. Cvičení navíc probíhá vsedě, hmotnost těla při něm spočívá na sedátku, a to dále přispívá k jeho šetrnosti vůči pohybovému aparátu.

Správná intenzita

Klíčem k efektivnímu cvičení je zvolit jeho správnou intenzitu. Nejde ani tak o to, zda se víc kalorií spálí při čistě aerobním cvičení anebo zda přidáme na intenzitě. Důležité je spíše to, aby kondice příliš nelimitovala délku cvičení. V případě lidí, kteří se delší čas žádné fyzické aktivitě nevěnovali a jejichž cílem je především redukce nadváhy, to platí dvojnásob. Použijeme-li jako příklad chůzi a běh, je zřejmé, že pokud by někdo zahájil svůj redukční program tím nejrychlejším sprintem, kterého je schopen, cvičení by nemělo dlouhého trvání. Mnohem vhodnější je začít v takovém případě delší procházkou či rychlou chůzí, postupně přidávat občasný klus atd. Z minimálně stejně širokého rozmezí intenzity cvičení si lze vybrat i na veslařském trenažéru – dle své kondice a svých cílů. Intenzitu cvičení si může každý stanovit buď na základě svých subjektivních pocitů, anebo využít údaje z monitoru trenažéru, který poskytuje okamžitou zpětnou vazbu. Řídit se lze podle hodnoty intenzity cvičení (ve wattech, kaloriích, nejčastěji ale dle „rychlosti“ – čas/500 m) anebo, s příslušnými znalostmi a vybavením, dle tepové frekvence, která je také zobrazena na monitoru. Veškeré údaje si lze projít i následně po cvičení, což dále přispívá k dosažení stanovených cílů a podporuje motivaci.

Zapojíme celé tělo

Veslování na trenažéru je komplexní pohyb, při kterém je zapojeno velké množství svalových skupin prakticky celého těla. To zaručuje vyšší energetický výdej ve srovnání s jednostranně zaměřenými typy pohybu. Dalším jeho přínosem je posilování svalového korzetu – hlubokých svalů břicha a především podél páteře, ke kterému dochází během každého záběru. Právě ochabnutí a zkrácení tohoto svalstva je častou příčinou špatného držení těla a některých bolestí zad. Rovnoměrně posílené svaly korzetu páteře udržují obratle ve správné poloze a zároveň pomáhají páteři udržovat vzpřímenou polohu a nést hmotnost těla.

Zvládnout perfektně veslařské tempo opravdu trvá dlouho a podle některých je dokonce možné se mu pouze přiblížit – platí to ale jen pro veslování na vodě. Cvičení na veslařském trenažéru je ve srovnání s ním mnohem jednodušší a perfektní tempo při něm popravdě být nemusí. Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly a nacvičit pohyb nejlépe pod dohledem někoho, kdo jej může vysvětlit a opravit chyby. Během krátké doby zvládne veslování každý, vybuduje si pohybový stereotyp a na vlastní tempo se pak již nemusí soustředit.

Skupinové veslování

Cvičit na veslařském trenažéru lze samozřejmě individuálně. Pro redukci nadváhy jsou ale pro většinu lidí vhodnější skupinové lekce s instruktorem. Ten sestavuje cvičení dle potřeb účastníků lekce, v jejím průběhu ji případně upravuje a upozorňuje na případné chyby v technice. Kromě toho samozřejmě funguje „skupinový“ efekt a cvičení je tak pro většinu lidí zábavnější a více motivující. Pravidelné lekce, které se konají v Praze ve Sportcentru Evropská a ve Squashcentru Vinohrady (v Brně je nabízí Big One Fitness) mají většinou univerzální charakter, liší se hlavně přístupem instruktora a každý si na nich cvičení přizpůsobí – zejména pokud jde o intenzitu cvičení. Kromě toho je ale samozřejmě možné připravit lekce „na míru“ jako redukční cvičení. V zimě 2009/10 probíhal takový cvičební program v rámci kurzů snižování nadváhy STOBu, jeho účastnice jej hodnotily pozitivně a některé dokonce naše pravidelné lekce navštěvují nadále.

Na Indoor Rowing si vzpomeňte, až se zhorší podmínky pro sportování venku a vy budete hledat „indoorovou“ fyzickou aktivitu. Přijďte si k nám cvičení na veslařském trenažéru vyzkoušet, třeba vás to chytne!

Více o cvičení na veslařském trenažéru, jeho zdravotním přínosu, technice a možnostech využití najdete na www.indoorrowing.cz, informace o cvičení v Praze získáte na www.conceptfitness.cz nebo na tel. 739 626 701.

Pavel Šmolka

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 07. 2015 22:11
Tohle není nic pro mě, já radši chodím nebo plavu.
11. 05. 2013 22:32
přiznám se, že indoor sporty obecně moc v oblibě nemám a jen zřídka je takové počasí, aby člověk nemohl ven, to by musely kroupy jako tenisáky létat
29. 04. 2013 10:40
Bohužel u nás na malém mľstľ toto neseženu a na Moravu veslovat, ve svém vľku, bych se bála.
25. 04. 2013 00:35
24.4.2013
Také bych chtěla vyzkoušet tento trenažér.
08. 04. 2013 19:57
Zajímavé !!!
20. 03. 2013 09:56
Není nad zaveslování si v přírodě, někde na přehradě :) Ale je fajn, že i tento druh cvičení lze cvičit ,,indoor,,
13. 03. 2013 10:22
Ideální cvičení pro mne je poweryoga, má jen tu nevýhodu, že aspoń začátky by člověk měl absolvovat pod vedením instruktora, aby cvičil a dýchal správně. A asi to není vhodné, pokud je nadváha moc vysoká
12. 03. 2013 22:49
To se mi moc líbí,jenže se mi nechce do fitka,a pořizovat si tenhle přístroj domů by bylo zřejmě příliš nákladné.
12. 03. 2013 19:01
zajímavé doporučení
12. 03. 2013 17:12
Další dobrý nápad
12. 03. 2013 17:00
Zajímavý námět.
12. 03. 2013 16:47
Poradí mi někdo nějaký vhodný a cenově dostupný typ? Mockrát děkuju.
12. 03. 2013 16:43
Tento styl mne už delší dobu zajímá. Jen nevím, jaký typ, abych si případně nepořídila nějaký křáp, ale abych se na něm opravdu třeba i odreagovala a cvičení by bylo příjemné.
12. 03. 2013 16:37
Vypadá to zajímavě:-)
25. 02. 2013 13:41
hm,mozna je cas vyzkouset
15. 10. 2012 16:10
6krát týdně v provozu,ale pro mně faktem,že mě přestaly bolet záda,všem doporučuji :-)))
27. 06. 2011 18:37
Mám ho doma a jsem z něj nadšená.

Naši partneři