Sledujte nás:

Jak bojovat proti nadýmání?

Zpět

Ing. Hana Málková, Ing. Lenka Vymlátilová

Jistě jste se již někdy setkali s žertovnými poznámkami přicházejícími mnohdy na účet člověka, který právě snědl něco luštěninového. Bohužel luštěniny mají ze společenského hlediska skutečně nepříliš slavnou pověst. A mnoho lidí je právě z důvodu následků, které po konzumaci luštěnin často přicházejí, raději vůbec nekonzumuje. Což je obrovská škoda!

Jelikož luštěniny jsou skutečně nutričně bohatou a v mnoha ohledech velmi vhodnou potravinou, o kterou by téměř žádný jídelníček neměl být ochuzen, rozhodli jsme se ujmout role bořičů mýtů a pokusíme se vám ukázat, že nadýmání nemusí konzumaci luštěnin nutně doprovázet. Chce to jen znát pár základních pravidel správné úpravy luštěnin.

Nadýmání způsobují především přítomné nestravitelné oligosacharidy, které není lidský organismus schopný štěpit v tenkém střevě a jsou tedy rozkládány až střevní mikroflórou ve střevě tlustém za vzniku plynů.

Pokud byste se rádi o těchto látkách dozvěděli trochu více informací, přečtěte si následující článek

Nadýmání – jak se ho zbavit?

Jakými způsoby lze tedy s nadýmáním po konzumaci luštěnin bojovat? 

  • Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč je u většiny luštěnin doporučeno je před samotným vařením namáčet? Není to jen z toho důvodu, aby se následně uvařily rychleji. Oligosacharidy, které jsou zodpovědné za nadýmání, jsou totiž látky rozpustné ve vodě. To znamená, že máčením luštěnin dochází k jejich částečnému vyluhování do vody. Je tedy důležité, abyste vodu, ve které jste luštěniny máčeli, slili, a následně vařili ve vodě nové. Pokud chcete být skutečně důkladní, můžete vodu během máčení několikrát vyměnit. Rozhodně se tedy v tomto případě nedržte doporučení, které se může nacházet v některých receptech či na obalech, a to že byste danou luštěnin měli uvařit ve stejné vodě, ve které jste ji namáčeli. Vitamíny rozpustné ve vodě, o které tímto postupem také přijdete, snadno doplníte z čerstvé zeleniny a po nadýmání se Vám asi příliš stýskat nebude. :-)
  • Velmi dobrou volbou při boji s nadýmáním je nechat luštěniny naklíčit. Během procesu klíčení totiž klesá obsah problematických oligosacharidů až o 80 %. A to už rozhodně stojí za zvážení.
  • Každý člověk je jinak citlivý. Někomu nedělá problém sníst plný talíř hrachové kaše a nepociťuje sebemenší problémy, někdo se naopak cítí nadmutý jen při pouhém pohledu na luštěniny. Pokud tedy na luštěniny nejste zvyklí, zařazujte je do jídelníčku postupně. Ze začátku stačí menší množství, pomalu pak můžete porce navyšovat. Vaše střeva si na přísun luštěnin časem navyknou. 
  • Vašemu trávení mohou pomoci i různé bylinky (šalvěj, saturejka, bazalka aj.) nebo mořské řasy. Začátečníkům lze doporučit NORI vločky. Jejich použití je velmi jednoduché a v pokrmu vypadají jako petrželka. 

Vyzkoušejte a posuďte sami, co na vás a vaše střeva bude fungovat nejlépe!

Hodnocení (71 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 03. 2017 11:45
Super článek
26. 02. 2017 20:03
Děkuji za článek, NORI vločky i bylinky určitě vyzkouším :-)
20. 02. 2017 22:14
super článek, to o tom vylévání vody je pro mě novinka...vyzkouším
19. 02. 2017 23:12
Pokud si člověk zvykne na časté používání luštěnin, a dobře je namáčí, alespoň já jsem zjistila, že nadýmání ustoupilo.
14. 02. 2017 07:58
K nadýmání - zde bych ještě doplnila, že nadýmání ustoupí, jakmile si zvyknete na pravidelnou konzumaci luštěnin. Můžete používat různé bylinky, klíčení apod. ale pokud máte luštěniny 1x za měsíc, bude vás nadýmání trápit pořád. Pravidelnou konzumací luštěnin se vytvoří ve střevech potřebná a žádoucí mikroflóra a ta Vám s trávením pomůže...:-)
14. 02. 2017 07:56
NORI vločky - jedná se o mořskou řasu, kterou většinou koupíte v plátcích a její použítí je pro začátečníky pak s otazníkem. Řasu NORI lze koupit i ve formě vloček - vypadá to jako sušená petrželka. Výhodou je tedy mimo snížení tvorby bioplynu, jak zde hezky píšete....:-) např. obsah jódu. Kdo má potíže se štítnou žlázou, nechť je při používání opatrný a raději se zeptá lékaře (tak jako u všech potravin bohatých na jód). Já používám NORI vločky i do zeleninových polévek, ale opravdu jen cca malou kávovou lžičku do celého kastrolu.
13. 02. 2017 10:45
Jsem na tom podobně jako Martashi. Chutná mi to, ale i naklíčené mě nadýmá. :-)
13. 02. 2017 06:34
Co jsou NORI vločky, to slyším poprvé?
12. 02. 2017 23:36
Tak jsem zkusila naklíčené a zatím jsem změnu nezaznamenala, chuťově ano, ale bioplynu pořád stejně :o))
12. 02. 2017 23:08
o těchto vločkách slyším poprvé
12. 02. 2017 20:51
zázvor je nejlepší ochucovadlo
12. 02. 2017 20:09
Já také dávám bylinky,ale s Nori vločkama to moc nepřeháním,někde jsem četla ,že mají nějaký vliv na štítnou žlázu.
12. 02. 2017 14:35
Já ty bylinky začala používat tedy kmín, anýz, fenykl, bazalku,majoránku, a pod. a je mi fain
11. 02. 2017 18:37
Už klíčím fazolky mungo
11. 02. 2017 10:22
Nori vločky neznám, vyzkouším je, dík za informaci.
11. 02. 2017 07:24
římský kmín, koriandr, fenykl, kurkuma a další byliny, užívané typicky tam, kde se luštěnin sní nejvíce (např. blízký východ). to je stejně známé, jako to, že luštěniny je třeba proplachovat teplou vodou a ne namáčet a pak vařit i s tou vodou, v které jsou rozpuštěny nadýmavé oligosacharidy.
11. 02. 2017 07:16
Ne nadarmo se říká: Lepší jeden prd, než deset doktorů.
10. 02. 2017 19:31
koupím vločky Nori, díky za tip
10. 02. 2017 07:14
Zajímavé informace, zkusím vločky NORI, díky za radu :-)
09. 02. 2017 22:56
Díky za tipy, podívám se po těch vločkách
09. 02. 2017 22:05
Díky za informace, vyzkouším ty vločky NORI:
09. 02. 2017 20:31
A co přidání trošky kmínu?
09. 02. 2017 20:09
Dozvěděla jsem se hodně nového.
09. 02. 2017 19:30
Zajímavé informace, od teď budu luštěniny vždy namáčet a zkusím i nori vločky.
09. 02. 2017 18:51
Vyzkouším,uvidím.
09. 02. 2017 17:45
Na luštěniny jsem zvyklá a nadýmáním netrpím. Nori vločky mají ve zdravé výživě. Používám je často. Vypadají jako sušená petrželka a tak ty moje chlapi doma pěkně oklamu. Do luštěnin mě ještě nenapadlo je přidat. Určitě vyzkouším :-)))
09. 02. 2017 17:27
Luštěniny jsem zkusila vařit s řasou, ale moc mi to nepomohlo. Zkusím nechat naklíčit - moje poslední šance :-(
09. 02. 2017 16:48
Také neznám Nori vločky,pokud působí proti nadýmání,ráda je vyzkouším.Kde se dají koupit?
09. 02. 2017 16:18
Co to je Nori vločky, to jsem v zivote neslyšela.
09. 02. 2017 15:42
díky za zajímavý článek a typ na nori vločky.
09. 02. 2017 15:27
Nori neznám, ale zkusím, třeba pomůže.
09. 02. 2017 13:33
Děkuji za tip - NORI vločky jsem neznala.
09. 02. 2017 13:15
Děkuji za tip na NORI vločky. Vyzkoušíme.
09. 02. 2017 12:26
Aha, tak každý to má jinak!Už jsem se bála, že mám někde díru :-))
09. 02. 2017 09:58
Namáčecí vodu někdy měním několikrát, hlavně u fazolí. Řasu přidávám také hlavně k fazolím.
09. 02. 2017 08:56
Dobrý tip. Na sushi mi řasa velice chutná, tak ráda vyzkouším i vločky. :-)
09. 02. 2017 08:32
Taky jsem někde četla radu přidat do vody trochu jedlé sody
09. 02. 2017 08:30
NORI vločky neznám, podívám se po nich a vyzkouším.
09. 02. 2017 08:19
NORI jsou pro mne úplnou novinkou. Dají se koupit i v supermarketech nebo jen ve zdravé výživě?
09. 02. 2017 07:53
Luštěniny mám ráda, ale jím je jen večer nebo o víkendu - jinak se prostě vznáším. Bylinky nepomáhají, budu ale důsledněji namáčet a slívat vodu. A už koukám na NORI - to je pro mě novinka - hned se po řase pooohlédnu.
09. 02. 2017 07:48
Naklíčené luštěniny se mnou nedělají nic. Dokonce se mi s nimi někdy podaří zahnat chutě na sladké, zobnu pár čoček a je to hned lepší:-)
09. 02. 2017 07:43
A tomu, kdo s nadýmáním nená problém (jako třeba já) doporučuji vařit luštěniny ve vodě, v které byly namočeny. Jde o chuť, ale i další užitečné látky, které zbytečně vyléváme - s těmi nadýmacími.
09. 02. 2017 07:33
Zkusím. Díky za podnětný článek.
09. 02. 2017 07:29
Nori vločky neznám, musím se podívat co to je, jinak vodu slévám, na to už jsem přišla, že e to lepší

Naši partneři