Sledujte nás:

Jak naučit děti jíst ryby?

Zpět

autor: STOB

Jedním z nejčastějších nešvarů dětských jídelníčků je absence ryb a rybích výrobků. Ryby jsou však pro jídelníček dětí nezbytné. Velmi pádným argumentem pro nepostradatelnost ryb v dětském jídelníčku je fakt, že jsou hlavním, a dá se říci i nenahraditelným zdrojem polynenasycených (zejména omega 3) mastných kyselin. Polynenasycené mastné kyseliny jsou velmi důležité pro správný vývoj dítěte a organismus si je neumí v dostatečném množství vytvořit sám, je proto potřeba je přijímat ve stravě.

Proč děti nerady ryby?

Klíčovou roli sehrává, že pokrmy z ryb nejsou „tradiční“ součástí typické české domácnosti a nepodáváním ryb od malička se tak u dětí nevytváří chuťové zvyklosti. Je také nutné podotknout, že právě chybějící tradice zapříčinila, že ne každý umí rybu vhodně a chutně upravit.

Neofobie – strach z nového

V přírodě všežravci konzumují velice rozmanitou stravu, stává se pro ně důležité rozlišit, která potravina je vhodná a která je jedovatá. Většinou si zvířata vyzkouší pouze malé množství nově nabízené potravy a vzestup příjmu nastane pouze tehdy, jestliže jim neublížila. Zrovna tak mají tzv. neofobii malé děti. Jsou tedy ostražité při konzumaci pro ně nové, dosud neznámé a netestované stravy. Pouhé přičichnutí nebo pohled na jídlo nedělá jídlo přijatelnějším, dítě musí jídlo ochutnat. Neofobie bývá postupně oslabována s narůstajícím věkem.

Chce to trpělivost!

Pokud se zavádí do jídelníčku dítěte nové jídlo, ukazuje se, že je nutné jej nenásilně nabídnout přibližně  7-15x, aby dítěti začalo chutnat. Chce to tedy obrovskou trpělivost rodičů, kteří vytrvají a servírují  nenásilně dítěti jídlo, které odmítá. Mnoho rodičů, kteří neví nic o neofobii, po jednom dvou pokusech (někdy i doprovázených nucením) svou snahu vzdávají. Zkonstatují, že danou potravinu či jídlo nemá dítě rádo, a vyřadí ho z  jeho jídelníčku a někdy i z jídelníčku celé rodiny. Je to velmi častý problém právě u ryb, ale i zeleniny či luštěnin.

Pomozte dítěti naučit se mít rádo novou potravinu

Dítě dělá rádo věci, které jsou mu známé. Nechce konzumovat novou potravinu, ale když se podávání opakuje, tak si zvykne, zvláště když je to potravina upravována a servírována v různých variantách nebo v kombinacích se známými potravinami. Kromě chutě potraviny hraje roli i vůně, barva, čerstvost, atraktivnost úpravy, estetický vzhled apod. Pokud dítě novou potravinu nechce, pokusme se ho mile přimět k tomu, ať ochutná pouze jedno sousto a pak už k další konzumaci nenuťme, nevyhrožujme, neuplácejme.

Dospělý by měl jít vzorem a sám potravinu, kterou chce, aby dítě jedlo, chválit a samozřejmě před dítětem jíst. Čím je dítě starší, tím více si všímá, co jí rodiče a jeho vrstevníci a tyto návyky napodobuje.

Jak podpořit konzumaci ryb našich dětí?

Ryby by se měly stát nedílnou součástí jídelníčku minimálně 2x týdně, je tedy třeba začít hledat možnosti, jak zařadit do jídelníčku dětí různé druhy ryb a rybích výrobků, které budou děti ochotně jíst. Jak již bylo řečeno výše, neměli bychom se nechat odradit jedním nezdarem a ryby dětem pravidelně podávat. Pokud není možné zařadit do jídelníčku rybu jako takovou, lze využít i mnoha vhodných rybích výrobků. Existuje spousta receptů, inspirovat se můžete v kuchařkách nebo na internetu, kromě klasického filetu můžete zkusit například i rybí karbanátky nebo pomazánky, kde se ryba "schová". Raději se vyvarujte smažených rybích prstů, ač by je děti rády snědly. Můžete vyzkoušet třeba domácí rybí krokety z trouby, které budou vhodnější než kupované polotovary následně smažené na pánvi. Zkuste ryby podávat s takovými pokrmy, které mají děti běžně rády - mohou to být například špagety, tousty apod. Mnoho dětí (ale i dospělých) odrazuje přítomnost kostí, proto vybírejte druhy, které jich obsahují co nejméně, velmi vhodná je například treska nebo losos.

Jak zařazovat ryby do jídelníčku těch úplně nejmenších si řekneme v samostatném článku.

Jakou máte zkušenost s rybami v dětském jídelníčku vy? :-)

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 11. 2017 15:53
S mladším synem problém nemám, ten ochutná vše a skoro všechno sní, ale se starším synem bojuji. Rybu se mi zatím podařilo propašovat jen v karbanátku, aby to nepoznal.
03. 11. 2017 07:30
Doma jsme ryby nikdy nejedli. Maximálně mražené rybí filé. A to se mi nyní potvrdilo, když jsem si dělala test, ve kterém jsem totálně propadla. Sice jsem si tu četla články, ale tím, že jsem si nevypěstovala kladný vztah k rybám, tak i články jsem pouze četla a informace neukládala do hlavy. Takže teprve po totálním propadu v testu začínám znovu studovat problematiku ryb. A začnu od začátku, tedy s konzumací ryb pro děti. Snad přijdu na chuť úpravě ryb a ne,že budu jíst pouze klasické ryby v páře, obalované nebo rybí saláty. Děkuji za test, který mi nastavil obraz o mém nezájmu o ryby. Jdu na studium ...
02. 11. 2017 09:56
Jako malá jsem pravidelně musela užívat rybí tuk a má vánoce kapra. Ani jedno nezanechal pozitivní vzpomínky .Proto jsem se pak dost dlouho rybám vyhýbala. Výjimkou bylo jen obžalované filé ve školní jídelně .

31. 10. 2017 18:25
Ryby jím jak kdy si vzpomenu a čeká nás období učení vnoučátek.Tož jsem zvědav, jak to půjde.
31. 10. 2017 14:39
mám dvouletou vnučku a ta ryby miluje . Asi je to tím , že dcera často ryby připravuje.klosa
31. 10. 2017 13:30
Souhlasím,když je příklad u rodičů,tak děti nemusí ani přemýšlet,neboť to vidí na vlastní oči.
31. 10. 2017 05:24
Mám vnučku-ryby nejí,ale zkusim ji to naučit.
30. 10. 2017 23:20
Už mám děti dospělé, ale ryby jsem je naučila jíst již od malička.
30. 10. 2017 20:57
u nás ryby děti jedí celkem bez problémů, sice je moc často nedělám, ale tatínkovi moc nejedou...
30. 10. 2017 20:00
" Jíst se má, když je co" říkávala moje maminka. A protože jsem děti vychovávala ve stejném duchu, nebyly problémy ani s rybami ani s luštěninami ani se zeleninou. A vnoučata jedí co se jim dá na talíř, něco raději a něco míň, ale s rybama problém nemají.
30. 10. 2017 19:30
Je to zajímavý,syn ryby jí dcera ne!
30. 10. 2017 18:08
Tak synové jsou už dávno dospělí ale ryby celkem měli rádi od mala
30. 10. 2017 14:21
Dostat do vnoučat cokoliv nového je umění. Mnohdy odmítnou ochutnat i běžně konzumovaný pokrm, protože se jim zrovna od pohledu "nelíbí". Ryby jim byly nabídnuty celkem pozdě - snacha měla strach z kostiček, ale docela "pošly" - nejlépe pečené
A zvláštní nádoba na konzervy od ryb je u nás zavedena také - a patří k nejčastěji vynášeným
30. 10. 2017 13:38
snažím se ročnímu synovi dávat rybu alespoň jednou týdně
30. 10. 2017 13:27
U nás jsou ryby v oblibě, jsem ráda, že chutnají vnukovi.
30. 10. 2017 12:38
V naší rodině obecně platí, co jí rodič, to jí dítě. takže když nenásilně zavedu jednou týdně lososa a jednou týdně filetu s cherry rajčátky podušené na másle (třeba jen s namočeným chlebem nebo kuskusem). Je to mňamka i pro mé dva malé syny :-))
30. 10. 2017 12:28
Určitě souhlasím.Moje vnučky si rybu dají s velkou chutí neboť je dcera schopná ji dobře připravit.
30. 10. 2017 12:23
Někdy je to boj, ale chce to trpělivost.
30. 10. 2017 11:42
Já ryby ráda odjakživa, u nás se dost jedly. Stejně jako mléko. Takže když jdeme s mužem nakupvat, je ro "mlíčko a ryby pro kočičku". Jednou nás prodavačka, která nás ještě neznala, při koupi slanečků upozornila: "A nebude to pro kočičku moc lané?" Pak se smálo, když zjistila, že ta kočička jsem já.
Muž ryby jako takové moc nejí - on má rád pořádně propečené stejky - a měkounká ryba s rozpadavou strukturou není nic moc pro něj. A taky zřejmě nemá rád kosti. Ale přišel na chuť sardinkové pomazánce s tvaroihem a konzervě tuňáka - toho jí jen tak s chlebem. Tak se nám tu hromadí plechovky od ryb - s povděkem jsme přijali zavedení kontejnerů na kovové obaly v rámci třídění odpadu. Dokonce jsem na ně do kuchyně pořídila nový odpadkový koš :-)
30. 10. 2017 11:29
Dříve v dětství se u nás rybí maso moc nejedlo, nyní se snažím trochu napravit reputaci a výživu v tomhle směru
30. 10. 2017 10:36
Jedna dcera má ryby moc ráda, druhá je jí jen vánoce, někdy kousek uzené, nebo krabí tyčinky. nevím, proč to tak má. Obě jsou už dávno dospělé.
30. 10. 2017 10:23
Doma ryby jíme běžně, mladší syn je od malička má taky moc rád, ten starší je nejí, tvrdí, že mu vadí struktura masa - tak jsem po mnoha pokusech rezignovala ... dnes už má vlastní domácnost ...
30. 10. 2017 10:05
mě to nenaučila moje máma, a já to moc nenaučila svojí dceru. ale občas si rybku dáme
30. 10. 2017 09:58
U nas to bylo bez problémů a nyní se dokonce od dcery učím nové recepty s rybami.
30. 10. 2017 09:37
Vnoučátka ryby jedí (pokud jsou u mne). Maso jim "preparuji", aby nespolkly kost.
30. 10. 2017 09:16
Dětem jsem dávala ryby hned jak to bylo možné, a když viděli, že je jím já, tak s tím neměli problém. Ve škole je měli na jídelníčku minimálně jednou týdně
30. 10. 2017 09:05
Přesto že u nás ryby moc nebyly, tak ve svých rodinách je konzumují a tak moje vnoučata ryby mají rády a jí je. Tady ten článek to je inspirace pro mne osobně, díky
30. 10. 2017 08:51
Ryby mám moc ráda a od útlého věku se je snažím dětem podávat. Bohužel bez úspěchu. I když je i zkouší ochutnat, tak je jíst nechtějí. :-(
30. 10. 2017 08:24
Dcera má 24 let, ryby nikdy nevzala do úst, ani přes moje trpělivé snažení. Pořád si ale myslím, že se to jednou zlomí.
30. 10. 2017 07:36
Děti mají ryby docela rády.

Naši partneři