autor: STOB
Jedním z nejčastějších nešvarů dětských jídelníčků je absence ryb a rybích výrobků. Ryby jsou však pro jídelníček dětí nezbytné. Velmi pádným argumentem pro nepostradatelnost ryb v dětském jídelníčku je fakt, že jsou hlavním, a dá se říci i nenahraditelným zdrojem polynenasycených (zejména omega 3) mastných kyselin. Polynenasycené mastné kyseliny jsou velmi důležité pro správný vývoj dítěte a organismus si je neumí v dostatečném množství vytvořit sám, je proto potřeba je přijímat ve stravě.
Proč děti nerady ryby?
Klíčovou roli sehrává, že pokrmy z ryb nejsou „tradiční“ součástí typické české domácnosti a nepodáváním ryb od malička se tak u dětí nevytváří chuťové zvyklosti. Je také nutné podotknout, že právě chybějící tradice zapříčinila, že ne každý umí rybu vhodně a chutně upravit.
Neofobie – strach z nového
V přírodě všežravci konzumují velice rozmanitou stravu, stává se pro ně důležité rozlišit, která potravina je vhodná a která je jedovatá. Většinou si zvířata vyzkouší pouze malé množství nově nabízené potravy a vzestup příjmu nastane pouze tehdy, jestliže jim neublížila. Zrovna tak mají tzv. neofobii malé děti. Jsou tedy ostražité při konzumaci pro ně nové, dosud neznámé a netestované stravy. Pouhé přičichnutí nebo pohled na jídlo nedělá jídlo přijatelnějším, dítě musí jídlo ochutnat. Neofobie bývá postupně oslabována s narůstajícím věkem.
Chce to trpělivost!
Pokud se zavádí do jídelníčku dítěte nové jídlo, ukazuje se, že je nutné jej nenásilně nabídnout přibližně 7-15x, aby dítěti začalo chutnat. Chce to tedy obrovskou trpělivost rodičů, kteří vytrvají a servírují nenásilně dítěti jídlo, které odmítá. Mnoho rodičů, kteří neví nic o neofobii, po jednom dvou pokusech (někdy i doprovázených nucením) svou snahu vzdávají. Zkonstatují, že danou potravinu či jídlo nemá dítě rádo, a vyřadí ho z jeho jídelníčku a někdy i z jídelníčku celé rodiny. Je to velmi častý problém právě u ryb, ale i zeleniny či luštěnin.
Pomozte dítěti naučit se mít rádo novou potravinu
Dítě dělá rádo věci, které jsou mu známé. Nechce konzumovat novou potravinu, ale když se podávání opakuje, tak si zvykne, zvláště když je to potravina upravována a servírována v různých variantách nebo v kombinacích se známými potravinami. Kromě chutě potraviny hraje roli i vůně, barva, čerstvost, atraktivnost úpravy, estetický vzhled apod. Pokud dítě novou potravinu nechce, pokusme se ho mile přimět k tomu, ať ochutná pouze jedno sousto a pak už k další konzumaci nenuťme, nevyhrožujme, neuplácejme.
Dospělý by měl jít vzorem a sám potravinu, kterou chce, aby dítě jedlo, chválit a samozřejmě před dítětem jíst. Čím je dítě starší, tím více si všímá, co jí rodiče a jeho vrstevníci a tyto návyky napodobuje.
Jak podpořit konzumaci ryb našich dětí?
Ryby by se měly stát nedílnou součástí jídelníčku minimálně 2x týdně, je tedy třeba začít hledat možnosti, jak zařadit do jídelníčku dětí různé druhy ryb a rybích výrobků, které budou děti ochotně jíst. Jak již bylo řečeno výše, neměli bychom se nechat odradit jedním nezdarem a ryby dětem pravidelně podávat. Pokud není možné zařadit do jídelníčku rybu jako takovou, lze využít i mnoha vhodných rybích výrobků. Existuje spousta receptů, inspirovat se můžete v kuchařkách nebo na internetu, kromě klasického filetu můžete zkusit například i rybí karbanátky nebo pomazánky, kde se ryba "schová". Raději se vyvarujte smažených rybích prstů, ač by je děti rády snědly. Můžete vyzkoušet třeba domácí rybí krokety z trouby, které budou vhodnější než kupované polotovary následně smažené na pánvi. Zkuste ryby podávat s takovými pokrmy, které mají děti běžně rády - mohou to být například špagety, tousty apod. Mnoho dětí (ale i dospělých) odrazuje přítomnost kostí, proto vybírejte druhy, které jich obsahují co nejméně, velmi vhodná je například treska nebo losos.
Jak zařazovat ryby do jídelníčku těch úplně nejmenších si řekneme v samostatném článku.
Jakou máte zkušenost s rybami v dětském jídelníčku vy? :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
A zvláštní nádoba na konzervy od ryb je u nás zavedena také - a patří k nejčastěji vynášeným
Muž ryby jako takové moc nejí - on má rád pořádně propečené stejky - a měkounká ryba s rozpadavou strukturou není nic moc pro něj. A taky zřejmě nemá rád kosti. Ale přišel na chuť sardinkové pomazánce s tvaroihem a konzervě tuňáka - toho jí jen tak s chlebem. Tak se nám tu hromadí plechovky od ryb - s povděkem jsme přijali zavedení kontejnerů na kovové obaly v rámci třídění odpadu. Dokonce jsem na ně do kuchyně pořídila nový odpadkový koš :-)