Sledujte nás:

Jak (ne)jíst u televize

Zpět

 

Je všední den, pozdní večer, vy máte všechny povinnosti odbyté a toužíte už jen po jediném – odpočinku. A to ideálně na gauči u oblíbeného televizního seriálu nebo filmu. A abyste svou večerní pohodu ještě umocnili, nalijete si do skleničky víno, případně vychlazené pivo, do misky nasypete nějaké to slané „zobání“ nebo sušenky a pak už se jen ponoříte do sledování (s rukou ponořenou do mističky s dobrotami). Po hodině a půl zjišťujete, že je sklenka i mistička prázdná, aniž byste si toho všimli.

Poznáváte se v tom?

Je známým faktem, že když se na jídlo nesoustředíme, často se nám stane, že toho spořádáme mnohem více, než v případě, že se na naši porci soustředíme, vědomě si ji vychutnáváme a nasloucháme při tom signálům našeho těla.

V kombinaci s tím, že si máme tendenci k televizi vybírat nevhodné, často velmi kalorické, tučné či slané potraviny, může být právě takovéto bezmyšlenkovité a automatické mlsání jednou z příčin plíživého přibírání na váze.

Jenomže co s tím?

Jedení u televize je otázkou pouhého návyku, který jsme si v průběhu času vytvořili, kterému jsme se naučili. Dobrá zpráva tedy je, že tak, jako jsme se tomuto nevhodnému chování naučili, můžeme se ho stejně tak i odnaučit.

Jak se tvoří návyky?

Znáte I. P. Pavlova? Tento ruský vědec proslul svými pokusy se psi, při nichž popsal, jak se tvoří takzvané podmíněné reflexy. Zjistil, že pokud psovi zavoní pod nosem špekáček, začne slinit. Toto slinění je takzvaný nepodmíněný reflex. Když však předtím, než vytáhnete lahůdku, zablikáte světlem a až poté dáte psovi špekáček (a tuto situaci budete několikrát opakovat), docílíte toho, že pes po čase začne slinit už na pouhé zablikání, protože zjistí, že blikání je signálem k tomu, že přijde dobrota v podobě špekáčku. Vytvořili jste psovi tzv. podmíněný reflex. Je to naučená reakce, kdy se na daný vnější podnět (zablikání) spustí reakce (slinění).

Takto to však nefunguje jen u p. Jestliže se pravidelně při zapnutí televize pustíte do chipsů či oříšků, vypěstujete si týž podmíněný reflex jako Pavlovovi psi. Zabliká obrazovka a vy začnete slinit. Po zapnutí televize se potom zcela automaticky pustíte do jídla, ačkoliv třeba vůbec nemáte hlad.

Jak vyzrát na nevhodné návyky?

Nevhodné návyky, jako je právě bezmyšlenkovité jedení u televize, se můžete v několika krocích odnaučit.

Stačí postupovat podle následujících kroků…

1. krok - Uvědomte si svůj návyk.

Například si pokaždé, když si budete brát k televizi mističku s mlsáním zapište, co a kolik jste toho snědli. Vypočítejte si i na kolik energie vás večerní mlsání „vyšlo“, třeba pomocí programu Sebekoučink.

2. krok - Stanovte si svůj cíl.

Vzpomeňte si na naši 2. Výzvu a stanovte si svůj cíl chytře. Jak chcete své chování změnit? Co chcete dělat jinak? Při stanovování cíle buďte především realisti.

Příklad nesprávně stanoveného cíle: Už nikdy nebudu jíst chipsy ani oříšky u televize.

Příklad správně stanoveného cíle: Dám si u televize malou hrst oříšků.

3. krok - Svůj hlavní cíl si rozložte na více menších cílů.

Nevyplatí se snažit se dokázat všechno najednou. Raději postupujte pomalu a po krocích. Tak je větší šance, že svůj nový zdravější návyk udržíte dlouhodobě.

Jak by měly menší cíle vypadat? Jste-li například zvyklí dát si denně k televizi pytlík chipsů nebo oříšků, vaším menším dílčím cílem bude, že ho nesníte naráz, ale rozdělíte si ho napůl a bude vám stačit na dva dny.

4. krok – Vyhněte se spouštěči (sledování televize) nebo se něj naučte reagovat jinak

Přeorganizujte si prostředí tak, aby pracovalo pro vás. Je skutečně nutné dívat se na televizi každý den? Co třeba místo toho vyrazit do divadla, na dlouhou procházku nebo sáhnout po knížce?

V případě, že se sledování televize nechcete vzdávat, zkuste při jejím sledování dělat jinou činnost. V ideálním případně můžete třeba šlapat na rotopedu nebo se alespoň protahovat.

5. krok – Odměňte se

I odměňování už jsme „brali“, a to v naší 7. Výzvě. Pokud jste jí prošli s námi, pak jistě víte, jak je důležité odměnit se za věci, které se nám podařily. Takže… Podařilo se vám už několikátý den po sobě nespořádat při sledování televize pytlíček chipsů či oříšků, jako tomu bývalo dříve? Odměňte se za tento úspěch (ideálně jinak než právě pytlíčkem chipsů).

V případě, že se budete za úspěchy při získávání nového návyku odměňovat, je mnohem větší šance, že si návyk dlouhodobě udržíte.

6. krok – Zabudujte nový návyk do svého života

Přijměte nový vhodnější návyk do svého života, nechte ho, ať se pro vás stane přirozeným a už ho nenechte odejít.

Podrobný návod, jak na budování vhodnějších životních návyků, najdete také v knize Já zhubnu zdravě a natrvalo nebo v internetovém kurzu Hubnutí na míru se STOBem.

Další tipy jak (ne)jíst u televize

  • Potraviny, které vás lákají k večerní televizi, raději vůbec nekupujte. Pokud doma ty brambůrky mít nebudete, tak je nesníte. Nakupujte podle předem promyšleného seznamu, který neobsahuje "nevhodné" potraviny.
  • Lákavé potraviny ukládejte mimo dosah (oříšky nebudou na stole, ale v horní polici spíže, čokoláda nebude v šuplíku pracovního stolu, ale ve vzdálenější skříni). Nenakupujte zlevněná velká balení, kupujte malá, pokud možno jednoporcová balení.
  • Požádejte ostatní členy rodiny, aby při televizi také nic nejedli.
  • Nebuďte večer vyhladovělí. Pokud máte pocit, že nemáte na jídlo čas přes den, udělejte si časovou inventuru a rozložte jídlo rovnoměrně do celého dne.
  • Občas můžete chvíle pohody trávit jinak než klasicky u televize. Pokud někdo pohlídá děti, můžete místo televize vyrazit za jinou odpočinkovou aktivitou.
  • Najděte si jinou činnost, kterou můžete u televize dělat.
  • Chcete-li u televize jíst, zvolte vhodnější, méně kalorickou variantu. Inspiraci můžete načerpat v článku v sekci Tipy pro vás.

Při sledování televize nemusíte jen jíst

Ačkoliv má řada lidí spojené sledování televize právě s jídlem, jedení není jedinou činností, kterou při sledování televize můžete zařadit. Pokud potřebujete své ruce něčím zaměstnat, nemusí vám k tomu přeci sloužit pouze balíček chipsů. Buďte kreativní, protože čas u televize můžete koneckonců využít i efektivně. Co byste řekli třeba takové manikúře či pedikúře? Vyzkoušet ale můžete i domácí výrobu čehokoliv, co vás napadne.

A nebo nahraďte energetický příjem (jedení a mlsání) energetickým výdejem! Perfektní je třeba rotoped, ale vystačíte si i s menšími cvičebními pomůckami, se kterými se můžete po dobu sledování televize lehce protahovat či posilovat. Pořídit si můžete například fitball.

Pokud však večer po náročném dni dokážete myslet už pouze a jenom na relax, můžete poprosit partnera o masáž, nebo si místo velké misky chipsů uvařit velký hrneček nějakého speciálního bylinkového nebo ovocného čaje.

Možností je celá řada! Máte i vy nějaké tipy, jak (ne)jíst u televize? Podělte se o ně s námi v komentářích. :-)

Hodnocení (39 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 08. 2019 00:04
Televizi nemám, takže u ní ani nemlsám. Celž den sedím u počítače, takže jobčas něco tláskám u něj. . Ale není to pravidelně. Někdy mám období, kdy mě honí mlsná a hledám, co bych zobla, jindy zase dlouho nic.
29. 08. 2019 11:48
U televize musím něco dělat, třeba to protahování a posilování na karimatce nebo s fitbalem. Pokud jsem sama, zvládám to. Když jsem s partnerem,
většinou něco popíjíme. V zimě čaj, v létě lahví ku vína.
27. 08. 2019 19:07
tak tento zlozvyk naštěstí nemám, u tv někdy dělám manikuru nebo štupuju ponožky, piju max. hrnek bylinkového čaje...
26. 08. 2019 22:45
Zkoušela jsem u telky jezdit na rotopedu, ale jednak vrže, a jak funím, tak skoro nic neslyším.. :-) :-) :-)
26. 08. 2019 20:03
Tady nemám problém, televizi sleduji minimálně a žádné zobání mě v těchto vyjímečných chvilkách neláká....
26. 08. 2019 18:54
u televize jsem jedla, ale poslední dobou mě nechutná, protože mi chybí má oblíbená pohovka
26. 08. 2019 16:25
Televizi mám jako kulisu, abych se necítila "sama doma", víc kvůli tomu rozhodně nejím. Pravdou ovšem je, že občas zjistím, že jsem po jídle, aniž bych si ho pořádně vychutnala. Musím se na to zaměřit!
26. 08. 2019 13:56
Občas pletu, občas zašívám ,občas zobu a započítávám do sebekouče.
26. 08. 2019 10:36
Děkuji za přínosné informace a pokusím se jich držet.
26. 08. 2019 09:33
Snažím se k televizi brát jiné aktivity ale někdy podlehnu a řeším to zeleninou a nebo sýrem.
26. 08. 2019 08:35
Naštěstí, tohle mne celoživotně míjí, nejsem na to naučená a na stará kolena nic měnit nebudu....
26. 08. 2019 07:14
Jak už jsem psal u televize jím jen připravenou večeři neb oběd a nic navíc, jezdím na rotopedu, občas cvičím, žehlím nebo pletu a nic nemlsám
26. 08. 2019 07:06
tak tohle se mne, naštěstí, netýká .-). Jednak nekoukám na televizi a jednak nemám potřebu při pořadu ( kino, divadlo ) mlsat :-).
26. 08. 2019 06:36
Televizi má jako zvukovou kulisu a většinou luštím číselné křížovky. ale cvičení na míči je dobrý nápad.
20. 05. 2018 21:49
Někdy u televize jím, ale nijak se víc nepřejídám.
18. 05. 2018 08:11
občas jím u televize,ale nepřejídám se....
17. 05. 2018 10:02
Přiznám se, že u televize občas jím. Není to ale žádná přejídačka, ale sním si nachystanou večeři.
Večer u televize běžně dělám domácí práce - většinou prádlo. :-)
16. 05. 2018 17:57
Podle stupně zbylé energie u televize cvičím na fotbalu, dělám si Pedikura, v krajním případě si dám nějakou zeleninu.
16. 05. 2018 17:57
Podle stupně zbylé energie u televize cvičím na fotbalu, dělám si Pedikura, v krajním případě si dám nějakou zeleninu.
15. 05. 2018 20:21
tak u televize si dělám často tu manikůru apod, případně zašívám ponožky, občas mám i jinou aktivitu...jídlo to ale není...díky za článek
15. 05. 2018 14:15
Dala som si květnovou výzvu "na kole do práce", tak som večer taká utahaná, že na TV už ani nejsou myšlenky i kdybych chtěla, ale usínám i se synem :)))
15. 05. 2018 12:02
U televize nastesti nezobam. Na silvestra jsem vzala na takove uzdobavani k sousedum mrkev na male hranolky.. uzdibovali i ostatni.. kdyz se chce vsechno jde
15. 05. 2018 09:53
U televize jsem nikdy nezobala, protože žádné mňamky nekupuji ani neservíruji. Ale někdy si dám něco dobrého třeba v cukrárně nebo venku zmrzlinu.
15. 05. 2018 08:33
Nejím u televize proto, že zaměstnávám ruce ( i nohy ) jinak- už jsem psala pod jiný článek, že si háčkuji pro radost. No a další rada - odstranění stolku od televize - kam si to jídlo a pití dáváte ? Určitě ne do klína ....
15. 05. 2018 07:31
U televize jíst nemusím, spíš mám problém, když od televize, nebo jiné večerní činnosti vstanu, nebo když večer doháním resty a běhám po kuchyni. To často do té pusy mlsné něco strkám.
14. 05. 2018 23:39
Po minimálně půlhodinovém důkladném vyčištění zubů (jde to i u televize) je člověku líto je zase zašpinit (viz rady dentálních hygienistek) :-)
14. 05. 2018 22:24
Byly doby, kdy jsem bezmyšlenkovitě do krku sypala např. chipsy, ale naštěstí tento zlozvyk jsme s manželem otočili na zeleninové mísy nebo vínko se sýrem, nyní máme zahrádku a zkoušíme pěstovat vlastní zeleninu, tak věřím, že ty večery se zdravějším stylem budou časem převyšovat
14. 05. 2018 22:15
Na televizi v podstatě nekoukám. Preferuji divadlo, kinu, knihu, rodinnou společnou chvilku nebo setkání s přáteli. Úplně čisté svědomí ale nemám. Třeba teď tu sedím se skleničkou ( i když v ní byla opravdu jen decka ) vínka.
14. 05. 2018 22:07
Večer u televize nic nejím a ani nemlsám. Pokud jsem sama doma, tak telku ani nepustím. Pouští ji manža a já u ní, pokud nejsem úplně grogy, háčkuji, korálkuji a podobně zaměstnávám ruce.
14. 05. 2018 19:25
Moc děkuji za typy k jiným činnostem než uzobávání u televize.
14. 05. 2018 16:31
Zobání v podobě oříšků mám započítané do semaforků a doháním s ním tuky, které mi občas chybí, ale není to pravidlo, prostě jen občas.
14. 05. 2018 10:34
U televize většinou nemlsá (jsou ale výjimky), ale skleničku vína si občas dám. Snídám doma (to považuji za plusové body, mínusové body jsou, že u toho sleduji ranní zprávy). Večeři si občas u televize dám a to se pokusím definitivně odbourat. Odbourávat i snídani, to je už velký cí a myslím, že to chce postupné krůčky.
14. 05. 2018 09:27
U televize nezobu, nikdy jsem nezobala, nemám to naučené....vyjímky jsou jen narozeniny, kdy bouchneme šampáňo a něco si k tomu připravím.
14. 05. 2018 08:58
Je pravda, že sledování televize sebou nese potřebu něco zobat, někdy při televizi luštím křížovky nebo na počítači vykládám karty, pak nemám potřebu jíst.
14. 05. 2018 07:26
večerní zobání u telky moc často neprovozuji, přesně co není doma "nesním" tudíž si nesyslím do špajzu zásoby, šlapu na rotopedu, žehlím nebo pletu
14. 05. 2018 07:09
Televizi sleduji jen občas a místo mlsání šlapu na rotopedu :-)
14. 05. 2018 05:19
S televizí se taky moc nepotkávám a když už, tak spíše s její zvukovou kulisou. A i tady je mým parťákem počítač, u kterého řeším poštu, pokud je potřeba tak pracuju a nebo mám vedle sebe ruční práci - pletení nebo vyšívání. A pokud jsou ruce zaměstnané, po mlskách nesahají. Odbourávám svůj občasný úlet na brambůrkách a dnes si jdu pro odměnu. Kabelkobatůžek.
14. 05. 2018 05:07
Také souhlasím s Hanakomo a teda nejlepší je se tento zlozvyk nenaučit..... Já tedy televizi sleduji minimálně a jen chvilku v podvečer a tedy v tuto dobu už nejsem ani zvyklá jíst - jíme 3 hodiny před usnutím. Pokud už vyjímečně se dívám odpoledne a honí mě mlsná, tak obvykle mám nějakou zeleninu, nebo bílý jogurt a ovoce. Jelikož žádné slané pochutiny nekupuji, tak mě nemá co lákat ( ani ze zdravotního hlediska je nemůžu).
14. 05. 2018 03:38
Mohu jen souhlasit,pokud celý den jíte spravně,pak nemáte potřebu večer cokoliv v jídle dohánět.

Naši partneři