Sledujte nás:

Jak poznat odborníka na hubnutí?

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

Nebojte se říci si při hubnutí o pomoc, zvláště pokud kila navíc řešíte opakovaně a stále se vám s nimi nedaří hnout. Buďte však i v tomto směru vybíraví a obezřetní. Těch, co se vydávají za odborníky, je (bohužel) plno... Jak ale poznat toho skutečného odborníka, který vám opravdu pomůže?  

V první řadě je třeba rozlišovat mezi výživovými poradci a nutriční terapeuty či obezitology. Nutriční terapeut a obezitolog musí mít příslušné vzdělání, naopak výživové poradenství je ještě pořád živnost volná a může ho tak dělat téměř kdokoliv. A to může být problém...

Výživovými poradci se to jen hemží. Jak ale nenaletět?

I když výživový poradce nemusí mít vysokoškolské vzdělání, neznamená to, že nemůže být kvalitní a měli byste se mu vyhýbat obloukem. Naopak i z řad nutričních terapetů můžete narazit na takové, co vám budou nutit doplňky nebo módní diety a příliš vám při hubnutí nepomohou. Vždy záleží na člověku, na kterého narazíte... 

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo řešil podobný problém, nechte si poradit. I zde platí, že reference a osobní zkušenosti jsou tím nejlepším měřítkem.

Dále si ověřte znalosti konkrétního poradce, ke kterému se chystáte. Poradce se většinou na internetu svými znalostmi nezapomene pochlubit. Ideální je vysokoškolské vzdělání se zaměřením na výživu a potraviny, častěji je to však jen nějaký výživový kurz, u kterého se na první pohled jen těžko hodnotí jeho kvalita. 

Nejvíce se toho samozřejmě pozná přímo při osobním kontaktu s poradcem. Proto se o nějaké případné dlouhodobé spolupráci rozhodujte vždy až po vašem prvním setkání, které vám už leccos napoví.

Správný výživový poradce nebo terapeut vám musí věnovat dostatečně dlouhou dobu, aby získal potřebné informace o vašich návycích a byl schopný identifikovat problém a navrhnout řešení. Měl by vás také správně motivovat a zohlednit i vaši osobnost a psychologické hledisko.

Striktně předepsaný jídelníček a doplňky stravy? Zbystřete!

Kvalitní poradce by vás určitě neměl jen odbýt vyplněním nějakého dotazníku a poslat vás domů s přesně předepsaným jídelníčkem a taškou plnou nakoupených doplňků. Pokud vám naopak takový člověk začne nutit za každou cenu doplňky stravy s tvrzením, že je nutně pro svůj život a hubnutí potřebujete, zbystřete!

Pro zdravého člověka je většinou dostačující pestrá strava a pokud má určitý zdravotní problém, tak by mu měl doplňky, resp. léky doporučit lékař na základě jeho osobní diagnózy.

Výživový poradce by měl vždy doporučovat především pestrou stravu, neuchylovat se k jednostranným dietám a nedoporučovat hladovky ani jiné radikální diety či módní trendy.

Co by v poradenství rozhodně nemělo chybět? 

Výživový poradce je více či méně vzdělán v oblasti výživy, ale většinou jen minimálně v oblasti psychologie, neví tedy jak dovést klienta k trvalé změně návyků. Nejčastěji lidé k výživovému poradci přicházejí se snahou zhubnout. Obézní však často nejedí z hladu, ale spouštěčem pro jídlo jsou jiné podněty (stres, pohoda, toxické prostředí - velké porce, reklamy apod.), a proto je třeba přistupovat k redukci váhy i z pohledu psychologického, což se bohužel u většiny poradců neděje. My ve STOBu na to klademe naopak velký důraz a psychologické vzdělání považujeme mnohdy za důležitější než perfektní vysokoškolské vzdělání v oboru výživy.

Zaručené hubnoucí rady se ve většině případů zaměřují pouze na to, co máme dělat, co dělat nemáme, kolikrát a co denně jíst nebo nejíst. V horším případě doporučují zázračné přípravky, které za nás zhubnou, a to rychle, pohodlně a bez větší námahy. I v případě nesmyslných přípravků to většinou vede alespoň k tomu, že se člověk zamyslí nad svými návyky, některé z nich se mu podaří na nějakou chvíli změnit a s tím většinou přijde i pár shozených kilogramů. Většina metod se ale vůbec nezamýšlí nad tím, co mají hubnoucí dělat, až zhubnou? Co se bude dít, jakmile dosáhnou svého cíle? A co je vůbec dovedlo k tomu, že dnes bojují s nadváhou? Právě tyto otázky jsou zásadní, jestli hubnoucí zhubne úspěšně dlouhodobě nebo se bude zmítat v začarovaném kruhu hubnutí a JOJO efektu.

Problém hubnutí není jen o znalostech, ale i o tom, jak převést teoretické vědomosti a znalosti do praktického života.

A právě na tyto oblasti se již 30 let ve STOBu zaměřujeme nejvíce. S klienty neřešíme jen výživu, ale nabízíme mnohem komplexnější řešení. Naše metodika vychází z psychoterapeutického přístupu, který pracuje s tím, jak uvést znalosti a vědomosti v život. K tomu využívá principů KBT (kognitivně behaviorální psychoterapie). 

Naším posláním je přivést lidi k tomu, aby uvažovali nad svými stravovacími a pohybovými návyky a podařilo se jim je trvale změnit. Cílem je dosáhnout takové změny životního stylu, která je dlouhodobě udržitelná a která dělá jedinci radost. 


Využijte sílu skupiny

Velmi efektivní jsou v této oblasti skupinové kurzy zdravého hubnutí, které mají jeden důležitý aspekt, který jinde nenajdeme. A tím je společná podpora. Člověk je tvor společenský a je úžasné pozorovat, jak si lidé v kurzu dokáží navzájem pomoci, navzájem se podpořit, namotivovat a v neposlední řadě i navázat přátelství.

Svěřte se do péče vyškolených lektorů STOBu a využijte při hubnutí "sílu skupiny".

Podpora a síla skupiny funguje i zde na STOBklubu, je krásné sledovat, co vše jste se už naučili a jak se vzájemně podpoříte, motivujete, poradíte... Pro někoho je ale stále živý kontakt nenahraditelný, pokud také do této skupiny patříte, můžete se podpořit i na živo v našich kurzech kurzech zdravého hubnutí! Najdete nás nejen v Praze ale i v celé řadě dalších měst po celé ČR. 

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 01. 2020 00:09
Já jsem celkem neměla a nemám problém s odbornými znalostmi, protože stravováním jsem se po většinu svého pracovního života zabývala. Každému, kdo se mne ptá na to, jak jsem zhubla a díky jaké dietě odpovídám. Začni tím, že si v hlavě srovnáš, co vlastně chceš a co si od hubnutí slibuješ. Nezakazuj si to, co je pro tebe příjemné, uč se nahrazovat energeticky výrazné ingredience těmi, které tak energetické nejsou, i moučník můžeš udělat tak aby ti chutnal a při tom byl odlehčený a najdi si pohyb, který ti při nejmenším nevadí. těžko budeš jeskyňářem, pokud trpíš klaustrofobii a těžko budeš chodit denně do posilovny, když jí máš 30 km daleko. Ale třeba se rád projdeš a nebo máš kousek od domova hezký čistý rybník a nebo vedle v bytě souseda, se kterým si zacvičíš. A neboj se lidí. Jsou fajn a podpoří tě.
A ve STOBu máš tohle všechno pěkně pohromadě ...
07. 01. 2020 17:39
Nejvic se mi libi: Jak narazite na presne napsany jidelnicek, zbystrete:) To sedi presne. Kolik ja jsem potkal guru a vizionaru, kteri me chteli zazracne pretvorit, ale k obrazu svemu a na mne samotneho nebrali ohled - a pak se jeste citili urazeni, ze jsem pohrdl jejich dobrou vuli
06. 01. 2020 18:36
V životě jsem se setkala s různými výživovými poradci ať už s těmi špatnými ( naštěstí jich moc nebylo ) tak i s těmi dobrými :-). Naštěstí jsem narazila na stobklub, sebekoučink a Vaše projekty, které mě navedly na správnou cestu a nedám na ně dospustit :-). Každému tyto stránky doporučuji :-). Za těch téměř 7 let co zde jsem se načerpala spoustu informací, zamilovala si pohyb a až na moji malou kolizi váhy kvůli štítné žláze si téměř váhu držím :-).
06. 01. 2020 16:53
Ještě že jsem svůj komentář k jednomu uživatelskému blohu "Jak KONEČNĚ zhubnout?!" napsala všera v poledne a tenhle článek vznikl až dnes, takže mě snad nikdo neobviní z opisování. :-)
I když... Asi jsem podvědomě "opisovala" ze všech těch článků, které jsem tady na STOBu za více než tři roky vstřebala a z vyjádření těch, jimž se pomocí STOBbu podařilo zhubnout. A koneckonců i ze své vlastní zkušenosti.
06. 01. 2020 15:10
Se STOBem jsem se dala do party v roce 1998 zjara. Od té doby na něj nedám dopustit, i když moje praxe za jeho teorií silně pokulhává, ale vím, že jít jeho cestou je to nejlepší, co baculky a baculkové pro sebe a své zdraví mohou udělat. I já jsem byla kontaktována herbalajfem, ketodiet, kambridž, ajurvédou apod., ale nikdy jsem se nenechala ukecat . Právě jak píše Hanka, vždy jsem zbystřila, když mi nabízeli jejich produkty, ale nikdy se neptali co a proč mě trápí, jaké mám zdravotní problémy, co způsobuje moje chutě apod. A už vůbec mě odrazuje cena. Mám kamarádky, které tzv. pytlíkují - ráno kaše, pak koktejl, pytlíková polévka, koktejl, …. Za rok dole 30 kg a za další 25 kg nahoře. A děsí mě, co to udělá časem s jejich zdravím, když období tzv. "prasení" střídají s "pytlíkováním" i vícekrát ročně.
06. 01. 2020 14:35
Nejlepším poradcem ohledně životního stylu je pro mne tým STOBu. Reference skvělé, osobní kontakt ( třeba na Dni zdraví ) naprosto přesvědčivý, plná důvěra a "bystřit" není třeba. Všechny rady jsou uvážené, osvědčené a rozumné. Díky :-).

Naši partneři