Sledujte nás:

Jak vybrat tu správnou zmrzlinu?

Zpět

 

Ing. Hana Málková

Ačkoliv některé druhy zmrzlin nám skutečně nepřinesou nic jiného než cukr a tuk, my bychom si měli vybírat takové, které nám nabídnou i něco víc. Protože i zmrzliny, které jsou svým složením vyhovující a obsahují i příznivé živiny, existují. Jen je potřeba pečlivě vybírat. Jenomže jak na to?

Chytrý výběr zmrzliny

V případě balených zmrzlin nám dosti napoví údaje na jejich obale. Soustředit bychom se měli zejména na složení, nutriční hodnoty a velikost balení. Ve složení zmrzlin je velký rozdíl. Vybírejte si takové zmrzliny, které obsahují kvalitní suroviny – mléko, tvaroh, jogurt, ovoce či ovocné šťávy, kakao, ořechy. Jak již bylo zmíněno, vyvarovat bychom se raději měli zmrzlin s vysokým podílem rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, vhodné nejsou ani zmrzliny, u kterých je ve složení na prvních místech uvedena voda a cukr. 

U kopečkových či točených zmrzlin to máme samozřejmě o něco složitější a často se o jejich složení příliš mnoho informací nedozvíme. V nabídce českých zmrzlin prodávaných do kornoutů jsme ještě světa, zejména italského, nedosáhli. U nás se jedná většinou o zmrzliny připravované z polotovarů, ve kterých chybí čerstvé ovoce, ale také smetana, vejce a mnoho dalších přísad, které činí zmrzlinu uměleckým dílem, často ovšem také kalorickou bombou. Nicméně kvalitní zmrzliny pomalu získávají na popularitě a jsou k dostání (zejména v Praze) již na mnoha místech. Zmrzliny prodávané na ulici nebo v cukrárně či kavárně se mohou svým složením velmi lišit podle toho, zda se používají průmyslové směsi nebo se připravují podle vlastních receptur. Zkuste se tedy na složení zeptat obsluhy a uvidíte, zda uspějete.

Pokud si chcete pochutnat na zmrzlině, vybírejte si vhodný druh v rozumném množství. Rozhodně neprohloupíte, když budete kupovat menší balení nebo si řeknete o menší kopeček – platí heslo „vychutnáte si většinou jen první sousta, další už jsou setrvačnost“. Vždy jsou lepší zmrzliny bez polevy, u zmrzlin s polevou volte alespoň takovou, která je vyrobena opravdu z čokolády, a ne ze ztuženého tuku. Z hlediska výživového jsou nejvhodnější ty zmrzliny, které obsahují tvaroh nebo jogurt. Hlídejte však, aby neobsahovaly větší množství tuku a zbytečně moc cukru.

Tvarohová zmrzlina je českou specialitou, jinde po světě ji většinou nenajdete. Naopak velmi oblíbené a rozšířené jsou zmrzliny jogurtové. Pokud jsou vyrobeny opravdu z jogurtu a nejedná se jen o jogurtovou příchuť, tak mohou být také nutričně velmi hodnotné a dodat nám i nezanedbatelné množství vápníku, plnohodnotných bílkovin a probiotických kultur.

Volit můžete i zmrzliny ovocné, ideálně takové, které obsahují kromě vody a cukru také co nejvyšší podíl ovocné složky.

Zmrzlina jako svačinka?

Pokud si v létě budete chtít místo klasické svačiny pochutnat na zmrzlině, volte raději menší balení méně tučné tvarohové, jogurtové nebo ovocné zmrzliny s malým množstvím přidaného cukru a vyšším podílem ovoce o hodnotě okolo 400 kJ. Stejně tak si můžete dopřát i jeden kopeček nebo menší porci kvalitní točené zmrzliny.

Menší zmrzlina s energetickou hodnotou 400-500 kJ se energeticky vyrovná například dvěma sušenkám, polovině čokoládové tyčinky, třem a půl kostičkám čokolády, méně než polovině koblihy, třetině čokoládového muffinu nebo jedné müsli tyčince. Nebojte se tedy občas zmrzlinu na svačinu zařadit!

 

            

             520 kJ                                     460 kJ                         350 kJ                                      500 kJ

A jak je možné, že má zmrzlina méně energie než ostatní sladké pochoutky? Díky vysokému obsahu vody ve zmrzlině a její našlehané konzistenci je výsledný obsah kilojoulů, cukru a tuku daleko menší než u pochoutek, jako je čokoláda, sušenka nebo sladké pečivo. Ty obsahují jen minimum vody, a proto jsou mnohem koncentrovanějším zdrojem energie a živin.

Dnes jsou k mání zmrzliny v podstatě z čehokoliv. Ochutnat můžete i zmrzlinu ze zeleniny, například z řapíkatého celeru, chřestu či dýně, ale také rýžovou zmrzlinu, zmrzlinu z čaje nebo s dalšími zajímavými příchutěmi, jako jsou lékořicová, levandulová, zázvorová, bazalková nebo třeba parmazánová.

A jaké dáváte přednost vy? :-)

Hodnocení (37 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 09. 2017 19:36
Ochutnala jsem tvarůžkovou zmrzlinu :-)
01. 07. 2017 20:13
Nejraději mám domácí ovocné dřeně a pak Míšu :-)
30. 06. 2017 08:45
Vzhledem k tomu, že si zmrzlinu dávám málokdy - má oblíbená je smetanová vanilková z Opočna :-) - tak to neřeším. Dětem doma mixuju ovoce a zmrazuji jako dřeň.
29. 06. 2017 20:31
Míša je dobrá svačinka☺
29. 06. 2017 17:40
nejlepší je zmrzlé mixované ovoce
29. 06. 2017 17:38
Stejně více osvěží pití než zmrzka.
29. 06. 2017 17:38
Zmrzlinu si líznu manželovi nebo synovi. Z tvarohu si vyrobím sama :-)
29. 06. 2017 12:08
Často mlsám jako svačinku v létě míšu a ruskou
29. 06. 2017 10:27
Raději si dám 1x za čas lehce nezdravou zmrzlinu o menší gramáži, než ryze zdravou. Byla jsem v Lošticích a ochutnala tvarůžkovou zmrzlinu ( " Kdo neochutnal tvarůžkovou zmrzlinu, jako by ani v Lošticích nebyl"....) a byla tak hnusná, že jsem ztratila na další zmrzliny na dlouho chuť. Anebo by se to dalo brát jako účinná metoda, jak se odnaučit jíst nezdravé sladkosti :-)))
29. 06. 2017 08:41
Ovocné sorbety, smetanové vanilkovou a čokoládovou - měla jsem už i řapíkatocelerovou a okurkovou - a čokoládovou s čili....no možná bych spíš měla napsat, kterou nemám ráda.
29. 06. 2017 06:38
Mám nejraději eskymo :o)
29. 06. 2017 05:12
Určitě nemám ráda vodovou s ovocnou šťávou. Míša je fajn a pak třeba malá točená teď jsem měla aloe Vera s jogurtem a byla výborná :-)
28. 06. 2017 22:58
Občas si jí dám. Dělám banánovou zmrzlinu s jogurtem i doma.
28. 06. 2017 21:31
Zmrzliny mlsam na odpolední svačinu mrože Blešno směs nebo Míšu
28. 06. 2017 21:05
Tvarohové, ovocné, smetanové
28. 06. 2017 19:17
můj favorit je Míša
28. 06. 2017 17:04
Mívala jsem ráda zmražený pistáciový termix, fungoval jako zmrzlina i svačina i u mých dětí.
28. 06. 2017 15:55
Já si letos koupila zmrzlinovač a teď vím přesně co v mé zmrzlině je :) a navíc si udělám na jakou máme doma zrovna chuť.
28. 06. 2017 15:19
Ujíždím na Míšovi, musím se trochu brzdit :)
28. 06. 2017 13:39
Od dětství mám ráda Míšu a ze zmrzlin Straccatellu a točenou, co prodávají v Novém Městě n.M. na náměstí.
28. 06. 2017 12:47
Pro mne je v létě zmrzlina ideální svačinkou.Vybírám si kvalitní, pokud možno ovocné sorbety(v italských cukrárnách s příchutí tropického ovoce) nebo naše jogurtové či tvarohové. V samoobsluze vyhrává tvarohový Míša nebo Big milk.
28. 06. 2017 12:18
Mám ráda Míšu, někdy koupím točenou, ale jen výjimečně, trnou mě po ní zuby, takže musím opatrně.
28. 06. 2017 11:33
Dneska padl Frostík, 401Kj, no co už, no. Jinak tvarohové i jogurtové mám moc ráda. Taky jsem ochutnala zmrzlinu pivní - ani pivaři z ní nebyly nadšení. Nějakou parmazánovou, či celerovou si vůbec neumím představit, asi si takové příchutě odpustím.
28. 06. 2017 11:05
Mrož, Míša z nanuků, jinak nejraději ovocné, ale ne ty úplně vodové a pak sorbety a vanilkovou z Opočna. A pravou tmavou čokoládovou. Tak koukám, že jich je dost, taky Carte d´or a italské a chorvatské a ....teď jsem si udělala chuť na zmrzlinu :-)
28. 06. 2017 11:05
Takové, ve které je spousta kousků ovoce. A pokud nanuk, tak tvarohový nebo tzv. ovocnou dřeň - ta zažene žízeň a osvěží.
28. 06. 2017 10:54
miluju eskymo a vlastně jakoukoliv kokosovou zmrzlinu :-)
28. 06. 2017 10:37
Nato jak mám ráda sladké, tak zmrzliny moc nemusím a když už si nějakou dám ( třeba v CHorvatsku mají skvělé), tak jogurtovou.S nanuků tvarohového Míšu.
28. 06. 2017 10:36
když už si nějakou zmrzlinu koupím, nahradím s ní svačinu
28. 06. 2017 07:48
Mrož, Míša, Ruská zmrzlina, jinak si vyrábím doma
28. 06. 2017 07:12
Tak o těch zeleninových se dovídám až nyní, ale přidat jí tak to nezní vůbec špatně a řekla bych vyzkoušet jakoukoli

Naši partneři