Sledujte nás:

JAK ZATOČIT S TUKY O VÁNOCÍCH!

Zpět

Vánoce se blíží a s nimi také návštěvy, nadbytek dobrého jídla a pití a pro většinu hubnoucích je to nelehké období. Vánoční cukroví, bramborový salát s majonézou, smažený kapr, řízky k vánočním svátkům patří a mnozí těmto lákadlům jen stěží odolávají.

 

Není však potřeba se těchto dobrot zcela vzdát, přeci jen Vánoce jsou jen jednou v roce a vy máte právo si je náležitě užít. Avšak věříme, že si je plně vychutnáte a užijete i s několika jednoduchými triky, pomocí kterých tyto dobroty připravíte s lepším nutričním složením.

 

Téměř každý vánoční recept obsahuje dávku tuků a bohužel se složením, které není pro naše zdraví vhodné.

Naopak v jídelníčku často chybí tuky se složením, které naše tělo potřebuje.

 

Jako „dobré“ tuky označujeme tuky, ve kterých najdeme převahu nenasycených mastných kyselin (mononenasycené nebo polynenasycené mastné kyseliny), nenasycené mastné kyseliny přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

 

Mezi tyto vhodné tuky patří především:

* rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový)

* tučné ryby, jako je losos, sleď a makrela

* ořechy (vlašské, para ořechy)

* nesmíme zapomínat také na vhodné margaríny – Flora Gold, Active a Light

 

„Nevhodné“ tuky naopak najdete v těchto potravinách:

* Máslo

* Tučné uzeniny a maso

* Tučné sýry

* Polevy, koblihy, koláče, cukroví, sušenky, náhražky čokolád, smažená jídla…apod.

 

 

A jak na tuky o Vánocích?

 

Zkuste při přípravě pokrmů použít méně tuku - místo máslových krémů používejte krémy pudinkové, tvarohové, nezapomeňte na želatinu nebo využívejte nízkotučné krémy. Uberte z receptu část tuku (zhruba třetinu) a nahraďte mlékem, jogurtem či kefírem. Plechy nevymazávejte, využijte pečící folie.

 

Používejte kvalitní rostlinné tuky (např. Flora Gold), která má kromě vhodného složení a máslové chuti mnohostranné využití jak v teplé, tak studené kuchyni. Má vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, vhodných tuků omega 3 a omega 6 a o 67 % méně nasycených mastných kyselin než máslo. Floru můžete použít i na zjemnění chuti různých pomazánek, které se používají při přípravě vánočního pohoštění.

 

Smaženého kapra či řízek zbavte tuku osušením do ubrousku nebo krátkým ponořením do vroucí vody. Strouhanku si můžete připravit raději z celozrnných rohlíků nebo např. obalit nadrcenými celozrnnými lupínky. Zkuste letos místo kapra například lososa na grilu či rybu pečenou v troubě. Velmi vhodná, šetrná a chutná úprava ryb je na páře, případně zkuste péct v alobalu.

 

Máte-li v receptu použít máslo, zkuste ho nahradit kvalitním rostlinným tukem - třeba s máslovou chutí – Flora gold.

 

Příklad:

KOKOSOVÉ KULIČKY

Klasický recept:

* 120 g moučkového cukru

* 60 g másla

* 1 bílek

* 70 g kokosové moučky

* 30 g kakaa

* trocha rumu

Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce.

 

6300 kJ, 15,7 g bílkovin, 97 g tuku, SAFA 75 g, 140 g sacharidů

1 kulička = 20 g - 420 kJ, 1 g bílkovin, 6,5 g tuku (5 g SAFA), 9,3 g sacharidů

 

Upravený recept:

* 60 g moučkového cukru, 60 g stévie nebo sukralozy

* 60 g Flora Gold

* 1 bílek

* 70 g kokosové moučky

* 30 g kakaa

* trocha rumu

Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce.

 

5040 kJ, 15,3 g bílkovin, 90 g tuku, SAFA 53 g, 82 g sacharidů

1 kulička = 20 g - 340 kJ, 1 g bílkovin, 6 g tuku (3,4 g SAFA), 5 g sacharidů

Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 01. 2015 23:46
No super, tak příští vánoce zdravější mlsání
23. 01. 2015 23:42
Napište komentář...
04. 12. 2014 18:12
Taky nechci být šťoura,ale nedá mi to. Dle mých zkušeností je nejdůležitější,nepřejídat se. Klidně napeču klasické cukroví, vánočku, usmažím kapra,ale dám si jen rozumné množství...K tomu pohyb a musí to dopadnout dobře:-))))))!
04. 12. 2014 17:36
Ani já nechci šťourat, ale lékaři se momentálně přiklánějí k sádlu, máslu a margaríny spíš nedoporučují. Otázkou je co budou doporučovat za dva roky ... :-)
04. 12. 2014 14:56
Nechci být šťoura, ale nahradit 60 g cukru 60 g stévie nebo sukralózy? Obojí má sladivost mnohonásobně vyšší než cukr (sukralóza až 600x víc). Nedovedu si ty kokosové kuličky podle upraveného receptu představit...
04. 12. 2014 12:14
jestli by nebylo o vánocích lepší "prostě nežrat"? Já na vánoce zásadně nepeču a nemám pocit, že by mi něco chybělo :-)
02. 12. 2014 11:08
Ja pecu 2 druhy cukrovi a nejim ho, ale udelam asi odlehcenou variantu tech kulicek pro sestru k Mikulasi jako inspiraci.
02. 12. 2014 01:00
Pěkné, přidám také receptík na dietní cukroví :-)

Jablečné hrudky

90 dkg jablek nastrouhaných na hrubém struhadle
2 citrony - šťáva
20 dkg cukr krupice
1,5 kávového hrnku nasekaných vlašských ořechu nebo mandlí

Postup
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem s šťávou ze dvou citronů, dáme vařit v teflonovém kastrolu do té doby dokud jablka nezeželírují, můžeme dát také do mikrovlnné trouby v míse z umělé hmoty dobu musíme odhadnou a vyzkoušet podle vodnatelnosti jablek, nakonec do směsi přidáme nasekané ořechy nebo mandle vytvoříme kávovou lžičkou ovocné hrudky, dáme na pečícím papíře dosušit do mírně teplé trouby asi 20 minut.

Naši partneři