Sledujte nás:

Jaká pozitiva přináší konzumace ryb

Zpět

Ing. Hana Málková

 

Ryby obsahují mnoho pozitivních látek a jejich pravidelná konzumace slouží mimo jiné v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Důvodů, proč ryby pravidelně zařazovat do jídelníčku, je však ještě mnohem více. Postupně se s nimi budeme v průběhu následujícího měsíce seznamovat.

Co nám konzumace ryb přináší?

Rybí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, které jsou lehce stravitelné a trávicí trakt je dokáže rozložit za 2–3 hodiny v porovnání s masem ostatních živočichů, které stráví v žaludku a střevech mnohem více času.

Dále ryby obsahují zdraví prospěšné tuky, významný je u tučnějších mořských ryb zejména vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně polyenových omega-3 mastných kyselin - eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA), které si naše tělo neumí vyrobit a je proto důležité je přijímat ze stravy. Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují tučnější ryby, jako je makrela, úhoř, losos apod., je proto důležité pamatovat, že i tyto tučnější ryby do jídelníčku patří.

Z vitaminů mají význam zejména vitaminy rozpustné v tucích - A a D, v menší míře i vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B6 a B12).

Z minerálních látek je významný především obsah zinku, fosforu a selenu. Mořské ryby jsou také důležitým zdrojem jódu. V menších rybách (např. sardinkách), které se jedí i s malými kůstkami, se nachází také významné množství vápníku.

Také korýši (humři, krabi, langusty) a měkkýši (ústřice, mušle, šneci, chobotnice) jsou zdrojem mnoha důležitých živin a v jídelníčcích by se měly občas objevit.

Hlavními složkami rybího masa je voda (50–83 %), bílkoviny (15–20 %) a tuky (1–35 %). Nutriční složení ryb je závislé na jejím druhu, stáří, ročním období či na prostředí, ve kterém žije, důležité také je, čím se ryba živí, hodnoty se tedy mohou na základě těchto faktorů velmi lišit. Průměrné nutriční hodnoty jednotlivých druhů ryb najdete zde.

Vzhledem k výše řečenému by se ryby v našem jídelníčku neměly objevit jen na Vánoce, ale pravidelně po celý rok, ideálně 2x týdně.

Jak jste na tom s konzumací ryb vy? :-)

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 10. 2017 15:53
Ryby se snažím do jídelníčku zařazovat, ale pořád je co zlepšovat.
17. 10. 2017 21:21
Ryby miluju, jen nevím, kde nakupovat - u nás jsou spíš jen mražené, o čerstvých nevím, že by se tu prodávaly. No a taky moje příprava pokulhává. Někdy je peču v troubě, ale pak ta chuť není nic moc. Zkrátka - mám se co učit.
04. 10. 2017 13:04
Ryby neumím pořádně ani nakupovat ani připravovat - tak doufám, že se tento měsíc něco přiučím
03. 10. 2017 20:10
No, mohlo by to být lepší, ale ryby mám vlastně ráda...pokud je připraví někdo jiný :-))
03. 10. 2017 18:53
mtronic, to se někdo má, přeji vám to. :-)
03. 10. 2017 17:51
Zítra bude na oběd ryba.
03. 10. 2017 16:35
Ryby se snažím jíst alespoň 1x týdně, ale protože je jím sama, tak to někdy nevyjde :-(
03. 10. 2017 09:43
Ryby mám moc ráda, ale děti mi je nechtějí jíst, tak si je pro sebe dělám jen občas. :-(
03. 10. 2017 05:48
Lepší je vrazit penízky do oběda nebo večeře než kupovat doplňky stravy
03. 10. 2017 00:11
Naštěstí mám v místě rybárnu, tak jsou každý týden čerstvé... Z kádě na talíř za méně než 2 hodiny. Obvykle pstruh jen jemně kořeněný s trochou másla.
02. 10. 2017 22:19
Ryby mám určitě nejméně 2krát až 3krát týdně.
02. 10. 2017 21:46
Miluji ryby!
02. 10. 2017 21:15
na ryby zapomínám, tak snad bude tento měsíc dobrá motivace to zlepšit
02. 10. 2017 20:49
zrovna dneska jsem si vjimečně koupila pepřenky :-)
02. 10. 2017 20:25
Musím se polepšit, ryby jsem poslední dobou trochu vynechávala.
02. 10. 2017 19:23
Ryby čerstvé jednou až dvakrát týdně, konzervované tak jednou někdy dvakrát týdně ve formě pomazánky. Někdy i mlsací ryby (zavináče, kaviárek, matesy,očka atd) když se koná nějaké posezení s přáteli nebo rodinou.
02. 10. 2017 18:46
Já ryby jím aspoň malý kousek několikrát týdně. Ráno obvykle kus do pomazánky - to je většinou pečenáč, uzená makrela nebo něco z konzervy. V teplé kuchyni ryby dělám daleko méně často - makrela, losos, pstruh, treska, pangasius, kapr. Ale poměrně často dělám krevety nebo kalamáry. Když mě v noci popadne žraost, mám tu v zásobu konzerv - mušle, chobotničky, sépie, rybičky v tomatě. Občas konzervu tuňáka s těstovinami a samozřejmě "mimo pořadí" nějakou tu kupovanou pochoutku - závitky v rosolu, slůanečky, matjesy, jikry a mlíčí nebo nějakou uzenou rybu nebopomazánku či salát. Jo, a taky někdy kaviár - na chleba s máslem.
02. 10. 2017 15:20
ryby mám ráda, ale moc je nedělám, ani nevím proč.. teď budou výlovy, tudíž můžeme všichni konzumaci ryb zvýšit ;-)
02. 10. 2017 14:22
Ryby máme rádi, ale vaříme je málo. Máme co zlepšovat. V restauraci si velmi ráda dávám lososa nebo pstruha.

02. 10. 2017 14:07
ryby jíme málo, připravuji je maximálně tak 4xročně + na vánoce
02. 10. 2017 13:53
No poslední dobou moc ryby nekupuji ale budu se snažit polepšit
02. 10. 2017 13:51
Ryby jím málo.Nejraději mám rybí saláty,nebo uzenou makrelu.
02. 10. 2017 13:27
Ryby mám moc ráda,ale nejčastěji mám konzervované,tuňák,sardinky,ráda kupuji zavináče,kyselé sledě,a to je pro mě hlavně chuťovka,a protože v Hodoníně je Varmuža tak si tam zajedeme nakoupit rybí výrobky a nejlepší je to že se u Hodonína dají sehnat i živé ryby a tak i taky se občas stavíme...
02. 10. 2017 13:12
Ne pokaždé, ale dost často mám 2x týdně rybu.
02. 10. 2017 12:30
Dvakrát týdně ryby - to vezmu jako výzvu. Alespoň si i dvouletá dcera na rybí maso víc zvykne.
02. 10. 2017 11:54
Netušila jsem, že pstruzi jsou mezi tučným rybami...
02. 10. 2017 11:49
Jednou i dvakrát týdně si ryby dávám, Kromě toho denně Omega3 jako potravinový doplněk.
02. 10. 2017 11:42
Ryby mám minimálně 2-3 týdně k obědu (pstruh, losos, pstruh lososový, mořské plody, candát, cejn, pangacius, treska, kapr, občas úhoř či štika) a 2-3 týdně k večeři ve formě salátů či pomazánek (sardinky, tuňák, uzený losos, uzená makrela a opět mořské plody). Ryby i mořské plody jim doma sama a jsem zvyklá vařit jiné jídlo pro sebe a jiné pro manžela.
02. 10. 2017 11:30
Jsou na mě drahé, protože to znamená koupit pro celou rodinu 5 lidí
02. 10. 2017 10:07
Já bych ryby klidně dvakrát týdně jedla, ale nemám k nim přístup. Mražené nemusím a k čerstvým se skoro nedostanu :( Řeším to konzervovanými rybami, ale ani to není ono. Čerstvá ryba je holt čerstvá ryba :-)
02. 10. 2017 09:39
Ryby mám moc ráda, ale bohužel je nejím dost často. A když tak stále ty stejné dokola, těším se, že tu najdu inspiraci k ochutnání nových druhů.
02. 10. 2017 09:24
Vím, že ryby jsou zdravé, ale nemusím je mít 2x týdně. Jsou na mě moc drahé a jím je jen, když na ně mám chuť. Řeším to potrav. doplňky.
02. 10. 2017 09:07
Ryby jím průměrně jednou týdně jako hlavní jídlo a jednou týdně něco z ryb (sardinky, pomazánky apod.) jako svačinu. Na tento měsíc se fakt moc těším :-)
02. 10. 2017 08:48
V pátek jsem měla v restauraci tatarák z lososa- byl skvělý, skvěle dochucený, na toustu opečeném nasucho - jedním slovem lahoda
02. 10. 2017 08:42
Většinou 2x týdně ryby nejím, musím na ně víc myslet.
02. 10. 2017 08:41
Jím tak maximálně rybičkovou pomazánku, tak 4 x za rok.
02. 10. 2017 07:41
Chtěla bych docílit v jídelníčku taky ty dvě jídla týdně z ryb
02. 10. 2017 07:41
taky ryby nekonzumuji
02. 10. 2017 07:37
já jsem na tom s konzumací ryb bídně, snad se to zlepší
02. 10. 2017 07:33
Ryby mám ráda a snažím se je jíst minimálně jedenkrát týdně, výrobky z nich také aspoň jednou týdně.
02. 10. 2017 05:47
ryby jím malo.
02. 10. 2017 05:11
Ryby mám ráda, bohužel je nejím tak často, jak by jsem měla.... Ale věřím že po tomto měsíci se to zlepší :-)
02. 10. 2017 04:16
Ryby mám ráda, ale konzumaci bych měla navýšit
02. 10. 2017 04:04
Ryby mám ráda, v jídelníčku je máme 1-2 týdně.

Naši partneři