Sledujte nás:

Je cukr droga?

Zpět

Doc. Ing. Jiří Brát, Csc.

Na internetu a v časopisech se můžeme setkat s řadou názorů, že cukr se chová podobně jako droga a že si lze vybudovat na cukru závislost. Vědecké studie však toto úplně nepotvrzují. Vědci z Edinburghu dospěli k závěru, že u složek potravin neexistuje podobná závislost jako v případě drog, která by měla biochemický základ. Reakce mozku na složky potravin je jiná než například na kokain. Na druhou stranu sami na sobě pozorujeme, že to, co jíme, může vyvolávat pocity příjemnosti v mozku. Jedná se o reakci z oblasti psychologie. Vztah ke konzumaci potravin se může rozvíjet různými směry. Někdo jí rád obecně, vyšší konzumace potravin vede ke zvýšenému příjmu energie a následně k rozvoji obezity. Někdo má rád sladké a konzumuje více cukru. Jedná se o podobný typ psychické závislosti jako například na hrací automaty.

Vztah k cukru již od narození

Člověk se setkává s cukry již od narození. Mateřské mléko obsahuje okolo 7 % laktózy (tedy cukru), což je více, než je obsaženo v mléku kravském (obsah laktózy v kravském mléce je méně než 5 %). Na sladkou chuť je tedy člověk zvyklý od kojeneckého věku. To je rozdíl oproti soli, kde se obliba konzumace slaných pokrmů vytváří až během života. Jak se budou profilovat chutě jednotlivců v pozdějším věku, je záležitost budování stravovacích návyků. Proto je velmi důležité dbát na správnou stravu už v dětském věku, kdy se tyto návyky vytváří a přetrvávají do dospělosti. Vytvořené návyky sice nejsou nezvratné, ale čím více budou nevhodné návyky zažité z dětství, tím hůře se potom pracuje na jejich změně.

Hodnocení (68 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 01. 2017 19:28
Super články a budu se k nim vracet i další měsíce
28. 01. 2017 13:28
Všechny tyhle články jsou super, nejlepší je mrknout na ně opakovaně, jinak se špatných návyků nikdy nezbavím. S váma si věřím :-)
23. 01. 2017 13:20
Návyk na sladké je děs!! Nesladím nápoje, to mi nedělá problém, ale jsem "ujetá" na sladké pečené. S tím bojuji, někdy úspěšně, někdy neúspěšně. Snad ty úspěšné cykly budou častější. Je to boj!!
23. 01. 2017 08:32
cca půl roku zpět jsem zkusila ze zvědavosti, co se mnou udělá měsíc bez cukru (i přírodní) a mile mě potěšilo, že nic se nedělo
22. 01. 2017 19:11
Nevydržela jsem, dochází my, že cukr je droga, dnes jsem sladila víc, než kolik jsem si na den povolila. A jak jsem začala nic mne nazadrželo, vnitřní hlas říkal ještě , ještě ještě, neovládala jsem se. Je to droga a bude to můj těžký boj.
21. 01. 2017 21:57
Návyk na sladké mi dělá potíže !! Celý týden se snažím cukry dostat pod kontrolu. Jenže přijde stres a já mám den plný sacharidů a cukrů !!! A můžu si říkat tisíckrát, neměla bys, nesmíš, nežer to !!!! Stejně to slupnu a pak mi je špatně !!! :-( Je to v hlavě ???
21. 01. 2017 16:18
Tenhleten článek mne nejvíce oslovil, lépeřečeno zasáhl. Pořád na to musím myslet , je opravdu cukr droga ????Nechci být závislá na ničem, tedy ani na cukru.....nemůžu se stím srovnat....
20. 01. 2017 22:08
zlatá pravda, návyk je jako železná košile, těžko se z ní vysvléct
20. 01. 2017 19:12
Návyky jsou opravdu děsné, jsou v hlavě, jsou pod kůží, ani si to už neuvědomuji. Udělám štrůdl s poloviční dávkou cukru, citím se pyšně, v duchu se chválím, vanilkový cukr jsem nedala vůbec. Krásně to provonilo kuchyni i byt. Po upečení ještě pěkně za horka jsem ho pěkně vydatně posypala práš. cukrem, že jo,aby pěkně vypadal. Až když jsem ho šla krájet, tak mi došlo, že sypat cukrem už jsem ho vůbec nemusela.......jo jo návyk...
20. 01. 2017 10:01
Odolávám víc, pokud nemám navařená lákavá a cukrem nabitá jídla , tak se snažím ubírat cukr v receptech, nedávno jsem dala do litéhop těsta jen 1/3 hrnku cukru místo celého, dávala jsem na koláš pudink jen s 1 PL cukru z 1 litru mléka , navrh ovoce z jedné konzervy a želatinu jen ze štávy z ovoce - sladskost na chuť nižší
19. 01. 2017 20:19
Já se musím hodně přemlouvat abych nepodlehla sladkému ale daří se mě.
19. 01. 2017 13:57
Teda děvčata, normálně až ted začínám chápad jak nebezpečný je cukr, ( nebo lépe přidaný cukr ), jsem ráda, že jsem ted a v tuto chvíli s vámi, a že mi otvíráte oči....
19. 01. 2017 02:00
Podle odborníků z kalifornské university v San Francisku je konzumace cukru provázena ovlivněním stejných oblastí v mozku jako u alkoholu a cigaret - skoda jen, ze nedodali, ze jsou ty same oblasti, ktere jsou ovlivnovany i sportem, sexem, osobnimi uspechy a spoustou dalsich prijemnych, uzitecnych a zdravych cinnosti. Ale to by ta zprava nevyznela tak senzacne ...
18. 01. 2017 23:14
Cukr je nebezpečný a návykový http://www.margit.cz/cukr-je-obdobne-skodlivy-a-navykovy-jako-alkohol-a-cigarety/
18. 01. 2017 22:50
Pozor ,nehovorí sa tu o sacharidoch ale o pridanom cukre.
Inak na 100% zdieľam názor s Dasou53. Už tu takéto diskusie o cukre boli asi pred 2 rokmi a možno aj davnejšie, ale niektorí zavislaci na cukre a sladkom to nechceli pocut. Odborné informácie o sacharidoch a tukoch mi pripadali vtedy nedostatočné. Čo sa tu mihlo v diskusiách ostalo zapadnuté a tým pádom nedostupné pre všetkých a hlavne nových členov. Takže vďaka za Nový projekt. Pre mńa tu už nebolo čo čítať. Bolo na čase to zmeniť.
18. 01. 2017 22:06
Sacharidy jsou jednou ze základních složek které by měly naše.jidelnicky obsahovat, takže vyřazovat je úplně z pokrmů je snad neproveditelne.
18. 01. 2017 20:01
a pro ty z vás, kterým zvýšený příjem složitých sacharidů nepomůže a stále máte obtěžující chťě, věřte tomu, že takhle chemie v těle funguje:
http://www.marianne.cz/krasa-a-zdravi/proc-mame-chut-na-cokoladu-maso-nebo-led-telu-chybi-nektere-ziviny
18. 01. 2017 20:00
Morndw: líp bych to neřekla, sacharidy jsou základem výživy člověka. pokud člověk jí málo těch pomalých, tak se tělo přihlásí o ty rychlé. ještě se mi nestalo, abych dostala chuť na sladké po čočce s vejcem nebo chlebu s rostlinnou pomazánkou.
18. 01. 2017 19:39
čekala bych, že článek o tak zásadní věci bude delší, než jméno autora s tituly :-) nesouhlasím s tím, že konzumace cukru nemá biochemický základ. vše, co se děje v lidském těle je chemie a chemický podnět je i naše chuť na sladké, ať už přichází proto, že jsme v poledne nesnědli přílohu nebo proto, že nás naštval šéf. stále se jen žvaní o tom, jak je důležitá výchova od dětství ke zdravé výživě a přitom se ve škole naučíme milion nepodstatných věcí a nedozvíme se, jak máme jíst. zákaz prodeje sladkostí ve školách vyvolal poprask, majitelé těchto "otravoven" se bez cukru prý neuživí! menšina, která by ráda nakupovala zdravé potraviny má smůlu, protože v regálech zabírá nejvíc místa cukr ve všech podobách. proč asi? protože to všichni kupují. je to business, ne charita. až budou všichni chtít víc druhů zeleniny (ovoce je na tom podstatně lépe, protože je sladké), upřednostní čerstvou rybu před mraženým bůčkem a kvalitní uzeniny před levným spatlaninami z mouky, tuku a kůží, pak bude každý obchod výstavka zdravé výživy. dokud budou nakupující ochotni utrácet víc za sladkosti, než za běžné druhy zeleniny, tak budou v regálech převládat sušenky, limonády, bonbóny a čokolády. nečekejme, že nás výrobci budou na své náklady vychovávat a zkaženou zeleninu vyhazovat, když mohou mít v repertoátu cukr ve všech podobách, který se nekazí. když to nekoupíte, ta pak se možná zamyslí nad tím, čím doplnit regál, dřív těžko.
18. 01. 2017 18:50
Je to jako s kouřením. Chce to silnou vůli a odříct si to. A tak jak nemůžu být kuřák jen napůl, tak asi nemohu být mlsoun sladkého jen napůl. Ten záměr dát si jen kousek a zbytek někam schovat u mne moc nefunguje.
18. 01. 2017 18:13
Já jsem byla hodná maminka. Většinu sladkostí, které děti dostaly jsem jim snědla - pro jejich dobro. Výsledkem je pneumatika na břiše, která se drží zuby nehty.
18. 01. 2017 18:03
Ne můj názor je, že cukr droga neni.
18. 01. 2017 17:45
Dle mého, po zamyšlení se nad články v programu a vůbec na STOBu, ano.Mám stejný názor jako Medvědice.
Každá závislost nějak omezuje a pokud konzumace či nekonzumace cukru nějakým způsobem ovlivňuje člověka-droga to je.
18. 01. 2017 17:14
Obě moje vnučky dostávaly od svých příbuzných při různých příležitostech(a že jich je)hlavně sladkosti.Dcera se rozčilovala,ale je to marné.Jsem asi jediná babička,která se snaží dceru podporovat.Jediné,čeho se jí podařilo dosáhnout,že se domů sladké nekupuje,o to víc se konzumuje ovoce.Starší vnučka respektuje až na malé vyjímky,ale s mladší to jde ztěžka.Je úplně posedlá bonbony.Snad se důsledností podaří ji této "závislosti"zbavit.
18. 01. 2017 15:31
U nás v rodině to je trochu jiné, jedna vnučka je na zeleninu a sladké moc nemusí- od malička milovala citron a lízala ho jako lízátko. Druhá o sobě už teď v 6 letech říká,že je masová. Ale pořád má chuť na sladké a ovoce to není. A to jsou obě vychovávány "zdravě"
18. 01. 2017 13:42
Já sama jsem masová a zeleninová a se sladkým nemám potíže. Vnoučátkům sladké nekupuji, a zatímco vnouček je od mala zvyklá na zeleninu a ovoce a pamlsky mu jsou jen vzácností, vnučka má velmi špatné stravovací návyky, kterých se asi těžko bude zbavovat (nevím jak teď, ale my tomu říkaly opičí láska)..
18. 01. 2017 13:38
Závislost jako závislost, a je asi jedno, jaký má základ - biochemický či psychologický.
18. 01. 2017 13:37
V době kdy jsem pedanticky zapisovala do STOBu jsem vyzkoušela, že když po jídle "nutně potřebuju" kousek čokolády, mám v dopoledním jídle málo sacharidů. Tak si kousek odlomím, zapíšu a semaforky vycházejí líp :) Tělo ví. (Akorát, protože jeden kousek čokolády mi nestačí, musím tu kostičku rozparcelovat na ještě menší kousky, abych měla víc :D )
18. 01. 2017 13:36
Konhano, neboj se, základ mají dobrý! Doufám, že až ta situace nastane, že snachy ocení, že od babičky nebudou čokoládičky.
18. 01. 2017 13:02
Hanka 98 - taky jsme měli babičku, co rozdávala čokolády, protože my krkavčí rodiče jsme dětem nedopřáli. Teď stejným stylem přistupuje k našemu psovi... Sama je diabetička, asi jí prostě chybí zdravé návyky a zdravý rozum. Nejhorší je, že manžel ( její syn ) to komentuje slovy - ona to myslí dobře
18. 01. 2017 12:51
já sladké můžu a mám třeba blbý zvyk dát si po obědě sladkou tečku, ale naštěstí mi stačí kostička čokolády, nemám to každý den, ale dost často mi jakoby chybí něco na dojedení
18. 01. 2017 12:27
Toto je naprostá pravda. Skladba stravy u nás doma byla vždy převážně ze sladkých jídel - sladká snídaně, odpolední svačina, často i oběd, po večeři nějaké oplatky atd. Výsledkem je, že miluji sladké a mohla bych ho jíst od rána do večera.
18. 01. 2017 11:50
Jo mevídci,paniLiba,taky mi nejde sníst 2-3,zmizí celé balení (když je náhodou mám).Milovala jsem gumové hašlerky,to byla pane droga.Kam se poděly nevím,už hodně pár let jsem je neviděla.
18. 01. 2017 11:02
Všude se píše o čokoládě a sušenkách - a co gumové bonbóny ? To je droga jako hrom, aspoň u mě. Ve velkých městech a nákupních střediscích jsou už na mě nalíčené pasti v podobě specializovaných prodejen na ně. Jsem schopná těch gumídků sníst ( lépe řečeno sežrat ) celý pytel.
18. 01. 2017 10:55
Hanka98
... jenže výrobci dětské stravy potřebují hlavně odbyt a cukrem to dětem lépe chutná, já jsem svý dětem vždy vařila čerstvou zeleninu, umělohmotnou stravu nedostávaly, tak snad jsem ji dala dobrý základ ... Také vím, že není radno si s komerčními výrobky komplikovat život, viděla jsem několik dětí, které byly zvyklé na kupované přislazované příkrmy a pak odmítaly normální uvařenou mrkev ...
"Souboj" babiček určitě s tím jablíčkem vyhraješ, ale asi až bude vnouček starší a dojde mu, že to jablko byla nejlepší "sladkost", co jsi mu mohla dát ;-)
18. 01. 2017 09:56
Vidím to u dětí v MŠ, snažíme se je vést, co se týče výživy - už je to lepší, ale stále máme problémy, že někdo nechce to či ono
18. 01. 2017 09:45
No právě. Výrobci dětského papáníčka ... a jejich glukózofruktozový sirup. Vidím to na vnučce :(
18. 01. 2017 09:35
Škoda, že výrobci dětské stravy nemají stejný názor. Veškerá dětská strava je slazená, pitíčka plná cukrů a tak děti od okamžiků prvních příkrmů dostávají cukry. S postupujícím věkem děti vyžadují sladkosti a vidím to na svých vnoučatech. Nejmenší vnouček přijede se slovy. "Babi, dáš mi něco dobrého"?...“Dám, na košíčku máš jablíčko, mandarinku nebo banán“. "To nechci, já myslel čokoládku nebo sušenku“. "Hm, tak to nemám, jablíčko je zdravější, nebudou se ti kazit zoubky“. "Ale druhá babička mi dává čokoládku"... co na to říct??? Usmát se a převést řeč jinam. Nakrájím jablíčko, oloupu mandarinku a dám vnoučkovi ... a ovoce slupnul. :-)
18. 01. 2017 09:11
Moje maminka kdysi říkávala "já jím jenom trošku",no jenže těch trošek bylo poměrně hodně,i jako dítě jsem se nad tím zadumávala a když jsem se zeptala,jak to s těmi troškami je,dostala jsem pohlavek. :-)))
18. 01. 2017 09:08
Mám před sebou čístý, nepopsaný list-4m kojence...zkusím se vyhnout chybám které mám ve stravování já (bezedný žaludek) i muž (spoustu druhů zeleniny odmítá). Bojím se abych něco nepokazila :-/
18. 01. 2017 08:55
Nejlepší asi je jíst od všecho trochu.Ale jak má být ta troška velká,to už je problém....
18. 01. 2017 08:28
Někdo jí rád obecně...tak to jsem přesně já. Ráda si uvařím, ráda se nechám pohostit a hlavně se ráda najím.
18. 01. 2017 08:24
S nevhodnými návyky a sladkou závislostí z dětství se snažím bojovat, ale zatím stále vyhrává buchta nad šunkou ;-)
18. 01. 2017 08:19
Jak jsem se dočetla, je třeba dbát na správnou výživu již od dětství.
18. 01. 2017 08:17
Moje děti se tak do 14ti, 15ti let stravovaly stejně - hodně ovoce, zeleniny, málo smaženého, žádný fastfood a dnes? Dcera bez sladkého nefunguje, tvrdí že nemá hlad a pak dá balíček sušenek a celou čokoládu naráz. No a synáček - ten si téměř denně dá něco smaženého,
bagetu nebo hamburger. Snad jim dojde, že je to špatně :-(

Naši partneři