Sledujte nás:

Jogurty a jejich druhy

Zpět

Dle statistik sní průměrný Čech ročně 16 kg jogurtu, což je zhruba jeden jogurt za tři dny. Jogurty jsou bohatým zdrojem vápníku, mléčných bílkovin, některých vitaminů a příznivě působí i mléčné bakterie. Pokud nezvolíte smetanový jogurt, tak obsahují jen malé množství tuku, a když sáhnete po bílém jogurtu, tak i minimum cukru. Z těchto důvodů by si určitě zasloužily častější konzumaci.

Jak se jogurty vyrábí?

Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z Balkánu, dnešní výroba jogurtu se v zásadě neliší od té, která byla známa již před stovkami let. Principem stále zůstává fermentace mléka přesně definovanými mikroorganismy, přítomny musí být vždy dva druhy ušlechtilých mikroorganismů - Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.

Podle definice uvedené v legislativě musí být v jogurtu obsažena vždy živá jogurtová mikroflóra v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu, a to nejméně 10 miliónů zárodků/g. Důležitý je i tzv. symbiotický poměr obou mikroorganismů, který je 1:1, popř. 1:2, popř. 2:1. Tento požadavek je respektován všemi českými výrobci. Podle poměru laktobacilů a streptokoků se mění také konečná chuť výrobku. Převažují-li lehce laktobacily, pak je chuť kyselejší, a naopak.

Z pohledu technologie se vyrábí dva základní druhy jogurtů:

  • Jogurt s nerozmíchaným koagulátem je fermentován přímo v obalu, ve kterém se následně prodává. Při využití této technologie zrání se do mléka přidává jogurtová kultura a tento polotovar se ihned stáčí do obalu, ve kterém pak probíhá zrání. Struktura takto vyrobeného jogurtu je pevná, gelovitá, lámavá a na lomu nepravidelná. Jedná se například o jogurty značky Hollandia, většinu jogurtů ve skle nebo jiné výrobky označeny zrající v kelímku apod. 
  • Jogurt s rozmíchaným koagulátem je fermentován v procesním tanku. Tento postup zrání je novější a v současné době i častěji používaný v průmyslové praxi. Hotový produkt je až po dokončené fermentaci a rozmíchání koagulátu plněn do obalů. Předtím mohou proběhnout ještě další technologické operace, např. homogenizace, chlazení a balení, které probíhají většinou v aseptické atmosféře. Konzistence takto vyrobeného jogurtu je v tomto případě krémovitá, hladká a lesklá.

Výživové vlastnosti obou typů výrobků jsou však při stejném obsahu tuku a bílkovin zcela identické a všechny tyto druhy musí splňovat základní kritérium pro označení jogurt, tedy nejméně 10 miliónů zárodků v 1 g. Tato skutečnost tedy vyvrací mýtus o tom, že jedině „jogurt ve skle“ je ten pravý, poctivý, že jogurt „řidší“ konzistence je šizený, apod. Nutričně se jedná o totožné produkty a záleží především na vašich chuťových preferencích.

Na trhu jsou k dostání ještě další druhy jogurtů s trochu odlišnou technologií výrobky.


Řecký jogurt - po fermentaci mléka jogurtovou kulturou dojde k odstranění syrovátky a tak se výrazně zvýší sušina výrobku, který má pak přirozeně vysoký obsah bílkovin (nejméně 5,6 %, ale obvykle daleko více) a velmi hustou, krémovitou konzistenci.

Jogurt řeckého typu je výrobkem, ve kterém byl zvýšený obsah bílkovin ve výsledném produktu dosažen jejich umělým přidáním. Chuťové a konzistenční vlastnosti jsou podobné jako u předchozího druhu.

Skyr je fermentovaný mléčný výrobek islandského typu podobný jogurtu, jehož obliba se v posledních letech rozšířila do dalších zemí včetně České republiky. Tento výrobek se vyznačuje velmi hustou konzistencí, jeho sušinu však tvoří zejména mléčná bílkovina, která je tu opravdu vysoce koncentrovaná, a to na více než 10 %. Další charakteristikou je nízký obsah tuku.

Jogurtová mléka se vyrábějí podobně jako jogurty s rozmíchaným koagulátem v procesním tanku. Po fermentaci se koagulát náležitě rozmíchá a dodají se ochucující přísady.


Jaké jogurty vybrat?

V první řadě vybírejte opravdu jogurty a vyhněte se jogurtovým pochoutkám nebo dezertům, které jogurt mohou pouze zdánlivě připomínat a spíše než prospěšné látky vám dodají mnoho zbytečného tuku a jednoduchých cukrů. Snažíte-li se snižovat hmotnost, vyhněte se smetanovým jogurtům, sáhněte spíše po polotučných jogurtech s obsahem tuku maximálně do 3,5 %.

Určitě je lepší dát přednost bílým jogurtům, jelikož obsahují méně cukru, pokud se ale ovocných nemůžete vzdát, čtěte složení a vybírejte ty, které obsahují co nejméně přidaného cukru. Vhodnou variantou je také ochutit si bílý jogurt třeba čerstvým ovocem nebo kvalitním džemem. 

Hodnocení (49 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 09. 2017 18:33
nyní kupuji Skyr
25. 09. 2017 11:20
když bílý jogurt, tak zrající ve skle a nebo domácí
23. 09. 2017 09:30
Jogurty bílé mne nechutnají a bez přidání ovoce, nebo granka je nesním, tak je kupuji jen , když si dělám domácí lučinu.
21. 09. 2017 15:26
Dávám přednost Skyru a Řeckému jogurtu - přidávám ovoce.
21. 09. 2017 08:13
Už jsem začala zařazovat mléko, jogurty a tvarohy každý den, ale znám se a po čase bude krize, kdy z tohohle zase nedostanu do sebe nic, tak tomu dám volný průběh a budu jíst jiné potraviny a ono to zakrátko zase bude v poho a půjde to
18. 09. 2017 20:39
Mám moc ráda bílý jogurt, nejradši ten ve skle.
18. 09. 2017 15:35
bílý s ovocem je moje svačinová klasika
17. 09. 2017 22:35
nejčastěji kupuji bílé klasik
17. 09. 2017 17:40
Jsme si dělali srandu, že správný řecký jogurt vypadá jako sádra :-))...samo ne zasucha ani zatvrda :-))
17. 09. 2017 17:24
Děkuji za článek.
17. 09. 2017 12:54
Jogurty jsem moc nemusela, ale skyru jsem přišla na chuť
17. 09. 2017 11:45
Pěkný článek, Skyr zkusim.
17. 09. 2017 09:43
jogurty mám ráda nejčastějí kupuji skyr
17. 09. 2017 07:46
Tak řecký jogurt bych měla zařadit taky víc - bílkovin potřebuji přidat a tuk v jogurtu mi nahradí jiný, který bych použila normálně, ale tak si ho nepřidám prostě a je to
16. 09. 2017 20:10
Já mám nejčastěji Klasik , Holndiu nebo selský, prostě bílý polotučnž. Teď jsem si koupúila Řeckého typu, ale je smetanový - a je to na něm chuťové znát.
Skyr jsem ješě neměla, když ho uvidím, asi ho vyzkouším, ale nejspíš zůsanu usvýchobyčejných bílých polotičných jogurtů. Ty řecké a islndské mají kouykám na mě moc bílkovin - a já jich už tak mám v jídelníčku převahu.

Jako dítě pamatuju, jak jsem si na smetanový ovocný jogurt (nebo co to bylo, růžová homogenní sladká hmota podobná jogurtu) dávala pootevření na te smetanový škraloup vrstvičku sypkého cukru a počkala jsem, až do sebe nasaje tu syrovátku. A thle vrchní smetanovo-cukrová vrstva, to byla pochoutka. Naštěstí jsemv té době nevěděla nic o emnergetické hodnotě, SAFA a přidané sacharóze - a dneska je to pro dobré chování už promlčeno :-)
16. 09. 2017 06:40
Jogurty jím skoro denně. Nejčastěji mám bílou holandii, občas koupím řecký nebo skyr.
15. 09. 2017 18:05
Jogurty mám moc ráda nejčastěji kupují velký bílý z kterého si dělám chia pudink nebo různé díly nebo jo jim s ovocem čerstvým
15. 09. 2017 11:50
Mým v
favoritem je jednoznačně jogurt řecký či řeckého typú, i když ani dobrý bílý polotučný je velmi dobrý.
15. 09. 2017 07:40
Jogurty jím skoro denně. Nejčastěji mám bílou holandii, občas koupím řecký nebo skyr.
15. 09. 2017 07:22
Tak Skyr jsem ještě nekoupila, plánuji vyzkoušet
15. 09. 2017 07:17
Jogurty můžu. Nejvíce bílý a novinka skyr je taktéž supr :-)
15. 09. 2017 05:49
Skyr mám každy den
15. 09. 2017 05:42
Už mám Skyr v lednici...
15. 09. 2017 00:01
Nejraději mám bílou Hollandii, do které si přidávám lžičku domácího borůvkového džemu.
14. 09. 2017 22:01
Bez jogurtu si neumim predstavit snidani...
14. 09. 2017 20:49
Snídaně se pro mě rovná bílý jogurt s ovocem a vločkami, v poslední době jsem si oblíbila kombinaci jogurt+skyr
14. 09. 2017 19:54
Nejradši mám bílou Hollandii a Z Valašska. Ostatní mi připadají, při mé spotřebě, drahé.
14. 09. 2017 18:30
Skyr je chutný,já kupuji častěji Holandii.
14. 09. 2017 18:22
Skyr s brusinkami - to je teď můj největší favorit. I když mám raději bílé jogurty, bílý skyr mě kupodivu nenadchl.
14. 09. 2017 16:27
Konečně vím co je skyr
14. 09. 2017 15:28
Kupuji Hollandii a Řecký jogurt, ochucuji na sladko i na slano. Na sladko ovocem čerstvým či mraženým, vyjímečně domácím džemem nebo skořicí. Na slano špetkou soli a pažitkou nebo pórkem strouhanou mrkví, mixovanou kapií apod. Nejčastěji ho ale jím bílý bez příchutí.
14. 09. 2017 11:57
Nejvíc mi chutná jogurt Hollandia, do bílého si přidávám ovoce nebo vločky nebo z něj dělám domácí sýr.
14. 09. 2017 11:31
Tak mě chytla "jogurtová" mlsná.
14. 09. 2017 10:08
Jogurty miluji a musím ho mít denně, někdy i dvakrát za den. Bílý si míchám s ovocem a semínky, ale jím i ovocný, střídám je.
14. 09. 2017 09:17
Nejraději mám bílou Hollandii. U některých jogurtů ve skle je takový tučný povrch- špunt, který nemám ráda. Ovocne jogurty teď již kupuji jen zřídka. Řecké jogurty, skyr i jogurtove nápoje také řada jím. Tedy ta terminologie je zvláštní - řecký jogurt a jogurt řeckého typu. Proč se do bílkovinného výrobku přidávají bílkoviny dodatečně, když již mají být v něm? Rovněž nevím, jaký je rozdíl mezi jogurtovým mlékem a jogurtovým nápojem, není v tom taky nějaký rozdíl? Třeba jako telecí paštika a paštika s telecím masem, kde je ho 3%?
14. 09. 2017 08:40
Nevím proč,ale po jogurtu mne vždycky pálí žáha
14. 09. 2017 08:23
Mě chutnají všechny jogurty, včetně bílých, řeckých, na chuť jsem přišla i skyru. Spotřebu mám nadprůměrnou 1-2 jogurty denně.
14. 09. 2017 08:15
Bíl= jogurty mi moc nechutnají, snažím se je dochutit džemem nebo ovocem.
14. 09. 2017 08:08
Z bílých jogurtů mi celkem chutnají řecké jogurty. Ovocné mi od malička nechutnají - naštěstí. :-)
14. 09. 2017 07:36
prefeuji bílé jgurty, do kterého si přidávám čerstvé nebo mražené ovoce, občas jogobellu light
14. 09. 2017 07:15
Jogurty to je moje. Preferuji bílé, ale občas mi přijde chuť na nějaký ovocný.

Naši partneři