Sledujte nás:

Kysané mléčné výrobky a jejich pozitiva

Zpět

Nutričně velmi hodnotnou skupinou potravin jsou kysané mléčné výrobky. Kromě pozitiv uvedených v tomto článku přináší ještě řadu dalších výhod a v jídelníčku by proto neměly chybět.

Kysané mléčné výrobky se získávají kysáním (fermentací) mléka, smetany nebo podmáslí použitím mikroorganismů. Legislativně je dáno množství mikroorganismů, které musí být ve výrobku obsaženo i na konci doby použitelnosti. Každý kysaný mléčný výrobek (pokud není tepelně ošetřen) tedy obsahuje živé mikroorganismy.

Výhody kysaných mléčných výrobků

  • Zakysané výrobky jsou lépe stravitelné než mléko. Je to dáno především tím, že bakterie mléčného kysání fermentují mléčný cukr laktózu na dva monosacharidy - glukózu a galaktózu, a dále až na kyselinu mléčnou. Už to samo o sobě znamená, že jsou snáze stravitelné a vhodné i pro osoby trpící laktózovou intolerancí. Navíc mléčné kultury produkují enzym štěpící laktózu, který osobám s laktózovou intolerancí chybí.
     
  • Také bílkoviny v kysaných mléčných produktech jsou lépe stravitelné z důvodu jemného vysrážení a částečného rozštěpení mléčnými kulturami.
     
  • V kyselém prostředí dochází k lepšímu využití vápníku.
     
  • Další významnou vlastností bakterií je jejich schopnost produkovat přímo ve střevním traktu vitaminy a další důležité látky, které lidský organismus nedokáže syntetizovat sám. Jedná se např. o vitamin B12, thiamin, riboflavin, pyridoxin, kyselinu listovou, pantotenovou, niacin a další.
     
  • Kyselé prostředí u zakysaných výrobků navíc působí jako přirozený konzervant těchto potravin a brzdí rozvoj nežádoucí hnilobné mikroflóry.
     
  • Obdobně působí i v našem zažívacím traktu, zejména pak v tlustém střevě, které tak chrání před negativním působením hnilobné mikroflóry.

Mezi kysané mléčné výrobky se řadí především jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka (kysané podmáslí, kyška, zákys, kefír, acidofilní mléko), zakysané smetany a některé další zakysané mléčné výrobky.

Hodnocení (61 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 09. 2017 22:49
Chutná mi ale nevím proč jsem je poslední dobou opomíjela
25. 09. 2017 17:20
Dnes jím především jogurty, ale už jako dítě jsem milovala okurkový salát s kefírem, asi si ho dám hned zítra na sváču :D
18. 09. 2017 07:41
Abych mohla přidat do jídelníčku i chlapům, tak tyhle potraviny kombinuji s ostatními mléčnými výrobky třeba napůl
17. 09. 2017 11:40
Kysané mléčné výrobky mám ráda.Kupuju několik oblíbených druhů ale pokud mám mít každý den jeden, budu muset přidat.Co jsem se naučila mixovat bílé kefíry s ovocem a šoupnout tam trošku vloček a konopného proteinu=dobrá sváča:-)
17. 09. 2017 10:42
Potěšila mě informace, že v kyselém prostředí se lépe vstřebává vápník, díky za novou zajímavou informaci.
16. 09. 2017 06:32
děkuji za článek
11. 09. 2017 07:41
Je dobré vědět, že konzumací těchto potravin si ovlivníme svoje trávení a nemusí nás tolik trápit časem
09. 09. 2017 08:42
Zrovna mi hlavou běží využití např. kyselého mléka - není třeba ho hned vyhazovat, spíš i hned využít v jídelníčku
07. 09. 2017 13:15
začala jsem konzumovat kysané výrobky a hlavně odpoledne a večer, když začínám mít chuť na něco...
07. 09. 2017 05:29
Kysané a zakysané mléčné výrobky potřebuji konzumovat denně
06. 09. 2017 22:14
Ano, to vím
06. 09. 2017 18:46
Dělám si denně kefír z Tibetské houby - doporučuji :-)
06. 09. 2017 14:44
Začnu zařazovat častěji do jídelníčku
06. 09. 2017 09:46
kysané výrobky jsou výborné mám je moc ráda
06. 09. 2017 08:22
Jako malá jsem mléčné výrobky téměř nejedla, ale v těhotenství mi začaly chutnat kysané výrobky a sýry. :-)
05. 09. 2017 23:11
Jogurty jím polotučné, Klasik, Holandia, Selský apod. Nedávno jsemměla z Lidlu něco s nápisem "zraje v kelímku". Ten mi chutnal taky a navíc měl tu dobrou vlastnost, že po otevření se v něm nesrážela syrovátka, takže měl pořád cynikající konzistenci.
Jogurty bez tuku nejím, jednou mi někdo na požadavek, co mi má koupit, zadaný jako "nesmetanový jogurt" přinesl nějakou vitalineu či co s reklamou "0 procent tuku". Snědla jsem ho, protože se mi příčí jídlo vyhazovat, ale od té doby odtučněné jogurty, tvarohy a mléko obcházím obloukem.
Zaakysané mléčné nápoje teď už téměř nepiju. Dříve, když jsem ještě nehleděla na cukr, jsem si dávala ochucené kefírové (nebo acidofilní? - nějak se v těch kefírech, kyškách, zákysech, podmáslích, acidofilních a já nevím jakých mlécích moc nevyznám) mléko, ale samotné bez příchutě to není ono, to už radši obyčejné mléko.
05. 09. 2017 21:43
Všechno mám ráda ...
05. 09. 2017 21:00
Mám ráda kefír, podmáslí, jogurtové mléko.
05. 09. 2017 20:34
U nás má největší úspěch podmáslí a bílý jogurt.
05. 09. 2017 20:19
Mám ráda jogurty bílé a acidofilni mléka.
05. 09. 2017 20:16
Moc jsem to nikdy nevyhledavala, ale vyzkouším
05. 09. 2017 20:03
nejvíc mi chutná kefír a kyška
05. 09. 2017 18:50
Tohle vše můžu :-).
05. 09. 2017 16:49
Zajímavý článek, děkuji. I když se snažím jíst kysané mléčné výrobky pravidelně, tak hlavně v zimě na ně nemám chuť.
05. 09. 2017 14:46
zajímavé informace, rozhodně se asi budu snažit zařazovat více
05. 09. 2017 13:08
Kysané mléčné výrobky mám všechny ráda, jím je každý den.
05. 09. 2017 12:38
nejvíc mi chutná jogurtové mléko
05. 09. 2017 12:23
Tohle všechno mi chutná a pravidelně to jím.
05. 09. 2017 12:16
Jogurty jím kažý den, ale netušila jsem, že se vápník lépe vstřebává.
05. 09. 2017 10:30
Vím, že jsou zdravé, dokonce mi i chutnají, ale nekonzumuji je každý den. Nemám tu potřebu. :-)
05. 09. 2017 10:27
Snažím se sníst denně jeden jogurt (hustý farmářský ).
05. 09. 2017 10:06
jogurt mívám celkem pravidelně jako odpolední svačinu
05. 09. 2017 09:47
Jogurty a kyšky jsem zařadila jako odpolední svačinu už před mnoha lety
05. 09. 2017 09:22
Pravidelně jím jogurt a občas acid.mléko. Ostatní budu muset vyzkoušet.
05. 09. 2017 09:12
jogurty mohu porad
05. 09. 2017 08:46
Mám ráda jogurty v jakékoli podobě a množství, neochucený kefír nějak nemůžu, ochucený ano. Jogurty přidávám i do všelijakých salátů a pomazánek.
05. 09. 2017 08:32
Mám ráda kys.výrobky a že při nich dochází k lepšímu využití vápníku, jsem netušila. Díky za info.
05. 09. 2017 08:30
Mám ráda jogurty a kysané podmáslí. Jogurty jím téměř každý den, podmáslí občas ke svačině.
05. 09. 2017 08:18
Taky mám ráda jogurty nebo okurky s kefírem.
05. 09. 2017 08:05
Nejvíce jím jogurt, občas podmáslí, acido, kefír :-)
05. 09. 2017 07:49
Přiznávám,že zakysané mléčné výrobky moc nejím.Mám co napravovat:).Děkuji za článek a informace.
05. 09. 2017 07:44
nejvíc jím asi jogurt, který si připravuji sama doma a to je opravdu lahůdka :-)
05. 09. 2017 07:43
mléčné výrobky jím, podle chuti a myslím že v dostatečném množství tak, abych se vešla do "jídelníčku"
05. 09. 2017 07:29
Zakysané výrobky jím celkem pravidelně, ale chtělo by tohle dělat každý den, ale opravdu na ně některé dny tu chuť nemám
05. 09. 2017 07:18
Kysané mléčné výrobky mám ráda a používám každý den, nízkotučný kefír, jogurty, jogurtové nápoje, občas zakysanou smetanu a další.

Naši partneři