Sledujte nás:

Mléko a mléčné výrobky v našem jídelníčku

Zpět

Mléko je komoditou, která odpradávna, tj. cca 2,5 tisíce let, patří neodmyslitelně k našemu jídelníčku. Zeptáme-li se našich prababiček, jistě odpoví, že běžnou denní součástí jejich jídelníčku bylo kravské či kozí mléko.

Mléko a jeho výhody

Mléko je považováno za potravinu, která svým vysokým podílem vápníku a obsahem dalších vitaminů a minerálních látek, napomáhá prevenci osteoporózy. Již 200 ml mléka dodá do našeho těla zhruba čtvrtinu doporučené denní dávky vápníku pro dospělého a téměř třetinu doporučené dávky pro dítě.

Vápník se navíc z mléka i mléčných výrobků v našem těle velmi dobře vstřebává. Je to dáno zejména kombinací vitamínu A a D a vhodným poměrem v mléce obsaženém fosforu k vápníku.

Pozitivní vliv zakysaných mléčných výrobků na náš organismus

Zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, acidofilní mléka, podmáslí apod.) by se měly stát každodenní součástí našeho jídelníčku. Kromě lehce vstřebatelného vápníku obsahují pro naše tělo prospěšné probiotické kultury.

Díky přítomnosti mléčných bakterií v zakysaných mléčných výrobcích jsme schopni využívat vitamín K, který působí v řadě metabolických procesů na nervovou soustavu, krvetvorbu, kvalitu vlasů či pokožky.

Zakysané mléčné výrobky jsou také významným zdrojem velmi dobře vstřebatelného železa, které je pro náš organismus důležité zejména pro krvetvorbu a účinnost některých enzymů.

A nezapomínejme také na tvaroh

Tvaroh je tradičním mléčným výrobkem, který patří k jídelníčku zemí českých od nepaměti. Jedná se o sraženinu, která vzniká z mléka za působení kyseliny mléčné a někdy i malého množství syřidla.

Je lehce stravitelný, a kromě lehce stravitelného vápníku, obsahuje také například fosfor, železo, zinek či hořčík, z vitamínů pak A, E a vitamíny skupiny B.

Tvaroh je velmi cennou potravinou především proto, že do našeho těla dodává plnohodnotné bílkoviny. Nejvíce je v něm zastoupen protein kasein. Pro lidský organismus je důležitý pozitivním působením při ochraně jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a v neposlední řadě podporuje mozkovou činnost.

Je také vhodné připomenout, že díky svému složení patří tvaroh mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a proto velmi dobře zasytí.

Tvaroh a jogurt v chutné kombinaci

Jogurty jsou výborné pro bakterie, tvarohy pro bílkoviny, takže směsi tvarohu a jogurtu jsou nutričně velmi výhodné. Tvaroh bez tuku a smetanový jogurt s probiotickou kulturou se staly společně s ovocem základem tvarohových dezertů Ovofit jahodového, višňového a ananasového, vyráběných Polabskými mlékárnami a.s. (Milko). Tyto tvarohové dezerty jsou slazeny náhradními sladidly, neobsahují přidaný cukr, mají nízký obsah tuku a jsou obohaceny o vitaminy. Navíc si milovníci sladkého mohou opravdu pochutnat, a to nízkokaloricky. Ovofit vás uspokojí nejen na snídani, svačiny, ale můžete si ho dopřát i jako mlsání k televizi. Je vhodný při dietních režimech a i pro diabetiky.

Výrobek Polabských mlékáren má nízkou energetickou hodnotu a výborný poměr bílkovin a sacharidů a lze ho tedy doporučit při redukci váhy.

 

  • Průměrné výživové hodnoty ve 100g :
  • energie 293kJ / 69kcal,
  • bílkoviny 8,5 g
  • sacharidy 5,5 g
  • tuk 1,5 g
  • Celková hmotnost výrobku: 150g.

Porovnejte:

 

Tvaroh Ovofit 150 g
Energie 410 kJ
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 8 g
Tuky 2 g

Jogurt Florian 150 g
Energie 910 kJ
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 22 g
Tuky 12,5 g

Ušetříte 500 kJ a 10,5 g tuku

 

Nákupní tip

Nakupujete-li mléčné výrobky, vybírejte jogurty a tvarohy nízko nebo polotučné, obsahující cca do 3 % tuku a o energetické hodnotě mezi 200- 300 kJ na 100g výrobku. Kaloricky vydatné bývají některé mléčné výrobky pro děti. Jedná se o různé mléčné krémy, které obsahují mnoho tuku a cukru. Avšak, mléčné výrobky bychom neměli vybírat jen dle obsahu tuku, ale i dle množství obsaženého cukru. Některé mléčné výrobky mohou obsahovat až 20 g cukrů! Vybírejte tedy ty, které obsahují cukrů méně. Některé mléčné výrobky bývají slazeny náhradním sladidlem.

Hodnocení (52 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 05. 2013 13:14
To porovnání Ovofitu s Florianem je fakt zajímavý. Škoda, že se u nás Ovofit většinou nesežene :-(
23. 04. 2013 06:00
Je fakt, že Milko je lepší chuťově než ovofit
16. 04. 2013 23:14
Mě chutnají snad všechny mléčné výrobky, od mléka, sýrů tvrdých, plísňovývh, tavených až po jogurty všech značek a příchutí i nepříchutí. Můžu i tvaroh v každé podobě. Jenom nesnáším kyselé mléko a neochucený kefír.
26. 03. 2013 16:22
Také mám ráda mléčné výrobky.
25. 03. 2013 20:13
mám, ráda jogurt Holandia
21. 03. 2013 16:49
Kupuji výrobky do 3% tuku, ty nízkotučné ne.
19. 03. 2013 21:14
Já ovofit miluju, hned jsem na něj dostala chuť :) Jen mě děsně mrzí, že nemají malinovou příchuť, maliny totiž můžu ve všem... :D Teď jsem si ale koupila nějaký "jogurt" a nejsem si jím nějak jistá, uvidíme, jaký bude.
19. 03. 2013 14:06
Kupuji tvaroh s obsahem tuku 2,5% a ochucuji si jej sama ( česnek, paprika, šunka, bazalka)
19. 03. 2013 12:55
Ovofit mi moc nechutnal, raději ovocný tvaroh Milko. A i normální tvaroh s ovocem je parádička.
19. 03. 2013 09:18
Nejraději si nakrájím ovoce, přidám lžíci mandlových lupínků, skořici a na to vykydnu jogurt nebo tvaroh nebo i cottage. Skvělá svačinka.
19. 03. 2013 09:16
Mléčné výrobky miluju
19. 03. 2013 09:11
Všecko jsem věděla, ale opakování nikdy neuškodí a takto je to moc krásně shrnuto.
19. 03. 2013 07:56
ovofit je vyborny, tvaroh mam moc rada, ale denne si ho nedopreji, natykam z nej :(
19. 03. 2013 07:54
Také si tvaroh s jogurtem míchám sama, k tomu ovoce nebo domácí džem popř. trochu medu a je to výborné a bez umělých sladidel, kterým absolutně nevěřím.
19. 03. 2013 07:14
Ovofit neznám, zkusím
19. 03. 2013 06:01
Ovofit si dávám při chuti na sladké a v pohodě
10. 03. 2013 08:22
tvaroh mám téměř denně;-)
07. 03. 2013 15:19
Užitečný článek, jen je potřeba dodat, že umělá sladidla příliš zatěžují játra a jejich pravidelný příjem je zdraví neprospěšný, proto je lepší udělat si tvaroh naslano, třeba s česnekem, nebo s bazalkou a chilli.
05. 03. 2013 20:51
Výborné tipy na ochucené tvarohy,začnu je konzumovat,hlavně ty doporučené značky.
04. 03. 2013 10:26
Já je mám ráda,ale raději bych je měla,kdyby sladili něčím jiným.Pokud jsem pochopila,tak třeba sukraloza nebo stevie nejsou škodlivé???Možná máte někdo více info?
02. 03. 2013 22:36
Občas si ovofit taky dám,když jsem v časové tísni a není momentálně nic po ruce.Ale jinak mám v lednici připravený mix půl na půl jogurt a tvaroh,jak nás to naučili na Stobíku a pak lze připravit dle chutí s ovocem či zeleninou nebo na slano.Doporučuji.
10. 02. 2013 18:32
Taky mně u těch ochucených tvarohů vadí ta pachuť umělých sladidel. Občas si je přesto koupím.
31. 01. 2013 13:40
ale asi jo, docela mi to chutná :D tak snad se mi nepoškoděj neurony v mozku :D
31. 01. 2013 13:36
petraEL: teď sem teda trochu vystrašená :DDD mám to jííst, nemám to jíst :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
07. 07. 2012 12:34
tvarohy ovofity mi sice chutnají, ale obsahují aspartam a acesultam K, o kterých se na webu píše, že jsou při vyšších dávkách zdraví škodlivé...dokonce jsem četla i článek v časopise, že se dlouho vedly diskuze, jestli se bude aspartam používat jako chemická zbraň pro armádní odvětví nebo v potravinářském průmyslu :-D... aspartam ve vyšších dávkách prý způsobuje poškození neuronů v mozku ..... takže se snažím jíst raději obyčejný nízkotučný tvaroh třeba s ovocem :))...
07. 07. 2012 12:15
Ovofit jsem zkusila jednou a musela jsem se opravdu nutit, abych ho snědla. Tu pachuť umělých sladidel prostě nesnáším.
01. 07. 2012 13:12
zbožňuji nízkotučný tvaroh s banánem a troškou třtinového cukru a hodně mě potěšilo, že je tak výbornou sloužkou pro tělo. Škoda jen, že tvarohová bábovka je tak kalorická ;-)
13. 06. 2012 12:17
tak mě vadí sladidlo, radši trošku medu
07. 06. 2012 23:42
Mně tam vadí to umělé sladidlo:)
07. 06. 2012 19:19
Tvarohy Ovofit znám dlouho a mám je ráda. Máte tam ale jednu malou nepřesnost: celá vanička má 140 g, ale energetická hodnota vám odpovídá :-)
07. 06. 2012 19:10
pro pokojana: článek sice obsahuje reklamu, ale i díky takovým článkům máte tyhle stránky a celý sebekoučink zdarma
07. 06. 2012 17:19
Článek se mi nelíbí, protože obsahuje reklamu. Tvarohy Ovofit jsem si prohlížela nedávno v supermarketu, bohužel obsahují věci, které nemusím, hlavně umělá sladidla. Raději si dám bílý jogurt s nějakým ovocem a třeba trochou medu. S banánem je sladký i bez toho medu.
25. 05. 2012 12:57
Ten Ovofit vypadá fakt lákavě :-)
20. 05. 2012 14:39
Dříve jsem chodila okolo jogurtů obloukem, už jenom při představě, že bych měla sníst bílý jogurt, jsem měla husí kůži :D a dneska? Bez nich ani ránu :D jsem závislák :) a k tomu různé kefíry, apod. :)
18. 05. 2012 11:59
Já mám jogurty moc ráda.. každé ráno si dávám bílý jogurt s müsli... ať už je to nízkotučný a nebo activia :-)
17. 05. 2012 21:41
Napište komentář...
14. 05. 2012 16:32
Mám mléčné výrobky ráda, ale také vím, že se vstřebáváním vápníku z mléka to není tak jednoduché, jak se to v článku tvrdí. A náhradní sladidla, obzvláště pro děti, také nemusí být nejlepší řešení. Co se týká nízkotučných jogurtů, měl by se člověk ro¨hodnout, jestli chce jogurt, nebo pudink. Co si myslíte, že je v nízkotučném jogurtu, aby držel pohromadě? Želatina nebo škrob. Energetická hodnota také není všechno. Měli bychom klást stejný důraz i na kvalitu a nutriční hodnotu.

Naši partneři