Mléko je komoditou, která odpradávna, tj. cca 2,5 tisíce let, patří neodmyslitelně k našemu jídelníčku. Zeptáme-li se našich prababiček, jistě odpoví, že běžnou denní součástí jejich jídelníčku bylo kravské či kozí mléko.
Mléko a jeho výhody
Mléko je považováno za potravinu, která svým vysokým podílem vápníku a obsahem dalších vitaminů a minerálních látek, napomáhá prevenci osteoporózy. Již 200 ml mléka dodá do našeho těla zhruba čtvrtinu doporučené denní dávky vápníku pro dospělého a téměř třetinu doporučené dávky pro dítě.
Vápník se navíc z mléka i mléčných výrobků v našem těle velmi dobře vstřebává. Je to dáno zejména kombinací vitamínu A a D a vhodným poměrem v mléce obsaženém fosforu k vápníku.
Pozitivní vliv zakysaných mléčných výrobků na náš organismus
Zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, acidofilní mléka, podmáslí apod.) by se měly stát každodenní součástí našeho jídelníčku. Kromě lehce vstřebatelného vápníku obsahují pro naše tělo prospěšné probiotické kultury.
Díky přítomnosti mléčných bakterií v zakysaných mléčných výrobcích jsme schopni využívat vitamín K, který působí v řadě metabolických procesů na nervovou soustavu, krvetvorbu, kvalitu vlasů či pokožky.
Zakysané mléčné výrobky jsou také významným zdrojem velmi dobře vstřebatelného železa, které je pro náš organismus důležité zejména pro krvetvorbu a účinnost některých enzymů.
A nezapomínejme také na tvaroh
Tvaroh je tradičním mléčným výrobkem, který patří k jídelníčku zemí českých od nepaměti. Jedná se o sraženinu, která vzniká z mléka za působení kyseliny mléčné a někdy i malého množství syřidla.
Je lehce stravitelný, a kromě lehce stravitelného vápníku, obsahuje také například fosfor, železo, zinek či hořčík, z vitamínů pak A, E a vitamíny skupiny B.
Tvaroh je velmi cennou potravinou především proto, že do našeho těla dodává plnohodnotné bílkoviny. Nejvíce je v něm zastoupen protein kasein. Pro lidský organismus je důležitý pozitivním působením při ochraně jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a v neposlední řadě podporuje mozkovou činnost.
Je také vhodné připomenout, že díky svému složení patří tvaroh mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a proto velmi dobře zasytí.
Tvaroh a jogurt v chutné kombinaci
Jogurty jsou výborné pro bakterie, tvarohy pro bílkoviny, takže směsi tvarohu a jogurtu jsou nutričně velmi výhodné. Tvaroh bez tuku a smetanový jogurt s probiotickou kulturou se staly společně s ovocem základem tvarohových dezertů Ovofit jahodového, višňového a ananasového, vyráběných Polabskými mlékárnami a.s. (Milko). Tyto tvarohové dezerty jsou slazeny náhradními sladidly, neobsahují přidaný cukr, mají nízký obsah tuku a jsou obohaceny o vitaminy. Navíc si milovníci sladkého mohou opravdu pochutnat, a to nízkokaloricky. Ovofit vás uspokojí nejen na snídani, svačiny, ale můžete si ho dopřát i jako mlsání k televizi. Je vhodný při dietních režimech a i pro diabetiky.
Výrobek Polabských mlékáren má nízkou energetickou hodnotu a výborný poměr bílkovin a sacharidů a lze ho tedy doporučit při redukci váhy.
- Průměrné výživové hodnoty ve 100g :
- energie 293kJ / 69kcal,
- bílkoviny 8,5 g
- sacharidy 5,5 g
- tuk 1,5 g
- Celková hmotnost výrobku: 150g.
Porovnejte:
|
|
Tvaroh Ovofit 150 g |
Jogurt Florian 150 g |
Ušetříte 500 kJ a 10,5 g tuku
Nákupní tip
Nakupujete-li mléčné výrobky, vybírejte jogurty a tvarohy nízko nebo polotučné, obsahující cca do 3 % tuku a o energetické hodnotě mezi 200- 300 kJ na 100g výrobku. Kaloricky vydatné bývají některé mléčné výrobky pro děti. Jedná se o různé mléčné krémy, které obsahují mnoho tuku a cukru. Avšak, mléčné výrobky bychom neměli vybírat jen dle obsahu tuku, ale i dle množství obsaženého cukru. Některé mléčné výrobky mohou obsahovat až 20 g cukrů! Vybírejte tedy ty, které obsahují cukrů méně. Některé mléčné výrobky bývají slazeny náhradním sladidlem.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.