Sledujte nás:

Obsah soli v pečivu

Zpět

Ing. Hana Málková

 

I když pečivo určitě nepatří mezi výrobky s absolutně nejvyšším obsahem soli, díky tomu, že ho jíme většinou denně a v poměrně velkém množství, je jedním z hlavních přispěvatelů k celodennímu příjmu soli. Dle průzkumů se pekařské výrobky podílejí na celkovém příjmu soli z 20 – 30 %, což rozhodně není málo.

Pokud by se podařilo obsah soli v pečivu snížit, poměrně významně by tak mohl klesnout celkový denní příjem soli.

Zatím je nejlepší variantou péct si domácí pečivo, kde máte množství přidané soli zcela pod kontrolou.

Nevýhodou pečiva je fakt, že se jedná většinou o nebalené výrobky a abyste se dozvěděli množství obsažené soli, tak je zapotřebí trochu zapátrat. Můžete se zkusit zeptat personálu v obchodě nebo nahlédnout do chytrých knih, které jsou v některých supermarketech k dispozici, nicméně obsah soli se většinou ani tak nedozvíte. U baleného pečiva je to značně jednodušší, tam musí být dle nařízení obsah soli vždy na obale uveden.

Obsah soli v pečivu se pohybuje nejčastěji mezi 1-2 g na 100 g. Více soli obsahuje logicky pečivo s posypem soli na povrchu, tam velmi záleží, jak hustě je pečivo posypané a jak velké jsou krystaly soli.

Čím větší krystal soli je, tím déle trvá, než se v ústech rozpustí, často tedy krystal spolkneme dříve než se rozpustí a necítíme tak intenzivní slanou chuť, ale příjem soli je opravdu vysoký. Většinou je obsah soli v takovém pečivu okolo 2-2,5 g, ale například takový hustě posypaný kornspitz může obsahovat dokonce více než 4 g soli. Více o obsahu soli v pečivu v tabulce níže.

Samostatnou kapitolou je pečivo s různými náplněmi, ať už je to šunková, sýrová, masová či špenátová, vždy je poměrně dost slaná.

Sůl plní v pečivu i určité technologické funkce, má vliv na kvalitu těsta a současně v chlebu inhibuje růst kvasinek a tím zajišťuje také správné kynutí a zrání těsta. Sůl také zlepšuje chuť pečiva, zcela bez soli to tedy moc nejde, ale určitě jí není třeba tolik, jak to u některých výrobků bývá. Zkuste si někdy upéct vlastní pečivo a přidat jen minimum soli.

V následující tabulce je uveden obsah soli v různých druzích pečiva. Jedná se o průměrné hodnoty a obsah se může lišit výrobek od výrobku.

Obsah soli (g/100 g výrobku)

Bageta bílá

1,4

Bageta sedmizrnná

1,9

Bageta z kamenné pece

1,7

Ciabatta

1,6

Dalamánek

2,4

Dýňový trojhránek

2,1

Houska celozrnná

1,6

Chléb pšeničný bílý

1,3

Chléb pšeničný celozrnný

1,1

Chléb Šumava

1,3

Chléb toustový

1,5

Chléb žitný

1,7

Kaiserka

1,3

Kornspitz sypaný solí

4,4

Kostka slunečnicová

1,4

Rohlík bílý

1,5

Rohlík bílý sypaný solí

2,1

Rohlík sýrový

2,2

Veka

1,2

 

Tipy, jak vybírat pečivo

  • Kupujte pečivo bez posypu soli na povrchu (případně sůl důkladně odrolte).
  • U baleného pečiva sledujte tabulku výživových hodnot.
  • U nebaleného pečiva se zkuste zeptat na obsah soli obsluhy.
  • Vyhýbejte se pečivu se slanými náplněmi.
  • Upečte si domácí pečivo s minimálním množstvím soli.
Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 11. 2017 13:14
zajímavý článek
21. 11. 2017 11:04
Neslaný chléb není moc k jídlu. Rozhodně si krajíc neposolím, jak to dělávala moje babička, ale když si dám k večeři jako přílohu 50 g šumavy, tak mne to snad nezabije
20. 11. 2017 08:34
Diky za clane
20. 11. 2017 08:34
Diky za clane
20. 11. 2017 08:34
Diky za clane
19. 11. 2017 22:02
Já pečivo skoro nejím. Nedávno jsem si koupila balený celozrnný žitný chleba a připadá mi děsně slaný. Teď koukám, na obal, že má 2.2 g soli/100 g. Tak není divu, že mi připadá slaný.
18. 11. 2017 09:55
Děkuji za článek
17. 11. 2017 23:53
Pečivo já tak často nejím.
17. 11. 2017 10:49
Zajímavý přehled :-)
17. 11. 2017 10:08
Moc užitečný přehled.
17. 11. 2017 09:45
Děkuji za přehled
16. 11. 2017 12:23
bezva přehled
16. 11. 2017 11:38
Pečivo nejím denně, tak mám aspoň trochu menší příjem soli.
16. 11. 2017 09:21
Cíleně nekupuji pečivo sypané solí na povrchu, ale jinak se spíš orientuji na žitný chléb, který na tom sice taky není nejlépe, ale má jiné pozitivní parmetry.
16. 11. 2017 05:02
chléb si peču doma pravidelně, housky občas. V obchodě si vybírám pečivo bez posypu solí - to nemáme rádi.
15. 11. 2017 22:45
Domácí žitný chléb normálně peču s 1,5g/100g, tak jsem v rámci měsíce soli zkusil ubrat na 1g/100g a asi by se na to dalo časem i zvyknout... ;-) ale možná bude snazší ubrat kolečko šunky, z hlediska soli to vyjde nastejno.
15. 11. 2017 22:31
Zase něco nového.
15. 11. 2017 21:16
Sul je vsude...hezky prehled
15. 11. 2017 18:33
Výborný přehled, aspoň člověk ví základní informace. díky
15. 11. 2017 18:14
Děkuji za pěkný přehled, netušila jsem kolik soli je v pečivu.
15. 11. 2017 17:45
Díky za přehled a doporučení. Většinou jím žitný chléb v rozumném množství.
15. 11. 2017 16:43
zajímavé,kolik soli všude je,teď díky stobu to budu více sledovat a budu se snažit to říkat dál
15. 11. 2017 13:01
Nikdy jsem si neuvědomila, kolik soli se skrývá v pečivu.
15. 11. 2017 12:44
pečivo jen celozrnné....
15. 11. 2017 12:16
Pečivo jen k snidani-celozrnne.
15. 11. 2017 11:57
Pečivo mám jen k snídani, ale i tak je to dost soli - 1,7g. To, když si dám kupovaný. Až budu péct, tak zjistím kolik dávám.
15. 11. 2017 10:39
Děkuji za informace,jsou velmi užitečné.
15. 11. 2017 10:37
Taky lze střídat tmavé a bílé pečivo - od všeho trochu, opět platí: všeho s mírou
15. 11. 2017 10:35
Pečivo jsem naštěstí omezila a vyloženě posypané druhy nejím, ale zrovna teď jsem si koupila k svačině bulku s rajčetem , salátem, okurkou, šunkou a sýrem a nějak mi po přečtení článku přijde dost slaná :-).
15. 11. 2017 10:09
Vzhledem k tomu ,že v prodejnách většinou nejsou prodavači ale podavači, se o zboží moc nedozvíte. Přehled pečiva je velice dobře vybraný a hodnoty přehledné. Já bych se pro svou osobu spokojila. Překvapil mě obsah soli v žitném chlebu a v dalamánku (i když tam možná je myšlen i posyp solí). Chléb šumava a pšeničný celozrnný, který jím nejčastěji je celkem únosný, beru-li v potaz kolik sním.
15. 11. 2017 09:26
"U nebaleného pečiva se zkuste zeptat na obsah soli obsluhy." Tak to raději ani nezkoušejte :-))) Většinově brigádníci ani nevědí, co prodávají, natož co to obsahuje (kdysi jsem takto "otravovala" kvůli celozrnnému pečivu).
15. 11. 2017 09:15
Ono bude asi nejlepší omezit pečivo vůbec. Občas se o to snažím, bohužel moc dlouho nevydržím.
15. 11. 2017 09:11
děkuji za info, já jím pečivo ráno a vzdy jen 1 ks. K večeři občas také 1 ks, ale to už neni pravidelně, jako u snídaně. Tak 2 ks denně a mám cca 1,5 g soli vybráno. No to je dost, jsem překvapena.....
15. 11. 2017 08:17
Obsah soli se u volně loženého pečiva a chleba nedá zjistit.
15. 11. 2017 07:45
začnu v obchodech pátrat, u pečiva jsem se o obsah soli doteď nezajímala
15. 11. 2017 07:40
tak já mám pečivo většinou jen ke snídani jeden kus, balené chleby mi moc nechutnají

Naši partneři