Ing. Hana Málková
I když pečivo určitě nepatří mezi výrobky s absolutně nejvyšším obsahem soli, díky tomu, že ho jíme většinou denně a v poměrně velkém množství, je jedním z hlavních přispěvatelů k celodennímu příjmu soli. Dle průzkumů se pekařské výrobky podílejí na celkovém příjmu soli z 20 – 30 %, což rozhodně není málo.
Pokud by se podařilo obsah soli v pečivu snížit, poměrně významně by tak mohl klesnout celkový denní příjem soli.
Zatím je nejlepší variantou péct si domácí pečivo, kde máte množství přidané soli zcela pod kontrolou.
Nevýhodou pečiva je fakt, že se jedná většinou o nebalené výrobky a abyste se dozvěděli množství obsažené soli, tak je zapotřebí trochu zapátrat. Můžete se zkusit zeptat personálu v obchodě nebo nahlédnout do chytrých knih, které jsou v některých supermarketech k dispozici, nicméně obsah soli se většinou ani tak nedozvíte. U baleného pečiva je to značně jednodušší, tam musí být dle nařízení obsah soli vždy na obale uveden.
Obsah soli v pečivu se pohybuje nejčastěji mezi 1-2 g na 100 g. Více soli obsahuje logicky pečivo s posypem soli na povrchu, tam velmi záleží, jak hustě je pečivo posypané a jak velké jsou krystaly soli.
Čím větší krystal soli je, tím déle trvá, než se v ústech rozpustí, často tedy krystal spolkneme dříve než se rozpustí a necítíme tak intenzivní slanou chuť, ale příjem soli je opravdu vysoký. Většinou je obsah soli v takovém pečivu okolo 2-2,5 g, ale například takový hustě posypaný kornspitz může obsahovat dokonce více než 4 g soli. Více o obsahu soli v pečivu v tabulce níže.
Samostatnou kapitolou je pečivo s různými náplněmi, ať už je to šunková, sýrová, masová či špenátová, vždy je poměrně dost slaná.
Sůl plní v pečivu i určité technologické funkce, má vliv na kvalitu těsta a současně v chlebu inhibuje růst kvasinek a tím zajišťuje také správné kynutí a zrání těsta. Sůl také zlepšuje chuť pečiva, zcela bez soli to tedy moc nejde, ale určitě jí není třeba tolik, jak to u některých výrobků bývá. Zkuste si někdy upéct vlastní pečivo a přidat jen minimum soli.
V následující tabulce je uveden obsah soli v různých druzích pečiva. Jedná se o průměrné hodnoty a obsah se může lišit výrobek od výrobku.
Obsah soli (g/100 g výrobku)
Bageta bílá |
1,4 |
Bageta sedmizrnná |
1,9 |
Bageta z kamenné pece |
1,7 |
Ciabatta |
1,6 |
Dalamánek |
2,4 |
Dýňový trojhránek |
2,1 |
Houska celozrnná |
1,6 |
Chléb pšeničný bílý |
1,3 |
Chléb pšeničný celozrnný |
1,1 |
Chléb Šumava |
1,3 |
Chléb toustový |
1,5 |
Chléb žitný |
1,7 |
Kaiserka |
1,3 |
Kornspitz sypaný solí |
4,4 |
Kostka slunečnicová |
1,4 |
Rohlík bílý |
1,5 |
Rohlík bílý sypaný solí |
2,1 |
Rohlík sýrový |
2,2 |
Veka |
1,2 |
Tipy, jak vybírat pečivo
- Kupujte pečivo bez posypu soli na povrchu (případně sůl důkladně odrolte).
- U baleného pečiva sledujte tabulku výživových hodnot.
- U nebaleného pečiva se zkuste zeptat na obsah soli obsluhy.
- Vyhýbejte se pečivu se slanými náplněmi.
- Upečte si domácí pečivo s minimálním množstvím soli.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.