Sledujte nás:

Obsah soli v sýrech

Zpět
 

Stejně jako je tomu se sýry a jejich obsahem tuku, i co se týče soli jsou mezi jednotlivými druhy sýrů značné rozdíly. Což je skvělá zpráva pro každého, kdo má sýry rád, ale zároveň si chce hlídat množství soli ve svém jídelníčku. Ke slanějším druhům sýrů se totiž přímo nabízí hned několik jejich méně slaných variant. Jako vždy jde tedy především o správný výběr, díky němuž můžete poměrně velké množství soli i v případě sýrů ušetřit. :-)

Sůl se v sýrech nevyskytuje jen tak na chuť, jako tomu někdy bývá u jiných potravin. Má v nich řadu důležitých funkcí. Ovlivňuje aktivitu mikroorganismů a enzymů přítomných v sýrech, z čehož se odvíjí i výsledná chuť jednotlivých druhů. Kromě toho má sůl vliv na vlhkost a texturu sýra a v neposlední řadě na jeho mikrobiální bezpečnost a dobu použitelnosti. Zjednodušeně řečeno, zcela bez soli by to u většiny druhů sýrů nešlo.

Pokud se však naučíte vybírat si sýry tak, aby se ve vašem jídelníčku neobjevovaly pouze velmi slané druhy ve velkém množství, nemusí ani sýry znamenat z hlediska soli žádné velké riziko.

Níže jsme pro vás připravili tabulku, ve které najdete nejběžnější druhy sýrů společně s obsahem soli.

 

Obsah soli (g/100 g)

Ricotta

0,3

Lučina

0,6

Žervé

0,6

Mozzarella

0,7

Cottage

0,8

Madeland

1,3

Gouda

1,5

Eidam

1,5

Camembert

1,7

Hermelín

1,7

Parmezán

1,8

Blaťácké zlato

2

Bryndza

2

Gorgonzola

2,5

Tavený sýr

2,5

Romadur

2,6

Niva

4

Balkánský sýr

4,5

Olomoucké tvarůžky

4,8

Jadel

5

Korbáčky

5

Akawi

7


 

Hodnocení (45 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 11. 2017 18:40
mým sýrem je EIDAM 30%, ten konzumuji nejvíce
21. 11. 2017 12:18
super srovnání
21. 11. 2017 11:01
díky za přehlednou tabulku - přesolené sýry nejím, nechutnají mi. Výjimkou jsou tvarůžky, ty ale nejím samotné, tak se to naředí. Ať to beru z pohledu tuku nebo soli, vychází mi jako vítěz cottage
20. 11. 2017 08:34
Diky za clane
19. 11. 2017 20:50
Díky za přehlednost
19. 11. 2017 08:13
Diky za tabulku☺
18. 11. 2017 18:04
Hmm, za mně smůla.Buď jsou sýry slané nebo tučné.Cottage dobrý ale žádná velká gurmánská hitparáda to není.Tvarůžky jsou moje jistota v dohánění bílkovin bez tuků.Ta sůl už mi tam prostě nevejde.
18. 11. 2017 12:59
Dobrý přehled.
18. 11. 2017 09:53
Super tabulka
17. 11. 2017 23:49
Zajímavá tabulka a srovnání.
17. 11. 2017 18:59
nivu a tvarúžky nejím
17. 11. 2017 10:12
Také mě překvapilo, že tak výborné a dietní olomoucké tvarůžky jsou slaná bomba. :-)
17. 11. 2017 09:47
Děkuji za tabulku
16. 11. 2017 21:33
Hezka tabulka
16. 11. 2017 21:21
Syrecky mam moc rada,ale maji hodně soli.
16. 11. 2017 20:15
Děkuji za přehlednou tabulku.
16. 11. 2017 19:09
Pěkný přehled. Sýry mám moc ráda, bohužel i ty slanější. Nikdy mi nepřipadlo, že by olomoucké měli tolik soli :-(
16. 11. 2017 18:56
Tedy tabulka krásná ,ale pro mne smutná :-(, většina mnou milovaných sýrů má hodnoty hodně vysoké, ale zase na druhou stranu, nesním 100g najednou ani každý den, takže jen vytisknout dát na lednici a hlídat množství. Tvarůžky mě rozesmutnily , u balkánu a nivy jsem to čekala a u brynzy jsem si myslela,že má víc soli. Ale já se s tím nějak popasuju :-))
16. 11. 2017 18:28
opravdu zajímavé
16. 11. 2017 17:50
Jsem ráda, že sýry, které převážně jím, jsou v první polovině tabulky. Díky za přehled.
16. 11. 2017 17:42
Je dobré si to uvědomit, ještě postrádám nízkotučný sýr Feta, ten asi bude více slaný
16. 11. 2017 16:41
Nikdy mi nepřišlo, že jsou olomoucké syrečky tak slané....1 balení a je na celý den vystaráno :-((
16. 11. 2017 12:37
Hodně slané sýry mi nechutnají.
16. 11. 2017 12:25
hezký přehled
16. 11. 2017 11:53
Děkuji za přehlednou tabulku.
16. 11. 2017 11:33
Sýry mám ráda, vybírám většinou méně slané, občas si dopřeji i ty slanější.
16. 11. 2017 11:27
Děkuji za hezké srovnání.
16. 11. 2017 09:23
Mým favoritem jsou dlouhodobě tvarůžky, tak se budu muset snažit omezit sůl jinde....
16. 11. 2017 09:16
Nejvíc jím eidam, cottage a žervé. Tak 3x za rok si dám korbáčky, camembert a sýry v tabulce neuvedené. U těch budu zjišťovat obsah soli, až při nákupu.
16. 11. 2017 09:09
Sýry mám ráda, ale nejím jich denně takové množství, abych se bála, že díky tomu mám moc soli.Nejvíc si dělám lučinu a kupuji cottage a eidam 30%. Občas blaťácké zlato , romadur, hermelín.
Ale i tak děkuji za krásnou přehlednou tabulku.
16. 11. 2017 09:00
Inspirativní srovnání, mezi mé oblíbené sýry patří ty méně slané, tak jsem spokojená.
16. 11. 2017 08:47
Tvarůžky mě taky zklamaly, škoda, když jsou tak málo tučné. Nejvíc sním cottage, eidamu a mozzarelly, ty na tom nejsou až tak špatně.
16. 11. 2017 07:51
díky za přehlednou tabulku je to zajímavé takhle to vidět a porovnat
16. 11. 2017 07:51
jsem na tom stejně jako Yogii, naštěstí převažují méně slané sýry, ale překvapilo mě, že Akawi je nejvíce slaný. Mám ho ráda. Ale koupím si ho tak 2x do roka, to si myslím, že jde :-)
16. 11. 2017 07:46
Zajímavé, naštěstí ty sýry, co jím nejčastěji, tolik soli nemají, jen občas balkán a korbáčky nebo nivu. Tolik propagované tvarůžky v části tuků mně nechutnají.
16. 11. 2017 07:22
Dokonce i tvarůžky patří k těm nejslanějším.
16. 11. 2017 07:21
To bych nikdy neřekl, že tvarůžky jsou na tom tak špatně.
16. 11. 2017 07:21
To bych nikdy neřekl, že tvarůžky jsou na tom tak špatně, aspoň co se soli týká.

Naši partneři