Sledujte nás:

Oleje bohaté na omega 3 kyseliny

Zpět
 

Není to tak dávno, co se v našich kuchyních využíval z olejů pouze ten slunečnicový a z něj se připravovalo vše, od teplé kuchyně až po tu studenou. Postupem času si cestu do českých domácností prošlapal olej olivový a tím byla započata zlatá éra olejů.

Řepkový olej byl dlouhou dobu v pozadí, ale výzkumy prokázaly jeho blahodárné účinky na lidský organismus. Jeho prospěch tkví především v jedinečném složení mastných kyselin. Jsou v něm zastoupeny jak omega 3 alfa-linolenová mastná kyselina, tak kyselina linolová z řady omega 6, a to ve velmi výhodném poměru 1:2, tedy mnohem příznivějším než u řady jiných rostlinných olejů. Nejvíce zastoupená je v řepkovém oleji kyselina olejová, někdy označovaná také jako omega 9 nenasycená mastná kyselina, a to téměř z 50-60 %. Kyselina olejová je oxidačně stabilní a díky ní je olej všestranně použitelný jak ve studené kuchyni, tak i na krátké smažení. Více se o řepkovém oleji dočtete v tomto článku.

Omega 3 mastné kyseliny nejsou v rostlinných zdrojích tak široce zastoupeny, kvůli čemuž také často scházejí i v našich jídelníčcích. Proto je vhodné právě řepkový olej jako zdroj těchto důležitých mastných kyselin do jídelníčku zařadit.

Dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin je také olej lněný a z exotičtějších druhů také olej z dnes tolik oblíbených chia semínek.

Lněný olej, který pro nás dnes není tolik typický, byl ale v našich krajích kdysi velmi oblíbený. Hospodyně jej kupovaly přímo od prodavačů na ulici bezprostředně po vylisování, což mělo výhodu v tom, že bylo možné ho kupovat jenom tolik, kolik se během krátké doby spotřebovalo. Díky vysokému zastoupení polynenasycených mastných kyselin podléhá snadno oxidaci, je tedy nejlepší ho konzumovat za čerstva.

Chia olej je složením mastných kyselin velmi podobný lněnému. Oba oleje mají vysoký obsah esenciálních omega 3 MK a stejně jako oleji lněnému, je oleji z chia semínek přisuzován pozitivní vliv na lidské zdraví.

Právě s těmito oleji bohatými na omega 3 nyní nově přichází na trh společnost Fabio Produkt, s.r.o.   

FABIOFIT Omega 3,6,9 je za studena lisovaný, šetrně rafinovaný olej ze směsi 50 % řepkového, 40 % lněného a 10 % chia oleje. Směs těchto olejů vyniká unikátním složením MK s obsahem již výše zmíněných mastných kyselin omega 3 (31 %), omega 6 (16 %) a kyseliny olejové omega 9 (37 %). Je vyroben šetrnou fyzikální rafinací bez chemických přísad, která prodlužuje jeho trvanlivost a umožňuje použití jak ve studené tak i teplé kuchyni, vyjma dlouhého smažení a fritování.

FABIO lněný olej  a chia olej jsou za studena lisované oleje, balené do tmavého skla, aby bylo zabráněno ztrátě cenných látek působením světla. Tyto oleje jsou vhodné pro použití ve studené kuchyni nebo pro dochucení hotových pokrmů, protože tak si zachovávají všechny cenné složky.

Nebojte se vyzkoušet i tyto méně tradiční oleje a obohatit jídelníček o cenné omega 3 kyseliny!


 

Společnost Fabio Produkt, s.r.o. se sídlem v Holíně je ryze rodinná firma, která více než 25 let vyrábí rostlinné oleje vysoké kvality v srdci Českého ráje.

Dne 1. února 2017 se navíc tato firma rozrostla o svoji první prodejnu na Valdštejnově náměstí v Jičíně.

Prodejna s názvem FABIO OCHUTNEJTE REGION, je zaměřena především na široký výběr vlastních výrobků (olejů), ale nabízí také regionální a farmářské potraviny, které můžete rovnou na místě ochutnat, vybraný sortiment pro zdravý životní styl a domácí pečené výrobky. Zajímavostí je ekologický prodej „BEZOBALU“.

Otevírací doba prodejny: Po - Pá   7:00 – 17:30, So 7:30 – 12:00

Všechny produkty můžete zakoupit v kamenné prodejně v Jičíně nebo na stránkách www.fabioshop.cz.

Hodnocení (51 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 07. 2017 17:40
Nevěděla jsem, že se repkovy olej považuje za tak zdravý. Nebýt toho, jak moc řepka vysiluje půdu, měla bych i radost.
17. 07. 2017 12:53
Masa55: Jaký byl ten olej? Od firmy Fabio kupuji oba druhy Manky a jsou dobré a na firmu byly i dobré recenze ve videopořadu s Romanem Vaňkem.
02. 04. 2017 10:42
Tak jsem si objednala od nich olej Fabiofit3,6,9, tak jsem na něj moc zvědavá , recenze na něj jako na složení je suprové, tak ještě jak bude chutnat.
02. 04. 2017 10:42
Tak jsem si objednala od nich olej Fabiofit3,6,9, tak jsem na něj moc zvědavá , recenze na něj jako na složení je suprové, tak ještě jak bude chutnat.
01. 04. 2017 23:14
Peču si doma kvaskovy chléb, do kterého přidávám všelijaká semínka - lněné, chia, sezamová, slunečnicová i dýňová. Zkrátka, co dům dá.
01. 04. 2017 12:23
díky moc za informace...vypadají zajímavě Fabio vyrobky
01. 04. 2017 07:46
Chia semínka znám přidávám do jogurtu nebo salátů, ale olej to jsem nevěděla že je na trhu
31. 03. 2017 21:48
Používám konopný a lněný olej,ale s olejem s chia semínek jsem se ještě nesetkala.
30. 03. 2017 21:54
Tak až na tu nenápadnou reklamu opět super článek. Na druhou stranu, kdybych byl v místě prodejny, asi bych pro olej skočil ;-)
30. 03. 2017 13:33
Na pečení, do moučníků i do salátů používám řepkový olej. Olivový mi nechutná.
29. 03. 2017 19:29
Když občas peču dalamánky přidávám do nich sezamové,lněné a slunečnicové semínko a jsou moc dobré, drtit jsem je nezkoušela , ale v pečivu jsou dobrá.
29. 03. 2017 19:24
Oleje používám podle toho co dělám, na smažení, pečení masa řepkový, do bábovky slunečnicový, na saláty olivový.
29. 03. 2017 19:20
Semínka používám hodně, dám do hmoždíře trochu naruším a dávám do jogurtu, kaší a na pečivo dávám celé.
29. 03. 2017 18:53
suanah: Zkuste olivový olej, který není extra virgin, ten je chuťově opravdu výrazný.
29. 03. 2017 18:52
hanajabu: Lněné semínko můžete konzumovat jak chcete, prodává se buď hnědé klasické, nebo trochu méně obvyklé zlaté. Jak jsem psala, ideální je ho používat do domácího pečiva do těsta, ale i na strojení (posyp pečiva), můžete ho přidávat i do sladkých kaší nebo muffinů, jelikož je jeho chuť neutrální. S mletým lněným semínkem jsem se, přiznám se, nesetkala, ale jeho použití bude obdobné, možná ho lze pak přidávat do různých ovocných a zeleninových smoothie, pro zvýšení výživové hodnoty / obsah vitaminů E, B1, B2, B3, B5, B6 a omega 3/. Vzhledem k obsahu těchto látek se doporučuje jeho konzumace veganům a vegetariánům, kteří vyřazují živočišné produkty, které jsou bohaté na vitaminy skupiny B a omega 3 MK. :-)
29. 03. 2017 18:46
Macatice: Z technologického hlediska je třeba výhoda přidávat celé lněné semínko do domácího chleba, protože vám udělá lepší texturu střídky :)
29. 03. 2017 15:57
Díky za informace, některé druhy vůbec neznám, budu muset vyzkoušet :-)
29. 03. 2017 00:27
hanajabu: Zrovna jsem si lněné semínko nedávno poprvé koupila. Na obalu je psáno, že se dá přidávat do slaných sušenek, salátů a polévek. Dá se bez obav drtit, mlít a namáčet. Obsahuje vlákninu a spoustu užitečných látek, jako jsou vitamíny a minerály.
Soudím, že se dá používat jen tak, celé - viděla jsem v obchodech například slané pečivo (celozrnné bagetky a podobně) sypané lněným semínkem (celým, nedrceným), drcené nebo mleté je asi snadněji stravitelné.
28. 03. 2017 16:59
Olej z chia semínek je mimo finanční možnosti normálního důchodce. Ale třeba ho dostanu k svátku :-))
28. 03. 2017 15:44
Děkuji za informace, olej z chia semínek musím vyzkoušet, ostatní už používám.
28. 03. 2017 15:01
Za studena na saláty používám nejraději olivový olej. Také mi zprvu nechutnal, ale postupně jsem mu na chuť přišla a v dnešní době ho mám moc ráda. :-)
28. 03. 2017 10:07
Napište nějaké informace o lněném semínku. Konzumovat ho celé nebo mleté?
28. 03. 2017 09:03
Olej Fabiofit si určitě koupím...
28. 03. 2017 06:27
Řepkový olej využívám nejvíce a pak ještě olivový extra virgin. S jinými oleji jsem ještě v kuchyni neexperimentovala, mám co napravovat :-).
27. 03. 2017 23:10
Tak já používám řepkový olivový a dýňový olej
27. 03. 2017 20:57
řepkový olej mám ráda, používám do salátu za studena lisovaný...olivový olej jsem vyzjoušela, ale moc mi nechutná, má dost výraznou chut
27. 03. 2017 20:32
Lněný a makový olej neznám, budu muset vyzkoušet.
27. 03. 2017 17:47
Tak jsem se dozvěděla opět něco zajímavého. Jak jsem zjistila z komentářů, nejsem sama komu nechutná olivový olej. Zkusím tedy chia :-) Jinak řepkový olej úspěšně používám již delší dobu.
27. 03. 2017 15:14
Lněný olej už mám koupený a používám ho a dostala jsem teď i olej makový, tak se ho také chystám vyzkoušet.
27. 03. 2017 13:56
Olivový používám ráda do salátů, teď i nově i lněný, řepkový snad odjakživa-okoukáno od maminky.
27. 03. 2017 13:31
místo lněného oleje si denně umelu lžíci lněného semínka
27. 03. 2017 13:21
Lněný olej lisovaný za studena používám už taky řadu let. Na salátech je výborný.
27. 03. 2017 10:37
řepkový olej používáme odjakživa a to jsme ještě nevěděli, jak je dobrý
27. 03. 2017 10:06
Řepkový mám doma pořád,olivový mi nechutná.Na Fabio se podívám,díky za informaci
27. 03. 2017 09:13
řepkovýn a i lněný olej mám běžně doma, tan fábio neznám, podívám se na něj.
27. 03. 2017 08:26
Jedná se sice o reklamu - ale reklamu velmi zajímavou...hned jdu kouknout na stránky .-)
27. 03. 2017 08:14
Řepkový olej používám ráda.
27. 03. 2017 07:44
zase nové info, ale já těch olejů moc nespotřebuji, takže mi stačí řepkový a olivový
27. 03. 2017 07:38
Používám občas chia semínka nebo lněná zatím

Naši partneři