Sledujte nás:

Označování obsahu soli

Zpět

Ing. Hana Málková

 

zdroj: Slaná fakta o soli - Publikace Česká technologická platforma pro potraviny

V rámci EU upravuje způsoby označování obsahu soli na etiketách potravin nařízení č.1169/2011. Povinnost uvádět výživové údaje na všech balených potravinách (až na některé výjimky) vstoupila v účinnost 13. prosince 2016, od té doby byste se tedy měli dočíst údaj o obsahu soli na většině balených potravinách v tabulce s výživovými údaji.

Dříve jste se mohli setkat i s údajem o obsahu sodíku, z průzkumů však vyplynulo, že srozumitelnějším údajem pro spotřebitele je informace o obsahu soli. Někteří spotřebitelé dokonce vnímali označení sodíku jako alternativu pro označení soli. Nyní se proto uvádí vždy obsah soli na 100 gramů dané potraviny.

Uvedená hodnota vyjadřuje obsah ekvivalentu soli vypočtený podle vzorce: sůl = sodík x 2,5.

Naproti tomu například v USA se na obalech uvádí obsah sodíku.

Sůl neznamená vždy jen sůl

Obsah soli v potravině se nestanovuje jen jako množství sodíku pocházejícího z chloridu sodného (soli), ale jako celkové množství sodíku vyskytujícího se v potravině ze všech složek (organických a anorganických). Sůl tedy dle značení můžete najít i v potravinách, které sůl jako takovou neobsahují, ale jejím zdrojem je například přirozeně se vyskytující sodík, který je na sůl přepočten dle výše uvedeného vzorce. Ve vhodných případech se v těsné blízkosti výživových údajů může nacházet formulace uvádějící, že sůl je v potravině obsažena výlučně v důsledku přirozeně se vyskytujícího sodíku.

Zdravotní a výživová tvrzení

V roce 2006 byla v rámci EU přijata pravidla pro uvádění dobrovolných tvrzení na  potravinách vztahujících se k výživovým a zdravotním benefitům potravin. V současné době lze používat několik schválených výživových tvrzení vztahujících se k obsahu sodíku/soli v potravině:

  • s nízkým obsahem sodíku / soli, které smí být použito pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,12 gramy sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 gramů nebo 100 mililitrů. V případě vod jiných než přírodních minerálních vod by tato hodnota neměla být vyšší než 2 miligramy sodíku na 100 mililitrů;
  • s velmi nízkým obsahem sodíku/soli, které smí být použito pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,04 gramy sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 gramů nebo 100 mililitrů. Toto tvrzení nelze použít v případě přírodních minerálních vod a jiných vod;
  • bez sodíku/bez soli, které smí být použito pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,005 gramy sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 gramů;
  • bez přídavku sodíku/soli, které smí být použito pouze tehdy, pokud nebyl do produktu přidán žádný sodík/sůl ani žádná jiná složka, do které byl přidán sodík/sůl, a výrobek neobsahuje více než 0,12 gramů sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 gramů nebo 100 mililitrů;
  • se sníženým obsahem sodíku/soli, které smí být použito v případě, že snížení obsahu sodíku nebo rovnocenné hodnoty soli představuje snížení alespoň o 25 % ve srovnání s podobnými produkty na trhu.

Vzhledem k tomu, že snížení konzumace soli pozitivně ovlivňuje krevní tlak, bylo schváleno zdravotní tvrzení:

  • snížená konzumace sodíku přispívá k udržení normálního krevního tlaku, které smí být použito pouze u potravin, které mají přinejmenším nízký obsah sodíku/soli nebo snížený obsah sodíku/soli (viz výživová tvrzení výše).

K chloridu bylo schváleno pouze jedno zdravotní tvrzení:

  • chlorid přispívá k normálnímu trávení tím, že vytváří v žaludku kyselinu chlorovodíkovou, toto tvrzení však nelze použít na chlorid, jehož zdrojem je chlorid sodný.
Hodnocení (43 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 12. 2017 18:58
Pro mě zcela nové informace. Děkuji.
21. 11. 2017 11:06
Tak by mne zajímalo, z čeho pochází přirozeně se vyskytující sodík, když ne z chloridu sodného
20. 11. 2017 08:33
Diky za clane
19. 11. 2017 14:22
Už se snažím nepřisolovat, když máme cca denně přijmout 1 kávovou lžičku soli, tak ji asi přijmeme už v polotovarech atd., a to mnohem víc tedy, pak už bychom neměli vůbec dosolovat a v tom to je, i ve velikosti porcí
16. 11. 2017 11:44
Je dobře, že se údaje o soli již objevují na etiketách, sodík mi nic neřekl.
15. 11. 2017 04:53
Děkuji
14. 11. 2017 23:45
Takže ad absurdum lze tvrdit, že (téměř) každá uzenina přispívá k normálnímu trávení, protože obsahuje KCl?
14. 11. 2017 20:20
díky za článek
14. 11. 2017 18:38
Děkuji za informace.
14. 11. 2017 17:52
toto si vytisknu,abych to mohla občas sledovat-moc zajímavý článek
14. 11. 2017 17:30
Pořád se dozvídáme něco nového.
14. 11. 2017 17:26
Ano - ahojda. I když - člověk to užitím pozná ;-)
14. 11. 2017 16:48
Děkuji za přínosné informace.
14. 11. 2017 15:07
Nove informace.
14. 11. 2017 14:34
Souhlasím s ahojdou, informace u nebaleného pečiva a chleba a třeba i vážených lahůdek a sýrů by nebylo od věci.
14. 11. 2017 13:41
Děkuji za článek s informacemi
14. 11. 2017 12:58
Zase nové informace.
14. 11. 2017 12:51
Bylo by úžasné, kdyby byly informace o obsahu soli nejen u baleného zboží, ale třeba u ošatek na housky, u chleba, u sýrů apod.
14. 11. 2017 11:32
Důležité a přínosné informace.
14. 11. 2017 10:29
Myslela jsem, že obsah soli znamená jen přidanou sůl, ne i tu přirozeně se v potravině vyskytující ... díky za článek :-)
14. 11. 2017 09:13
Děkuji za info.
14. 11. 2017 09:09
mno...zajímalo by mě, kdo vydává tato zdravotní tvrzení...zejména to chloridové mi přijde "moc roztomilé"...chloridy jsou přece různé...vápenatý, draselný, hořečnatý, hlinitý, amonný a dokonce i zlatitý
14. 11. 2017 09:00
Díky za článek. Zajímavé informace
14. 11. 2017 08:22
Tak to jsem nevěděla.
14. 11. 2017 08:08
:-)
14. 11. 2017 07:26
Tabulku s povinnými údaji znám, zdravotní a výživová tvrzení - je dobré vědět, že něco takového existuje, ale pro běžného spotřebitele jsou to dost malé nuance.
14. 11. 2017 07:25
zajímavý článek
14. 11. 2017 07:21
Informací jak se orientovat v etiketách potravin není nikdy dost.

Naši partneři