Sledujte nás:

Pitný režim

Zpět

Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života. Málokdo si uvědomí, že voda tvoří 60 - 70 % našeho těla, to znamená, že člověk, který váží okolo 70 kg, má v sobě 40 - 50 litrů vody. Přes toto množství jsme však na ztrátu vody velice citliví a její nedostatek je pro organismus daleko nebezpečnější než nedostatek potravin.Prvním ukazatelem nedostatku tekutin je pocit žízně, který se dostavuje již při ztrátě tekutin v objemu 2 % hmotnosti organizmu, větší ztráty vody vedou k poklesu fyzické i psychické výkonnosti, pocitu slabosti, nevolnosti až křečím.
Chronický (dlouhodobý) nedostatek tekutin má za následek pocit únavy, pokles výkonnosti a větší pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů. V tukové tkáni se v průběhu přibírání na váze po celá léta kumulují určité toxické látky z potravin a životního prostředí vůbec. V procesu hubnutí dochází k odbourávání tukové tkáně, kapénky tuku přechází z tukových buněk do krve a odtud musí být vyloučeny (přes ledviny) pryč z těla. S nimi se do krve dostávají i zmíněné toxické látky, které potřebují k vyloučení též dostatek tekutin. Průběh redukčního režimu je při nedostatku tekutin subjektivně hůře vnímán, zhoršuje se zácpa (která bývá průvodním jevem při hubnutí), zbytečně rychle stárne pokožka.

Nedostatek vody poznáme tmavě zabarvenou močí. (pozor ale na některé doplňky výživy, zejména vitaminové preparáty zbarvují moč tmavě).
Kromě nedostatečného příjmu tekutin u běžné populace jsou ohroženy i skupiny, jako např. nesoběstační pacienti v nemocnicích, starší lidé, kteří často nepociťují potřebu pít, děti ve školách, kde není zajištěn správně pitný režim apod.

Hubnutí není odvodnění

Obézní lidé mají často zvýšené množství tělesné vody. Příčinou je poměrně složitý jev, zvaný inzulinorezistence,kdy je obezita spojena s vyšší hladinou inzulinu v krvi, což mimo jiné způsobuje větší míru zachytávání sodíku ledvinami, a v důsledku toho i zadržování vody. Tukové buňky přitom obsahují jen málo vody, ovšem tuková tkáň je bohatě prokrvena. To představuje zvýšené nároky na srdce, které musí čerpat větší objem krve.
Při podstatném omezení stravy dochází u všech lidí ke snížení inzulinu v krvi. U obézních, kteří mají inzulin velmi vysoký, dojde útlumem výše popsaného mechanizmu k vyloučení většího množství sodíku a zvýšené tvorbě moči. Nápadné to je u těžce obézních, kdy po zahájení redukčního stravování může hmotnost klesnout o mnoho kilogramů za týden. Kolísaní hmotnosti v závislosti na množství vody v těle také pozorují některé ženy během menstruačního cyklu – na jeho konci zadržují vodu a nástup menses se ohlašuje vydatným močením. Při změnách tělesné hmotnosti musíme tedy rozlišovat, zda jde o úbytek tukové tkáně, o který nám jde nebo zda je pokles váhy dán pouze vyloučením zadržované vody. Rozhodně nelze hubnout omezováním tekutin.

Kolik pít

Příjem tekutin by neměl klesnout pod 2 litry denně, v horkých dnech a při větší fyzické aktivitě (sportu i namáhavé práci) je potřeba pít ještě více. Ideální je, tekutiny doplňovat plynule po celý den. Příjem tekutin se nerovná pouhému pití nápojů. Hodně tekutiny obsahuje též ovoce, zelenina, voda je také v mléčných výrobcích apod. Množství vody v jednotlivých potravinách včetně složení je názorně uvedeno v pomůcce Ledničkový tahák . Zamyslete se nad tím, kolik tekutin denně přijímáte a většinou zjistíte, že pijete velmi málo, protože tělo již přestalo potřebu pít signalizovat. Nařiďte si pro začátek např. mobil, aby Vám mnohokrát za den připomněl pitný režim, nebo si vezměte do práce 1,5 litrovou láhev s oblíbeným nápojem, abyste měli přehled o přijatém množství tekutin. Příjem tekutin by měl být plynulý v průběhu dne a základem by měla být voda. Domněnka, že v zaměstnání stačí vypít několik šálků kávy a potom vše dohnat večer, je mylná a nebezpečná.

Voda základ života aneb Jak si vybrat v široké nabídce napojů?

Důležitými faktory pro výběr tekutin při redukci váhy je energetická hodnota a množství sodíku. Po dlouhá léta byla nejvýznamnějším zdrojem tekutin u nás běžná voda z vodovodu. Po roce 1989 je trochu vytlačena na okraj zájmu z důvodu široké nabídky balených vod a dalších druhů nápojů.

Není nápoj, jako nápoj!
Denně bychom měli dodávat tělu prostřednictvím nápojů alespoň 2 litry tekutin, v teplém počasí nebo při zvýšeném energetickém výdeji samozřejmě více. Velkou chybou lidí, kteří se snaží hubnout nebo udržovat přiměřenou hmotnost je, že často v nápojích přijímají zbytečně velké množství energie. Sladké nápoje obsahují v podobě cukru tzv. prázdné jouly, které nedodají do těla nic jiného než energii. Přitom právě nápoje jsou příkladem toho, jak můžeme kalorické „bomby“ nahradit produkty stejně dobrými, ovšem s nulovou energetickou hodnotou. Nejvíce energie v sobě skrývají džusy, sladké limonády, pivo a tvrdý alkohol. Litr stoprocentního džusu s nápisem bez cukru má energii, kterou představuje 30 kostek cukru. Kostka cukru obsahuje v průměru 80 kJ. Takový džus má energetickou hodnotu v průměru 2 – 2 500 kJ, což je přibližně polovina denní dávky energetického příjmu při hubnutí. Nápis bez cukru znamená, že tam není přidáván cukr, ale džusy obsahují cukr z ovoce. Pokud někdo džus miluje, nechť si vybere alespoň varianty light, což jsou 50% nektary přislazované aspartamem, nebo si džus hodně naředí. Milovníci kolových nápojů či jiných sladkých limonád by si měli uvědomit, že 2 litry kolové či jiné limonády obsahují zhruba 48 kostek cukru. l litr sirupu obsahuje 130 kostek cukru.

Zajímavá čísla!

Energie v džusech kJ/1 dl kJ/ 1l
Džus 100 % neslazený - průměr 220 2200
Džus 100 % slazený - průměr 280 2800
Light džusy 70 - 100 700 - 1000
Zeleninové šťávy 70 - 90 700 - 900

Náhradní sladidla - spása milovníků sladkých nápojů?
Doplňovat pitný režim by nemělo být žádným utrpením, zvláště, když si vybereme nápoje, které uspokojují naše chuťové buňky. Pokud si nechcete odpustit sladké, můžete využít vod s příchutí, které obsahují nekalorická náhradní sladidla. Mezi sladidly dnes zcela jednoznačně vede aspartam případně acesulfam a sukralóza. Aspartam je bílkovinné povahy a nejedná se tedy o látku, která by byla lidskému organismu cizí. Aspartam je 200x sladší než cukr, chutná stejně jako cukr a má téměř nulovou energetickou hodnotu. Sukralóza je ještě 4x sladší než aspartam a narozdíl od něj je i tepelně stabilní. Sukralózu nedokáže naše tělo „rozštěpit“ a tedy využít jako zdroj energie. Většinu jí tedy vyloučíme stolicí. Minimální množství, které se do těla vstřebá při průchodu trávícím traktem, je zpracováno ledvinami a vyloučeno močí. V některých nápojích bývají sladidla zkombinována.

Voda - elixír života
Přes den nepochybíte, když zvolíte pitnou vodu z vodovou nebo pramenité (stolní) vody (například Rajec, Toma, Aquila, Dobrá voda), které mají nižší obsah rozpuštěných minerálních látek (minerály nepřevyšují 1 g na litr) než například vody minerální. Můžete je pít dlouhodobě, denně bez obav, že byste přijímali nadměrné množství minerálů a soli. Své místo mají v pitném režimu i přírodní minerální vody, ale neměly by být jeho základem. Za méně vhodné se považují ty, které obsahují více než 500 mg rozpuštěných látek na litr. Při výběru minerální vody je doporučeno zaměřit se na obsah sodíku. Doporučená dávka sodíku je 2000 mg denně, a tak by jeho obsah v minerálkách neměl přesáhnout 150mg na litr.
Pitím minerálních vod však také můžeme podpořit příjem minerálů, kterých se našemu tělu nedostává. Pokud máte pocit, že v jídelníčku nemáte příliš zastoupeno mléko a mléčné výrobky (a pokud víte, že nemáte ledvinové kameny vápenatého typu), můžete cíleně vyhledávat minerálky s vyšším obsahem vápníku. Při hubnutí je pak například důležitý dostatečný příjem hořčíku (strava jej často neobsahuje tolik, kolik by bylo třeba), proto je možno bez obav z předávkování vyhledávat vody bohaté na hořčík. Ti, kteří nepřišli na chuť rybám, mohou svůj deficit jódu elegantně vyrovnat pitím jódem obohacené minerální nebo stolní vody.

Káva a kolové nápoje – ano či ne?
Pokud jste milovníci kávy nebo kolových nápojů, uvědomte si, že nápoje obsahující kofein mají odvodňující účinek. Proto se v lepších restauracích podává ke kávě minerálka. Kávu tedy nelze, vzhledem k množství kofeinu, do příjmu tekutin započítat, pokud si nedáte pořádný „kafáč“, kde si dáte na menší množství kávy hodně vody. Kolové nápoje s menším množstvím odvodňujícího kofeinu můžeme započítat do pitného režimu zhruba z poloviny.
A jak je to s energií? Káva sama o sobě má zanedbatelné množství energie. Pokud si ji však řádně osladíte energie naskakuje a pokud si dopřejete např.šálek cappuccina z automatu, vzhledem k obsahu tuku a cukru, přijmete okolo400 kJ.
Náš trh nabízí mnoho nápojů „kolového“ typu. Jak již bylo řečeno, jejich sladké formy obsahují velké množství cukru a dodají tak do našeho těla i zbytečně moc energie.Určitým řešením jsou kolové nápoje typu „light“ slazené náhradními sladidly. Nelze tvrdit, že se jedná o zdravý nápoj, ale rozhodně je ligt forma kolového nápoje z hlediska energetického lepší než forma slazená. Měli bychom mít také na paměti, že nadměrná konzumace většiny kolových nápojů, maří naši snahu o tvorbu zdravé kostní hmoty. Vápník se totiž, díky látkám (zejm. fosforečnanům) v těchto nápojích obsažených, neuloží do kostí, ale vyplaví z organismu močí. Na našem trhu jsou však dostupné i některé značky kolových nápojů bez kyseliny fosforečné, např. česká Kofola.

Labužníci čaj nesladí
Nejrůznější kvalitní čaje, zejména ovocné mohou opravdu uspokojit chuťové buňky zcela nekaloricky, protože labužníky by ani nenapadlo si tyto čaje osladit.
Mějte na paměti, že některé černé čaje obsahují thein, který má podobné (odvodňující) účinky jako kofein obsažený v kávě či kolových nápojích. V letních obdobích se mohou určité druhy čajů (např. mátový) stát vhodným chlazeným nápojem, který uspokojí pocit žízně určité lépe než prodávané ledové čaje, které jsou velmi přeslazené.

Alkohol v přiměřeném množství.....?
V posledních letech se stále častěji hovoří o příznivých účincích pití vína a jeho roli v prevenci srdečně-cévních chorob. Účinné látkyve víně - antioxidanty – v našem těle zamezují destruktvinímu působení volných radikálů.
Stejně jako vínu je pozitivní vliv na organismus také přisuzován pivu. Pivo obsahuje především řadu vitamínu B, kyselinu listovou a také látky (izoflavonoidy), mající antioxidační účinky.
Opomeneme – li možnost vzniku závislosti, je velkou nevýhodou alkoholu i jeho vysoká energetická hodnota. Čím více alkoholu nápoj obsahuje, tím více energie do těla dodává. Z tohoto pohledu je tedy více než vhodné se vyhýbat alkoholu tvrdému. Na přiměřené množství je však nutné dbát také při konzumaci vína či piva. Za přiměřené množství jsou považovány 2-3 dcl vína či 3 dcl piva denně.

Energie v alkoholických nápojích!
Víno kJ/1dl
červené - dle druhu 270 - 320
bílé - dle druhu 280 - 290
sekt (šampaňské) 310 - 450

Pivo
kJ/1dl kJ/0,5l
Pivo světlé 100 130 650
Pivo světlé 120 140 700
Pivo tmavé 110 220 1100
Pivo nealkoholické 80 400

Destiláty, lihoviny
kJ/1dl
Whisky, koňak, gin, vodka, rum, fernet 800 - 1000
Becherovka, griotka 1200
Vaječný koňak 1400
Baileys 2480
Amaretto 960
Malibu 800

Podtrženo, sečteno?!
I pro pitný režim platí pravidlo „zlaté střední cesty“! Základem by se nám měla stát obyčejná voda. Tento základ pak obohatíme o ovocné čaje, minerální vody, případně vody s příchutí nebo džusy . Dbejme na to, aby nápoje nedodávali velké množství energie. Proto si limonády a jiné nápojů obsahující velké množství cukru dopřejme jen občas eventuelně využijme nápojů s náhradními sladidly. Lahodnou kávou či kvalitním černým čajem si zpříjemněme chvíle odpočinku a občas „podpořme zdraví“ malou sklenkou kvalitního přírodního vína či piva!

Hodnocení (68 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 07. 2015 12:28
U kávy si dovoluji poupravit, že minerálka/voda se ke kávě nepřidává proto, aby "dohnala ztracenou vodu", ale z důvodu vyčištění chuťových pohárků při konzumaci kávy. Káva odvodňuje pouze při spotřebě větší než 300mg kofeinu, tzn. nad konzumaci 2-3 šálků.
Pěkný den:)
26. 02. 2014 17:18
Nojo voda a zelený čaj, při hubnutí nezbytné :)
28. 06. 2013 08:54
moc zajímavý článek
06. 05. 2013 22:50
na množství musím myslet, když zapomenu mám pocit žízně posunutý... takže si dělám čárky kolik hrníčku jsem vypila...:-)
05. 05. 2013 07:07
mám taky ráda kromě vody zelený čaj.
04. 05. 2013 09:51
v zimě piju víc čaje, v létě zas víc vody, s množstvím problém nemám
03. 05. 2013 16:24
3.5.2013
Naučila jsem se pít vodu a neslazené čaje.Jednou za čas při slavnostních příležitostech si dám i sklenku červeného vína.
03. 05. 2013 09:51
Že bych pivko zaměnila za nealkoholické?
01. 05. 2013 17:45
Piju jen vodu,čaje nesladím,sladké limonády nepiju,alkohol a kávu vůbec,takže si ani nedovedu představit,jak bych vypadala,ještě když bych pila tyhle sladkosti,když teď mám 20 kg navíc :o(
01. 05. 2013 14:27
zajímavé hodnoty, o kterých neznaly clovek nema ani poneti.....stejne je voda z vodovodu to nejlepši.....
01. 05. 2013 10:44
Pitný režim dodržuji, jen mne mrzí, že v práci si musím vodu "kupovat", neboť v HK je voda z vodovodu opravdu .... je to jako když piji mýdlovou vodu ... :-(
01. 05. 2013 09:01
Pitný režim dodržuji, i když se mi pravidelnost moc nedaří. Vodu z vodovodu jsem naučila pít i vnučku :-))
01. 05. 2013 07:18
Taky jsem se vylepšila, dřív jsem moc pít nemusela, ale tady si to hlídám a přes den zapisuji, večer to sečtu a zapíšu do večeře. Vždy svítí zelená...
01. 05. 2013 06:54
Nepila jsem a už piju a celkem zhruba tři litry dám, ale musím začít pít hned od rána. A nejlepší a zároveň nejdostupnější je horský pramen z kohoutku:)))
01. 05. 2013 06:21
denně se snažím vypít dva až tři litry kohoutkové vody.
30. 04. 2013 15:02
Sladký čaj či káva - to už mi dávno, dávno nechutná - ale bez mléka (v obojím) ani ránu...
07. 04. 2013 11:35
Sláva můžu pivečko
07. 04. 2013 11:26
Pěkný článek
27. 03. 2013 21:06
To jilkajda a katkastil: Děvčata, jsem na tom podobně, vždy až 2 kg nahoře:-) A mám předtím mnohem větší chuť jíst..
24. 03. 2013 21:55
Já piju hodně ovocné čaje neslazené,v zimě teplé,v létě vychlazené.K tomu i tak 2 černé kávy jsem na ní zvyklá.
22. 03. 2013 08:27
to jilkajka: jsem na tom stejně - taky před MS zadržuji vodu. A tentokrát jsem měla ještě hrozný hlad a chutě na sladké - bylo to hodně těžký, nezvládla jsem to moc dobře :-( Tak snad je to pryč!!!
22. 03. 2013 06:15
Před MS naberu 2 kila a první den lítám jen na WC. Naštěstí ty dvě kila jsou zase hned dole. Popisují to přesně.
21. 03. 2013 23:10
Překvapilo mne, že bílé víno má vyšší energ. hodnotu, než červené .... myslela jsem,ž e je to naopak ...
20. 03. 2013 22:35
Nejvíce mám ve svém pitném režimu obyčejnou vodu obohacenou o citronovou šťávu,ale také mi chutná červené vínko,toho však je podstatně méně než vody
20. 03. 2013 20:59
Každé ráno si dávám 0,5 l vlažné vody s citronem a cítím se dobře :-)
20. 03. 2013 18:50
mám ráda vodu s citrónem
20. 03. 2013 17:53
To j emilé..já myslela že je to tuk a ona prý voda:-)
20. 03. 2013 09:11
Piju většinou vodu s citronem a nebo ovocné a zeleninové čaje. No a ta jedna kávička nesmí chybět... :-)
19. 03. 2013 23:34
Napište komentář...
19. 03. 2013 23:34
Alkohol nepiju
19. 03. 2013 21:53
moje "hitovky" sou voda z kohoutku a ovocný čaj...
19. 03. 2013 21:04
Chutná voda u vodovoda :-D Piju pořád, každou hodinu. Si musím aspoň loknout. Všude jsou flašky s vodou a špinavé hrnky od čaje. :-D
19. 03. 2013 18:45
Ráno se pořádně nenapít, tak jsem bez štávy a nefunguju správně :)
19. 03. 2013 09:42
Ráno musím nastartovat největší dávkou tekutiny, v mém případě vlažné vody...jakmile to nedám na lačno, tak pak jen ztěží doháním...:)
19. 03. 2013 09:40
já co nevypiju dopoledne,tak už nedám.Takže musí padnout lahev před obědem.
16. 03. 2013 14:06
V zimě čistou teplu vodu a čaje, v létě studenou vodu z kohoutku. nejlepší pití. Kávička ale taky nesmí chybět.
13. 03. 2013 08:24
piju zelené a ovocné čaje a kohoutkovou vodu
11. 03. 2013 13:39
Abychom podpořili zdraví sklenkou vína nebo piva, je potřeba toto množství vypít denně !!!
06. 03. 2013 13:50
Voda má rozpuštěné vlasy, voda máá :D
06. 03. 2013 13:18
Také piji vodu a to docela dost.2 litry mi za den nestačí,ani v zimě:-).
06. 03. 2013 13:15
Zajímalo by mne, jak je to s vínem, když se použije na vaření - alkohol se přece odpaří...
06. 03. 2013 12:04
Přes léto piju vodu z kohoutku, taky ji máme kvalitní. Přes zimu si dár raději teplý čaj - střdám různé druhy. Celoročně si dávám každé ráno na lačno šťávu z 1/2 citronu s 1/2 l vlažné vody. S pitným režimem problém nemám.
06. 03. 2013 10:28
Jelikož máme kvalitní vodu piju vodu z kohoutku ušetřím a je vždy čerstvá :-)
05. 03. 2013 21:47
Piji vodu z kohoutku,máme ji dobrou.Naplním 1.5 litrovou láhev a během dne upíjím a k tomu 2 x čaj,kávu.
01. 03. 2013 08:03
Já s pitným režimem problémy nemám,jsem naučená od 15 bohužel až od 15 let pít 2,5 litru a víc
Můj problém byl cukr v nápojích.
Moje holky mi poradili ať si do čaje místo 3 lžiček na 1/2 čaje dám 1 lžičku medu,že si s tím moje tělo poradí líp než s cukrem.Asi je to pravda, ale hlavně jsem to zavedla a dneska po 10 dnech už si čaj sladím medem třeba jen jednou a nebo vůbec hurrrááá
19. 01. 2013 19:31
ahojte! Jsem potěšena,že pivo Birell má tak málo KJ,občas zařadím.To vypít 2l vody je fakt problém,ale snažím se.
10. 01. 2013 13:02
Jojo to víno, to víno:)
04. 06. 2012 20:33
i 5 litrů mi v horku nedělá problém :-)
01. 05. 2012 19:18
Nevíte zda lze Caro, bezkofeinový nápoj, započítat do pitného režimu?
08. 04. 2012 16:12
já piju pouze čistou neperlivou vodu nejlépe z kohoutku, jelikož u nás máme vodu moc dobrou, občas si dám suché bílé víno a ráno kávu, snažím se vypít 3l denně, většinou se pohybuji někde mezi 2,5 - 3
08. 01. 2012 12:47
Potreba vody je individualni, zduraznil bych cistotu vody a nizky obsah sodiku. Nezapominal bych na zeleny caj, ktery je plny antioxidantu, da se pripravit i bez kofeinu :)
25. 09. 2011 20:30
Taky piju více a semafor je pořád v červené. Mám v práci hrneček 800 ml a vypiju i tři!!
25. 09. 2011 20:27
Piju více, protože musím "prolévat" ledviny. Čaje a kávu samozřejmě neslazené, jinak se přece nedá vychutnat jejich chuť.
23. 09. 2011 13:21
V práci mám na stole 0,4 l sklenici od Kofoly. Mým cílem se vypít jednu od 7 do 10 hod, další od 10 do 13 hod a poslední od 13 do 15:30 další. Prostě mám na každou tři hodiny. Tak vím, že jsem vypila 1,2 litrů v práci a zbytek musím zvládnout navečer. Zjistila jsem, že když piji vodu brčkem, vypiju ji víc a "pohodlněji" - nezvedám sklenici :-) Netuším, čím to je, ale zkuste to taky.
03. 09. 2011 19:40
Pila jsem dříve tak 6 hrnků rozpustné kávy, nyní v týdnu v práci tak 2 nebo 3. O víkendu je to však horší, to se vracím k těm svým 6. No budu se muset zamyslet, a prohodit to s čistou vodou. Bude to ale boj....
19. 08. 2011 00:08
je to všechno o zvyku, teď možná nepociťujeme pocit žízně při nízkém příjmu tekutin, ale projeví se to v pokročilejším věku např. na naší pleti. Naopak při vyšším příjmu tekutin zatěžujeme ledviny, ale to zase záleží... například na tom, jestli vypijeme 4xdenně litr anebo postupně upíjíme.
Je špatně, když piju jenom vodu z kohoutku? žádné minerálky apod.
13. 08. 2011 21:17
Napište komentář...
09. 06. 2011 12:58
já piju velmi málo, nyní kdaž jsem se přihlásila sem, se snažím pít více, ale na 2 litry se zatím nedostanu. Pocit žízně nemám.
26. 04. 2011 20:07
já, když vypiji přes litr vody (kavu , čaj, vodu, sirup...) praskám ve švech. pochopte, že osůbka vysoká 152 cm nemůže vypít více jak 1,5 litru v létě, a necelej litr v zimě... a ani mi ta voda nechybí.
07. 04. 2011 14:52
když vypiju přes 3 litry, tak semaforky blikají, ale myslím,že v létě by asi nevadilo vypít ke 4 litrům, nebo ano?
17. 02. 2011 13:41
Také by mě zajímalo, když vypiji více jak 3l vody denně , jestli to je špatně, při váze 86kg mi naměřili 41kg vody, mám si vodu hlídat ? A kávy vypiji 3x denně 3slabé lžičky se 250ml vody a ta káva je navíc tu do spotřeby pitného režimu nepočítám
26. 01. 2011 19:22
přijde mi, že oproti všem tady piji moc, dokud jsem se neregistrovala do stobu pila jsem okolo 4l denně, je možné, že je to tím, že jsem silnější...a špatně jsem jedla, teď se hlídám, ale občas mám pocit, že zase cítím žízeň, ještě dodám, že piji jen vodu:-)
13. 01. 2011 10:47
Jsem delší dobu zvyklá vypít za den více tekutin. Piju ovocné, neslazené čaje, občas kafe bez cukru. Denně vypiju určitě více jak 3 litry (a to nepočítám pití - vodu - při sportu). Je to špatné?
30. 10. 2010 18:14
Denně vypiji asi 0,5 l Magnesie - má nízký obsah sodíku (5 mg/l) a vysoký obsah hořčíku (179mg/l). Mohla bych ji pít i více?
08. 10. 2010 20:01
Voda základ života...něco na tom bude :-) pití jsem odjakživa lajdala...nyní abych dodržela 2.5-3l,musím se hlídat...jde to,...cítím se lépe...
06. 10. 2010 19:53
Jsem zvyklá vypít 3-3,5l vody denně. Je to dobře nebo špatně?
18. 09. 2010 20:56
Voda má...

Naši partneři