Sledujte nás:

Polévky při hubnutí

Zpět

VitanaJak připravit kaloricky vyváženou polévku? Polévky připravené na velkém množství tuku, zahuštěné moukou nebo se smetanovým základem nejsou zrovna kaloricky nejpřijatelnější. Také vývary z tučného masa zbytečně navyšují kalorickou hodnotu. Určité množství tuku samozřejmě použít můžeme, ale stačí lžička oleje nebo másla na porci. Zahušťování jíškou není nutné, stačí na sucho opražená mouka, rozmačkaná zelenina nebo nastrouhaný brambor. Do polévek můžete přidávat malé množství těstovin, jáhly, pohanku (k dostání jsou i instantní pohankové nebo jáhlové vločky), ovesné vločky nebo rýži. Pak už ale není žádoucí podávat k polévce pečivo. Pro zvýšení obsahu bílkovin jsou vhodné luštěniny, vejce nebo sýr. K dochucení polévek používejte různé zelené natě, jsou bohaté na vitamín C a A, Ve významném množství je zastoupen i vápník a železo, ovšem využitelnost těchto minerálních látek je nízká. Zelené natě mějte vždy připravené, ať už sušené nebo ještě lépe zamrazené.

Pokud si připravujete polévku z masového vývaru, dejte vývar po vychladnutí do lednice a přebytečný tuk seberte. Získáte tak čistý vývar. Výborné jsou i zeleninové vývary, do kterých upotřebíte všechnu zeleninu. Nejlepší chuť dává kořenová zelenina, nezapomínejte na cibuli a česnek. Přebytečný vývar naplňte do plastových krabiček a zamrazte.
Že nemáte na podobné kulinářské postupy čas? Vyzkoušejte tedy některý z výrobků nové řady Natur od Vitany. Výhodou bujonů Natur je především to, že neobsahují glutaman sodný, konzervační látky, mají snížený obsah soli a příprava polévek s jejich využitím je velmi rychlá. Glutaman sodný je používán jako látka zvýrazňují chuť a vůni a ačkoli nepatří ani mezi karcinogeny nebo alergeny, je vždy výhodnější sázet na přirozenou chuť.
Nadbytečný příjem soli je velkým problémem, a proto každá opatření vedoucí ke snížení jejího obsahu jsou vítána. Pro dospělé je podle Světové zdravotnické organizace doporučená denní dávka soli 3 – 5 gramů, průměrná spotřeba je však v České republice přes 12 gramů. Nadměrné množství soli ve stravě vede ke zvyšování krevního tlaku a k zadržování vody v těle.

VitanaNa své si s bujóny Natur přijdou hlavně ti, kteří mají rádi jednoduché polévky. Bujónové kostičky jsou měkké, snadno rozpustné a polévky z nich připravené vás překvapí svou chutí. Kostku bujónu stačí rozpustit v 1/2 litru vody, krátce povařit a je hotovo. Takto připravenou polévku můžete pojmout jako svačinku, popř. přidat sýr pro zvýšení obsahu bílkovin nebo zeleninu. Čerstvou zeleninu najemno nastrouhejte a přelijte horkým vývarem, zvýšíte tak nutriční hodnotu polévky.
Bujóny se vyrábí v několika příchutích - hovězí s kořenovou zeleninou, zeleninový s 9 druhy zeleniny a olivovým olejem a bylinkový se 4 druhy byliny a olivovým olejem. Vedle použití na přípravu polévek jsou bujóny vhodné na dochucení omáček, při přípravě rizota nebo těstovinových jídel.

VitanaSortiment produktů Natur je rozšířen i o omáčky na zapékání a omáčky na těstoviny. Kladně je opět hodnocena nepřítomnost glutamátu, konzervačních látek a snížený obsah soli. Pamatujte ale, že zapékané těstoviny nebo těstoviny se sýrovou omáčkou nejsou nejlepšími pokrmy pro redukční dietu, protože obsahují převahu sacharidů. Pokud přesto neodoláte, dopřejte si menší porci a nezapomeňte na zeleninový salát.

Tipy
Zeleninu omyjte, nakrájejte a zamrazte. Pak stačí jen vyndat krabičku z mrazničky a nemusíte se zdržovat přípravou zeleniny. Samozřejmě lze použít i běžně dostupnou mraženou zeleninu. Výběr je obrovský. Uvedený tip se týká hlavně zeleniny vypěstované na zahrádce, nebo pokud máte zbytky zeleniny z přípravy jiných pokrmů.

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 06. 2013 22:24
tu rajskou miluju
12. 05. 2013 10:52
Polévky z pytlíku neuznávám není nad domácí lehký vývar, ale bujóny natur ty kupuji líbí se mi, že nemají sůl
30. 04. 2013 15:18
Manželka vaří nejlepší polívky, pytlíky bych nejedl.
09. 04. 2013 01:10
Naučila jsem se připravovat chutné polévky z čerstvé a posléze uvařené zeleniny,např. celeru nebo brokolice,zeleninový bujon(1 kostka úplně stačí,pak vše umixuji,přidám petrželku a je to mňamka,spíše krém než polévka.
26. 03. 2013 10:49
Jsem zastánce stravy z čerstvých surovin. Polotovarům a všem pytlíkům se vyhýbám od té doby, co jsem byla v Německu jako AuPair. V rodině se vařilo zásadně z polotovarů - mysleli si, že je to rychlejší ;) a pro úsporu peněz jedli dost málo (tedy alespoň doma). Po ročním pobytu jsem měla váhu stejnou, ale konfekční velikost o číslo větší...prostě děs. Takže za mě rozhodně ne. Ale když člověk nemá jinou možnost než sáhnout po pytlíku, je určitě dobré vědět, které výrobky jsou vhodnější. Nedělá mi problém zveřejnění firmy, která má zdravé produkty, ale takováto vyložená reklama mi vadí. A tak se ptám: Není těch firem, které dělají zdravější varianty víc?
26. 03. 2013 10:40
Polévky vařím doma většinou zeleninové a zahušťuji ovesnými vločkami, pohankou, hrachovou moukou, rýží a když jíšku tak tuku málo. Kupované polévky jen vyjímečně. Výborná je falešná dršťková z ovesných vloček.
26. 03. 2013 10:15
Polévka -nejčastěji zeleninový nebo kuřecí vývar, s pár nudličkami. Rozkrájím zeleninku, masíčko a je to mňamka. Polévky v sáčku kupuji jen výjimečně, když spěchám, ale co jsem ve STOBU, tak ne.
26. 03. 2013 10:12
Varím své polévky, ale bujony také nekdy pouzívám. Bujony Natur neznám, ale vyzkousím.
26. 03. 2013 10:06
není nad domácí polévku s čerstvou zeleninou
26. 03. 2013 09:57
Opět pro mne stará zańmá věc- uvařim-li litr polévky, mám tendenci ten litr sníst na posezení;-)
26. 03. 2013 09:51
Natur bujony jsou jediné, které mají přístup do mé kuchyně, používám zelení nový a bylinkový, oproti jiným bujónům nemají tu "univerzální chuť", jinak pytlíkové polévky nee s občasnou výjimkou gulášové a hrachové... to platí jen pro nás dospělé, pokud vařím i pro vnoučata, tak nic práškového či instantního!
25. 03. 2013 22:50
Vařím vždy ze surovin, nikdy ne z prášku:)
25. 03. 2013 22:47
Já bujony používám, ale rozhodně ne podle návodu, dávám jednu kostku minimálně do litru, někdy i do dvou :D Přestala jsem jednu dobu úplně solit a teď se to znovu učím, ale "normální" jídlo mi přijde strašně přesolené... A proto to tak moc ředím. Ale někdy lepší kostka než dvě hodiny vyvářet kosti.
19. 03. 2013 18:01
Polévku vyžaduje hlavně můj muž;-)
11. 03. 2013 13:29
Vývary si dělám zásadně vlastní, nechám ustát do druhého dne a seberu ztuhlý tuk.
05. 03. 2013 21:42
Polévky vařím svoje,někdy do nich přidám kostku bujonu od Vitany.Natur bujony neznám,zkusím je koupit a uvidím,jak zachutnají.
03. 03. 2013 12:32
Bunony natur jsou moc dobre . Polivka u nas moc dlouho nevydrzi:-)
02. 03. 2013 16:01
Svou zeleninu mám vždy uchystanou v mrazáku. Má-li člověk do obchodu daleko, je to velká výhoda.
01. 03. 2013 07:42
Polévky máme u nás rádi úplně všichni a nejraději děti :)))
Zahušťuji polévku zeleninou a nebo bramborama už dlouho a je to fajn.Bujóny natur používám už co Anežka začala jíst polévky,nedávám pokaždé jen někdy a řadu vitany pro děti máme nejraději.Děláme jen když nestíhám,snažím se mít vžy přichystáno něco dopředu :)))
28. 02. 2013 17:14
Není nad čerstvou bramboračku vařenou v kotlíku nad ohništěm. Já už chci jaro !!!!!!
28. 02. 2013 17:00
Miluji polévky a i když to na mně není vidět :-) Už dávno nezahušťujeme moukou nebo jíškou. Přesto nebo možná právě proto jdou MOJE polévky u nás doma na odbyt. Sáčkové - tak max. na dovolené a nebo týden před výplatou se stovkou v kapse :-(
28. 02. 2013 08:55
Polévky z pytlíku běžně nejím, vyjimkou jsou dovolené, kdy bydlíme v kempu, pak se občas nějaká ta "dlouhonudlatá" polévka pro svou rychlost přípravy a to, že stačí mít rychlovarnou konvici, hodí. Ale to je jen párkrát do roka a je to kompenzováno zvýšenou porcí pohybu.
27. 02. 2013 20:38
Polévkám v pytlíku se snažím vyhýbat.Jednou začas ale ujedu na čínské polévce.Pak mám pomalu výčítky svědomí. Dneska jsem dělala dýňovou polévku a kam se hrabou ty pytlíkové.
27. 02. 2013 18:47
Polévku si radši udělám sama, ne z pytlíku..
27. 02. 2013 18:47
Polévku si radši udělám sama, ne z pytlíku..
26. 02. 2013 12:42
to je fakt zdravý baštit pytlíkový polívky? nikdy sem vyobrazené produkty neochutnala, považuji to za zbytečné vyhazování peněz když můžu vařit z "normálních" surovin...
25. 02. 2013 07:53
pytlikovym polivkam jsem holdovala na skole, ale jak jsem se ucila varit, za stejnou dobu se da uvarit vyborna zeleninova polivka. Obcas pouziji i bujony natur, ale spis vyjimecne
15. 03. 2012 09:14
vývary si dělám vlastní, ale absolutně nedokážu odhadnout kalorickou hodnotu :(
08. 01. 2012 22:24
domaci je domaci:)
19. 08. 2011 00:50
mám ráda ty bujony, je to rychlá polévky a přesně-naházím do toho nějakou zeleniinu, třeba mrkev, trochu sýra na zajímavost a je to žůžo. Instntní omáčky a polévky zatím nezískaly mojí důvěru, kupuji jen nouzově na cestování s rychlovarnou konvicí
13. 08. 2011 21:25
Moje dítka tuhle rajskou polévku milují!!! Jinak vařím skoro pořád polévky vlastní.
22. 02. 2011 22:31
Pytlíkovky fakt nemám ráda !!
11. 02. 2011 19:02
Souhlasím s kalionem - reklama
11. 02. 2011 19:01
Napište komentář...
22. 01. 2011 23:16
Zrovna dneska jsem měla v ruce Vitana Natur Brokolie a sýr, a když jsem viděla ty hodnoty, vrátila jsem balíček zpět do regálu. Nevím jak ostatním, ale mě by to určitě semafory rozházelo. Známe to - pytlík je na dvě porce, ale jedna porce vás nezasytí a dvě porce je příliš. Klasika - Udělejte si omáčku, dejte si menší porci a doplňte salátem. No to si můžu udělat salát rovnou a dát si k němu dobré maso.
22. 11. 2010 16:33
Reklamní článek :)

Naši partneři