Sledujte nás:

Salát na tisíc způsobů

Zpět

Ing. Hana Málková

Jak již bylo řečeno mnohokrát, zeleninu lze využít na mnoho způsobů. Jedním z nich jsou zeleninové saláty, které jsou zejména přes léto oblíbenou večeří nebo i lehkým obědem. Skvěle ale mohou posloužit i na svačinu nebo třeba doplní vaše letní grilování.

Zeleninu můžete samozřejmě zobat i jen tak v průběhu dne, nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu, ale pokud má zeleninový salát sám o sobě v jídelníčku figurovat jako hlavní jídlo, je už potřeba nad jeho skladbou trochu přemýšlet a dodržovat základní pravidla. 

1. Do salátu přidejte zdroj bílkovin

Může to být libové maso, vejce, sýr či nějaký rostlinný zdroj bílkovin.

Vynecháním bílkovin by mohl být jejich příjem v celodenním jídelníčku nedostatečný, a navíc vás takový salát lépe zasytí.

2. Nezapomeňte ani na tuky

Klasicky to může být olivový olej, ale určitě můžete využít i běžný řepkový, nebo méně tradiční např. ořechové oleje. A u salátů nejlépe sáhněte po těch panenských.  Nebojte se ani majonézy, která je také z kvalitních tuků vyrobená. Případně můžete jako zdroj tuků využít i semínka a ořechy.

Přídavek tuku opět přispěje k celkové plnohodnotnosti jídla, vhodně zvoleným tukem tělu dodáte potřebné mastné kyseliny. A navíc se díky tukům zvyšuje vstřebatelnost některých vitaminů a dalších prospěšných látek. Jen je potřeba nezapomenout na jejich energetickou vydatnost a nepřehánět to s množstvím.

3. Nevynechávejte sacharidy

Pokud se jedná o čistě zeleninový salát, je vhodné k němu přikousnout i kousek celozrnného pečiva nebo knäckebrot. Připravit si ale můžete i salát těstovinový, kuskusový nebo luštěninový, ten již obsahuje sacharidy sám o sobě a pečivo k němu není třeba přidávat.

Vynechávání sacharidů je častá chyba hubnoucích, sacharidy jsou však důležitou součástí jídelníčku a potřebným zdrojem energie. Jejich nedostatečný příjem může vést následně k chutím na sladké, takže sice ušetříte energii tím, že si dáte k obědu či k večeři jen zeleninový salát, ale následně to pravděpodobně doženete nějakou tou sladkostí, která má ve výsledku energie více.

A jak na to v praxi?

Níže přikládáme návod, jak si takovou plnohodnotnou večeři v podobě zeleninového salátu připravit a různě nakombinovat. Vyberte z každého sloupce libovolnou ingredienci a výsledkem by měla být vyvážená večeře. :-)

Tabulka je sestavená pro hubnoucí ženu, která má celodenní příjem okolo 6000 kJ. Večeře by v tomto případě měla obsahovat cca 1600 kJ. Pokud je váš celodenní příjem vyšší, můžete přidat na množství, a to zejména u sacharidů a mírně i u tuků. Stejně tak trochu přidejte, pokud si budete dávat salát k obědu, ten by měl mít při příjmu 6000 kJ zhruba 2000 kJ.

Tuto i další tabulky, které dávají návod k sestavení všech denních jídel, najdete v knize Já zhubnuA již brzy také v naší plánované novince - brožurce Jak na sestavení jídelníčku.

Pro inspiraci přidáváme i pár zcela konkrétních příkladů vyvážených salátů:

Zeleninový salát s vejcem a hořčičným dresinkem, celozrnné pečivo

 

Kuskusový salát s cottagem, cuketou, pórkem a žampiony

 

Celerový Waldorf salát s kuřecím prsem a vlašskými ořechy, chléb

 

U zeleninových salátů je výhodou, že kombinovat můžete opravdu téměř cokoli, nebojte se popustit uzdu fantazii, i na první pohled neslučitelné kombinace mohou být nakonec chuťově vynikající. :-)

Jakou kombinaci máte rádi Vy? :-)

Hodnocení (61 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 07. 2017 11:36
Super inspirace :)
28. 07. 2017 13:33
Jé, dýňový olej mám moc ráda, spíš ale s dobrým sýrem a křupavou bagetkou, mňam
27. 07. 2017 21:45
Saláta mám ráda, jen se mi někdy večer když přijdu z práce už nechce nic krájet :-( Má ráda listové saláty, balkán nebo mozzarelu, nějaká semínka, koření, dýňový olej. Červenou řepu s celerem..., čočkový salát s Moravankou, Cuketový salát - cuketa, sterilovaná mrkev s hráškem, strouhané jablko, vejce,může být i šunka..., rajčata na kyselo s cibulí a mnoho dalších. Hlavně aby byla změna a sníst co se urodí na zahradě :-)))
27. 07. 2017 12:03
ty příklady vypadají úplně skvěle :-D úplně jsem na ně dostala chuť
26. 07. 2017 21:39
zkouším opravdu podle chuti a fantazie.
22. 07. 2017 23:45
Já dnes rajčatový salát s červenými fazolemi.
22. 07. 2017 20:28
Oblíbila jsem si ledový salát.
22. 07. 2017 20:28
Oblíbila jsem si ledový salát.
22. 07. 2017 20:28
Oblíbila jsem si ledový salát.
22. 07. 2017 20:28
Oblíbila jsem si ledový salát.
21. 07. 2017 18:08
Skvělá inspirace. Děkuji :-)
17. 07. 2017 20:33
Majonézu do salátu nedávám.
17. 07. 2017 11:28
Saláty mám ráda. Kombinuji co je zrovna v sezóně. Nejčastěji klasika - okurky, papriky, rajčata, ledový salát, cibule k tomu buď vajíčko nebo maso a zakápnout olivovým olejem a trochou kari nebo dávám italskou zálivku. Na tu poslední dobou ulítávám. :-)
17. 07. 2017 08:39
Saláty mám ráda
17. 07. 2017 08:05
mám ráda ledový salát s vejcem a tunákem
16. 07. 2017 19:24
Miluju saláty, jen se mi někdy nechce krájet zelenina :-O Pak to ale za to stojí ;-)
16. 07. 2017 17:28
Saláty miluju, hlavně fazolový
16. 07. 2017 09:12
Nastrouhané zelí (jakékoliv) a mrkev máme v lednici vždy po ruce a k tomu přidávám ostatní zeleninu a ingredience těsně před konzumací. Ušetřím čas a zelenina je hned připravena. :-)
15. 07. 2017 21:03
já si dost často dělám salát z rajčat,okurky paprika mozarela a vlašské oříšky,oliv.olej
15. 07. 2017 16:03
Saláty mám moc ráda, hlavně teď v létě, když je to čerstvé. Takový salát z okurky, rajčat, papriky s jogurtem, dochucený trochou soli, cukru a citronové šťávy, to je fakt mňamka
15. 07. 2017 15:40
Majoneza v salatu na hubnuti, to koukam a raduji se.
15. 07. 2017 14:05
nejsem moc salátová, měla bych to vyzkoušet
15. 07. 2017 12:37
Saláty připravuji ze všeho, co dům i nabídka trhu dá. Zeleninu kombinuji s vařeným masem z polévky, vařeným vejcem, syry, čočkou, fazolemi... Nepoužívám majonézy (ty nemusime), zato olej nebo trochu hořčice nebo jogurt či zakysanou smetanu. A do zeleninových pomazánek je na chuť výborné sušené lahudkove droždí.
15. 07. 2017 11:09
Co dáváš jako základ do pomazánek - tvaroh, lučinu, ještě máš jiné tipy a dobré zkušenosti?
15. 07. 2017 08:27
Kromě zeleninových salátů jsem se naučila pravidelně připravovat zeleninové pomazánky
15. 07. 2017 07:57
Recepty vyzkouším
15. 07. 2017 07:57
Recepty vyzkouším
14. 07. 2017 23:22
Saláty dělám jako přílohu i jako hlavní jídlo a dnes jsem se přesvědčila,že dobře.
14. 07. 2017 23:00
Saláty miluji,dělám si je téměř ks každému hlavnímu jídlu. Děkuji za přehlednou tabulku a další inspirace.
14. 07. 2017 22:27
Pěkná a užitečná tabulka. Díky.
14. 07. 2017 22:18
Moc děkuji za inspiraci, saláty moc nedělám a tady mám návody jak na to.
14. 07. 2017 20:35
Děkuji za inspiraci :-)
14. 07. 2017 20:31
Saláty mám ráda, snažím se je dělat dobře...díky za inspiraci
14. 07. 2017 19:34
Dobrý tahák, chválím :-)
14. 07. 2017 17:56
Salát je můj favorit v létě i v zimě. Proto se nebojím experimentovat a kombinují jak s bílkovinami a tuky, tak i složitými sacharidy.
14. 07. 2017 15:38
Zeleninové saláty mám moc ráda proto děkuji za náměty na nové kombinace
14. 07. 2017 13:50
milujeme salát "nastavený" cizrnou, případně fazolemi
14. 07. 2017 11:57
Bezva článek. Ta zelenina samo o sobě není nic moc, nezasytí a omrzí se. Ta nádhera je v té kombinaci. Manželka mi sebou do práce dává řajčata, ředkvičky, kedlobny, papriky a já nevím co všechno. A pořád jsem hladný. Takže holka bude muset začít dělat saláty. Jak jsem koukal, mohl bych asi všechno kromě těstovinového.
14. 07. 2017 11:37
Děkuji moc za náměty,hlavně za kombinace.
14. 07. 2017 11:06
Děkuji za tabulku,saláty evidentně zvládám,což mne potěšilo
14. 07. 2017 10:50
Nikdy bych nevěřila, že je tak dobrá zelenina jako příloha. Hsem nyní v lázních na měsíc. Lékař mě doporučil redukční dietu. Je to všechno moc dobré, těším se, až budu doma pokračovat.
14. 07. 2017 10:15
Tabulka dokázala, že si saláty dělám dobře.
14. 07. 2017 09:59
Často děláme okurkový s kefirem, ráda mám také z římského salátu, papriky, okurky a rajčat, s cottage a lžící olivového oleje, výborný je z vařených fazolových lusků, se šunkou a zakysanou smetanou
14. 07. 2017 09:03
Tak tady se musím trochu pochválit,dělám to dobře(alespoň něco)
14. 07. 2017 09:01
Pěkný názorný a přehledný článek. Já mám ráda spoustu salátů, třeba rajčatový s trochou dresingu a fazolemi, šopský, těstovinový s kousky kuřecího masa, brokolicí a light majonézou, zeleninový s tuňákem, salát z drobnozrnné čočky, papriky a rajčat, salát z různých druhů zeleniny a makový olejem a plno dalších.
14. 07. 2017 08:45
Potvrzení, že saláty dělám dobře. Tabulka je skvělá!
14. 07. 2017 08:38
Šikovná tabulka, řekla mi, že saláty dělám dobře :-) to potěší.
14. 07. 2017 08:38
na všechno říkám mňam mňam, už vím, co bude má sobotní večeře, teď jen na trhu dobře nakoupit
14. 07. 2017 08:06
Taky mám ráda saláty a v létě každy druhý den :-) Tabulka se hodí.
14. 07. 2017 07:59
Takové saláty /většinou co dům a zahrada dá/, dělám v létě poměrně často.
14. 07. 2017 07:52
po dovolené v Řecku je můj absolutně nejoblíbenější řecký salát, akorát je smutné, že v restauracích do něj dávají nivu nebo čínské zelí, to mi nechutná. Tak si ho dělám pěkně doma a to je nejlepší!
14. 07. 2017 07:29
to je ale pěkný článek, já si dělám nejčastěji zel.salát s kuřecím masem moc dobré, pak těstovinový
14. 07. 2017 07:28
Já mám asi nejraději Caprese z light mozzarelly a s domácími rajčátka, oregáno bazalka, pár oliv, extra panenský olivový olej a kousek celozrnného pečiva nebo domácího chleba. Potom třeba míchaný salát z různých druhů zeleniny, vejce a jogurtovo-hořčicový dresing. Nebo třeba i šopský salát s kouskem Balkánu - mňam ;-)

Naši partneři