Sledujte nás:

Sušené – dobrá svačinka, ale zrada pro mlsouny

Zpět

Tento článek byl publikován 25.3.2015 na internetových stránkách Vím, co jím.

Sušené ovoce, zelenina, maso – nepřátelé bojovníků s nadváhou nebo spojenci? Pokud jste přijali za svou myšlenku, že likvidace přebytečných tuků ve vašem těle souvisí se zdravým stravováním, pak se sušených plodů nemusíte bát. Má to však i slabá místa, která musíme mít na paměti.

Mají-li sušené produkty – ovoce, zelenina, houby, maso – splnit svůj účel v našem zdravém jídelníčku, musíme více než kdy jindy dbát na čtyři základní pravidla – kvalita produktů, správné sušení, vhodné uskladnění a všeho s mírou.

Proč sušit?

Sušení potravin je dobrý způsob konzervace. Zabrání tomu, aby se kazily, a prodlouží dobu jejich použitelnosti. „Sušením ovoce, zeleniny, hub a dalších produktů v nich významně snížíme obsah vody, která je nutná pro růst a množení mikroorganismů. Jakmile množství vody klesne, sníží se i kazivost potraviny,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Živiny neztratí

Výhodou sušení je, že potravinu nepřipraví o její hlavní živiny. Obsah bílkovin, tuků a sacharidů ani většiny minerálních látek se jím příliš nemění. Avšak v porovnání s čerstvým ovocem ubude nejvíce vitamínu C, a tak máte-li pocit, že sušené ovoce, které sezobete během dne nebo u televize, nahradí čerstvé, je to omyl. Vystavujete se velkému riziku, že neuhlídáte množství energie, kterou přijmete, a brzy začnete bojovat s nadváhou ne-li obezitou.

Dobrého pomálu

„Tím, že něco usuším, látky v tom obsažené se zkoncentrují. Na jednotku hmotnosti se tedy zvýší nejen obsah vlákniny, ale také sacharidů. Není to na škodu, ale záleží na množství, jaké sníme,“ varuje Karolína Hlavatá.

Hrstička sušeného ovoce není problém. Ideální je podle dietoložky kombinace s ovesnými či pohankovými vločkami. Můžeme si udělat i vlastní směs s ořechy. Jestliže rádi mlsáte sušené ovoce, vybírejte neproslazované a rozhodně se raději vyhýbejte kandovanému.

Porovnejte sami

  • Jablka - Ve 100 g jablka, což odpovídá menšímu jablíčku, je 14 g sacharidů a z toho 10 g cukrů. Energetická hodnota je 240 kJ. Avšak stejné množství sušeného jablka již obsahuje 57 g sacharidů a z toho 46 g cukrů. Pokud toto množství sníte, přijmete 1070 kJ.
  • Jahody - Sníme-li 100 g čerstvých jahod, přijmeme jen 170 kJ, pokud bychom si ale dali stejné množství sušených, bylo by to již 1030 kJ.
  • Hroznové víno - 100 g hroznového vína má 290 kJ, avšak stejné množství rozinek má 1250 kJ.

Pozor na sůl

Bezuzdné pojídání není vhodné ani v případě masa či zeleninových lupínků. „Obvykle mívají vysoký obsah soli, což naopak zvyšuje chuť k jídlu. Sůl také zadržuje tekutiny v těle, a tak se nám snadno může stát, že i když si nastavíme dietní jídelníček, stále se vážíme a úbytek kil nikde nevidíme,“ varuje Karolína Hlavatá. Vždy když kupujete například zeleninové chipsy, sledujte na obalu obsah sodíku. Ideální také je, pořídit si sušičku a vyrobit si chipsy vlastní, které okořeníme podle své chuti a zdravě.

Kdy je sušené fajn

 

 

Je dobré mít sušené ovoce, zeleninové lupínky nebo maso u sebe. Zaberou málo místa, jsou lehké a v okamžiku, kdy se nestačíme normálně najíst, jsou skvělou první pomocí, abychom nestrádali hlady a nebyli unavení. „Když sušený kousek delší dobu koušeme, hezky nás zasytí. Ideální je dobře se přitom napít vody. Díky tekutině potravina v žaludku nabobtná a budeme mít větší pocit plnosti,“ radí dietoloža.

Dobře sušte a skladujte

Důležité je potraviny usušit dostatečně a také správně uskladnit, aby nezvlhly. „Při zvlhnutí hrozí, že začnou plesnivět. Měli bychom je proto uchovávat ve vzduchotěsných nádobách,“ varuje Karolína Hlavatá.

Sušit, ale nepřesušit

Ani přesušení není ideální. „Snižuje se tak senzorická hodnota, hůře chutnají, významně klesá obsah důležitých nutričních látek,“ objasňuje dietoložka. Abychom získali kvalitní a trvanlivé sušené dobroty, je nutné vybírat nepoškozené, nenatlučené plody. I v případě hub sušíme jen čerstvé kvalitní plodnice.

Nejen teplo, ale i mráz

Potraviny lze sušit nejen teplem, ale také mrazem. Ovoce sušené takzvanou lyofilizací, je sušeno hlubokým mrazem za velmi nízkého tlaku. Voda v něm se mění v páru a nemrzne. Takto konzervované ovoce si uchovává chuť, vůni, vitamíny a všechny minerální látky, a dokonce i barvu svěžího ovoce. 

Hodnocení (38 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 06. 2017 21:51
Miluju sušené maso -)
26. 06. 2017 21:11
Mám ráda křížaly, ale občas kupuju i sušené ovoce, dávám si ho občas do jogurtu. Mám moc ráda rozinky slazené jablečnou šťávou.
26. 06. 2017 09:11
Lyofilizované ovoce má skvělou chuť. V článku mě zaujala poznámka o přípravě chipsů v sušičce (tu využívám převážně jen na některé bylinky), víte někdo jak na to, s takovou přípravou chipsů zkušenost nemám...?
26. 06. 2017 07:17
dobrý článek
25. 06. 2017 19:47
v malém množství občas proč ne,
25. 06. 2017 10:18
Sama si suším jablka, mám jako pohotovostní svačinu v práci, ale snažím se to nepřehánět. Pěkný článek, díky :-)
24. 06. 2017 16:50
Sušené ovoce jím hlavně v zimě, ale nepřeháním to s ním.
23. 06. 2017 18:09
Sušené ovoce moc nejím,nějak mi to nejede, snad jen hrozinky a švestky.
23. 06. 2017 14:50
tak to jsem netušila ,dost ráda jím sušené ovoce.
23. 06. 2017 04:45
Občas si do kaše dám trošku brusinek a hrozinek, ale není to zase tak často a ani mnoho, takže asi vpořádku :-). Díky za info :-)....
22. 06. 2017 21:45
Mám ráda sušené brusinky, ale jen občas.
22. 06. 2017 20:25
Zajímavý článek, díky
22. 06. 2017 20:11
Já mám sušené ovoce ráda hlavně meruňky ale budu se snažit ho omezovat není pro mě problém sníst pytlík na posezeni
22. 06. 2017 19:43
Sušené ovoce jím občas v zimě tčeba merunky nebo švestky do kaše
22. 06. 2017 16:35
Sušené ovoce jsem zrušila, protože čerstvého si můžu dát více.I když sušené potraviny jsou dobrý vynález na cesty, ne na takové to"domácí žvýkání" :-)
22. 06. 2017 15:56
Děkuji za článek
22. 06. 2017 15:02
Ano, sušené ovoce u televize je mor. Ale na túře nebo v zimě na lyžích je ideálním společníkem, který je úsporný na prostor i váhu a poskytne okamžitou pomoc před hypoglykemií.
22. 06. 2017 14:35
Křížalky z jablek a hrušek, sušené meruňky,sušené švestky, rozinky- jedna bomba vedle druhé- ale dobrota
22. 06. 2017 14:01
Sušené brusinky si občas koupím, ale jím střídmě.
22. 06. 2017 12:25
Ovoce si suším sama a snažím se to s ním nepřehánět. Ale někdy je to sakra těžké :-)
22. 06. 2017 09:28
Snažím se sušenému ovoci vyhýbat.
22. 06. 2017 08:32
Člověk si to občas neuvědomuje, že sušené ovoce je tak "kalorické". I když je to logické. :-)
22. 06. 2017 07:30
sice jsem to věděla, ale není špatné si to připomenout :-)
22. 06. 2017 07:20
to je důležité sdělení, díky.

Naši partneři