Sledujte nás:

Tipy na rybí rychlovky

Zpět

Ing. Hana Málková, Bc. Tereza Beníčková

Nejste zrovna zdatní kuchaři? Nevadí! Ani tak se ryb se svém jídelníčku nemusíte vzdávat. Je totiž mnoho způsobů, jak ryby do stravy zařadit bez toho, abyste oplývali kulinářskými dovednostmi nebo utráceli za ryby peníze v restauraci.

Nutričně bohaté a chuťově skvělé rybí pokrmy se dají vykouzlit i během pár minut. A my vám v tomto článku přinášíme pár tipů na to, jak zařadit ryby do jídelníčku jednoduše a chutně.

Nicméně nemusíte se bát ani vaření, pečení či jiné tepelné úpravy ryb. Základní pravidla, jak tyhle způsoby přípravy zvládnout, si řekneme v dalším článku.

Lososový či tuňákový tatarák

Pokud vám nevadí tatarák, ale znáte jen ten klasický z hovězího masa, určitě neváhejte a vyzkoušejte i jeho odlehčenou rybí variantu. Na rybí tatarák se nejvíce hodí tuňák či losos. Ty v tomto případě nakupujte obezřetněji a dejte pozor na kvalitu masa a jeho čerstvost.

Recept na tataráček z lososa naleznete zde.  Na tuňákovou variantu zde.

Uzený losos

Uzený losos je skvělou volbou pro každého, kdo má přes den naspěch, ale přesto si chce na svém jídle opravdu pochutnat, a ne se jen tak odbýt nějakým oschlým sendvičem z automatu.

S uzeným lososem je to vždycky rychlovka, jelikož ho není třeba už nijak upravovat. Pokud tedy máte skutečně naspěch, jednoduše ho doplňte celozrnným pečivem a zeleninou. Uzený losos takovéto svačinové nebo i obědové kombinaci dodá nejenom šmrnc ale i potřebné živiny.

Fantazii se tu ale meze nekladou, a proto ho můžete používat v rozmanitých variantách sendvičů, salátů či jako náplň do tortilly, přidat ho můžete například i do těstovin.  Troufli bychom si říci, že s uzeným lososem málokdy šlápnete vedle.

Inspirujte se například tímto receptem na tortillu s cottagem a lososem.

A ještě jeden malý tip. Uzený losos se skvěle hodí do krémových zeleninových polévek, ze kterých rázem vykouzlí plnohodnotné jídlo. Jako takovou třešničku na dortu ho můžete použít například do špenátové, brokolicové nebo pórkové polévky.

Uzená makrela

Stejně skvělou rybí vychytávkou, pomocí které ušetříte čas, je uzená makrela. Tu můžete použít podle chuti do těstovin nebo do pomazánek. Skvěle se ale hodí i do salátů.

Jedním takovým salátem se můžete inspirovat i zde

Při konzumaci uzených rybích výrobků je však třeba dbát na zkonzumované množství, obsahují totiž často vysoký podíl soli. Výsledný pokrm, ve kterém je uzená ryba použitá, proto solte méně. Její výrazná chuť k zážitku z jídla postačí. :-)

Konzervovaný tuňák, losos, sardinky, makrela

Konzervy nejenom na cesty!

S rybí konzervou vykouzlíte chuťově i nutričně skvělé jídlo skutečně za chvilku. Osvědčenou a rychlou kombinací může být například celozrnný kuskus, konzervovaný tuňák a oblíbená zelenina. Kuskus můžete v tomto případě vyměnit i za těstoviny.

Nebo doplňte konzervovanou rybou některý ze zeleninových salátů či sendvičů, a to buďto přímo nebo jako součást rybí pomazánky.

Pokud si chcete v kuchyni zrovna trochu pohrát, inspirujte se například tímto receptem na slaný koláč. 

A ještě pro vás máme jeden tip, který jistě ocení i vaše návštěvy - zapečené celozrnné bruschetty s tuňákem. Recept na ně naleznete zde.

Surimi

Tyto tzv. "krabí tyčinky" mají také velmi rozmanité použití, a to jak ve studené, tak teplé kuchyni. Použít je můžete opět do různých sendvičů, pomazánek a nebo salátů. Využít je ale můžete i při přípravě těstovin nebo rizota. Pokud vás zajímá, jak se surimi vyrábí a jak je to s jejich kvalitou, přečtěte si tento článek

Pomazánky

V celém článku byly několikrát zmíněné i pomazánky. Uvedené rybí výrobky se skutečně často využívají právě jako součást rybích pomazánek. A takovou pomazánku je často nejlepší připravit si doma v odlehčené variantě, která se v obchodě shání podstatně hůř. Na přípravu pomazánek je vhodné použít místo majonézy například tvaroh nebo nějakou méně tučnou variantu čerstvého sýra (cottage, Lučina linie, Žervé apod.), přidat můžete i libovolnou zeleninu a bylinky. Máme tu pro vás hned dva tipy.

Tuňáková pomazánka s kapary - recept naleznete zde.

Lilková s uzenou makrelou - recept zde

Hotové rybí výrobky

I hotové rybí výrobky jako jsou různé saláty, marinované ryby či již mnohokrát zmíněné pomazánky mohou být vítaným obohacením jídelníčku o ryby. Má to však svá ale! O mnohých jsme již psali v tomto článku.

Ve zkratce se však dá říci, že je v tomto případě důležité vybírat výrobky s co největším podílem ryby, s vhodným druhem použitého tuku a s co nejmenším podílem rizikové soli.

Zaujala vás některá z rybích rychlovek? A máte tipy na nějaké další? Neváhejte se s námi podělit v komentářích. :-)

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 11. 2017 21:38
Už jen z obrázků se mi sbíhají sliny.
30. 10. 2017 14:13
Macatice - ty jsi dokonalý chirurg
30. 10. 2017 13:32
ryby jsou super
30. 10. 2017 11:20
V podstatě stejná nebo velmi podobná anatomie je u všech "malých" ryb, co se servérují na talíř celé - makrela, pstruh. Když je ryba dobře udělaná, drží tvar a nerozpadne se. Pak se dobře dá vypreparovat ten hřbetní ploutevní pruh i základy ploutviček u bříška. Páteř a hrudní kostičky včichni vidí nebo znají, ale když o těhle "pluvových" kostích člověk neví a hned na začátku je včas nevyndá, snadno se zamíchají mezi ostatní maso a pak zbytečně kazí požitek.
29. 10. 2017 08:42
Moc dekuji Macatici za podrobny popis. Urcite mi to jako zacatecnici pomuze :-))
28. 10. 2017 19:54
28. 10. 2017 16:17
Yogii: Ono tozase tak složité a sofistikované není, to je jen praxe a za tu dobu základní znalost anatomie ryb - kde se v nich ty kosti vyskytujou.
To jenm to popsání vypadá složitě. Jenomže ony právě tkové ty drobné blbosti člověku, který o dělá poprvé, nejvíc pomůžou.
28. 10. 2017 16:17
Macatice : sakra, to je dlouhé pojednání :-)). Máš vypracovaný systém! Tak nějak podobně to dělám, ale asi ne tak sofistikovaně. S ploutvemi si tak nehraji. Každopádně nakonec přejedu prstem maso na těle, a když ještě narazim na kostičky, odstraním je.
28. 10. 2017 12:54
Tuňák a úterý losos jsou rychlou a jistou alternativou, jak zajistit dostatečně množství ryb.
28. 10. 2017 12:54
Tuňák a úterý losos jsou rychlou a jistou alternativou, jak zajistit dostatečně množství ryb.
28. 10. 2017 11:58
Ano, uzená makrela má kosti úplněstejně jako normální mkrela.
Nicméně má jich méně než sleď. Toto je můj postup, jak vykosťuju uzenou makrelu - nevím, jestli je úplně nejlepší, ale mně se osvědčil:
Uzenou rybu vezmi, opatrně dořízni bříško od vykuchané části až k ocasu. Ten odřízni. Potom na vrchní straně odřízni kůži za hlavou, Nyní rybu opatrně, pomalu rozloupni na dvě půlky. Když se to dobře zadaří, zůstanou v páteři kosti hrudního koše, které se z té jedné půlky vytáhnou. Otvírám rybu tak, že ji podeberu nožem na bříšku v té oblasti, kde končí vykuchaný otvor a začíná můj řez. Odřízni páteř od hlavy a opatrně pomalým tahem vytáhni páteř. Když se to zadaří, vytáhneš i kostičky hrudního koše z té druhé půlky. páteř si podeberu v oblasti ocasu a pak zvedám, přičemž si rybí maso přidržuju dole druhou rukou.
Pak odstraň hlavu. Lze ji odříznout, ale já ji většinou jemně utrhnu - tím v rybě zůstanou špalíčky bílého masa zasahující až do hlavy a naopak odstraním i ty okrajové ploché půlměsíčkové kosti, co jsou pod kůží těsně za hlavou. Zkrátka hlavu odděluju tak, že to, co je bílé maso, nechávám, to, co je z hlavy tmavé (ale jen z hlavy, je to spíš sražená krev, tmavé maso z vnitřku ryby je vynikající), vyhazuju - bývá to hořké.
Teď záleží na tom, jestli rybu spotřebuješ celou hned, nebo si ji budeš schovávat. Pokud si ji budeš schovávat, je lepší odebrat jen takový kus, který spotřebuješ a zbytek necht na kůži a rybu do ní zase zabalit, aby nevyschla. Jinak můžeš postupně vyndat z kůže všechno maso.
Kde jsou kosti:
Hřbetní ploutev - když rybu rozloupneš, zbude uprostřed mezi oběma půlkami proužek. Uprostřed je zapuštění hřbetní ploutve (docela pevně přirostlé ke kůži, takže po jeho stranách lze velmi snadno podebrat a oddělit dlouhé pásky obvykle hnědého masa bez kostí.
Pak mohou být drobné nepříjemné kostičky u ploutví na bříšku (které už na rybě zravidla nejsou, ale kostičky zůstaly). Takže já to tučné maso z obou břišních půlek zachycené na kůži shrábnu prsty a důkladně ručně vykostím (hmatem). Jako můžeš ten okraj vyhodit, ale je to právě ten zdravý rybí tuk, o který se nechci připravit.
A konečně jsou kosti hrudního koše - nikdy se nevyndají všechny. Ty jsou v těch čtyřechklasických bílých špalíčcích. Obvykle se dají nahmarat na té vnitřní hraně, která dosedala k páteři. Když se správně zachytí nožem, dá se snadno vytáhnout celá řada. 3palíčky v té ocasní půlce ryby většinou už žádné kosti v sobě nemají - stačí hmatem zkontrolovat povrch, jestli tam něco neulpělo.
Pokud dělám pomazánku, rozmělňuju maso prsty, tak mi neunikne ani nějaká zapomenutá kost.
27. 10. 2017 16:37
Diky za skvele tipy! Ma uzena makrela kosti? Uzeneho lososa testovali v dTestu a dobre vysel ten z Lidlu.
27. 10. 2017 13:10
Také máme dnes v jídelníčku makrelu uzenou a včera byla na oběd tmavá treska
27. 10. 2017 07:46
Dneska v jídelníčku makrela
27. 10. 2017 07:46
Právě mi dorazily konzervy lososa, tuňáka....
25. 10. 2017 11:02
Rychlovky - ty já jsem ochotna přijmout vždycky
25. 10. 2017 07:56
Zajímavé recepty. Občas dělám tvarohovou pomazánku se sardinkami.
25. 10. 2017 07:05
Miluju rybičkový pomazánky, hlavně z tuňáka a uzené makrely. Surimi pomazánku dělám s pórkem a jogurtem.
24. 10. 2017 22:29
Je to inspirující
24. 10. 2017 22:15
Diky za tip, určitě vyzkouším.
24. 10. 2017 15:33
Dobrá inspirace,děkuji
24. 10. 2017 14:18
Úžasný článek plný inspirace.
24. 10. 2017 13:26
Skvělá je i pomazánka z rybího filé, lučiny, cibulky a trochy soli a pepře a limetkové šťávy,
24. 10. 2017 13:18
uzený losos a tuňák v konzervě jsou delikatesy, hodně je používám
24. 10. 2017 10:38
Děkuji za pěkný článek a tipy i od účastníků projektu.
24. 10. 2017 07:44
mám několik dobrých receptu z ryb. Máme rádi i pomazánky a jednohubky na Silvestra z ryb nemají chybu.
24. 10. 2017 07:44
mám několik dobrých receptu z ryb. Máme rádi i pomazánky a jednohubky na Silvestra z ryb nemají chybu.
24. 10. 2017 00:09
Něco z receptů určitě vyzkouším.
23. 10. 2017 21:57
díky za dobré tipy mám ráda pomazánku ze surimi tyčinek
23. 10. 2017 21:29
Pomazánku z konzervovaného tuňáka, šprotů či sardinek nebo uzené makrely dělám často. Základem je tvaroh nebo jogurt, do toho najemno nakrájená nebo "okurkovém" struhadle nastrouhaná cibule, lžička hořčice, pokud to chci mít jo extra, tak i lžička majonézy, plus nějaké to "zelené" do toho - nejlepší je nať jarní cibulky - a je hotovo. Jo, a vydatně zastříknout citronovou šťávou.
Já osobně, protože neholduju pečivu, si do toho dávám ovesné vločky (proto používám spíš jogurt než tvaroh - v něm se vločky lépe rozmočí). To pak je samostaný vydatný pokrm, spíš než pomazánka.

Ze surimi tyčinbek dělám "krabíkový" salát - z mrazáku vytažené tyčinky (nebo jen krátkou dobu odležené) "odigelituju" (jde to lépe, než když jsou rozmražené). Ještě zmrzlé (ale nesmějí být úplně "kamenné" nakrájím na malé kousíčky (opravdu malé, tyčibku podélně rozkrojím na tři pásky, ty ještě podélně rozpůlím a teprve pak krájím na milimetrové kousky). Někdo to i mele na strojku na maso. Dám do misky, přidám jogurt (napřed tyčinky, pak postupně přidávám jogurt, protože to chci mít husté, a kdybych jogurt předávkoivala, tak nové krabíky zpravidla nemám). Lžičku nebo dvě majonézy, zastříknout citronovou šťávou, nějakou pažitku nebo jarní cibulku. Aha - pro normální lidi trochu osolit (když já si téměř vůbec nic nesolím) a pro mlsné jazýčky je možná i trošička cukru (jestli soli dáte špetku, tak cukru dvě špetky).

Na tvarohou pomazánku je možné použít i jakékoliv rybičky v tomatě - pak místo hořčice dává strošku kečupu. Tomatová pomazánka je obvykle řidší než z ryb v oleji - asi je tam té omáčky víc než oleje.

A tuňákovou konzervu přidávám do těstovin. Uvařit těstoviny, na pánvi na oleji z rybí konzervy osmahnout cibulu, koření (nejlepší je bazalka), přidat pokrájená rajčata, ještě chvilku dodělat, směs zamíchat spolu se zbytkem rybí konzervy do slitých těstovin.

Dobrou chuť!
23. 10. 2017 19:03
Tuňákový salát jsme právě dneska snědli, nevydržel ani 24 hodin a to ještě většina z toho času byla noc :-).
Jinak využívám i za studena uzeného lososa - k zeleninovému salátu je vynikající.
23. 10. 2017 18:23
ze surimi tyčinek děláme výbornou pomazánku
23. 10. 2017 17:54
Z rybiček mám ráda pomazánky, saláty a ze surimi tyčinek nejraděj "krabí koktejl" Dík za článek.
23. 10. 2017 16:57
Pomazánky z rybiček, to je jediné na čem si pochutnám.
23. 10. 2017 16:12
rybí saláty z konzervy jsou super na cesty, rychlé a chutné, doporučuji
23. 10. 2017 16:02
Dobrá inspirace. Určitě něco zkusím.
23. 10. 2017 13:29
Miluji pomazánky salát s tuňákem i sudími mám ráda
23. 10. 2017 12:51
Surimi moc nemusím
23. 10. 2017 11:39
Do rybích pomazánek přidávám místo majonézy kysanou smetanu,případně Mayonette ze Zdravé výživy,a také sýr Palouček je dobrý.
23. 10. 2017 11:36
Losos a tuňák jsou jistota!
23. 10. 2017 11:34
Muriela: to znám, a je opravdu výborná, mám na to taky ráda cibulku.
23. 10. 2017 10:22
Výborná pomazánka je z konzervovaného tuňáka a lučiny: obě suroviny umixujeme dohromady, a je hotovo :-) ... ideálně na kváskový chléb a posypat čerstvou cibulkou
23. 10. 2017 09:58
Udělám si pomazánku.
23. 10. 2017 09:52
Uzenou makrelu si dám s rohlíkem k večeři a ze sardinek či tuňáka dělám nejčastěji pomazánky.
23. 10. 2017 09:42
Šikovné tipy a dobré nápady :-)
23. 10. 2017 09:20
já mám ráda tunáka, bud samotného s celozrným chlebem nebo jako tuňákový salát
23. 10. 2017 09:17
Krabí tyčinky mám nejradši pečené. Mám je stále v mrazáku.
23. 10. 2017 08:15
máme rádi konzervovaného tuňáka se zeleninou.

Naši partneři