Sledujte nás:

Tipy na zdravé domácí mlsání

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Málková

Asi je všem jasné, že domácí příprava ze základních surovin je tou nejlepší volbou. Není třeba to ale hnát do extrémů a děsit se čehokoli, co obsahuje více než dvě suroviny, i v obchodě se dá určitě narazit na kvalitní hotový produkt, je však potřeba trochu vybírat. Pár tipů, jak si správně vybrat mlsku z obchodu, se můžete dočíst zde.

Ale domácí příprava je domácí příprava. Vždy přesně víte, z čeho se hotový produkt skládá, a navíc si ho můžete připravit dle vlastní chuti, a vymyslet se toho dát opravdu velká spousta. Tak jdeme na to!

Domácí nutella

Recept je úplně jednoduchý, jednoduše smícháte ořechové máslo s cukrem a kakaem dohromady, a to zhruba v tomto poměru: ořechové máslo 70 g, cukr moučka 20 g (lžíce), kakao 10 g (lžíce).

   

Na trhu jsou dnes k dostání různá ořechová másla, můžete si vybrat např. arašídové, kešu, mandlové, lískoořechové, nebo ze slunečnicových semínek (výhodné i pro lidi s alergií na ořechy). Ořechové máslo doporučuji čisté, tzn. bez soli, cukru, koření či jiných přísad.

Domácí nutella má ve srovnání s kupovanou mnohem méně cukru. Kupovaná verze obsahuje cca 55 % cukru, tato verze 20 % cukru. Množství cukru ale záleží na vás. Pokud chcete variantu „sugar free“, cukr nepřidávejte vůbec, stačí smíchat kakao a ořechové máslo. Výhodou je také obsah ořechů a díky tomu i vhodného tuku, v klasické nutelle je ořechů jen malý podíl (13 %) a hlavní část hmoty tvoří cukr a palmový tuk.

Pro srovnání, koupená nutella má nutriční složení: Energie 2278 kJ, bílkoviny 6 g, tuky 31,6 g, sacharidy 57,6 g, z toho cukry 56,8 g.

Domácí nutella s 20 g cukru: Energie 2204 kJ, bílkoviny 14 g, tuky 39 g, sacharidy 33 g, z toho cukry: 26 g.

 

Domácí želatinové bonbony

Příprava je opět jednoduchá, potřebujete jen ovoce (nebo případně postačí i ovocný džus) a želatinu. Na 100 g ovoce nebo šťávy budete potřeba zhruba 10 g želatiny v prášku.

Pokud využijete celé ovoce, je potřeba ho rozmixovat. Ovoce nebo šťávu dejte do hrnce a vmíchejte želatinu, směs pomalu zahřívejte a nechte želatinu rozpustit (směs se nesmí začít vařit, zahřívejte proto opatrně). Poté vlijte do formiček a nechte v lednici ztuhnout.

Pokud nemáte vhodné formičky, tak můžete nalít na plech a po ztuhnutí vykrajovat libovolné tvary nožem nebo pomocí vykrajovátek. 

Bonbony můžete připravit téměř z jakéhokoli ovoce, můžete kombinovat i více druhů. Ale dejte pozor na ananas a kiwi, obsahují enzym, který brání ztuhnutí želatiny, pokud byste si chtěli z tohoto ovoce bonbony připravit, zvolte místo želatiny agar.

 

Domácí raw kuličky

Výroba těchto kuliček je velmi jednoduchá a lze do ní zapojit i děti.

Do misky na hodinku namočte sušené ovoce dle chuti (meruňky, rozinky, datle, švestky, brusinky aj.). Do další misky namočte semínka a/nebo oříšky dle chuti (slunečnicové, lněné, dýňové, chia,  lískové, vlašské, atd.).

Vysušte a vše rozmixujte. Pro úpravu konzistence lze přidat trochu tuku dle výběru (máslo, ořechové máslo nebo lžíci oblíbeného oleje, např. sezamový, ořechový, dýňový apod.).

Tvarujte kuličky, které lze ještě obalit například v kokosu, kakau, mletých ořechách, máku, skořici, pokapat čokoládou.

Jak vidíte, možnosti při výrobě kuliček jsou takřka nekonečné. Záleží jen na vlastní chuti a fantazii.

 

Domácí raw tyčinky

Raw tyčinky můžete připravit úplně stejným způsobem jako raw kuličky, jen s tím rozdílem, že je vytvarujete jako tyčinky. :-)

Nechte se inspirovat například tímto receptem a vyzkoušejte kombinaci kešu a mandlí.

Je to opravdu jednoduché a zejména z hlediska ceny se to s těmi kupovanými tyčinkami nedá srovnat.

 

Domácí proteinové tyčinky

Opět jednoduchá příprava téměř shodná s přípravou raw kuliček a raw tyčinek, navíc jen ještě přidejte protein. A to například ten konopný, jako v tomto receptu.

 

Domácí müsli tyčinky

Ani domácí müsli tyčinky nejsou nic složitého a dají se připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušet můžete například jeden z těchto našich dvou receptů.

Müsli tyčinky s ořechy a brusinkami - recept naleznete zde

 

Rychlé tyčinky z vloček a banánu - recept naleznete zde

Domácí sušenky

Receptů na zdravé domácí sušenky je nespočet, základem jsou nejčastěji ovesné vločky nebo celozrnná mouka, přidat můžete ještě ořechy, hořkou čokoládu, banán, sušené ovoce nebo třeba nastrouhané jablko či mrkev. Dejte ale pozor na množství přidaného tuku a cukru.  

Můžete se inspirovat i našimi luštěninovými recepty.

Cizrnové sušenky - recept naleznete zde

 

Kakaové sušenky s čočkovou moukou - recept naleznete zde

 

Domácí čokoládové košíčky

Na vodní lázni si rozpustíte kvalitní hořkou čokoládu, kterou naléváte do košíčků, do kterých jste si předem připravili např. corn flaky, celozrnné lupínky, opražené vločky, burizony, sušené ovoce, semínka či oříšky dle chuti.

Jelikož mé dcery mají alergii na ořechy, tak vyrábím dětem i domácí čokoládu, jistota je jistota. Ingredience na domácí čokoládu: Kakaové máslo 150 g, kakao 50 g, sirup nebo med, množství záleží na vaší chuti, cca 50 - 100 g. Cukr moučka se mi v čokoládě ideálně nerozpustil a proto volím raději sirup nebo med. Vše smícháme na vodní lázni.

 

Lehký jogurtový krém na dort či moučník

Je skvělou alternativou k tučným máslovým krémům. Přes noc nechejte vykapat 10% jogurt nebo zakysanou smetanu. Avokádo rozmačkejte vidličkou a vyšlehejte společně s odkapaným zakysaným výrobkem a lžící cukru moučka (lze i med nebo oblíbený sladký sirup).

Krém je chutný jen tak, ale lze ho i ochutit, jak budete potřebovat, a to například kakaem pro čokoládový krém, oříšky pro ořechový nebo vanilkou pro ten vanilkový.

 

Domácí zmrzlina

K přípravě domácí zmrzliny vám postačí i jedna jediná ingredience - banán.

Banány nakrájejte den předem na plátky, dejte do krabičky nebo sáčku a nechte v mrazáku zamrazit. Zmrzlé banány dejte do mixéru a mixujte dokud nevznikne našlehaná jemná hmota. Už takto je zmrzlina výborná, ale můžete ji ještě různě vylepšovat - např. přidáním kakaa nebo nastrouhané čokolády, ořechů, ořechového másla, dalších druhů ovoce, tvarohu nebo jogurtu.

Zmrzlinu můžete připravit i z jiného ovoce, ale ta z banánu je nejkrémovější.

Vyzkoušejte doma například kakaovou zmrzlinu bez přidaného cukru.

 

Doufáme, že vás alespoň některé z receptů zaujaly a inspirovaly. A jaké jsou vaše tipy na zdravé domácí mlsání? :-)

Hodnocení (34 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 06. 2017 21:10
Bezva recepty, kuličky a zmrzku si dělávám, určitě vyzkouším i ostatní recepty.
26. 06. 2017 08:11
Domácí banánovou zmrzlinu znám, je moc dobrá. Někdy si připravujeme i rozmačkaný banán s jahodami, to je taky mňamka a dá se nechat i zamrazit a přidat třeba trochu bílého jogurtu.
26. 06. 2017 07:57
pěkné nápady, zatím si vyrábím jen domácí zmrzlinu
25. 06. 2017 05:03
Tak třeba i rybíz nebo angrešt + banán, tvaroh, jogurt a po chuťově kyselém ovoci by se mohlo začít prášit.....
23. 06. 2017 14:27
Sbíhají se mi sliny. Ještě děláme zmrzku ze zmrzlých jahod - rozmixovat a přidat trochu mléka nebo jogurtu, kdo potřebuje, přisladit. Je krásně nadýchaná. A zmrzlé melounové kuličky jsou taky dobré na mlsání nebo i do vody.
22. 06. 2017 22:09
Jsou to prima tipy. Dost jich vyzkouším.
22. 06. 2017 20:39
Zajímavé tipy
22. 06. 2017 16:38
Dobré tipy, vyzkouším zmrzku a krém.
22. 06. 2017 14:20
Asi vyzkouším ten krém do dortu, a zmrzlinu
22. 06. 2017 05:13
Díky za inspiraci, určitě se bude ještě hodit :-)!
21. 06. 2017 19:27
Děkuji za bezva tipy, banán už mám na zmrzlinu nachystaný v mrazáku, tak teď ho jen umixovat :-)
21. 06. 2017 19:13
určitě vyzkouším zmrzlinu
21. 06. 2017 14:21
Díky za bezva recepty. Některé určitě vyzkouším - zmrzku, tyčinky, košíčky...
21. 06. 2017 13:18
Domácí zmrzlina z banánu, to zní dobře. Mě teď dozrává červený rybíz, tak s ním provedu něco jako ovocnou dřeň...
21. 06. 2017 12:40
díky za super tipy, určitě vyzkouším
21. 06. 2017 10:47
Tak na tohle jsem moc líná
Poměr přípravy a konzumace neadekvátní
21. 06. 2017 10:04
Ty musli tyčinky určitě vyzkouším.
21. 06. 2017 09:39
Tu zmrzlinu vyzkouším.
21. 06. 2017 08:41
Moc hezké tipy. Určitě nějaké vyzkouším. :-)

Naši partneři