Sledujte nás:

Tipy na "zdravější" silvestrovské pohoštění

Zpět

Ing. Hana Málková

 

Blíží se konec roku a s ním ruku v ruce i silvestrovský večírek, který se většinou bez jídla a pití neobejde.

Kolik nám takové klasické pohoštění přináší energie a jak ho trochu odlehčit? To se dozvíte na následujících řádcích.

Alkohol je asi tím prvním, co se nám ve spojení s oslavami konce roku vybaví. Asi netřeba opakovat, že alkohol je kalorickou bombou a nějaké odlehčování je v tomto případě v podstatě nereálné (když pomineme vinný střik). Základní rada tedy zní, abyste pili s mírou. :-)

Ale i tak není alkohol jako alkohol, pro představu uvádíme množství odpovídající 1500 kJ...

A jak na "zdravější" pohoštění?

Pokud jste hostitelem vy, využijte šance připravit návštěvě něco dobrého a přitom i "zdravého". Uvidíte, že po všech těch vánočních návštěvách odlehčené pohoštění oceníte nejen vy, ale určitě i zbytek strávníků, kterým už budou lézt tradiční chlebíčky a chipsy ušima.

Pokud jdete na návštěvu, nebojte se něco přinést s sebou. A pokud trávíte silvestra v restauraci nebo jinde, kde není možné nic připravovat, využijete naše tipy někdy příště na nějakou jinou oslavu.

Místo klasických chlebíčků a jednohubek s majonézovými pomazánkami můžete připravit zeleninové jednohubky například s pomazánkou z tvarohu.  Recept je jednoduchý a dá se připravit na mnoho způsobů:
Místo veky nebo jiného pečiva využijte jako podklad vaši oblíbenou zeleninu. Může to být například na kolečka nakrájená okurka, mrkev nebo kedlubna. Pomazánku připravte z tvarohu, do kterého můžete pro zjemnění chuti přimíchat trochu pomazánkového másla, žervé nebo lučiny. Variant, jak pomazánku ochutit, je nespočet - do tvarohu přidejte česnek, křen, strouhaný sýr nebo například tuňáka. Pomazánku dochuťte solí, pepřem a v případě rybí pomazánky ještě trochou citronové šťávy.

Nemusí se jednat jen o zeleninové jednohubky, ale i chlebíčky z pečiva se dají připravit v dietnější verzi.  Volte ideálně celozrnné pečivo a místo majonézových salátů namažte na pečivo tvarohovou pomazánku, lučinu nebo například cottage. Můžete přidat kvalitní šunku a kousek čerstvé zeleniny a máte vynikající jednohubky s mnohem lepším nutričním složením, než mají klasické chlebíčky.   

 

Zkusit můžete ale i další druhy pomazánek:

  • "Paštika" z pohanky a sušených rajčat - recept
  • Pomazánka z pečeného lilku a uzené makrely - recept
  • Pomazánka z pečené mrkve - recept
  • Vynikající je také cizrnový hummus, můžete k němu jen nakrájet na hranolky například okurku nebo mrkev  a máte výborné a zároveň zdravé pohoštění, jehož příprava vám zabere jen pár minut.
  • Místo klasického pečiva můžete připravit i jednohubky z tortill nebo knäckebrotu. Inspirujte se receptem na celozrnnou tortillu s uzeným lososem. 

Netradiční pohoštění

Nebuďte konzervativní a vyzkoušejte i nové recepty. Hosté určitě ocení, když budou moct vyzkoušet i něco nového.

  • Cizrnový koláč s parmezánem - recept
  • Polentový koláč s tuňákem - recept
  • Rybí krokety s chilli a koriandrem - recept
  • Zapečený lilek s cottagem - recept
  • Místo klasických chipsů připravte pečené zeleninové chipsy a nebo třeba praženou cizrnu.
  • Ze sladkostí jsou vynikající například ovocné špízy - napíchejte na špejli různé druhy ovoce a jemně je postříkejte rozpuštěnou kvalitní hořkou čokoládou. 

Další inspiraci můžete čerpat v našich receptech a mnoho tipů najdete také v časopise Pochutnej si se STOBem. A podělte se s námi o vaše osvědčené recepty i vy. :-)

Přejeme co nejkrásnější vstup do nového roku! :-)

 

Hodnocení (40 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 01. 2018 10:02
Použila jsem domácí kváskové pečivo.
31. 12. 2017 21:43
Spousta dobrych receptu. Letos uz je sice nestihnu, ale pristi oslava uz muze byt podle nich.
31. 12. 2017 12:04
Něco dneska určitě vyzkoušíme.
31. 12. 2017 08:54
fakt je, že často člověk jede ve vyjetých kolejích a nechce se mu přemýšlet o jiných a vhodnějších receptech...a přitom jich je tolik...
30. 12. 2017 22:57
Ovoce a zeleninu jsem nakoupila, takže fantazii se meze nekladou.
30. 12. 2017 20:48
Tak navíc udělám i ovocné špízy na přání syna
30. 12. 2017 20:02
dobré nápady, děkuji....
30. 12. 2017 08:12
K Vánocům jsem dostala spiralizér, tak je to opět nový podnět k tomu, abych jedla více zeleniny. Je to skvělý výrobek!
30. 12. 2017 08:11
Alkohol mě nebere, což je výhoda, protože má dost energie...
29. 12. 2017 20:34
Tak to je hodně nabité nápady, díky!
29. 12. 2017 17:08
dobre tipy
28. 12. 2017 22:57
ovocné špízy udělám, pak nějaké jednohubky se zeleninou a šunkou
28. 12. 2017 21:45
Prima inspirace.
28. 12. 2017 21:15

28. 12. 2017 17:54
skvele recepty
28. 12. 2017 17:38
Díky za skvělé typy! Recepty už mám uloženy a už se těším až ochutnáme:-)
28. 12. 2017 15:04
Super recepty, ty se budou hodit i na jiné příležitosti.
28. 12. 2017 14:50
Prima typy.
28. 12. 2017 14:45
zajímavé a inspirativní, díky za tipy
28. 12. 2017 14:35
Budou očka, lososové jednohubky, šunkové jednohubky, olivové špízky, zeleninové špízky s vaječným bílkem a sýrem. No a jinak zelenina a sýrové a šunkové kostky. K pití vinný střik, pivo a sekt.
28. 12. 2017 13:24
Děkuji za nápady.
28. 12. 2017 12:20
super rady i recepty, vyzkouším paštiku a pečenou mrkev :)
28. 12. 2017 12:08
Budou pomazánky, tvaroh, cottage i hummus už nakoupené. Zelenina taky připravena jako podklad i na dozdobení, kromě okurky, papriky, mrkve, ředkve bude i řapíkatý celer, na ten se krásně nabírá hummus. Rybičkové pomazánky chybět nebudou, pár chlebíčků taky, sýry, kvalitní šunka, tresčí játra, vejce a trochu kaviáru. Přípitek sektem nebude chybět, k tomu suché víno, ředěné džusy i voda s citronovými a pomerančovými plátky.
28. 12. 2017 11:57
Já si udělám zeleninové jednohubky a manželovi se synem chlebíčky a jednohubky
28. 12. 2017 10:41
Já si dám dvě štamprličky vaječňáku, trochu sýra, tvarohovou pomazánku. Chlebíčky bude mít manža
28. 12. 2017 10:17
bude jen víno a něco malého na zobnutí.
28. 12. 2017 09:52
Já letos jen pár jednohubek, sýry,kešu a šampáňo, žádné chlebíčky, frťany a chipsi nebudou, vůbec to nekoupím !!!!
28. 12. 2017 09:51
:-)
28. 12. 2017 08:40
Určitě půjdu do tortilly s lososem
28. 12. 2017 08:07
Bezva článek - inspirativní
28. 12. 2017 08:02
Na Silvestra jdeme jako každoročně do divadla - tam přejedení nehrozí
28. 12. 2017 07:25
-:)
28. 12. 2017 07:13
Já obvykle dělám sýrovo-česnekovou pomazánku z eidamu, pomazánkového másla a bílého jogurtu. Na tmavé pečivo. Rodině to chutná a výhoda pro mě, že já to nemusím (teda spíš nemůžu, tohle nestrávím, tak mě to ani neláká) . Obložené mísy kvalitní šunkou , sýrem, vejce a spousta zeleniny a pečivo celozrnné. Každý si vybere co má rád. Chlebíčky nedělám vůbec. Je to takové naše běžné silvestrovské pohoštění a vyhivuje nám to. K pití víno - nepřeháníme to a nealko a na půlnoc sekt, kterým si připijeme a dopijeme druhý den k obědu.

Naši partneři