Sledujte nás:

Výjimečný sýr jménem Cottage

Zpět

 

Ing. Hana Pávková Málková, Bc. Dominika Poláková

Chutný, přírodní, nízkotučný, výživný a plný zdraví prospěšných látek. Takovými slovy můžeme jednoduše popsat nenápadný kelímek ukrývající bílé kuličky ve smetaně. Mluvit budeme o cottage cheese. 

Možná, že řada z vás už má cottage zařazený jako téměř každodenní součást jídelníčku, víte ale, jak se cottage vyrábí a odkud se k nám vlastně dostal?  

Cottage rozhodně není žádná novinka posledních let, jeho původ sahá až do 17. století, kdy byl oblíbený na anglických farmách. Poté se jeho výroba rozšířila i na venkovské chalupy, kde vznikl i jeho název (cottage = chata), který mu zůstal dodnes. V České republice se cottage rozšířil v 90. letech minulého století.

První cottage cheese se vyráběl z neošetřeného zkyslého mléka krav, koz nebo ovcí. V současnosti samozřejmě výrobu řídí moderní technologie, díky kterým je zajištěna i vysoká kvalita a mikrobiologická bezpečnost, nicméně klasická receptura je z velké části zachovaná.

Cottage se vyrábí kombinací kyselého a sladkého srážení z odtučněného mlékaSurovinami pro jeho výrobu je mléko, smetana, syřidlo, mlékárenské kultury a sůl. Kysání probíhá pomocí čistých mlékárenských bakterií rodu Lactococcus Leucunostoc, které mají příznivý vliv na náš organismus. Cottage patří mezi čerstvé nezrající sýry, jejichž výroba končí prokysáním. Nedochází k tzv. zrání, kdy působením mikroorganizmů dochází k procesům, které sýrům dodávají výraznou chuť a vůni typickou pro daný druh sýra. Chuť a vůně cottage je proto jemná a mírně nakyslá. Vzhledem k tomu, že se tepelně neošetřuje, je zdrojem prospěšných bakterií, které se svým blahodárným účinkem podílejí na zdravém střevního mikrobiomu a obranných procesech našeho organizmu.

Co nám cottage přináší?

Z výživového hlediska patří mezi „smetánku“ svého druhu. Cottage je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře zasytí a je poměrně lehce stravitelný.

Čím se však od ostatních sýrů významně odlišuje, je jeho nízký obsah tuku, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost. Cottage (značky Meggle) obsahuje jen 4,2 g tuku ve 100 g, sehnat můžete i variantu light s 2,1 g tuku (některé jiné značky obsahují naopak trochu vyšší množství tuku – okolo 6-7 g).

Pro porovnání 30% eidam obsahuje 15 g tuku, 45% už 26 g tuku a niva dokonce 32 g tuku, ale i čerstvé sýry, jako je žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.

Cottage obsahuje ve 100 g 12 g velmi kvalitních bílkovin. Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmeme i nadbytek živočišných tuků a kalorií, tak jako u většiny jiných sýrů. 

Cottage obsahuje okolo 4 g sacharidů, zejména mléčného cukru – laktózy, což může činit problém těm, co trpí laktózovou intolerancí. Ani ti se ale cottage nemusí vzdávat a sáhnout můžou po bezlaktózovém výrobku.

Mezi příznivé vlastnosti cottage patří i absence konzervantů a dalších zbytečných aditiv.

Energetická hodnota se pohybuje okolo 400 kJ na 100 g výrobku, je tedy skvělým společníkem při redukci hmotnosti a udržení zdravého životního stylu.  

Jak cottage využít?

Cottage se hodí na rychlou snídani do hektického rána, jako praktická svačinka nebo součást oběda a díky své skvělé stravitelnosti se hodí i na lehkou večeři.

Na svačinu se skvěle hodí Cottage active protein obohacený semínky, který seženete v praktickém balení i se lžičkou.

 

Cottage si můžeme dát jen tak, s oblíbeným čerstvým pečivem, knäckebrotem, se zeleninou, do salátu nebo ho využít na přípravu různých pokrmů ve studené i teplé kuchyni. 

Velkou výhodou je jeho neutrální chuť, která se dá kombinovat na tisíce různých způsobů, tedy jeho chuť nás neomrzí. Lze si vybrat i z již ochucených variant.

Díky své jednoduché a neutrální chuti si ho můžeme vychutnat se slanými i sladkými přísadami – od česneku, bylinek, zeleniny, až po džem, med, oříšky nebo čerstvé ovoce. Právě kombinace na sladko je velmi oblíbená při hubnutí. Uspokojí chuť na sladké, aniž bychom přijali nadbytečné množství tuku a energie. Díky vysokému obsahu bílkovin nás i zasytí a tím dokonale zažene hlad i chuť.

Cottage je velmi vhodnou pomůckou i pro vegetariány k doplnění cenných bílkovin a vápníku, nebo pro sportovce díky své dobré stravitelnosti a hodnotným bílkovinám.

Více informací včetně receptů najdete zde.

Dle slov výrobce: „Kdo jej jednou objevil, už se ho nevzdá...“ 

Máte to s cottagem taky taky? :-)

Hodnocení (19 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 11. 2019 21:16
Cottage mám moc ráda, Nikdy se mi nepřejí
14. 09. 2019 19:20
Já ho občas míchání s cibulí a tuňákem a večeře je hotová.
12. 09. 2019 22:09
cottage mám ráda, můžu ho jíst kdykoliv.
11. 09. 2019 13:03
Cottage nepatří úplně k mým favoritům, ale je opravdu praktický a při redukci nenahraditelný. Přidávám ho do salátů, do pomazánek, na tousty...Samotný ho moc nejím, je jen v záloze na doplnění jídelníčku nebo při záchvatu hladu.
10. 09. 2019 07:55
tak já dnes měla půlku cottage madeta ke snídani - byl moc dobrý.
09. 09. 2019 21:22
Já jsem asi výjimka z toho vžrobního sloganu. Cottage jsem ochutnala, ale nijak zvlášť mě neucjvátil - stejně jako jiné sýry obdobného typu.
A tak si dám raději plátek tvrdého sýra.
09. 09. 2019 20:19
Cottage je výborný sýr, když ho načnu musím ho i dojíst, nedokážu přestat a když si dám trochu ještě do lednice, tak nemám stání a jdu ho sníst.
09. 09. 2019 14:00
Cottage jsem se naučila jíst až tady na STOBu. Mám to podobně jako Eva, nechutná mi každý. Je to podle výrobce. V žádném případě ho nepřidávám do jídel či salátů neb se pak na talíř nedá dívat. Tedy aspoň u mně to tak je :-) ale jen tak z kelímku na sváču, rychlovka a pravda, celkem dlouho vydrží v břiše. Problém trochu je, že sebekoučink mi naporoučel sníst jen 1/2 nebo 1/3 kelímku a to tedy fakt nedávám.Sním ho celý. Jinak díky za podrobné informace. Lépe se čtou než ty na obalech :-))
09. 09. 2019 12:52
Cottage jím na slano (se zeleninou) i na sladko (s ovocem), používám ho do pomazánek, ale i do pečiva.
09. 09. 2019 12:41
Cottage mám moc ráda a nesmí u nás doma chybět :-)
09. 09. 2019 12:35
Je výborný dělám si z něho i vajíčkový salát nebo přidávám do vaječiny .
Vyhovuje mi , protože se dá použít v teplé i studené kuchyni.
09. 09. 2019 09:23
Cottage patří k oblíbeným, nejraději s nakrájenými rajčaty a dalamánkem.
09. 09. 2019 09:00
Cottage znám díky Stobu a opravdu jsem si ho oblíbila. Dávám ho do pomazánek a salátů. I když nejvíc mi chutná samotný, hodně záleží na výrobci, je v nich rozdíl. Stále mám nějaký kelímek v lednici.
09. 09. 2019 08:57
Výborný sýr, jídelníček si bez něj už ani nedokážu představit.
09. 09. 2019 08:27
jo cottage já můžu
09. 09. 2019 05:07
Cottage jeví můj oblíbený sýr, dnes je nabízený v mnoha variantach a nebo jak píšete.... Každý si ho může dochutit sám
09. 09. 2019 04:51
Cottage je můj oblíbený sýr. Díky za recepty.

Naši partneři