Sledujte nás:

Kategorie potravin

Špekáčky
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 1420 kJ
Bílkoviny: 12 g SAFA: 12 g
Tuky: 31 g Cukry: 0.2 g
Sacharidy: 0.5 g Vláknina: 0.9 g
Sůl: 2.4 g

Pravé špekáčky musí dle vyhlášky obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku, dejte jim proto přednost před podobnými výrobky typu buřt, opékáček apod., jejichž složení není regulováno a obsah masa bývá často velmi nízký. Složení špekáčků však není ideální díky vysokému obsahu tuku s nevhodným složením mastných kyselin, proto je do jídelníčku raději nezařazujte. Uzeniny obecně obsahují velké množství soli a často také mnoho přídatných látek, vybírejte pouze kvalitnější výrobky s vysokým podílem masa a nižším obsahem tuku a konzumujte je jen v přiměřeném množství.

Náhrada

Vhodnější jsou výrobky, které obsahují méně tuku a mají co nejvyšší podíl masa, to splňují například párky se šmakounem.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři