Sledujte nás:

Kategorie potravin

Šunka Parmská
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 1100 kJ
Bílkoviny: 25 g SAFA: 8.1 g
Tuky: 18 g Cukry: 0 g
Sacharidy: 0 g Vláknina: 0 g
Sůl: 5.25 g

Jedná se o sušenou šunku s chráněným zeměpisným označením, pravá Parmská šunka se tedy smí vyrábět pouze v okolí italské Parmy. Šunka obsahuje vysoký podíl masa a je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Obsah tuku závisí na konkrétním kusu, obecně však bývá velmi vysoký, jedná se navíc o tuk s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. Nevýhodou je také velmi vysoký obsah soli. Z těchto důvodů parmskou šunku do jídelníčku zařazujte pouze ve výjimečných situacích a před konzumací odstraňte tučný okraj.

Náhrada

Vhodnější je šunka s nižším obsahem tuku, například krůtí či kuřecí, vybírejte šunku nejvyšší jakosti nebo výběrovou, které obsahují vyšší podíl masa a neobsahují levnější náhražky.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři