Sledujte nás:

Kategorie potravin

Vejce celé (syrové)
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 590 kJ
Bílkoviny: 12.6 g SAFA: 3 g
Tuky: 9.5 g Cukry: 0.4 g
Sacharidy: 1 g Vláknina: 0 g
Sůl: 0.3 g

Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují okolo 10 % tuků (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, obsah sacharidů je ve vejcích zanedbatelný. Dále jsou vejce bohatým zdrojem vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Vejce obsahují sice poměrně vysoké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže dle výživových doporučeních by měl zdravý člověk konzumovat 1-2 vejce denně.

Náhrada

Vejce je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Při redukční dietě je vhodné upravit klasické recepty tak, že na jeden žloutek použijete více bílků, sníží se tak obsah tuku a energetická hodnota pokrmu.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři