Sledujte nás:

Kategorie potravin

Balkánský sýr
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 1010 kJ
Bílkoviny: 15 g SAFA: 12.8 g
Tuky: 19 g Cukry: 1.5 g
Sacharidy: 1.5 g Vláknina: 0 g
Sůl: 4.5 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Balkánský sýr je bílý sýr v nálevu. Obsah tuku a energetická hodnota jsou poměrně vysoké, nevýhodou je také vysoký obsah soli, proto není vhodné tento sýr konzumovat ve větším množství.

Náhrada

Vhodnější jsou sýry s nižším obsahem tuku a soli, z tvrdých a polotvrdých sýrů volte sýry s 20-30 % tuku v sušině, například eidam nebo madeland fitness. Z měkkých sýrů je ideální cottage nebo ricotta. Nutričně nejvýhodnějším sýrem jsou olomoucké tvarůžky a syrečky, ne každému však vyhovují chuťově.

Olomoucké syrečky - Porce na obrázku odpovídá 400 kJ.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři