Sledujte nás:

Kategorie potravin

Gazdovská Parenica 35%
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 1163 kJ
Bílkoviny: 24.4 g SAFA: 12.3 g
Tuky: 19 g Cukry: 0.8 g
Sacharidy: 2 g Vláknina: 0 g
Sůl: 1.7 g

Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Parenica je pařený nezrající sýr v uzené nebo neuzené variantě. Oproti většině ostatních sýrů obsahuje trochu méně tuku. Konzumujte ji však jen v malém množství.

Náhrada

Vhodnější jsou sýry s nižším obsahem tuku a soli, z tvrdých a polotvrdých sýrů volte sýry s 20-30 % tuku v sušině, například eidam nebo madeland fitness. Z měkkých sýrů je ideální cottage nebo ricotta. Nutričně nejvýhodnějším sýrem jsou olomoucké tvarůžky a syrečky, ne každému však vyhovují chuťově.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři