Sledujte nás:

Kategorie potravin

Olej slunečnicový
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 3710 kJ
Bílkoviny: 0 g SAFA: 50 g
Tuky: 100 g Cukry: 0 g
Sacharidy: 0 g Vláknina: 0 g
Sůl: 0 g

Výhodou rostlinných olejů je nepřítomnost cholesterolu a výhodnější složení mastných kyselin (až na výjimky, jako je kokosový tuk, palmojádrový tuk a palmový olej). Slunečnicový olej obsahuje malé množství nasycených mastných kyselin, dále mononenasycené mastné kyseliny a velké množství omega 6 mastných kyselin. Omega 3 mastné kyseliny, jejichž příjem je velmi důležitý, neobsahuje téměř vůbec, poměr omega 6 a omega 3 kyselin tedy není výhodný. Při vyšších teplotách olej není stabilní a není tedy příliš vhodné ho používat na smažení. Pro studenou kuchyni ho můžete v přiměřeném množství používat.

Náhrada

Vhodnější složení má olej řepkový, který obsahuje omega 3 kyseliny a je stabilnější při vyšších teplotách.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři