Sledujte nás:

Kategorie potravin

Chléb konzumní průměr
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 1000 kJ
Bílkoviny: 8 g SAFA: 0.3 g
Tuky: 1.5 g Cukry: 1.9 g
Sacharidy: 48 g Vláknina: 3 g
Sůl: 1.3 g

Jedná se o pšenično-žitný chléb, podíl nutričně chudší pšeničné mouky se neustále zvyšuje na úkor mouky žitné, která je zdrojem řady cenných látek. Chléb je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je velmi nízký. Tento chléb je vyráběn z nízkovymleté mouky, obsahuje tedy méně vlákniny a nižší množství vitaminů a minerálních látek. Nevýhodou je také vyšší glykemický index. V přiměřeném množství můžete chléb konzumovat, jedná se však především o zdroj energie bez významného přínosu příznivých látek. Pečivo je vždy vhodné doplnit nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.

Náhrada

Vhodnější je chléb nebo pečivo vyrobené z celozrnné mouky, ideálně žitné. Takové pečivo obsahuje více příznivých látek a má nižší glykemický index.

Celozrnný žitný chléb - Porce na obrázku odpovídá 400 kJ.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři