Sledujte nás:

Kategorie potravin

Sójové boby (v suchém stavu)
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 1700 kJ
Bílkoviny: 34 g SAFA: 2.9 g
Tuky: 20 g Cukry: 7 g
Sacharidy: 21 g Vláknina: 15 g
Sůl: 0.01 g

Sója obsahuje oproti luštěninám vyšší množství bílkovin, jedná se o bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou, a vysoké množství tuku, který má výhodné složení, je bohatý na polynenasycené mastné kyseliny a významný je také obsahu lecitinu a rostlinných sterolů. Sója Je zdrojem vitaminu B, E a některých minerálních látek, které jsou však hůře využitelné. Nevýhodou sóji je však přítomnost přírodních toxických látek a alergenních složek. Sóju zařazujte do jídelníčku, není však vhodné to s množstvím přehánět.

Náhrada

Sóju je vhodné zařazovat do jídelníčku, při redukci hmotnosti nekonzumujte velké množství a část nahraďte zeleninou. Sójové boby můžete nahradit jinými luštěninami, které však obsahují méně bílkovin a tuku a více sacharidů.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři