Sledujte nás:

Kategorie potravin

Pohankový nápoj
H T S

Zpět

Nutriční hodnoty na 100 g/ml

Energie: 210 kJ
Bílkoviny: 0.2 g SAFA: 0.5 g
Tuky: 2.3 g Cukry: 5.5 g
Sacharidy: 6.9 g Vláknina: 1.2 g
Sůl: 0.08 g

Výhodou rostlinných nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu a laktózy. Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. V pohankovém nápoji je příznivý obsah vlákniny (zejména inulinu) a obsah rutinu, který působí příznivě na kardiovaskulární systém. Obsah bílkovin je v hotovém nápoji velmi nízký, množství tuku a energetická hodnota jsou přijatelné a je tedy možné tento nápoj občas zařazovat do jídelníčku.

Náhrada

Rostlinné nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.

Sestavte si z databáze potravin vyvážený jídelníček!

Aktuality

Naši partneři