Kategorie receptů
- Autor: madridacka
- Doba přípravy (min.): 120
- Uživatelský recept
- Porce: 12.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Hovězí maso přední průměr (syrové) | 600 |
Vepřová plec (syrová) | 500 |
Cibule | 100 |
Sádlo vepřové škvařené | 20 |
Mrkev | 150 |
Řepa červená | 800 |
Rajský protlak | 140 |
Brambory (syrové) | 500 |
Zelí bílé hlávkové | 600 |
Dochucovadla:
česnek 3 str., 2 bobkové listy, sůl. 4 kuličky nového koření, celý černý pepř, ocet, případně cukr
Energetická hodnota celkem: 13834 kJ
Bílkoviny (g): 242,
Tuky (g): 153,
Sacharidy (g): 226,
SAFA (g): 67,
Cukry (g): 113,
Vláknina (g): 48,
Sůl (g): 3
Energetická hodnota na 1 porci: 1153 kJ
Bílkoviny (g): 20.2, Tuky (g): 12.8, Sacharidy (g): 18.8, SAFA (g): 5.6, Cukry (g): 9.4, Vláknina (g): 4, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 - 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 6-10 kuliček celého pepře. Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Já dávám nejprve hovězí a po chvíli vepřové. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky. Připravíme si směs z mrkve a řepy. Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku sádla, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme. Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme. Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme. Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba. Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.