Kategorie receptů
- Autor: janavlaskova
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 10.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Jáhly | 300 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 600 |
Cukr třtinový | 50 |
Jablka | 400 |
Rozinky | 100 |
Máslo čerstvé | 80 |
Mák | 50 |
Vejce celá průměr | 110 |
Dochucovadla:
vanilka, skořice, sůl
Energetická hodnota celkem: 13085 kJ
Bílkoviny (g): 77,
Tuky (g): 117,
Sacharidy (g): 433,
SAFA (g): 59,
Cukry (g): 188,
Vláknina (g): 50,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1309 kJ
Bílkoviny (g): 7.7, Tuky (g): 11.7, Sacharidy (g): 43.3, SAFA (g): 5.9, Cukry (g): 18.8, Vláknina (g): 5, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Nejprve jáhly spaříme opakovaně vroucí vodou a následně propláchneme. Poté vložte do mléka, osolte a vařte zvolna 8_10 min. Občas s nimi zamíchejte. Nakonec přidejte část sukru a nechte jáhly pod pokličkou dojít asi 10 min. Tím vznikne hustá jáhlová kaše. Zapékací nádobu vymažeme máslem a vysypeme mletým mákem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbylý cukr. Do jáhelné kaše vmícháme máslo, pozchladnutí nahrubo nastrouhané jablka, rozinky, skořici, vanilku a žloutky. Nakonec šetrně vmícháme sníh a celou hmotu vložíme do zapékací mísy, rozetřeme, uhladíme povrch a dáme péci do trouby při 180 st. C. Podáváme s kysanou smetanou a trochou medu nebo javorovým sirupem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.