Kategorie receptů
- Autor: Meisi
- Doba přípravy (min.): 90
- Uživatelský recept
- Porce: 8.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Brambory (syrové) | 150 |
Kuřecí stehno s kůží | 300 |
Pór | 100 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 10 |
Citronová šťáva | 10 |
Zázvor | 100 |
Cibule | 120 |
Lilek | 450 |
Dochucovadla:
sůl, pepř (nejlépe pepř čtyř barev, případně černý + červený); mletý zázvor; sušené chilli papričky; mletá sladká paprika; muškátový oříšek
Energetická hodnota celkem: 4260 kJ
Bílkoviny (g): 68,
Tuky (g): 40,
Sacharidy (g): 101,
SAFA (g): 18,
Cukry (g): 50,
Vláknina (g): 23,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 533 kJ
Bílkoviny (g): 8.5, Tuky (g): 5, Sacharidy (g): 12.6, SAFA (g): 2.3, Cukry (g): 6.3, Vláknina (g): 2.9, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
!!!Upozornění: Množství surovin (a tedy i kalorií) je vysloveně orientační a já osobně tuhle polívku vždycky dělám od oka. Modifikujte dle libosti. Z kuřecích hřbetů (stehen) nejdřív připravíme vývar. Do vody přidáme přiměřeně soli, oloupaný, na plátky nakrájený zázvor, na čtvrtky nakrájenou cibuli - a pepř nebo sušené chilli papričky (moje preferovaná varianta je trocha černého a hodně červeného pepře). Když je vývar hotový, odstavíme ho, zcedíme a necháme maso trochu vychladnout. Zázvor, cibuli ani koření nevyhazovat! (Pokud chceme polévku opravdu hustou a máme málo lilků, můžeme do vývaru přidat i jednu, dvě středně velké brambory, které pak společně s ostatní zeleninou použijeme k zahuštění.) Lilky oloupeme, nakrájíme,trochu osolíme, stříkneme citronovou šťávou nebo rýžovým octem a pak dusíme, dokud nezměknou. V závěrečné fázi dušení k nim přihodíme koření, cibuli a zázvor z vývaru. Zatímco se lilky trápí teplem, obereme a nakrájíme maso. Podušené lilky a uvařený zázvor, cibuli a koření rozmixujeme na jemnou kaši. Přidáme kuřecí vývar. (Poměr kaše : vývar by měl být zhruba 1:1.) Do polévky přihodíme maso a necháme ještě krátce povařit. Můžeme přidat i nakrájený pórek. Podle chuti doladíme trochou mletého zázvoru, mleté sladké papriky, případně špetičkou muškátového oříšku. Pokud je polévka moc kyselá, dosladíme ji troškou cukru.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.