Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Pomalu pečené hovězí s hořčično-křenovou šťávou

Zpět
  • Autor: PetraPo
  • Doba přípravy (min.): 30
  • Uživatelský recept
  • Porce: 6.00

Ingredience

Dochucovadla:

sůl, mletý pepř, tymián (3 snítky nebo 1 vrchovatá lžička sušeného), 1 bokový list, 3 kuličky nového koření

Energetická hodnota celkem: 10507 kJ

Bílkoviny (g): 273, Tuky (g): 99, Sacharidy (g): 99, SAFA (g): 6, Cukry (g): 27, Vláknina (g): 8, Sůl (g): 6

Energetická hodnota na 1 porci: 1751 kJ

Bílkoviny (g): 45.5, Tuky (g): 16.5, Sacharidy (g): 16.5, SAFA (g): 1, Cukry (g): 4.5, Vláknina (g): 1.3, Sůl (g): 1

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 120 stupňů. 2 mrkve oloupeme, a rozkrojíme podélně, 2 menší cibule oloupeme a rokrojíme na osminky, 3 stroužky česneku oloupeme a zmáčneme. Maso osušíme papírovými utěrkami a potřeme olivovým olejem ze všech stran. Osolíme a opepříme. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozpálíme zbytek oleje a opečeme v něm maso na obou stranách do červena (cca 3-5 minut, maso se po určité době "odlepí" ode dna samo). Maso vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu vlijeme vývar a víno, přidáme 2 lžíce protlaku, zamícháme a přivedeme k varu. Maso vrátíme do kastrolu a obalíme ho ze všech stran v tekutině. Přidáme zeleninu a koření, přiklopíme poklicí a dáme do vyhřáté trouby pést na zhruba 4 hodiny. Běheme pečení občas obrátíme a přelijeme šťávou, pečeme až do doby, kdy je maso zcela měkké. Upečené maso poté přendáme na prkénko, zakryjeme alobalem a uchováme horké. Ve šťávě v kastrolu rozdrtíme veškerou zeleninu a poté ji přecedíme do rendlíku a sebereme tuk z povrchu. V misce rozmícháme 2 lžičky mouky s malým množstvím vody, vmícháme do omáčky a zhruba 10-15 minut provaříme. Poté do šťávy zašleháme 2 lžíce brandy, lžičku nakládaného křenu a lžičku hrubozrnné hořčice a ještě asi 5 minut povaříme. Nakonec vmícháme smetanu a už jen lehce prohřejeme, můžeme ještě podle chuti dosolit a dopepřit. Pečeni nakrájíme přes vlákna na tenké plátky a podáváme přelité sťávou nejlépe s bramborovou kaší a brokolicí předem uvařenou v páře (není součástí receptu).

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři