Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Mazanec či vánočka - klasika

Zpět
  • Autor: antoninpetras
  • Doba přípravy (min.): 300
  • Uživatelský recept
  • Porce: 20.00

Ingredience

Dochucovadla:

Citronová kůra, čerstvá. Vanilin samozřejmě lepší nahradit vanilkou.

Energetická hodnota celkem: 36844 kJ

Bílkoviny (g): 203, Tuky (g): 374, Sacharidy (g): 1129, SAFA (g): 137, Cukry (g): 384, Vláknina (g): 67, Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 1842 kJ

Bílkoviny (g): 10.2, Tuky (g): 18.7, Sacharidy (g): 56.5, SAFA (g): 6.9, Cukry (g): 19.2, Vláknina (g): 3.4, Sůl (g): 0.1

Postup přípravy

Recept převzat z Apetit online, několikrát vyzkoušen a je suveréně nejlepší. Hodnoty jsou na dvě dávky, tedy dva mazance či vánočky. Vždycky totiž dělám víc i pro zbytek rodiny. Zkoušel jsem i kváskovou verzi, ale u nás už kvásek neseženu a nejsem pacient, abych na mazanec makal 4 dny a kvásek zakládal. Je to fakt pecka. Z této dvojité dávky vám vyjde 2x 1,1-1,2kg voňavého zázraku, kterému "krámové" shity nesahají ani po paty. 1. Všechno sem! Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom i vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru, citronovou kůru alespoň z jednoho citronu a teprve pak i zbylé mléko. 2. Opřete se do toho Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic. 3. Kynutí – jděte do kina Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte drcené mandle a hrozinky s brusinkami (ty ale velmi jemně – naložené plody mají tendenci se rozpadat). 4. Šup do trouby Troubu předehřejte na 220 °C. Mazanec bude ještě 30 minut kynout na plechu. Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí. Pečte celkem třičtvrtě hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na zbytek stáhněte teplotu na 150 °C. Klasika - píchnout špejli, jak se nelepí, je hotovo. Po upečení nechte mazanec úplně vychladnout – pak teprve pocukrujte. ■ Neutop mlynáře, říkala moje prababička: jinými slovy, mouka nikdy nesmí přijít až po mléce, ale v opačném pořadí – nejprve mouka, pak teprve mléko. Mimochodem, absorpční vlastnosti různých druhů mouky se liší: není nutné spotřebovat veškeré množství mléka uvedené v receptu. ■ Osobně se sádlu vyhýbám, ovšem u vánočky mám pocit, že jde o víc. Určité věci prostě mají svůj řád. Dříve se říkalo, že správná vánočka je jedině ze tří druhů tuku: másla, sádla a… zpravidla loje. Tak myslím, že v porovnání s lojem se sádlo dá ještě ,skousnout‘, ne? Navíc bez něj nikdy nebude tak vláčná. ■ Nenechte se zmást dlouhým kynutím. Čtyři hodiny mají svůj smysl. Čím pomaleji vánočka kyne, tím lépe. Má-li naopak málo času, vzduchové bubliny se při pečení derou ven všemi směry, a tvar dostává na frak.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři