Nenašli jste v databázi nějakou potravinu? Na databázi stále pracujeme a dále ji aktualizujeme a budeme rádi za jakékoli podněty.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Dobrý den, prosím o odpověď: jak se změní výživová hodnota zeleniny uvařené v páře, v tabulkách jsou asi jen hodnoty zeleniny syrové......děkuji
birkana: Když znáte složení potraviny, můžete si ji zapsat do vlastních potravin, případně uvést v Jídlokoučinku podobnou potravinu. Když ji přestanete používat, můžete ji smazat. Hanka Málková vyhledává a doplňuje do DB hlavně potraviny s neznámým složením.
bosuh: Pokračování v Sebekoučinku znamená po ukončení otevřeného cyklu zahájit nový cyklus. Vlastní potraviny i vlastní recepty zůstávají každému uživateli zachované. Do vlastních receptů mají uživatelé přístup i ze záložky RECEPTY, do vlastních potravin jen v otevřeném cyklu. V polovině roku 2018 byl Sebekoučink rozšířen o sledování soli. Starší recepty si uživatel doplní o přidanou sůl a vlastní potraviny je vhodné si zkontrolovat a případně automaticky doplněnou sůl opravit.
Dobrý den,všem do nového roku zdraví,ubývání kil zdar,obezitě zmar :D Moje otázka-při pokračování v sebekoučinku mi zůstane zachovaná databáze vlastních potravin?Bylo by docela nepříjemné si to tam opět nahazovat.Děkuji za odpověď
V databázi nenacházím položku BLUEDINO krémový tavený sýr s pažitkou a cibulí: energie 1254 kJ/303 kcal; tuky 27g (z toho nasycené mastné kyseliny 16g); sacharidy 7g (z toho cukry 5g); bílkoviny 8g; sůl 2g.
Hanina1: Pokud nedokážete splnit příjem v běžných potravinách, tak si můžete občas pomoct i těmito doplňky. Syrovátkový protein patří mezi nejkvalitnější, takže ho určitě můžete občas zařadit.
Dobrý den, zajímá mne Váš názor na používání syrovátkového proteinu NUTREND 100% whey protein jako doplněk stravy v případě, že jednak každý den sportuji ve fatburn režimu 60 - 90 minut vcelku (a protein používám k regeneraci), jednak se mi někdy stává, že bez proteinu bych nedosáhla pro sebe vyhovujícího množství bílkovin v jídle. Nedávám si nikdy víc než 1 drink denně a pokud mám v konkrétní den optimální množství bílkovin v jídle, tak protein vynechám. V databázi jsem tento výrobek nenašla, proto se ptám.
Hanina1: Problematika vápníku je poměrně složitá a bohužel není možné hodnoty do databáze doplnit. A to z několika důvodů - výrobci na obale hodnoty neuvádí a u zpracovaných výrobků není obsah vápníku známý. Hodnoty by se určitě daly doplnit u základních surovin (ovoce, zelenina, mléko, obiloviny apod.), ale u zpracovaných produktů už nikoli. Kdyby byly hodnoty uvedeny jen u malé části potravin z databáze, tak by byl celodenní příjem hodně zkreslený (nepředpokládám, že má někdo jídelníček sestavený pouze ze základních surovin, i když to určitě lze...). A další věc je, že z každé potraviny je vápník jinak využitelný (z rostlinných potravin je využitelnost nižší, i když je třeba jeho celkový obsah v potravině vysoký), to znamená, že počítat jen celkový příjem vápníku je také hodně nepřesné. Myslím, že bohatě stačí, když budete mít pestrý jídelníček, nebudou v něm chybět kvalitní mléčné výrobky a pak nemusíte mít o dostatečný příjem vápníku strach.
Dieta-Davidek, Macatice: Souhlasím s Macaticí, u těchto jídel je opravdu mnohem přesnější, když si je zadáte dle vlastní receptury, každý je dělá jinak (hlavně záleží na množství použitého tuku) a hodnoty se potom mohou lišit i o 100 %. Ale vím, že ten, kdo se tomu nechce tolik věnovat, tak by byl rád kdyby i nějaké orientační hodnoty v databázi našel, takže mám v plánu i taková jídla postupně do databáze doplňovat. Ale je potřeba brát v úvahu, že to jsou opravdu jen průměrné hodnoty...
Myslím si, že v databázi potravin chybí obecně velmi důležitá položka - obsah vápníku v potravinách.
Já jsem zatím s databází potravin problémy neměla. Střídám starý a nový sebekoučink a vyhovuje mi to.
Dieta-Davidek: Zrovna tyto potraviny mi v databázi nechybějí a ani nevidím jako příliš účelné je tam dávat - každý má totiž trochu jiný zvyk, v jakém poměru dává šunku, nebo slaninu, vejce, olej...
A v Sebekoučinku lze velmi jednoduše vytvořit vlastní recept s tím správným množstvím výchozích surovin a pak ho používat opakovaně.
smolicek71: Žitný chléb jsem doplnila, už ho najdete v databázi.
PetraPo: Hledala jsem hodnoty a na internetu je bohužel neuvádí, zkusím ještě kontaktovat přímo Albert, jestli by mi hodnoty neposkytli. Jinak budu muset hodnoty zjistit přímo v prodejně a to mi bude ještě chvíli trvat. Ale pokud byste mi mohla třeba napsat hodnoty produktů, které zrovna budete mít, tak by mi to moc pomohlo :-) Kdyžtak mi můžete napsat e-mail (hankamalkova@stob.cz). Děkuji
Supermarket Albert rozjel řadu Fresh Bistro, kde nabízejí mimo jiné i hotové zeleninové polévky z klategorie Vím,co jím. Jsou moc dobré, pro mě to je varianta jak doplnit zeleninu i když vařenou. Už jsem je zkusila všechny, jsou moc dobré a dávám si je třeba k večeři. Tady jsem je ale nikde nenašla. Mohli byste je doplnit? Díky.
Prosím o doplnění položky ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB (Koláčkova pekárna), který je k mání v prodejnách zdravé výživy (a je vynikající..nejen pro tu vlákninu...). Obsah živin na 100g: Energetická hodnota 1094 kJ / 259,1 kcal,Tuky 5,5 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,6 g, Sacharidy 45,7 g, z toho cukry 2,3 g, Vláknina 6,8 g, Bílkoviny 6,7 g , Sůl 1,1 g. http://zitnychleb.cz/zitny-chleb/ Díky
babockaxxx: Vlastní mošt můžete zadat stejně jako jiný 100% mošt, hodnoty budou podobné. U moštů a džusů je problematický vysoký obsah cukru, proto jsou označeny jako méně vhodné při hubnutí. Výhodnější je jíst celé ovoce, kde je obsažena i vláknina a není to tak koncentrovaný zdroj cukru. Ale pokud pijete mošt jen v malém množství a ředíte si ho, tak je to určitě v pořádku.
A k dýni - hodnoty jednotlivých druhů jsou podobné, můžete tedy zadat dýni, která je v databázi. Hodnoty jsou uvedené bez jader.
erika153: Dobrý den, moc se omlouvám, byla to chyba a už je to opraveno. Děkuji za upozornění.
Dobrý deň, v posledných dňoch som si všimla, že semaforek safa mi na konci dňa vyhodnocuje nadpriemerné hodnoty. Nikdy som s tým problém nemala, tak som zapátrala a všimla som si, že olivový olej v databáze má zadaných 50g safa zo 100g. Mrkla som doma na olivový olej a safa zďaleka nedosahuje také hodnoty. Je to len chyba v zadaní, alebo nejaké nové poznatky? Ďakujem
nenašla jsem nutriční hodnoty pro dýni Hokkaido. Sice jsem si hodnoty opsala z Kalorických tabulek z netu, ale nevím, zda hodnoty platí pro celou neloupanou dýni, nebo zbavenou jadérek.
V databázi je uveden 100% Lažanský jablečný mošt a je uváděn jako potravina, které se raději vyhnout. My si necháváme vytlačit šťávu z našich jablek, nijak neupravovanou. Mám použít stejné hodnoty sacharidů pro zařazení do databáze vlastních potravin? A proč je vůbec jablečný mošt málo vhodný? Vždyť jablka vhodná jsou? Samozřejmě si ho hodně ředím.
Hanka Malkova: děkuji za odpověd takhle mi to bohatě stačí
filipova: Tak v tom případě se zkuste zeptat přímo v pekárně, jestli vám náhodou hodnoty nesdělí. Já jsem našla pro škvarkový chléb toto: 1100 kJ B 7, T 8, S 38, SAFA 3, Cukry 2, Vláknina 3. Při další aktualizaci to přidám do databáze, ale jak jsem psala, určitě se to bude lišit u různých produktů, takže takto jen orientačně.
Nene to je soukromá pekárna,ale to nevadí našla jsem cibulovou bagetu tak jsem použila jí, a ten škvarkový je nějaký světlý chléb takový ten běžný + občas škvarek i když vydrží čerstvý déle než ten obyč.chléb.
filipova: Podívám se, ale určitě to bude hodně záležet na receptuře. Máte na mysli nějaký konkrétní produkt (např. z nějakého řetězce)?
Dobrý den, můžete doplnit do databáze cibulový chléb a škvarkový chléb nebo mi napsat jeho hodnoty sem. Děkuji.
Děkuji moc.
vlasta11: Pokud kefír připravujete z polotučného mléka, tak bude mít hodnoty zhruba stejné jako klasický kefír (okolo 170 kJ, B 3 g, T 1,5 g, S 3 g). Můžete ho tedy zadat jako klasický kefír.
Děkuji.
Nadvornikova: Hodnoty vodnice: 110 kJ, B 1, T 0, S 6, vláknina 1,8, Cukry 3,8
Přidám brzy do databáze.
jatodokazu: Pečené kuřecí stehno bez kůže: 1000 kJ, B 32, T 12, S 0, SAFA 5,3, cukry 0, vláknina 0
Zatím takhle, do databáze přidám při příští aktualizaci. Kost má průměrně okolo 40 g, ale lepší je ji po snědení zvážit a odečíst z původní hmotnosti.
Haničko, prosím nevím, jestli jste mi napsala hodnoty tibi mléčného kefíru...neumím to tu nikde najít....děkuji moc za pomoc.
Dobrý večer, prosím nikde jsem nenašla tibi mléčný kefír. Dost ho piju, a proto mě to hodně zajímá. Moc děkuji za hodnoty.
dobrý večer, nenašla jsem nikde vodnici, zasela jsem tuto znovuobjevenou zeleninu, tak abych s ní mohla počítat. děkuji
Dobrý den , můžete prosím přidat do databáze potravin Manu ?
...pečeného stehna bez kůže s kostí :-)...děkuji
Prosím o hodnoty pečeného kuřecího stehna bez kůže... Vidím jen kuře s kůží nebo když je bez kůže, je uvedena hodnota syrového masa..Děkuji
arslanalpova:
hodnoty pletence jsou tyto (do databáze to časem přidám):
1740 kJ, B 4,7 g, T 27 g, S 38 g, SAFA 10 g, Cukry 10 g, Vláknina 0,9 g
hmotnost jednoho kusu (většinou) 95 g
HankaMalkova: děkuji mnohokrát
zdravím všechny,prosím spočítat pletenec s pekanovými ořechy / a javorovým sirupem/, brala jsem to jako listové pečivo,no ale nevím tohle bude asi větší bomba děkuji Andrea
martashi: Kroupy nabydou při vaření cca 2,5-3x. Nutriční hodnoty vařených krup jsou zhruba: 550 kJ, B 4 g, T 1 g, S 27 g, SAFA 0,2 g, Cukry 0,3 g, vláknina 3 g.
Při další aktualizaci to do databáze přidám.
Hanka, Drahosl: Problém je při nepřesném dotazu, potom nastane situace, že jeden o voze, druhý o koze.
Dotaz Drahosl: ...mám problém v kolonce jídlo,vaření v databázi potravin,kde do vyhledávací kolonky zadám Tofu,Hledat a vyjedou mi recepty z tofu ...
Odpověď nada: Záložka JÍDLO A VAŘENÍ > volba Databáze potravin > zadám tofu a Hledat. Zobrazí se recepty se slovem tofu. Kliknu na recept, prohlédnu si ho, kliknu na tlačítko "Zpět na seznam"
Já jsem jednoduchým způsobem zase nenašla tofu na ananasu. Vyhledávač mi nepomohl. Každá hledáme jinde.
Mohu poprosit o hodnoty u vařených krup? Děkuji.
jatodokazu: Při vaření brokolice ve vodě se zvýší hmotnost díky nasátí vody cca o 30 %, to znamená, že energetická hodnota mírně klesne (ze 150 kJ na cca 120 kJ). V páře to spočítané nemám, ale změna hmotnosti (resp. přijmutí vody) bude pravděpodobně nižší - odhadovala bych tedy, že brokolice v páře bude mít okolo 130-140 kJ na 100 g. Vzhledem k tomu, že zelenina má nízkou energetickou hodnotu a změny vařením nejsou až tak velké, tak ty rozdíly jsou opravdu nepatrné a není třeba to nijak řešit. Jiné je to třeba u příloh nebo u masa, kde už se hodnoty za syrova a v uvařeném stavu liší mnohem více.
Drahosl, Nada: Myslím, že trochu pletete dohromady databázi potravin a databázi receptů? V receptech tlačítko Zpět na seznam také nevidím (ale v databázi potravin ano). Každopádně je to podnět, co v plánovaných nových stránkách vylepšit, je pravda, že to nefunguje moc dobře. Tak to zkusíme vyřešit lépe.
Prosím o radu jak přepočítat hodnoty ze syrové brokolice na vařenou na páře....Děkuji
Zadala jsem do vyhledávače tofu marinovaný plátek a objevila se zpráva nalezeno 0 záznamů.
Udělala jsem tento postup (vlezla jsem do receptu tofu na ananasu)ale to tlačítko Zpět nikde nevidím.Z receptu musím vyjet šipkou.Asi pro oči nevidím.
Drahosl: Tvůj komentář: ...vyjedou mi recepty z tofu,kliknu na nějaký recept z tofu,co mne zaujal,vlezu do něho,nelíbí se mi tak z receptu vyjedu, ...
Moje odpověď: ...Kliknu na recept, prohlédnu si ho, kliknu na tlačítko "Zpět na seznam"
Klikni např. na Tofu marinovaný plátek a uvidíš nad jeho popisem tlačítko Zpět na seznam.
Děkuji za odpověď,ale nenašla jsem nikde tlačítko Zpět na seznam.
terezzz: Špatně nehledáš, ale můžeš si položky zapsat jako vlastní potraviny.
Dobrý den, chybí mi potraviny z Lidlu, nenašla jsem dušenou zeleninu a taky luštěninové chipsy od damodara. Hledám špatně nebo by bylo možno zařadit? Díky, Terka
Drahosl: Ve vyhledávání jsou mouchy, ale funguje to alespoň takto:
Záložka JÍDLO A VAŘENÍ > volba Databáze potravin > zadám tofu a Hledat. Zobrazí se recepty se slovem tofu.
Kliknu na recept, prohlédnu si ho, kliknu na tlačítko "Zpět na seznam" a znovu napíši slovo tofu a Hledat.
Na začátku seznamu se zase zobrazí recepty s tofu a za nimi chybné alternativní recepty, kterých si nebudu všímat.
Tak pokračuji bez vyjíždění z Databáze potravin, jen musím opakovaně zadávat vyhledávané slovo.
Když jsem zkusila vrátit se šipkou v levém horním rohu obrazovky, slovo tofu tam sice zůstalo napsané, ale program na tlačítko Hledat nereagoval a zobrazil celou databázi.
Dobrý den,mám problém v kolonce jídlo,vaření v databázi potravin,kde do vyhledávací kolonky zadám Tofu,Hledat a vyjedou mi recepty z tofu,kliknu na nějaký recept z tofu,co mne zaujal,vlezu do něho,nelíbí se mi tak z receptu vyjedu,opět musím napsat do vyhledávací kolonky Tofu,hledat a objeví se recepty,které začínají bramborovou kaši a po tofu ani zmínka.Musím opět vyjet z kolonky jídlo,vaření,např. do sebekoučinkua zpět do kolonky jídlo,vaření,abych tam opět zadala slovíčko tofu,hledej.Je nějaké řešení pro lepší vyhledávání receptů dle surovin?Děkuji
jatodokazu: Název cizrna si dej do vyhledávače v DB potravin nebo si ji najdi v kategorii Brambory, luštěniny ... jako luštěninu.
Krůtí maso pečené vynásob 1,3 a zadej jako syrové. Dotaz se tu řešil už v lednu.
Dobrý den, nemůžu najít cizrnu a krůtí maso pečené? Např. králičí maso je uvedeno i pečené..... Vážím až maso tepelně upravené. Děkuji.
Lucka4: Je to zadáno správně. Hrách je luštěnina, hrášek je zelenina. Označení Zelenina se v ingrediencích Jídlokoučinku započítává do zeleninového semaforku a položkově se zobrazí pod tlačítkem Zobrazit podrobnosti dne.
Ahoj,
nikde jsem nenašla Hrašku,kterou používám do polívek,tak jsem si ji tam zadala sama podle obalu,ale na konci při dotazu,jestli je to zelenina,jsem dala,že není a nejsem si jistá,jestli je to správně,protože se skládá ze 70% hrachu a zbytek jsou jáhly a obiloviny. Má to nějaký vliv?
Další nápad na hotové pokrmy včetně polévky: V jídlokoučinku je na konci databáze potravin kategorie Recepty - veřejné stravování a Recepty - STOB. V receptech veřejného stravování najdete zeleninovou polévku, stáhnete si ji do ingrediencí, rozkliknete ji, smažete mouku hladkou a vyhledáte místo ní mouku rýžovou. Můžete v porci upravit i ostatní ingredience.
A ještě k té polévce, pokud vaříte doma a nejedná se o zcela běžnou recepturu, tak je nejlepší zapsat si to jako vlastní recept
Je to tak, jak píšete, hodně to závisí na celodenním příjmu, ale zhruba to může být k obědu okolo 150-160 g rýže nebo těstovin v hotovém stavu (za syrova okolo 60 g), brambor 200 g, k večeři potom příloh méně. Návod na množství příloh i dalších surovin můžete najít v úplně nové brožuře Jak na výživu II http://www.stob.cz/cs/chci-zmenu-jak-na-vyzivu-ii . Jsou tam obsaženy rámcové jídelníčky na snídani, oběd, večeři a svačiny, abyste měla zhruba představu, kolik by čeho jaké jídlo mělo obsahovat, aby byl jídelníček vyvážený.
Prosím ještě o jednu radu. Jak mám zapsat doma vařenou polévku? Např. zeleninovou, zahuštěnou rýžovou moukou...
Prosím o radu týkající se velikosti porce příloh. Vím, že to závisí na tom, kolik potřebuju zhubnout, ale já vůbec nevím jaká je gramáž normální přílohy a pak přílohy, když chci hubnout - jen tak hodně přibližně.....brambory, rýže, pohanka, jáhly, čočka, hrách, cizrna, fazole.......vůbec netuším.
botsbulk: V Obilovinách jsou různé druhy vloček. Hledej pod názvem Vločky ječné. Když si do vyhledávače zadáš jen název Vločky, můžeš si vybrat.
V databázi potravin jsou ječné vločky, ale když jsem je chtěla zadat, tak se v katerorii Obiloviny atd. mezi ostatními vločkami nezobrazily. Kde se schovávají?
Děkuji za rychlou odpověď
Hanakomo: Skořice má tyto hodnoty: 970 kJ, B 4, T 2, S 49.
Ale vzhledem k tomu, že se používá v minimálním množství (řekla bych, že do jogurtu dáte tak 1 g), tak je to zanedbatelné. Proto v databázi stejně jako jiné koření ani není (ale pro úplnost ji tam asi dodám).
Zdravím, jak je to se skoricí?dávám si ji do bílého jogurtu.dik
Tak pokud nemohu nic najít a je složení na obalu tak si to zapíše sama, jinak to zas není takový problém. Jsou na netu i kalorické tabulky a tam si to vyhledám do tabulek Stobu dopíšu.
Možnost načítání potravin podle čárového kódu, např. pomocí aplikace v chytrém telefonu, není v Sebekoučinku řešeno. V blízké budoucnosti by bylo řešení složité, protože existuje více standardů čárových kódů, které se v zemích, dovážejících balené potraviny liší, neobsahují všechny informace, které zahrnuje DB potravin v Sebekoučinku a poměr nákladů na řešení s jeho využitím by byl neúměrný. To by uživatelé nezaplatili. Ale vývoj počítačových technologií postupuje rychle, zvyšuje se informovanost o zdravém životním stylu a možná se časem změní i potřeba déletrvajícího detailního zapisování jídelníčku.
avobor: Myslím, že možnost načítání podle čárových kódů v databázi potravin není, aspoň já o ní nevím.
Já sama ji nepostrádám - čtečku čárového kódu nemám, opisování čísla z obalu by bylo pomalu stejně pracné jako opisování hodnot (a hodně náchylné na nějaký překlep). A navíc mám dojem, že množství výrobků v různých baleních od různýcgh výrobců bude mít přibližně stejné parametry (třeba taková mouka pšeničná hladká nebo cukr bílý s jakýmkoli přídomkem charakterizujícím velikost zrn), takže uvádění takových několika prakticky "stejných" výrobků několikrát s různými kódy by neúměrně zvětšovalo databázi. To je můj uživatelský pohled. A navíc, za ty dva roky, co na Stobu jsem, je tohle první dotaz/požadavek na čárový kód. Pokud se takových požadavků sejde víc, určitě se nad tím tvůrci zamyslí, podobně jako v jiných případech.
Možná jsem slepá nebo už tu dotaz byl.Dá se potravina načíst pomocí čárového kódu?Dekuji
Jesus:Tak si ji dej do vlastních potravin a opiš si hodnoty z krabičky.
chybí mi Rama s vlašskými ořechy
Ještě bych se chtěla jednou zeptat na topinambur. Na internetu v jiné tabulce jsem našla hodně rozdílné množství vlákniny než máme uvedeno my. Jak to bude správně. Děkuji.
Zdravím, zajímá mě, proč není topinambur "zelenina"? Díky.
Topinambury jsou velmi vhodné pro diabetiky, protože neobsahují škrob, kterého je mnoho v bramborách, ale diabeticky vhodný inulín, dále železo, křemík, draslík a vitamín C.
Ano, opsal jsem to dobře... mouka od zelenazeme.cz. Nenapadlo mě to přepočítávat energeticky, asi by mělo být sacharidy 2.2 (z toho cukry 2.2) a nepočítat vlákninu do sacharidů...
tkoskubova: Chalva, koupená v Lidlu. Jestli máš vanilkovou, přizpůsob to.
chalva s mandlemi: 2274 kJ, B=15.3, T=35.1, S=40.8, SAFA=8.6, C=32, Vl=5
chalva s kakaem: 2386kJ, B=12.9, T=36.8, S=44.2, SAFA=7.8, C=32, Vl=6
Dobrý večer.Nevím,pod čím mám hledat chalvu,nekupovala jsem ji v obchodě,takž si ji nemohu dát ani do vlastních potravin.Děkuji.
mandlicek: Přesně jak píše sifaka, nejjednodušší je zadat vejce a olej zvlášť - každý dává trochu jiné množství oleje (nebo používá jiný druh tuku), takže je nejlepší, když si to každý zadá sám.
nada: Kuřecí tuk a hovězí lůj v nejbližší době přidám.
mtronic: Hodnoty konopné mouky nějak nesedí, opravdu jsou takhle uvedené na obale? Ale zapátrám ještě po hodnotách z dalších zdrojů.
Mandlicek:....volské oko smažené na lžíci oleje=jedno vejce+9 g oleje :-))Předpokládám, že tepelná energie potřebná na výrobu se nezapočítává :-))
Dobry den, databaze mi nenasla ‘volske oko’ smazene na lzici oleje. Diky
Konopná mouka. Moje balení udává: 1177kJ, 29 B, 8.1 T (0.9 SAFA), 48.2 S (2.2 cukr), 46 vláknina, 0 sůl,
Prosím doplnit do DB kuřecí tuk a hovězí lůj. Do receptu na vývar z kuřecího nebo hovězího masa je vhodné zadat i část tuku.
Zkusím houbové řízky do databáze přidat, ale není to věc, co bych běžně dělala... :) Tak kdyby náhodou někdo dělal a chtělo se vám navážit suroviny + výslednou hmotnost hotových řízků, tak by mi to určitě pomohlo!
To je tedy docela komplikované. Nemohly by tam být třeba houbové řízky průměr? Houby mají skoro stejně a trojobal se snad tolik lišit nebude. Bude záležet na tom, na čem se osmaží. A stejně by to byl průměr.
kakabus85: No, to asi nebude zrovna jednoduché a přesné. A řešeníím není nejíst nic smaženého - když to není moc často, je to na vhodném tuku a v jinak vyváženém jídelníčku a hlavně to chutná, tak proč ne:-)
Já bych to řešila následovně - založením vlastního receptu s názvem Trojobal. Při nějakém tom obalování si zvážit a odměřit, kolik surovin (mouka, mléko, vejce, strouhanka) na to obalování použije a na závěr zjistit, kolik průměrných porcí (např. kusů cca 100g syrových řízků) z toho člověk obalil. To bude počet porcí trojobalu v receptu. A při zadávání do Koučinku si pak dá např 100 g kýty plus 1 porce Trojobalu, nebo 150 g kýty, krkovice..., prostě obalovaného materiálu plus 1,5 porce Trojobalu. U "hladkých" potravin to bude podobné těm řízkům, odhaduju, že třeba na obalovaný karfion bude toho trojobalu víc.
Nevím jak počítat trojobal. Je mi jasné, že bych smažené jíst neměla, ale houbovým řízkům jsem prostě neodolala :)
arslanalpova: Bohužel se mi hodnoty z Fruitissima nepodařilo dohledat, ale můžete si je zadat jako 100% džus nebo například UGO šťávy, hodnoty budou velmi podobné.
já často piji zeleninové a ovocné šťávy z Fruitissima,bylo by možné tyto vitamínové drinky spočítat? děkuji andrea
1983malorka: Koření se používá v tak malém množství, že je jeho výsledná energetická hodnota zanedbatelná, takže si s ním nemusíte lámat vůbec hlavu :) Ale kdyby vás to zajímalo, tak skořice má tyto hodnoty: 970 kJ, B 4 g, T 2 g, S 49 g. Asi ji pro pořádek do databáze přidám...
V databázi potravin mi chybí např. skořice nebo koření. Dělala jsem například na snídani muffiny a chtěla započítat skořici, ale nikde jsem ji nenašla bohužel
arslanalpova: Ono to bude hodně podobné velkozrnné čočce, červená má o něco málo míň sacharidů a cukrů. Když se tak dívám na rozdíly v suchém stavu, tak vařené červené čočce bych dala 450 kJ, 17 g sacharidů a 0.5 až 0.6 g cukrů. ostatí stejné jhako u velkozrnné. Ta čísla u vařených luštěnin (a ještě víc u těstovin) stejě nikdy nebudou úplně přesná, protože závisí na tom, jk doměkka se to uvařilo a kolik vody to do sebe pojmulo. A ostatně, ani výchozí suchá surovina nebude pokaždé stejná - složení závisí na podmínkách a počasí, které měla rostlina v průběhu vegetace a zrání.
Potrebovala bych vedet kj u uvarene cervene cocky prosim
Dnes jsem koupila sušenky Gullón Fibra, a mám tušení, že se liší hodnoty na obalu a hodnoty v databázi.Můžete se prosím na to podívat?
Zapsáno obal/databáze.
Energ.1620/1850,tuk.15/17,Sach.52/65,Cukr.2/0,Vlák.23/9,3,Bílk.5,2/6,1
U sušenek Gigestive jsou taky odchylky ale jen minimální.Dnes jsem si koupila Fibra na zkoušku-byly v akci a překvapilo mně jak jsou sladké oproti Digestive, které jsem si už oblíbila, tak mě napadlo podívat se na obal.Není tam 0 cukru.Díky za kontrolu.
leonaz: já se obávám, že mít v databázi všechna restaurační jídla je nereálné, už jen kvůli tomu, že každý šéfkuchař může mít vlastní variantu receptu. Takže buď to chce informavat se přímo v restauraci (některé kalorické hodnoty uvádějí i na jídelním lístku), nebo si přinejmenším zjistit množství hlavních složek. Váha masa je na jídelním lístku v syrovém stavu, váha přílohy (uvařené) je obvykle 200 g (a to ti určitě v restauraci řeknou, když se zeptáš, nebo to mají uvedeno v seznamu příloh). Přílohovou zeleniu holt muíš odhadnout (ale i na to se můžeš zeptat - kolik je například toho zelí u vepřo-knedlo-zelo). Plus nějaký ten olej (10-20 g), případně podle typu omáčky nějaká smetana, cukr (jedna kostka je cca 4-5 g), eventuelně mouka. Ale ty malé přídavky jsou většinou v rámci celkového jídla zanedbatelné.
U toho salátu určitě je celková háva, tak je třeba odhadnout množství masa (klidně se na to zeptej - podle velikosti porce a hustoty masa bych to odhadvala na 100-200 g v strovém stavu) .
Vlastní potraviny z ingrediencí by měly vycházet dobře - nevím, proř ti vycházejí hausnumera a v jakém smyslu to jsou hausnumera. U vlastních potrvin je potřeba správněnastavit velikost porce. O "porcování" jsem tu porůznu psala já i jiní (např. Ant314). Ve zkratce - pokud děláš něco, co pak nerozdělíš na například 4 porce (třeba omáčku. pečenou rybu), ale počítáš s tím, že si pak budeš postupně ukrajovat nebo brát menší přesně odvážené množství na talířek (třeba chleba, nějakou pomazánku, salát), pak doporučuju sepsat si všechny ingredience, zvýžit výsledný pokrm v celkovém množství (ale třeba pečivo nech vychladnout, při chladnutí se ještě mění obsah vody), váhu v gramech vyděl stem a toto čílo pak při zadávání rezeptu uveď jako pořet porcí. Jedna porce pak má 100 g.
Tak například výsledný domácí bochníček chleba bude mít 1234 g (tedy něco přes jedno kilo). Pořet porcí v receptu bude 12.34. Dáš si krajíček, avážíš ho, vyděl stem a budeš mít ktuální velikost porce. Tak třeba krajíč 75 g představuje 0.75 porce.
zrovna dnes jsem bastlila zeleninový salát s kuřecím, z restaurace, nemám tucha, tak jsem opsala z kalorických tabulek, ale je to škoda, že to tu není. Taky jsem v minulosti zkoušela naťukat suroviny, třeba na domáci chleba, ale vycházeli mi strašný housenumera, ale je to škoda, nebo jsem dělala něco špatně?
Hanka Malkova: Díky za info, mně to připadalo divné.
Macatice:
Děkuji za upozornění, opravdu bulgur nebude mít tolik vlákniny. Je to zhruba poloviční množství (dle Nutridatabáze 9 g vlákniny). V databázi jsem to již opravila. Omlouvám se za chybu.
Amalka12: Bohužel hodnoty z bageterie nejsou nikde k dispozici, zkoušeli jsme je kvůli tomu před nějakou dobou kontaktovat, ale bez odezvy. Tak to můžeme zkusit ještě jednou, ale nic neslibuji :)
Macatice: Tvaroh opraven.
Lenda 26, sifaka: Skyr ve všech příchutích doplněn.
Bublina 9: Šťáva bude mít hodnoty zhruba jako UGO řepa jablko, tak můžete zadat stejně.
jesus: Cider doplním brzy, mám v plánu aktualizovat celou kategorii alkoholických nápojů. Hodnoty má tyto: 220 kJ, B 0, T 0, S 13 g, SAFA 0 g, cukry 13 g, vláknina 0 g.
..Sorry, ten Skyr jsem si tam zadala už dříve do vlastních.....:-)).hlava děravá :-))
Chtěla jsem se ujistit, že v databázi je u bulguru správně zadaný obah vlákniny 18 g. Připadá mi to neúměrně moc ve srovnání s jinými obilovinami a produkty z nich.
Bulgur je drcená pšenice,
Jednotlivé typy vloček mají v databázi následující obsah vlákniny, přibližně stejný obsah (nebo jen o málo nižší) mají i "přílohové" formy daných obilovin v suchém stavu (např. ječné kroupy, pohanka, krupky, ale celozrnný pšeničný kuskus má např. jen 6 g vlákniny, asi čím drobnější forma, tím méně vlákniny)
Vločky pšeničné 10
Vločky ovesné 12.7
Vločky ječné 10
Vločky špaldové (což je de facto taky pšenice) 10
Vločky žitné 10
Vločky pohankové 10
Kde se v tom bulguru vláknina nabrala? Není to převzato z nějaké tiskové chyby na obalu?
Díky.
Skyr jsem našla.Od výrobce Kapucín.Dnes jsem našla v Lidlu dalšího výrobce.Snad se příliš lišit nebudou.
Dobrý den, prosím o doplnění SKYR.
chybí mi jablečný cider v databázi
Ahojky, poradíte mi jak správně zadat hodnoty? Odšťavňuji 1kg mrkve, 35 dkg červená řepa, 40 dkg jablek - množství šťávy 1l
Dnes jsem narazila na rozdíl mezi databází a údaji na obalu. Boni tvaroh polotučný, na obalu energie 362, tuky/SAFA 3,5 g /2,3 g, sacharidy=cukry 3,5 g, bílkoviny 10,2 g.
Bylo by fajt, kdyby se tam dala nějak dostat některá jídla z bageterie Boulevard - má svoji fit řadu, kde uvádí energetickou hodnotu , obvykle celkem příznivou, ale hodnoty žádné, tak to vždycky hádám od oka a nejspíš jsem úplně vedle. Třeba ten ořechový chleba s cizrnou a červenou řepou, který teď nabízejí, vypadá jako lákavá alternativa občerstvení na ulici, jen jak to zapsat...
děkuji za info, opravdu tam jsou :-)
Olivy jsou v kategorii ovoce konzervované, je to trochu oříšek, ale zkrátka tam patří a nevím, kam jinam je dát... Ale pro tyhle případy doporučuji využívat vyhledávání.
Ahoj, marně hledám olivy, koukám špatně?
Dobry den, mozna jen spatne hledam, ale ani vyhledvanim, jsem nenasla hokkaido dyni, respektive i jine druhy. Je tam jen dyne, ozna jsou vsechny druhy stejne, co se tyce obsahu zivin a enerie, nevim.
V rámci měsíce luštěnin, jsem vyjimečně zakoupila klobásku abych vyzkoušela některé recepty a dala jsem si záležet-dle popisu je to Štýrská klobása a má být hodně masová-v databázi není-dá se k něčemu přirovnat?Nebo klobása jako klobása?Díky.
Dobrý den, ještě prosím o přidání umeoctu :-) Děkuji
President sýr jsem přidala, tuřín také. Tahini i curry pasta v databázi jsou - Tahini v kategorii výrobky z ořechů a semen, curry pasta v ochucovadlech.
Zatím jsem my nic nechybí, vše co jsem pořebovala jsem našla.
Haničko, v DB chybí čerstvý sýr President svěží. Hodně se prodává. Stačí doplnit průměr, podle obalu: 896 kJ, B=5.4 g, T=20 g, S=3.8 g, SAFA=13.7 g, C=2.9 g, Vl=0.
Díky
Ráda vařím indickou a syrské recepty a tak vždy hledám ochucovadla typu Tahini a cury pasty. Naštěstí se vše dá na netu dohledat
Ještě hovězí šunka mi chyběla, resp.nenašla jsem ji, ale tu jsem si doplnila do vlastních potravin.
Dobrý den, bylo by možné doplnit do databáze tuřín, je již běžně k dostání a je to vyborná zimní zelenina. Hledala jsem kj ruzně na internetu a dost se liší. Moc děkuji :-)
Naďo, děkuji za upozornění, opraveno.
děkuji Nadě za recept na čatní, sama jsem si je uvařila před lety a teprve teď je "dodělávám", nejedla jsem je poté, co jsem přestala jíst uzeniny a rodina mu přišla na chuť až v poslední době; já náhodou přišla na to, že je to vynikající dochucovadlo na luštěninový salát, když jsem pořád nebyla spokojená s ochucením(aby to nebyla samá majonéza), vrazila jsem tam čatní a výsledek vynikající; takže budu muset zase navařit do zásoby, ale "zavařovací knížku" z dob socializmu(vynikající recepty) jsem někomu půjčila a adié
Hanko, hrášek sterilovaný Bonduelle není označený jako zelenina. Ostatní hrášky jsem neprověřovala.
Tak už to mám - suchý popcorn 100 g - vypukaný 85g
korit: Domácí čatní zavařuji podle toho, co dozrává na zahrádce a recepty si pozměňuji. Letos jsem zavařila broskvové, švestkové a rajčatové čatní. Rajčatové čatní jsem zveřejnila v receptech, je tam rozpis 1 porce = 100 g. Jestli ti vyhovuje složení, můžeš si ho přepsat do vlastních potravin.
Vyzkouším večer a dám vědět
evinka49: Je to myšleno na hotový výrobek, ale nenapadlo mě, že by se hmotnost mohla nějak lišit. Myslím si, že hmotnost zůstane téměř stejná, to nepatrné množství vypařené vody asi bude zanedbatelné. Ale je to zajímavá úvaha a stálo by to za to někdy vyzkoušet :)
Prosím,váha Popcornu je v databázi míněna pro 100g vypukaného nebo surového? Díky
korit: Sušenou papáju jsem přidala, má opravdu méně cukru než ananas, ten patří mezi úplně nejsladší ovoce. U čatní záleží nejvíce na tom, kolik přidáte cukru. Pokud si děláte svoje domácí, tak je nejlepší si suroviny navážit a spočítat. Ale pokusím se udělat nějaký průměr a zadat to i do databáze.
chybí mi i čatni, takové to, co se zavaří a ukládá do spíže, nebo sklepa a vydrží léta; vím, že jsou různé druhy podle použité zeleniny a ovoce, ale ty základní hodně kalorické ingredience jsou víceméně stejné
ant.314: Je to tak nejen podle databáze a semaforku, ale i dle zbožíznalství a legislativy. Suchá semena luštěnin - tedy hrách, fazole apod. jsou luštěniny, ale nezralé plody - tedy zelené fazolky a hrášek se řadí mezi zeleninu. Ale dobrý tip na to co přidat jako zajímavost do dnešního článku Věděli jste, že... Děkuji a přidávám :)
Zajimave zjisteni (kdyz je ten tyden zeleniny) - hrach ani cocka zelenina nejsou, ale mrazeny hrach a mrazeny hrach s mrkvi a kukurici zelenina jsou - alespon dle databaze a semaforku ..
Nebylo by možné zjistit výživové hodnoty sušené papayi? Vzhledem k tomu, že chutná mnohem méně sladce, než sušený ananas, mám papayu raději, když mě chytne nepřekonatelná chuť na sladké (mám cukrovku a při ní jsou asi tyto výkyvy obvyklé, před onemocněním jsem tím moc netrpěla). Děkuji
Bohužel za sebe musím napsat, že nezahazuji dotace zaměstnavatele na stravování.Ovšem díky Stobu si lépe vybírám co jím, beru jen masa a přílohy bez omáček a k tomu náleží salát za babku", takže si ho vezmu navíc i do krabičky"na potom":-)
Já teda do hospody na oběd jdu už jenom v sebeobraně. Opravdu málokde najdu nabídku, která by mi vyhovovala. Pokud nejsem na cestách, radši si nosím svůj oběd. A to se rozmazluju. A klasický závodky? Po dloooouhé době jsem se odkolegů nechal vytáhnout do takové té klasické kde dodnes vaří kombinace typu gulášová a buchtičky se šodo. Nechápu, jak jsem ty USO a UHO mohl za mých školních let žrát.... Ale není jídelna, jako jídelna. Třeba když jsem byl v Praze na Krejcárku, musel jsem je několikrát pochválit. Ceny rozumné. Ale stejně. Lidi. Nejezte blbě. Pak vám nemůže bejt dobře.
Dobrý den,
z předchozí zkušenosti mi také velmi chybí kalorické hodnoty z jídelen (masa, omáčky atd.) předpokládám, že většina z nás se stravuje v zaměstnání v nějaké jídelně, restauraci. Bylo by dobré mít tam mít i vegetariánské jídla.
Děkuji.
Pokudvse k nim vaš IT dostane, a já předpokládám, že ano, jsou Vám k dispozici. Ale moje databáze je trochu specifická.
antonipetras: To nás moc těší, že vám Sebekoučink pomáhá a gratulujeme k takovému úbytku.
Pokud máte takhle rozsáhlou databázi a jste ochotný se s ní podělit, tak toho ráda využiji. Automatické zveřejňování uživatelských položek neplánujeme, přece jenom tam mohou vznikat chyby, které by se pak těžko odchytávaly. Naše databáze je právě unikátní v tom, že vše kontrolujeme a propočítáváme, aby tam nevznikaly nějaké nesmysly, na jaké je možné narazit v jiných databázích. Ale pokud mohu vaše položky využít, tak je ráda projdu a poté některé použiji do veřejné databáze. Pokud by vás takových bylo více, co máte už vytvořenou databázi vlastních uvařených pokrmů, tak by mi to určitě při tvorbě moc pomohlo.
Díky za odpověď. Nevšiml jsem si. Jsem tu už docela dlouho a jedná se o minimálně stovku položek.
Ještě by možná bylo dobré zvážit, zda by potraviny zadávané uživateli (po selekci, protože třeba v mém případě vlastní databáze obsahuje z většiny vlastní hotová jídla) nemohly být převedeny do společné databáze. Při vší úctě, stovky nebo tisíce uživatelů vám databázi rozšíří násobně rychleji ve srovnání s prací jednoho či dvou sebezapálenějších lidí.
Jinak nový koučink používám 1. den. Starý podle mne neměl chybu a již podruhé mně zachraňuje. 2011-2012 30kg, teď zatím velmi pozvolna 12. Takže celekm jsem vám všem vděčen za celkem 42kg. I proto jsem rád, že ten nový koučink logikou ze starého vychází a že jste šli cestou evoluce, ne revoluce. Vaše práce má smysl.
Antoninpetras - když ono je pohodlnější, napsat, že nějaká blbina, kterou jí deset lidí z republiky, není v databázi... Lidi jsou líní jak - doplňte sám.
Pokud v databázi nějakou potravinu nenajdete, tak je určitě rychlejší doplnit si potravinu jako vlastní. Ale pokud to jsou běžné potraviny, tak budu ráda, když mě upozorníte, že v databázi chybí, a já je postupně budu doplňovat, aby byly v databázi k dispozici i pro další uživatele.
Je pravda, že hodnoty z veřejného stravování jsou opravdu hodně orientační. Co kuchař, to jiná receptura. Ale alespoň pro ten hrubý odhad bych je chtěla do databáze postupně doplňovat.
Nově jsem přidala sushi, které má poměrně standardní recepturu, takže tam se snad budou hodnoty hodně blížit realitě.
Recepty i vlastní potraviny lze v Novém Sebekoučinku editovat:
http://www.stobklub.cz/faq-dotaz/197/
http://www.stobklub.cz/faq-dotaz/199/
Dodám, že přesto že se základní databáze podstatně rozrostla oproti té staré, nikdo nemůže čekat, že pokryje sortiment prodávaný ve všech marketech. Pokud často používáte nějakou potravinu, prostě si ji zaveďte. Je to nejsnazší a rozhodně rychlejší, než žádat doplnění základní databáze. Údaje máte na každém balení.
Veřejné stravování bude vždycky problém. Dneska už podle norem nikdo nevaří a všude mají více méně své receptury. Proto spoléhám spíš na sebe. A to je můj problém. Mám již zavedena kvanta svých potravin, resp. receptů. Ocenil bych možnost jejich editace, abych je nemusel znovu zavádět do své databáze. Bylo by to možné?
dnes jsem nenašla v databázi suchary Active křehké rohlíčky (Bonavita) 1563 kJ, T 6,4 (nasycené 0,8), S 64 (cukry 7,7), vláknina 6,4, B 11 a sůl 1,5
Tak Naďa byla rychlejší :) Já jsem to počítala jako poctivější s vyšším obsahem masa než bude asi v konzervě. Takže proto více bílkovin a více tuku z masa.
Na celé kategorii Jídelen pracuji a snad ji brzy rozšířím i o další kategorie kromě polévek a předkrmů. Fazole chilli con carne v databázi taky budou, máte pravdu, že je to celkem vhodné jídlo, pokud to není z nějakého hodně tučného masa. Hodnoty jsou na 100 g průměrně tyto 590 kJ, B 8 g, T 7 g, S 11 g, SAFA 3 g, cukry 3,5 g, vláknina 2,5 g. Nechci ještě zveřejňovat neúplnou databázi, tak si je případně můžete zatím dát do vlastních potravin.
Chilli con carne mám v konzervě s vepřovým masem (10%).
EH/100 g = 437 kJ, B=5 g, T=4,3 g, SAFA=1,1 g, S=10 g, cukry=1,8 g, vláknina ?
Bylo by možné do receptů jídelen přidat Fazole chilli con carne?Myslím,že je to v jídelně docela schůdné jídlo,když je tam hovězí maso,zelenina a luštěniny.Dávám si ho vždy když je k mání.Jen si nevím rady s hodnotami.Děkuji :-)