Sledujte nás:

Zeptejte se odborníka - Měsíc omezení soli

Zpět
Počet členů: 94
Založeno: 03. 11. 2017

Každý měsíc vám odpovídá na vaše dotazy jeden z odborných garantů projektu. Otázky můžete pokládat zde, a to kdykoli od začátku měsíce až do neděle 26. 11., poté budou dotazy zodpovězeny. Odborným garantem pro měsíc omezení soli je Prof. Jana Dostálová, Csc. Zeptejte se na cokoli, co vás ohledně soli zajímá.

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 12. 2017 10:38

Kdysi jsem nedopatřením dala menší množství soli do těsta na vánočku. Nebylo to k jídlu.Takže pečení bez soli, za mě ne.

01. 12. 2017 18:50

Děkuji za odpověď.

30. 11. 2017 22:31

Dobrý den, děkuji za odpověď.

29. 11. 2017 13:56

Já to přehlédla, děkuji :-)

29. 11. 2017 13:44

Yogii: Jelikož byla otázka první v pořadí, tak byla také první zodpovězena a je proto úplně dole... :) Máme v plánu nechat naprogramovat vlákna konverzace, aby se mohlo odpovídat a reagovat rovnou na konkrétní komentáře, takhle je to bohužel dost nepřehledné... Ale víme o tom a je to v pořadí plánovaných úprav webu... :)

29. 11. 2017 12:03

Dobrý den, děkuji za vaše odpovědi k dotazům. Ještě jsem měla otázku (první v pořadí) týkající se obsahu jódu a toho, zda omezení soli neovlivní negativně příjem jódu.

29. 11. 2017 10:49

Akdaraka:
Dobrý den, dnes jsem viděla v obchodě černou himálajskou sůl. Bylo na ní napsáno, že snižuje tlak. Je to pravda? http://www.cernasul.cz/ocernesoli.html , http://www.bylinky-medy.cz/www-lecivebyliny-cz/eshop/24-1-Prirodni-Himalajska-sul/120-2-Jidelni-Himalajske-soli/5/1006-Himalajska-sul-Cerna-sul-Kala-Namak-100-g-Cereus . Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Žádnou vědeckou studii o himalájské soli, která by potvrdila snížení tlaku neznám. Hlavní složkou himalájské soli je chlorid sodný, který je obsažen i v běžné soli. Takže ani této soli by se nemělo konzumovat větší množství.

29. 11. 2017 10:48

rampicek:
Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké potraviny, ve kterých je přirozeně vysoký obsah sodíku, nebo ten je většinou spíše nízký a zásadní je sodík pocházející z přidané soli?

Odpověď:
Přirozený obsah sodíku je většinou nízký, vyšší je v potravinách živočišného původu (maso, játra, ryby, vejce), z potravin rostlinného původu je to např. špenát a luštěniny. Z běžně konzumovaných minerálních vod má vysoký obsah Poděbradka a Hanácká kyselka. Hlavní příjem sodíku je ze zpracovaných potravin (cca 75 %), méně ze slaných pokrmů.

29. 11. 2017 10:47

rampicek:
Dostala se mi do rukou knížka Pravda o soli, kde se píše, že nadměrný příjem sodíku nijak neškodí a naopak může mít negativní vliv nižší příjem sodíku, jaký na to máte názor?

Odpověď:
Podle všech odborných a vědeckých zdrojů nadměrný příjem soli škodí. Doporučení ke snížení příjmu soli se většinou řadí na první místo z hlediska důležitosti. Pro zdraví by v našich klimatických podmínkách stačil pouze přirozený obsah sodíku v potravinářských surovinách.

29. 11. 2017 10:47

martica:
Dobrý den, je sůl v pečivu potřebná z technologických důvodů, nebo ji lze při domácím pečení úplně vynechat?

Odpověď:
Sůl při technologii výroby pečiva určitý význam má, ale ve většině případů je její obsah zbytečně vysoký.

29. 11. 2017 10:46

martica:
Dobrý den, jaký máte názor na himalájskou sůl a další speciální druhy? Jsou vhodnější než běžná sůl?

Odpověď:
Všechny speciální druhy soli jsou nadhodnocovány (marketingové důvody). Výživový přínos z obsahu dalších minerálních látek je malý a je možné je dodat z jiných vhodnějších zdrojů a sodík v nich přítomný je stejně škodlivý jako v běžné soli.

29. 11. 2017 10:46

ahojda:
Dobrý den, nějaký nápad, jak tlačit na výrobce, aby omezovali sůl v potravinách (např. pečivo, polotovary)? Jak dosolovat bylinkami, co zabere na děti?

Odpověď:
V současné době běží program tzv. reformulace, podle kterého výrobci snižují obsah pro zdraví nevhodných složek ve výrobcích (soli, cukru, nasycených a trans mastných kyselin). Přídavek tzv. zeleného koření, tj. bylinek do pokrmů za účelem snížení obsahu soli se doporučuje, zejména u dětí. Nutno vyzkoušet, co jim bude chutnat.

29. 11. 2017 10:45

bejbinka:
Dobrý den,zajímá mě ,zda je lepší používat mořskou sůl s bylinkami na solení potravin a pokrmů nebo kuchyňskou sůl?

Odpověď:
Používání mořské soli s bylinkami je o něco vhodnější než používání běžné soli, ale hlavní složkou je chlorid sodný, stejně jako v kuchyňské soli.

29. 11. 2017 10:45

bohuminska:
Dobrý den, zajímalo by mne, jak potraviny, které se vaří v osolené vodě - brambory, těstoviny- přejímají sůl. Nedovedu si představit, vařit je bez soli. Zvl. brambory, tam to cítím výrazně.

Odpověď:
Určité potraviny (brambory, těstoviny) je dobré vařit v osolené vodě, aby byly osoleny rovnoměrně. Určitý podíl soli přejde do potraviny, většina zůstane ve vodě a vylije se. Při solení až po uvaření se většinou spotřebuje více soli a potravina je osolena nerovnoměrně.

29. 11. 2017 10:44

Yogii:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co to je ta sůl Mary? Nikdy jsem o ní neslyšela, je lepší než sůl? V té souvislosti mne ještě napadla Solčanka, kdysi jsem jí vídávala v obchodech se zdravou výživou. Co to vlastně je a je lepší než používání soli?

Odpověď:
Sůl Mary je výrobek, kde je částečně nahrazen chlorid sodný chloridem draselným. Draslík nemá nepříznivé účinky jako sodík. Kombinace chloridu sodného s chloridem draselným bývají většinou chuťově méně vyhovující (nahořklé). Solčanka je kombinace soli s bylinami, takže při jejím používání se zkonzumuje méně sodíku než při používání samotné soli.

29. 11. 2017 10:43

Yogii:
Dobrý den, do soli se přidává jód. Znamená to, že když omezíme příjem soli, bude mi jód chybět?

Odpověď:
U nás konzumujeme soli velké množství a při jejím částečném omezení by nemělo docházet k nedostatku jodu.

26. 11. 2017 21:04

Dobrý den, dnes jsem viděla v obchodě černou himálajskou sůl. Bylo na ní napsáno, že snižuje tlak. Je to pravda?
http://www.cernasul.cz/ocernesoli.html , http://www.bylinky-medy.cz/www-lecivebyliny-cz/eshop/24-1-Prirodni-Himalajska-sul/120-2-Jidelni-Himalajske-soli/5/1006-Himalajska-sul-Cerna-sul-Kala-Namak-100-g-Cereus . Děkuji za odpověď.

25. 11. 2017 15:43

Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké potraviny, ve kterých je přirozeně vysoký obsah sodíku, nebo ten je většinou spíše nízký a zásadní je sodík pocházející z přidané soli?

25. 11. 2017 15:40

Dostala se mi do rukou knížka Pravda o soli, kde se píše, že nadměrný příjem sodíku nijak neškodí a naopak může mít negativní vliv nižší příjem sodíku, jaký na to máte názor?

25. 11. 2017 15:37

Dobrý den, je sůl v pečivu potřebná z technologických důvodů, nebo ji lze při domácím pečení úplně vynechat?

25. 11. 2017 15:35

Dobrý den, jaký máte názor na himalájskou sůl a další speciální druhy? Jsou vhodnější než běžná sůl?

22. 11. 2017 08:39

Dobrý den, nějaký nápad, jak tlačit na výrobce, aby omezovali sůl v potravinách (např. pečivo, polotovary)? Jak dosolovat bylinkami, co zabere na děti?

20. 11. 2017 07:45

Dobrý den,zajímá mě ,zda je lepší používat mořskou sůl s bylinkami na solení potravin a pokrmů nebo kuchyňskou sůl?

14. 11. 2017 11:42

Dobrý den, zajímalo by mne, jak potraviny, které se vaří v osolené vodě - brambory, těstoviny- přejímají sůl. Nedovedu si představit, vařit je bez soli. Zvl. brambory, tam to cítím výrazně.

13. 11. 2017 07:51

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co to je ta sůl Mary, která je v jednom z denních úkolů k výběru? Nikdy jsem o ní neslyšela, je lepší než sůl? V té souvislosti mne ještě napadla Solčanka, kdysi jsem jí vídávala v obchodech se zdravou výživou. Co to vlastně je a je lepší než používání soli?

10. 11. 2017 00:08

Dobrý den, do soli se přidává jód. Znamená to, že když omezíme příjem soli, bude mi jód chybět?

Více příspěvků

Naši partneři