Datum registrace: 25. 11. 2016
TerezaBenickova
Sebekoučink
Zahájení: 21.03.2019
Ukončení: 16.05.2019
Cíl: Zhubnout
Již zhubnuto: 0 kg
Zaplacený cyklus je přístupný do 18. 5. 2019
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Počet přátel: 36
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
TerezaBenickova
Jak psát blog?Výzva č. 51: Odnaučte se uzobávat
22. 12. 2019
Teda… padesátá první Výzva! To je něco. Nejprve bych chtěla srdečně pogratulovat každému, kdo společně s námi ve Výzvě 52 došel až sem. Klobouk dolů.
Tento rok už jsou před námi tedy pouze dva důležité úkoly, neboli Výzvy. A ta aktuální zní „Nejím mezi jídly“. Ne náhodou jsme tuto Výzvu naplánovali právě na období svátků a až téměř na konec našeho projektu. K jejímu zvládnutí totiž budete potřebovat znalosti a dovednosti hned z několika předešlých Výzev (které ale už jistě máte v malíku).
Bezmyšlenkovité ujídání malých porcí během celého dne (mimo naplánovaný jídelníček), ochutnávání při vaření, jedení „jen tak mimochodem“… To všechno patří ke zlozvykům, které nám mohou dělat jídelníčku pořádnou paseku. A to zvláště při hubnutí! Ne nadarmo jeden z prvních úkolů, který od nás dostávají účastníci „stobích“ kurzů zdravého hubnutí, zní „Zapisujte všechno jídlo, které se dotkne vašeho jazyka.“ Divili byste se, kolik pokusů o redukci váhy troskotá na úplně malých a zdánlivě bezvýznamných porcičkách jídla.
Protože… porcička k porcičce a najednou jste přijali množství jídla v energetické hodnotě celého oběda, aniž byste si to vůbec uvědomili!
O všech rizicích spojených s uzobáváním malých porcí jídla během dne se více dozvíte ve skvělém článku od Andrey Jakešové.
A protože ve zmíněném článku najdete skutečně všechno, co by vás o tzv. uzobávání mohlo zajímat, zaměříme se v tomto blogu na praktickou stránku problému, tedy na otázku, jak se zlozvyku, jaký uzobávání během dne nepochybně je, bránit.
5 rad, jak bojovat proti (bezmyšlenkovitému) uzobávání
1. Jezte pravidelně
Pravidelný jídelníček je alfou omegou vyváženého stravování a zdravého životního stylu. Je totiž docela dobře možné, že pokud si ráno dopřejete vydatnou (a vynikající) snídani, uděláte si čas na vyvážený oběd, během dlouhého dne nezapomenete na svačinku a vaše večeře bude vypadat podstatně zdravěji než jako dvě sklenky červeného, pak vás v takovém „na zdravé jídlo bohatém“ dni ani nenapadne uzobávat při práci sušenky nebo krást doma dětem z košíčku bonbóny. No vážně, vyzkoušejte to!
Pokud s pravidelným stravováním stále bojujete, mrkněte na Výzvu „Jím pravidelně“.
2. Plánujte
S pravidelným jídelníčkem rozhodně úzce souvisí i plánování. Nenechte se zaskočit hladem ani chutí a buďte připravení. Věřte, že udělat si každý den pár minut čas a rozplánovat si co, nebo kde, budu další den jíst, rozhodně stojí za to. Nevzdávejte se plánování jídelníčku ani o Vánocích, protože právě udržení pravidelného režimu i během svátečního období může být klíčové pro to, abyste udrželi váhové výkyvy na uzdě.
Máte druhý den naplánovaný sváteční oběd u příbuzných? Dobře. A co budete předtím snídat? A stihnete během dne i trochu toho pohybu? Zkrátka… nerezignujte na svůj (jistě správně rozjetý) zdravý životní styl jen proto, že v prosinci je tak nějak více povinností (i těch příjemných) a jednotlivé dny nejsou všechny jako přes kopírák.
Plánování vám se vám stále ještě tak úplně nedaří? Zopakujte si naši starší Výzvu „Mám svůj plán.“ Bude se hodit!
3. Všímejte si
Tato rada je možná vůbec nejdůležitější ze všech, které v tomto blogu zazní.
Všímavé jedení je podle mého názoru skoro zázračnou metodou a odpovědí na spoustu potíží a překážek při hubnutí. A přitom na něm není nic těžkého.
Pokud to tak ještě nemáte, dejte sami sobě co možná nejdříve jednoduché pravidlo. VŽDY než vložíte jídlo do úst, se sami sebe zeptejte „Proč chci tohle jídlo sníst?“. Možná budete překvapení, jak často bude vaše odpověď…
- „Protože to tu leží.“
- „Protože je to poslední kousek.“
- „Protože to hezky voní.“
- „Protože mi to nabídli.“
… nebo třeba (pokud budete skutečně všímaví):
- „Protože potřebuju něčím zajíst ten stres, ve kterém jsem.“
Asi vás nepřekvapí, že ani jedna z těchto odpovědí není důvodem, proč dobrotu skutečně sníst. A možná jen tato prostá otázka „proč“ vám pomůže si uvědomit, že jídlo vlastně ani nechcete. Že na něj možná ani nemáte takovou chuť, a že by to byla jen zbytečná energie navíc.
Ale jaká odpověď na otázku „Proč?“ by byla ta správná? Třeba tato: „Tohle jídlo si chci dát, protože už je čas se najíst, mám ho v plánu, mám na něj chuť a mám čas si ho teď užít a vychutnat.“
Všímavé jedení je o tom spojit se se sebou samým, zavnímat své potřeby a užít si pomalu každé sousto. Je o tom „zplnomocnit se“ k tomu říci jídlu ano (jen já se vědomě rozhodnu, jestli se chci právě teď najíst), ale i říci jídlu ne.
Všímavé jedení (neboli mindful eating) je krásným tématem, kterému jsme se věnovali v naší 10. Výzvě.
4. Naučte se říkat ne
Někdy to ale ani nejsou vaše ruce, které přinesou dobrotu až téměř k vašim ústům. Zvláště ve vánočním období, kdy se nám doma vrší krabice s cukrovím a jedlými dárky, se tak nějak mnohem ochotněji dělíme s ostatními a hlavně… neodbytně nabízíme dobroty nejrůznějšího druhu.
To, že vám někdo něco nabídne, však vůbec neznamená, že ona dobrota skončí ve vašich ústech. Nenechte si sebrat právo na to rozhodnout, co a kdy budete jíst, a nebojte se odmítat. Nebo dělat kompromisy. Možná to ze začátku bude těžké, možná zažijete pár zklamaných pohledů či narážek, ale žádný (možná jen zdánlivě) zklamaný pohled nebo jedovatá poznámka, není horší než vaše výčitky svědomí, váš špatný pocit a vaše úplně zbytečná kila navíc.
A věřte, že vaše okolí po čase (a možná i kratším, než si myslíte) pochopí, že nejste žádný automat, do kterého může kdokoliv kdykoliv hodit sladkost. A pokud budete upřímní a otevření, věřím také, že vaši blízcí pochopí vaše záměry a podpoří vás.
Pro jistotu si ještě připomeňte náš nedávný článek „Jak zvládnout neodbytného hostitele“.
5. Eliminujte (vizuální) podněty
Protože ... sejde z očí, sejde z mysli.
Máte doma na stole připravené nejrůznější dobroty (cukroví nevyjímaje), které jsou vám pořád na očích a neustále přístupné? Vše vraťte zpátky do obalu či krabičky a ukliďte. Uvidíte, že vás pak uzobávání bude méně lákat.
Ještě lepším krokem je však zbytečně velké množství lákavých dobrot doma vůbec nemít, s čímž souvisí i poslední rada - Nechoďte nakupovat hladoví… A to nikdy!
Vánoce jsou těžkou (ale zvládnutelnou) zkouškou
Vánoce jsou spojené s větší nabídkou méně zdravých potravin a zejména cukroví je opravdu nebezpečným lákadlem.
Jak jsou na tom s energetickou hodnotou jednotlivé druhy vánočních dobrot? To se dozvíte v článku z Tipů pro vás.
Kromě výše zmíněných rad, můžete letos vyzkoušet i nějaké zdravější druhy cukroví, nahradit část mouky celozrnnou či použít méně cukru. V první řadě se ale pokuste mít nad jeho konzumací větší kontrolu. Není nutné si cukroví naprosto odpírat, ale je dobré si jeho konzumaci lehce naplánovat a dovolit si bez výčitek svědomí například 5 kousků cukroví za den.
To je všechno. Máte nějaké vlastní tipy, jak bojovat proti bezmyšlenkovitému uzobávání? Podělte se o ně s námi v komentářích!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Ale o vánocích se plánovitě hodlám neomezovat - ikdyž si pro to cukroví musím jít na balkon.
Ale zatím to není tak kritické. Včera jsem snědla tři kousky, dneska pět.
A ne Vy nám, ale my Vám bychom měli pogratulovat a poděkovat, že jste nám vydrželi po celý rok ve Výzvě 52 dávat tolik zajímavých informací a podnětů. Je neskutečné jak rok rychle utekl, a kolik jsme toho jen se Stobem a Stobáky zažili. Ať už virtuálně, nebo i při osobních setkáních v přírodě i ve městě.
TerezaBenickova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?